Η Εποχή της Αναγέννησης της Disney (1989-1999)




Η Εποχή της Αναγέννησης της Disney (1989-1999)

Ως Αναγέννηση της Disney (Renaissance) αναφέρεται η χρονική περίοδος που κράτησε 10 χρόνια, από το 1989 μέχρι το 1999, κατά τη διάρκεια της οποίας η επιστροφή του στούντιο στα ιδανικά της ποιότητας και της καινοτομίας της Χρυσής και της Ασημένιας του εποχής σήμανε και την επάνοδό του στις καρδιές κοινού και κριτικών. Δημιουργώντας τη μία επιτυχία μετά την άλλη, κυρίως θεαματικά μιούζικαλ φαντασίας βασισμένα σε κλασικές ιστορίες και παραμύθια, η Disney διεκδίκησε για άλλη μια φορά τη θέση της ως το κορυφαίο στούντιο κινουμένων σχεδίων στον κόσμο.

Η Εποχή της Αναγέννησης της Disney (1989-1999)

Ο θάνατος του Γουόλτ Ντίσνεϊ το 1966 οδήγησε το στούντιο animation της εταιρίας του στη  Χάλκινη Εποχή του (1970-1988), μια περίοδο 18 ετών που θεωρείται ευρέως ως η χειρότερη εποχή στην ιστορία του στούντιο, με μοναδική εξαίρεση την ατυπική Εποχή των Ανθολογιών (1943-1949).

Το 1989, η επιστροφή της εταιρίας, μετά από 30 χρόνια, στις μουσικές διασκευές παραμυθιών με την κυκλοφορία της Μικρής Γοργόνας, αποτέλεσε το σημαντικότερο σημείο καμπής στην ιστορία της σηματοδοτώντας την έναρξη της πέμπτης και πιο ακμαίας περιόδου της, της Εποχής της Αναγέννησης. 

Από το 1989 μέχρι και το 1999 το στούντιο κυκλοφόρησε 9 υψηλής ποιότητας, εμπορικά και κριτικά επιτυχημένα μιούζικαλ φαντασίας εμπνευσμένα από κλασικές ιστορίες. Ανάμεσά τους κυκλοφόρησε και μία δέκατη ταινία, το Μπερνάρ και Μπιάνκα: Περιπέτειες στην Άκρη της Γης (1990), η οποία ξεχωρίζει ποιοτικά, θεματικά και αισθητικά από τις υπόλοιπες παραγωγές καθώς αποτελεί sequel της ταινίας της Χάλκινης ΠεριόδουΜπερνάρ και Μπιάνκα (1977)

Κάθε μία από τις πέντε πρώτες πρωτότυπες παραγωγές αυτής της περιόδου κέρδισε τόσο το Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής Επένδυσης της αντίστοιχης χρονιάς όσο και το Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού. Επιπλέον, το δεύτερο μιούζικαλ αυτής της περιόδου, Η Πεντάμορφη και το Τέρας (1991) διακρίνεται ως η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων που προτάθηκε ποτέ για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και παρέμεινε η μοναδική για 18 χρόνια, μέχρι την υποψηφιότητα της ταινίας Ψηλά στον Ουρανό (2009) της Pixar

Οι μουσικές ταινίες αυτής της περιόδου εκτός από τη ευρύτατη κριτική αναγνώριση έτυχαν και μεγάλης αποδοχής από το κοινό. Ιδιαίτερα οι τέσσερις πρώτες κατέκτησαν, η μία μετά την άλλη, τον τίτλο της πιο επιτυχημένη εισπρακτικά ταινίας όλων των εποχών, με αποκορύφωμα τον Βασιλιά των Λιονταριών (1994), η οποία παραμένει μέχρι και σήμερα η πιο επιτυχημένη εισπρακτικά ταινία κινουμένων σχεδίων που έχει σχεδιαστεί παραδοσιακά με το χέρι.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι επτά από τις ταινίες της Αναγέννησης μεταφέρθηκαν επιτυχημένα στο Μπρόντγουεϊ, με τις θεατρικές διασκευές των ταινιών Η Πεντάμορφη και το Τέρας (1991) και Αλαντίν (1992) να αποτελούν μέχρι και σήμερα δύο από τις εμπορικότερες παραστάσεις στην ιστορία του, ενώ η παραγωγή του Ο Βασιλιάς των Λιονταριών (1994) είναι το τρίτο μακροβιότερο έργο του Μπρόντγουεϊ με περισσότερες από 7.500 παραστάσεις και το πρώτο σε εισπράξεις, με έσοδα περισσότερα από ένα δισεκατομμύρια δολάρια. 

Την Εποχή της Αναγέννησης ακολούθησε η Μετα-Αναγεννησιακή Εποχή της Disney (2000-2009).


