Η Εποχή των Ανθολογιών της Disney (1943-1949)




Η Εποχή των Ανθολογιών της Disney (1943-1949)

Τη Χρυσή Εποχή της Disney (1937-1942) ακολούθησε η Εποχή των Ανθολογιών (Disney Package Film Era) γνωστή και ως η Πολεμική Περίοδος. Οι ανθολογίες της Disney είναι έξι ταινίες/συλλογές αυτοτελών έργων κινουμένων σχεδίων διάφορων σκηνοθετών με παραγωγό τον Γουόλτ Ντίσνεϊ, οι οποίες κυκλοφόρησαν στους κινηματογράφους κατά τη διάρκεια της πολεμικής και μεταπολεμικής περιόδου, από το 1943 μέχρι και το 1949. Στο σύνολό τους, οι ταινίες περιλαμβάνουν 32 σύντομα έργα, ανάμεσά τους μουσικά σκετς, ποιήματα, παραμύθια καθώς και πρωτότυπες περιπέτειες γνωστών χαρακτήρων του Γουόλτ Ντίσνεϊ, όπως ο Ντόναλντ Ντακ, ο Γκούφυ, ο Μίκυ Μάους και ο Χοσέ Καριόκα. 

Η Εποχή των Ανθολογιών της Disney (1943-1949)


Με την είσοδο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, το 1941, στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (1939-1945), πολλοί από τους σχεδιαστές και τους υπαλλήλους του στούντιο είχαν επιστρατευθεί στον πόλεμο, ενώ άλλοι είχαν κληθεί να παράγουν κινούμενα σχέδια για την κυβέρνηση. Χωρίς μόνιμο προσωπικό και πόρους, ο Γουόλτ Ντίσνεϊ έκρινε πως δεν ήταν δυνατό να ολοκληρώσει μια ιστορία μεγάλου μήκους και επέλεξε να επικεντρωθεί στην παραγωγή κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους και χαμηλού προϋπολογισμού από διαφορετικούς σκηνοθέτες. Τα σύντομα αυτά έργα συνδέθηκαν με κάποιο επιπλέον ενωτικό υλικό και κυκλοφόρησαν στις κινηματογραφικές αίθουσες με τη μορφή συλλογών.

Μέσα στην πολεμική και μεταπολεμική περίοδο, ο Ντίσνεϊ παρήγαγε έξι ανθολογίες με τίτλους Σαλούδος Αμίγκος (Saludos Amigos, 1943), Οι Τρεις Καμπαλέρος (The Three Caballeros, 1945), Μουσική και Χαρά (Make Mine Music, 1946), Ώρα για Διασκέδαση (Fun and Fancy Free, 1947), Νοσταλγικές Μελωδίες (Melody Time, 1948) και Ο Ίκαμποντ και ο κος Τοντ (The Adventures of Ichabod and Mr. Toad, 1949).

Οι 32 συνολικά αυτοτελείς ιστορίες αυτής της περιόδου, οι οποίες αργότερα προβλήθηκαν και μεμονωμένα στα τηλεοπτικά προγράμματα της Disney, διαφέρουν σε πλοκή, δομή, σχεδιασμό και ατμόσφαιρα, ενώ πολλές από αυτές απευθύνονται καθαρά στο ενήλικο κοινό. Αρκετές από τις ιστορίες συνδυάζουν ζωντανή δράση με χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων, κάποιες έχουν εκπαιδευτικό, ταξιδιωτικό ή προπαγανδιστικό περιεχόμενο, άλλες καθαρά διασκεδαστικό χαρακτήρα, ενώ δεν λείπουν και οι συγκινητικές, οι δραματικές, αλλά και οι τρομακτικές στιγμές.

Ανάμεσα στα σύντομα έργα, τα περισσότερα εκ των οποίων στερούνται εξίσου καλλιτεχνικού και ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος, ξεχωρίζουν το Aquarela do Brasil (1942), Ο Πέτρος και ο Λύκος (Peter and the Wolf, 1946), Johnnie Fedora and Alice Bluebonnet (1946), The Whale Who Wanted To Sing At The Met (1946), Ο Μίκυ και η Φασολιά (Mickey and the Beanstalk, 1947), Johnny Appleseed (1948) και Ο Μύθος του Ακέφαλου Καβαλάρη (The Legend of Sleepy Hollow, 1949).

