Αλαντίν (1992)



Αλαντίν (1992)

Αλαντίν (1992)

   
Aladdin (1992)
"Αλαντίν" 
★★★★★★★★★☆
Ένα φτωχό αγόρι, ο Αλαντίν, ζει στους δρόμους της Άγκραμπα, ενός βασιλείου της Μέσης Ανατολής, με μοναδική του συντροφιά την πιστή του μαϊμού, τον Αμπού. Στην αγορά της Άγκραμπα συναντά και ερωτεύεται την πριγκίπισσα Γιασμίν, η οποία το έχει σκάσει από το παλάτι αποφασισμένη να μην παντρευτεί παρά τη θέλησή της κάποιον από τους υποψήφιους πρίγκιπες. Αν και ο Αλαντίν χρειάζεται να κλέβει για να επιβιώσει, έχει έναν αδαμάντινο χαρακτήρα και εξαιτίας αυτού γίνεται μέρος του σχεδίου του Τζαφάρ, του αδίστακτου Βεζίρη του Σουλτάνου, ο οποίος αναζητά ένα μαγικό λυχνάρι. (90 λεπτά) (Ηλικία: 5+)
Σκηνοθεσία: Ρον Κλέμεντς, Τζον Μάσκερ
Ηθοποιοί: Σκοτ Γουέινγκερ, Ρόμπιν Γουίλιαμς, Λίντα Λάρκιν, Τζόναθαν Φρίμαν, Γκίλμπερτ Γκόντφριντ, Ντάγκλας Σιλ


To Αλαντίν (1992) είναι μια μουσική κωμική περιπέτεια φαντασίας σε σενάριο και σκηνοθεσία του διδύμου Ρον Κλέμεντς και Τζον Μάσκερ. Η 31η παραγωγή μεγάλου μήκους της Disney Animation βασίζεται στο παραμύθι Το Λυχνάρι του Αλαντίν από τη συλλογή “Χίλιες και Μία Νύχτες”. Με εισπράξεις που ξεπέρασαν τα 504 εκατομμύρια δολάρια, ο Αλαντίν αναδείχθηκε στη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία του 1992.  Το παραμυθένιο μιούζικαλ άφησε πίσω του δημοφιλείς ταινίες, όπως το The Bodyguard, το Batman Returns και το Δράκουλας. Ταυτόχρονα κατέκτησε τον τίτλο της μεγαλύτερης εισπρακτικής επιτυχίας κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών. Τον τίτλο αυτόν διατήρησε μέχρι την κυκλοφορία της ταινίας Ο Βασιλιάς των Λιονταριών (1994).

To Αλαντίν είναι μία από τις πιο διασκεδαστικές προσθήκες της αναγεννησιακής εποχής της Disney. Η ταινία έχει περίτεχνο χειροποίητο σχεδιασμό με πρωτοποριακά CGI στοιχεία, ενδιαφέροντες χαρακτήρες και ένα υπέροχο, βραβευμένο με Όσκαρ soundtrack. Επιπλέον, δύο από τις κλασικές πλέον δημιουργίες του συνθέτη Άλαν Μένκεν υπήρξαν υποψήφιες για το Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού. Αυτές ήταν το κωμικό τζαζ “Friend Like Me” και η μαγευτική μπαλάντα “A Whole New World” που κατέκτησε το βραβείο.

Η ταινία διαφέρει από τις προηγούμενες παραγωγές της Disney κυρίως λόγω των άφθονων κωμικών της στοιχείων. Αυτά προέρχονται ως επί το πλείστον από τους αυτοσχεδιασμούς του Ρόμπιν Γουίλιαμς στον ρόλο του Τζίνι. Η περιπετειώδης και ρομαντική ιστορία προβάλλει άμεσα μηνύματα για την αξία της ειλικρίνειας, της αυθεντικότητας, της τιμιότητας και της ευσυνειδησίας.

Κεντρικό θέμα της ταινίας είναι οι κοινωνικοί, οικονομικοί και αυτοεπιβαλλόμενοι περιορισμοί που μας εμποδίζουν από το να ζήσουμε τη ζωή που ονειρευόμαστε. Θετικό στοιχείο είναι οι τρόποι που προτείνει η ιστορία για να απελευθερωθούμε από αυτούς τους περιορισμούς. Η ακεραιότητα, ο καθορισμός προτεραιοτήτων, η πολιτική ανυπακοή, και η ανατροπή των παραδοσιακών κανόνων είναι οι σημαντικότεροι από αυτούς.