Οι Ταινίες της Αναγεννησιακής Εποχής σε Χρονολογική Σειρά: 


"Η Μικρή Γοργόνα" 
★★★★★★★★★☆
Αντίθετα με τις επιθυμίες του πατέρα της, του βασιλιά της θάλασσας Τρίτων, η νεαρή γοργόνα Άριελ που ονειρεύεται μια ζωή στη στεριά, ανεβαίνει στην επιφάνεια και εκεί σώζει και ερωτεύεται τον πρίγκηπα Έρικ. Για να διεκδικήσει την αγάπη του Έρικ, το κορίτσι κάνει μια επιπόλαιη συμφωνία με την Κακιά Μάγισσα Ούρσουλα, και με αντάλλαγμα τη φωνή της μετατρέπεται σε άνθρωπο. Η Άριελ, που δεν μπορεί πια να μιλήσει, έχει τρεις μέρες διορία να λάβει το φιλί της αληθινής αγάπης από τον Έρικ, αλλιώς θα μεταμορφωθεί... (Περισσότερα)


The Rescuers Down Under (1990)The Rescuers Down Under (1990)
"Μπερνάρ και Μπιάνκα: Περιπέτειες στην Άκρη της Γης" 
★★★★★★★☆☆☆
Στην Αυστραλία, ένα αγόρι, ο Κόντι, σώζει έναν σπάνιο γιγάντιο χρυσαετό, τη Μαραχούτα, με την οποία γίνονται φίλοι. Όταν ο Κόντι πέφτει σε μια παγίδα ενός καταζητούμενου λαθροκυνηγού, εκείνος απαγάγει το παιδί για να το αναγκάσει να του αποκαλύψει που βρίσκεται η φωλιά του χρυσαετού. Την υπόθεση αναλαμβάνουν οι πράκτορες του διεθνούς οργανισμού ποντικιών “Κομάντος της Σωτηρίας”, ο Μπερνάρ και η Μπιάνκα. Οι δυο τους ταξιδεύουν με το Άλμπατρος Γουίλμπουρ από τη Νέα Υόρκη στο... (Περισσότερα)


"Η Πεντάμορφη και το Τέρας" 
★★★★★★★★★☆
Η Μπελ, μία έξυπνη, γλυκιά και αντισυμβατική κοπέλα, ζει σε ένα μικρό γαλλικό χωριό, με μοναδική της συντροφιά τον εφευρέτη πατέρα της Μορίς και τα αγαπημένα της βιβλία. Όταν ένας πρίγκιπας, μεταμορφωμένος σε τέρας εξαιτίας του σκληρού του χαρακτήρα, αιχμαλωτίζει τον Μορίς, η Μπελ παίρνει εθελοντικά τη θέση του αδύναμου πατέρα της στο κάστρο του Τέρατος. Το κορίτσι γίνεται φίλη με το προσωπικό του κάστρου που έχουν μεταμορφωθεί σε οικιακά αντικείμενα, οι οποίοι την διαβεβαιώνουν πως το Τέρας διαθέτει μια... (Περισσότερα)


"Αλαντίν" 
★★★★★★★★★☆
Ένα φτωχό αγόρι, ο Αλαντίν, ζει στους δρόμους της Άγκραμπα, ενός βασιλείου της Μέσης Ανατολής, με μοναδική του συντροφιά την πιστή του μαϊμού, τον Αμπού. Στην αγορά της Άγκραμπα συναντά και ερωτεύεται την πριγκίπισσα Γιασμίν, η οποία το έχει σκάσει από το παλάτι αποφασισμένη να μην παντρευτεί παρά τη θέλησή της κάποιον από τους υποψήφιους πρίγκιπες. Αν και ο Αλαντίν χρειάζεται να κλέβει για να επιβιώσει, έχει έναν αδαμάντινο χαρακτήρα και εξαιτίας αυτού γίνεται μέρος του σχεδίου του Τζαφάρ, του... (Περισσότερα)


"Ο Βασιλιάς των Λιονταριών" 
★★★★★★★★★★ 
Ένα λιονταράκι, ο Σίμπα, γεννιέται και μεγαλώνει στην Αφρικανική Σαβάνα, ως διάδοχος του πατέρα του, Μουφάσα, του σοφού και αγαπητού βασιλιά όλων των ζώων που κατοικούν στα εδάφη της αγέλης. Όταν ο θείος του Σίμπα, ο δολοπλόκος Σκαρ, δολοφονεί τον Μουφάσα, πείθει το νεαρό λιονταράκι πως εκείνο είναι υπεύθυνο για τον θάνατο του πατέρα του. Οι ενοχές οδηγούν τον Σίμπα στην αυτοεξορία και εγκαταλείποντας τη Σαβάνα βρίσκει καταφύγιο στη ζούγκλα. Όταν όμως ενηλικιώνεται, το καθήκον καλεί τον Σίμπα να... (Περισσότερα)


