Αλαντίν (2019)




Αλαντίν (2019)


   
Aladdin (2019)Aladdin (2019)
"Αλαντίν
★★★★★★★★
Ο Αλαντίν, ένα καλόκαρδο φτωχό αγόρι που ζει στους δρόμους του Αραβικού βασιλείου της Άγκραμπα μαζί την πιστή του μαϊμού, τον Αμπού, σώζει και ερωτεύεται την Πριγκίπισσα Τζάσμιν, η οποία το έχει σκάσει από το παλάτι για να εξερευνήσει το βασίλειο της. Παράλληλα, ο αμείλικτος Βεζίρης του Σουλτάνου, ο Τζαφάρ, σχεδιάζει να εκθρονίσει τον πατέρα της Τζάσμιν και αναζητά ένα μαγικό λυχνάρι που βρίσκεται στο απροσπέλαστο Σπήλαιο των Θαυμάτων. Εκεί, μόνο ένας άνθρωπος με αδαμάντινο χαρακτήρα μπορεί να εισέλθει, και ο Τζαφάρ συνάγει πως αυτός είναι ο Αλαντίν. (128 λεπτά) (Ηλικία: 6+) 
Σκηνοθεσία: Γκάι Ρίτσι
Ηθοποιοί: Μένα Μασούντ, Γουίλ Σμιθ, Ναόμι Σκοτ, Μαργουάν Κενζάρι, Ναβίντ Νεγκαχμπάν, Νασίμ Πεντράντ, Μπίλι Μάγκνουσεν


Η Disney και ο Γκάι Ρίτσι παραμένοντας πιστοί στη βασική ιστορία και στο πνεύμα της κλασικής ταινίας κινουμένων σχεδίων του στούντιο Αλαντίν (1992), δημιούργησαν μια φαντασμαγορική και γεμάτη ασυγκράτητη ενέργεια live-action διασκευή, η οποία καταφέρνει το σπάνιο επίτευγμα να ξεπεράσει την πρωτότυπη και να συγκαταλέγεται ανάμεσα τις καλύτερες οικογενειακές παραγωγές ζωντανής δράσης. Η ταινία έτυχε θερμής αποδοχής από το κοινό σημειώνοντας μια τεράστια εμπορική επιτυχία που ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε εισπράξεις εισιτηρίων.

Το απαράμιλλο επίπεδο παραγωγής, τα μαγευτικά CGI γραφικά, η αναζωογόνηση του ήδη αγαπημένου, βραβευμένου με Όσκαρ soundtrack, οι επιδέξιες ερμηνείες και η αδιαμφισβήτητη χημεία μεταξύ των ηθοποιών είναι μερικά μόνο από τα τεχνικά χαρακτηριστικά που χαρίζουν υπεροχή στην παραμυθένια ταινία.

Αυτό όμως που πραγματικά δικαιολογεί την ύπαρξη αυτού του remake είναι η εξέλιξη της ίδιας της ιστορίας. Η έλευση ενός νέου σημαντικού χαρακτήρα, της απολαυστικής Ντάλια, οι νέες προσωπικές ιστορίες, τα κίνητρα και οι προκλήσεις των χαρακτήρων, η διασκεδαστική και πιο ανθρώπινη προσέγγιση του Τζίνι από τον Γουίλ Σμιθ και η απαιτούμενη ενδυνάμωση της Τζάσμιν είναι συστατικά που απογειώνουν τη γνώριμη πλοκή χαρίζοντας της βάθος.

Παράλληλα, η απομάκρυνση από κάποια στοιχεία που έπλητταν το animation του 1992, όπως η αισθησιακή απεικόνιση των γυναικείων χαρακτήρων και η αρνητική στερεοτυπική απεικόνιση του Αραβικού πολιτισμού, εκσυγχρονίζουν την ιστορία του Αλαντίν στις περισσότερο πολιτικά ορθές απαιτήσεις των θεατών του 21ου αιώνα.

Το περιπετειώδες και κωμικό μιούζικαλ φαντασίας με τα αριστοτεχνικά σκηνικά του, τα περίτεχνα κοστούμια και τις εντυπωσιακές τρισδιάστατες δημιουργίες από υπολογιστή, δημιουργεί επιτυχημένα έναν κόσμο ονειρικό και ταυτόχρονα αληθοφανή. Επίσης με τη μετατροπή της Άγκραμπα σε παραθαλάσσια πόλη και εμπορικό κέντρο της Ανατολής που σφύζει από ανθρώπους διαφορετικών πολιτισμών, η ταινία καταφέρνει να δημιουργήσει ένα πολύχρωμο, ζωντανό και πολυάσχολο φόντο.