Οι βασικοί χαρακτήρες

Ο Αλαντίν είναι παγιδευμένος σε μια ανεπιθύμητη ζωή χωρίς προοπτικές λόγω της κοινωνικής του θέσης και της οικονομικής του κατάστασης. Παγιδευμένη λόγω της κοινωνικής της θέσης είναι και η Γιασμίν. Η ασυμβίβαστη πριγκίπισσα σύμφωνα με τον νόμο έχει στη διάθεσή της τρεις μόνο μέρες για να παντρευτεί κάποιον πρίγκιπα. Ο υπερπροστατευτικός πατέρας της είναι και ο ίδιος περιορισμένος από την αφέλειά του και την παράδοση. Παρά την αγάπη που τρέφει για την κόρη του και την ηγετική του θέση ως Σουλτάνος του βασιλείου, αποτυγχάνει να αναγνωρίσει στη Γιασμίν το βασικό δικαίωμα της προσωπικής ελευθερίας. Αντίθετα, την παρακινεί να συμμορφωθεί με έναν άδικο νόμο.

Όταν ο Αλαντίν βρίσκει το μαγικό λυχνάρι, από μέσα βγαίνει άλλος ένας παγιδευμένος χαρακτήρας. Το πανίσχυρο Τζίνι, που είναι αναγκασμένο να υπακούει στις διαταγές του ιδιοκτήτη του λυχναριού. Το Τζίνι παρέμεινε εγκλωβισμένο μέσα στο λυχνάρι για 10.000 χρόνια και διακατέχεται από μια δικαιολογημένα ασυγκράτητη υπερκινητικότητα. Η ξέφρενη ενέργεια του χαρακτήρα και οι απεριόριστες δυνατότητες του ως κινούμενο σχέδιο τον κατέστησαν ιδανικό όχημα για την ορμητική ιδιοσυγκρασία του Ρόμπιν Γουίλιαμς. Η συμμετοχή του Γουίλιαμς σηματοδότησε την πρώτη φορά που κάποιος A-List ηθοποιός του Hollywood δάνεισε τη φωνή του σε χαρακτήρα ταινίας κινουμένων σχεδίων. Αυτή η πρακτική θεωρείται πλέον ο κανόνας για τις παραγωγές των μεγάλων στούντιο.

Πέραν των ολοζώντανων κεντρικών χαρακτήρων, αξιοσημείωτα είναι και τα ζώα που τους συντροφεύουν και αντανακλούν κωμικά μα και εις βάθος τον εσωτερικό τους κόσμο. Ο έξυπνος μα επιπόλαιος Αμπού συντροφεύει τον Αλαντίν, ο τρυφερός μα και αδάμαστος Ράτζα την Γιασμίν, και ο ευέξαπτος και ραδιούργος Ιάγο τον Τζαφάρ. Όμως ο πιο γοητευτικός υποστηρικτικός χαρακτήρας είναι αναμφισβήτητα το Μαγικό Χαλί. Το σιωπηλό, επίπεδο, ορθογώνιο αυτό CGI δημιούργημα, χάρη στις εμπνευσμένες κινήσεις του ξεχειλίζει προσωπικότητα.


Αρνητικά στοιχεία

Παρά την ψυχαγωγική της αξία, την υπεροχή της στα επιμέρους τεχνικά κομμάτια και την ενασχόλησή της με ώριμα θέματα, η ταινία αμελεί να αιτιολογήσει στοιχεία που δημιουργούν προβληματισμούς. Αφενός, ο "καλός" Σουλτάνος ζει με υπέρμετρη πολυτέλεια, ενώ οι υπήκοοί του υποφέρουν από την φτώχεια και την πείνα. Αφετέρου, ο ευαισθητοποιημένος Αλαντίν δεν σκέφτεται ποτέ να χρησιμοποιήσει τις ευχές του για το ευρύτερο καλό, παρά μόνο για την επίτευξη προσωπικών του επιθυμιών.