Pocahontas (1995)
"Ποκαχόντας" 
★★★★★★★☆☆☆
Στις αρχές του 17ου αιώνα στην Βόρεια Αμερική, η ιθαγενής Ποκαχόντας, κόρη του αρχηγού Παουατάν, προβληματίζεται με την προοπτική να παντρευτεί τον Κόκουμ, τον γενναίο και σοβαρό πολεμιστή της φυλής της, τον οποίο θεωρεί ασύμβατο με το ελεύθερο πνεύμα της. Καθώς περνά τον χρόνο της στη φύση συναντά τον Τζον Σμιθ, έναν περιπετειώδη στρατιώτη μιας Βρετανικής αποστολής που μόλις κατέφθασε στην ήπειρό της. Παράλληλα, ο άπληστος Άγγλος αρχηγός της αποστολής είναι λανθασμένα πεπεισμένος πως οι... (Περισσότερα)


The Hunchback of Notre Dame (1996)The Hunchback of Notre Dame (1996)
"Η Παναγία των Παρισίων" 
★★★★★★★☆☆☆
Όταν ο απάνθρωπος δικαστής Φρόλο σκότωσε μια τσιγγάνα, φοβούμενος για την ψυχή του αποφάσισε να μεγαλώσει εκείνος το παραμορφωμένο νεογέννητο μωρό της, το οποίο ονόμασε Κουασιμόδο και το κράτησε απομονωμένο στο καμπαναριό του καθεδρικού ναού της Νοτρ Νταμ. 20 χρόνια αργότερα, ο καλόκαρδος Κουασιμόδος μη μπορώντας να αντέξει πια τη μοναξιά, αψηφά της εντολές του Φρόλο και βγαίνει για πρώτη φορά έξω από τον ναό για να συμμετάσχει στους εορτασμούς της Γιορτής των Τρελών. Εκεί ο κόσμος τον... (Περισσότερα)


"Ηρακλής: Πέρα από το Μύθο"
★★★★★★★☆☆☆
Ως μέρος του σχεδίου του Άδη να κατακτήσει τον Όλυμπο, ο νεογέννητος Ηρακλής, γιος του Δία και της Ήρας, πέφτει θύμα απαγωγής, καταλήγει στη Γη και μετατρέπεται σε θνητό. Εκεί υιοθετείται από τους αγρότες Αμφιτρύωνα και Αλκμήνη και μεγαλώνει με αγάπη μα και με απορίες για το ποιος είναι και που ανήκει. Για να βρει απαντήσεις, επισκέπτεται τον ναό του Δία, ο οποίος του αποκαλύπτει την καταγωγή του και πως ο μοναδικός τρόπος για να ανακτήσει τη θεϊκή του υπόσταση είναι να γίνει ένας πραγματικός... (Περισσότερα)


Mulan (1998)
"Μουλάν"
★★★★★★★★★☆
Προσπαθώντας να αναχαιτίσει τους αδίστακτους Ούννους που εισέβαλαν στην Κίνα, ο αυτοκράτορας καλεί σε επιστράτευση έναν άνδρα από κάθε οικογένεια της χώρας. Η νεαρή Φα Μουλάν για να αποτρέψει τον αγαπημένο, αδύναμο πατέρα της να διακινδυνεύσει για άλλη μία φορά τη ζωή του στη μάχη, κλέβει το σπαθί και την πανοπλία του και αψηφώντας τόσο την παράδοση όσο και το νόμο παίρνει τη θέση του στον αυτοκρατορικό στρατό προσποιούμενη πως είναι αγόρι. Στην προσπάθειά της να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του... (Περισσότερα)


"Ταρζάν" 
★★★★★★★☆☆☆
Μετά από ένα ναυάγιο, στα τέλη του 19ου αιώνα, ένα ζευγάρι καταφέρνει να βγει στις ανεξερεύνητες ακτές της Αφρικής μαζί με το μωρό τους. Όταν μια λεοπάρδαλη σκοτώνει το ζευγάρι, αλλά και το μωρό της θηλυκής γορίλα Κάλα, η προστατευτική Κάλα βρίσκει το ανθρώπινο μωρό και αποφασίζει να το μεγαλώσει σαν δικό της. Όταν χρόνια αργότερα μια βρετανική αποστολή εισέρχεται στη ζούγκλα, ο Ταρζάν συναντά τη Τζέιν και καλείται να επιλέξει αν θα παραμείνει στη ζούγκλα ανάμεσα στην οικογένεια που μεγάλωσε ή αν... (Περισσότερα)