Ο Άλαν Μένκεν επιστρέφει ενδυναμώνοντας το soundtrack που είχε συνθέσει ο ίδιος για την ταινία κινουμένων σχεδίων 27 χρόνια νωρίτερα, το οποίο ακόμα αναγνωρίζεται ως ένα από τα καλύτερα στην ιστορία της Disney, ενώ οι επανεκτελέσεις των κλασικών τραγουδιών από τους πρωταγωνιστές υπερτερούν από τις πρωτότυπες ερμηνείες. Επιπλέον, οι πλούσιες χορογραφίες, οι οποίες συνδυάζουν διάφορα είδη χορού της Αμερικής και της Ανατολής, διασκεδάζουν με τη δυναμική και την ευδιαθεσία τους.

Ο Αλαντίν, ο χαρακτήρας του οποίου παραμένει ως επί το πλείστον αμετάβλητος από το animation, είναι ένα φτωχό αγόρι που αναγνωρίζει στον εαυτό του μεγαλύτερες δυνατότητες από αυτές που διαφαίνονται από την παρούσα κατάστασή του. Όταν έχει την ευκαιρία να κάνει μια ευχή ζητά να γίνει Πρίγκιπας, με μοναδικό κίνητρο να του επιτραπεί σύμφωνα με το νόμο να ζητήσει το χέρι της κοπέλας που αγαπά, η οποία τυγχάνει να είναι Πριγκίπισσα. Όμως, παρά το εσωτερικό του μεγαλείο, οι ανασφάλειες του τον οδηγούν να προσκολληθεί στο προσωπείο του πλούτου και της εξουσίας. Τελικά, μετά από τη σοφή καθοδήγηση του Τζίνι, ο Αλαντίν παραμένει αληθινός στον εαυτό του και επιδεικνύει ακεραιότητα. Συνολικά, είναι ένα θετικό πρότυπο γενναιότητας, καλοσύνης και υποστήριξης των αναγκών και των επιθυμιών των άλλων.

Το Τζίνι, για το οποίο ο Γουίλ Σμιθ δημιουργεί μια νέα πνευματώδη και γοητευτική προσωπικότητα αποφεύγοντας να μιμηθεί τη συχνά ασυνάρτητη ερμηνεία του Ρόμπιν Γουίλιαμς, διακρίνεται για τη μεγαλοψυχία και την ανιδιοτέλεια του.

Η Τζάσμιν, η οποία μάχεται για το καλό των ανθρώπων της, παρουσιάζει και αυτή μεγάλη εξέλιξη από τη δισδιάστατη απεικόνισή της, η οποία αγωνιζόταν για το δικαίωμα της επιλογής της να παντρευτεί. Η Τζάσμιν, όπως η Έλσα και η Μοάνα, οι δύο πιο πρόσφατες Πριγκίπισσες της Disney πριν από αυτή, είναι ένα ακόμα ισχυρό γυναικείο πρότυπο που καταδεικνύει ότι οι γυναίκες μπορούν να διαθέτουν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να ηγηθούν, όπως ευφυΐα, γνώση, θάρρος και συμπόνια.

Ο χαρακτήρας του Τζαφάρ, ακόμα μοχθηρός και παραπλανητικός αλλά λιγότερο τρομακτικός, αποκτά ρεαλισμό χάρη στην έμφαση στο παρελθόν του και στο τι οδηγεί τις φιλοδοξίες του για εξουσία. Ως αντίθετοι χαρακτήρες, ο Αλαντίν και ο Τζαφάρ έχουν ως κοινά τις εμπειρίες τους ως φτωχοί κλέφτες και την επιθυμία τους να βελτιώσουν τις ζωές τους, όμως ενώ ο Αλαντίν το μόνο που αποζητά είναι μια ευκαιρία να είναι μαζί με τη γυναίκα που αγαπά, ο Τζαφάρ δεν μπορεί να ικανοποιηθεί από όλα όσα έχει κερδίσει όσο υπάρχει κάποιος πιο ισχυρός από τον ίδιο.

Εκτός από δύο σύντομες σκηνές που περιλαμβάνουν τους αναίμακτους και μη γραφικούς θανάτους δύο αόριστων χαρακτήρων, οι υπόλοιπες απειλές περιορίζονται κατά κύριο λόγο σε αγωνιώδεις καταδιώξεις.



Διασκευή της:

"Αλαντίν" 
★★★★★★★★★☆
Ένα φτωχό αγόρι, ο Αλαντίν, ζει στους δρόμους της Άγκραμπα, ενός βασιλείου της Μέσης Ανατολής, με μοναδική του συντροφιά την πιστή του μαϊμού, τον Αμπού. Στην αγορά της Άγκραμπα συναντά και ερωτεύεται την πριγκίπισσα Γιασμίν, η οποία το έχει σκάσει από το παλάτι αποφασισμένη να μην παντρευτεί παρά τη θέλησή της κάποιον από τους υποψήφιους πρίγκιπες. Αν και ο Αλαντίν χρειάζεται να κλέβει για να επιβιώσει, έχει έναν αδαμάντινο χαρακτήρα και εξαιτίας αυτού γίνεται μέρος του σχεδίου του Τζαφάρ, του... (Περισσότερα)