Επιπλέον, η ταινία παραμένει μέχρι και σήμερα μία από τις πιο αμφιλεγόμενες παραγωγές της Disney Animation. Με την κυκλοφορία της πυροδότησε έντονες αντιδράσεις εξαιτίας της στερεοτυπικής απεικόνισης του Αραβικού πολιτισμού. Τόσο οι σχεδιαστικές επιλογές για τους υποστηρικτικούς χαρακτήρες, όσο και κάποιοι στίχοι φανερώνουν μια ρατσιστική διάθεση.

Όπως και στην προηγούμενη ταινία τους Η Μικρή Γοργόνα (1989), ο Ρον Κλέμεντς και ο Τζον Μάσκερ προωθούν την απελευθέρωση των γυναικών. Ωστόσο, για άλλη μία φορά το μήνυμα κατά της αντικειμενοποίησης του γυναικείου φύλου αποδυναμώνεται από τον αισθησιακό σχεδιασμό κάποιων χαρακτήρων. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και η κατά τα άλλα έξυπνη και δυναμική Γιασμίν. Ευτυχώς αυτό ήταν ένα λάθος το οποίο οι σκηνοθέτες απέφυγαν στις δύο επόμενες πριγκίπισσές τους, στις ταινίες Η Πριγκίπισσα και ο Βάτραχος (2009) και Βαϊάνα (2016)


Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς;

Κάποιες έντονες σκηνές δράσης μπορεί να ανησυχήσουν τα μικρότερα παιδιά. Χαρακτήρες προσπαθούν να ξεφύγουν από λάβα και από ένα κομμάτι πύργου που κυλά καταπάνω τους. Ένας χαρακτήρας σώζεται τελευταία στιγμή από πνιγμό. Υπάρχουν πολλές καταδιώξεις και μάχες με σπαθιά. Σημειώνονται φυλετικά και έμφυλα στερεότυπα. 



Live Action Διασκευή:

"Αλαντίν
★★★★★★★★
Ο Αλαντίν, ένα καλόκαρδο φτωχό αγόρι που ζει στους δρόμους του Αραβικού βασιλείου της Άγκραμπα μαζί την πιστή του μαϊμού, τον Αμπού, σώζει και ερωτεύεται την Πριγκίπισσα Τζάσμιν, η οποία το έχει σκάσει από το παλάτι για να εξερευνήσει το βασίλειο της. Παράλληλα, ο αμείλικτος Βεζίρης του Σουλτάνου, ο Τζαφάρ, σχεδιάζει να εκθρονίσει τον πατέρα της Τζάσμιν και αναζητά ένα μαγικό λυχνάρι που βρίσκεται στο απροσπέλαστο Σπήλαιο των Θαυμάτων. Εκεί, μόνο ένας άνθρωπος με αδαμάντινο χαρακτήρα μπορεί να... (Περισσότερα)


Συνέχειες:

Aladdin 2: The Return of Jafar (1994)
"Αλαντίν: Η Επιστροφή του Τζαφάρ" 
★★★★★★☆☆☆☆
Ο Τζαφάρ επιστρέφει ακόμα πιο δυνατός, αποφασισμένος να εκδικηθεί τον Αλαντίν. Ωστόσο, αυτή τη φορά, με τον Ιάγκο στο πλευρό του Αλαντίν, ο Αμπίς Μαλ γίνεται η νέα πρωτοπαλίκαρο του μάγου. (69 λεπτά)  (Ηλικία: 5+)





Aladdin and the King of Thieves (1996)
"O Αλαντίν και ο Βασιλιάς των Κλεφτών" 
★★★★★★☆☆☆☆
Ο Αλαντίν και η Γιασμίν, επιτέλους πρόκειται να παντρευτούν και ο Αλαντίν ανακαλύπτει ότι ο πατέρας του είναι ακόμα ζωντανός, και είναι ο βασιλιάς όλων των κλεφτών στην Άγκραμπα. (80 λεπτά) (Ηλικία: 5+)






Τηλεοπτική Σειρά:

Aladdin (1994)
"Αλαντίν: Η Σειρά" 
★★★★★★★☆☆☆
Ο Αλαντίν, η πριγκίπισσα Τζασμίν, ο Αμπού, το Τζίνι και το μαγικό χαλί σε μια παραγωγή κινουμένων σχεδίων της δεκαετίας του '90 από την Disney για την τηλεόραση. (30 λεπτά) (Ηλικία: 5+)