Την Εποχή των Ανθολογιών ακολούθησε η Ασημένια Εποχή της Disney (1950-1967).


Οι Ταινίες της Εποχής των Ανθολογιών σε Χρονολογική Σειρά: 


Saludos Amigos (1942)
Saludos Amigos (1942)
"Σαλούδος Αμίγκος
★★★★★★☆☆☆☆
Μια ομάδα σχεδιαστών της Disney περιοδεύει στη Νότια Αμερική και παρουσιάζει τέσσερις ταινίες κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους, εμπνευσμένες από το ταξίδι τους. Σε δύο από αυτές τις ταινίες πρωταγωνιστεί ο Ντόναλντ Ντακ και σε μία ο Γκούφυ. Η ταινία προτάθηκε για τρία βραβεία Όσκαρ το 1943, για αυτά της Καλύτερης Μουσικής Επένδυσης, Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού για το Saludos Amigos, και Καλύτερης Ηχογράφησης. (42 λεπτά) (Ηλικία: 5+) 


The Three Caballeros (1944)
The Three Caballeros (1944)
"Οι Τρεις Καμπαλέρος
★★★★★★☆☆☆☆
Η ταινία αποτελείται από επτά αυτόνομα τμήματα ενωμένα υπό μία ιστορία με πρωταγωνιστή τον Ντόναλντ Ντακ, ο οποίος έχει τα γενέθλιά του και ανοίγει δώρα από τους φίλους του στη Λατινική Αμερική. Ο Ντόναλντ συνοδεύεται από τον φίλο του, τον παπαγάλο Χοσέ Καριόκα, ο οποίος εκπροσωπεί τη Βραζιλία, και κάνει έναν νέο φίλο, τον κόκορα Panchito Pistoles, ο οποίος εκπροσωπεί το Μεξικό. Η ταινία προτάθηκε για δύο βραβεία Όσκαρ το 1946, για αυτά της Καλύτερης Μουσικής Επένδυσης και Καλύτερης Ηχογράφησης. (71 λεπτά) (Ηλικία: 5+) 

Make Mine Music (1946)
Make Mine Music (1946)
"Μουσική και Χαρά
★★★★★★☆☆☆☆
Στο πνεύμα της Φαντασίας (1940), αυτή η συλλογή περιλαμβάνει οκτώ αυτοτελείς ιστορίες κινουμένων σχεδίων, οι οποίες συνοδεύονται από παραδοσιακά Αμερικάνικα, και δημοφιλή σύγχρονά της μουσικά κομμάτια. (75 λεπτά) (Ηλικία: 6+) 


Fun & Fancy Free (1947)
Fun & Fancy Free (1947)
"Ώρα για Διασκέδαση" 
★★★★★★☆☆☆☆
Η ταινία αποτελείται από δύο αυτοτελείς ιστορίες κινουμένων σχεδίων. Το Bongo αφηγείται την ιστορία μίας αρκούδας που φεύγει από το τσίρκο και εισέρχεται στην άγρια φύση όπου ερωτεύεται. Ο Μίκυ και η Φασολιά είναι μια προσαρμογή του κλασικού παραμυθιού Ο Τζακ και η Φασολιά, με τους Μίκυ Μάους, Ντοναλντ Ντακ και Γκούφυ να πρωταγωνιστούν ως αγρότες που ανακαλύπτουν το κάστρο του Γίγαντα στον ουρανό. (73 λεπτά) (Ηλικία: 5+) 


Melody Time (1948)
Melody Time (1948)
"Νοσταλγικές Μελωδίες
★★★★★★☆☆☆☆
Στο πνεύμα της Φαντασίας (1940) και του Μουσική και Χαρά (1946), αυτή η συλλογή αποτελείται από επτά αυτοτελείς ιστορίες κινουμένων σχεδίων, οι οποίες συνοδεύονται από παραδοσιακά Αμερικάνικα, και δημοφιλή σύγχρονά της μουσικά κομμάτια. (75 λεπτά) (Ηλικία: 7+) 



The Adventures of Ichabod and Mr. Toad (1949)
The Adventures of Ichabod and Mr. Toad (1949)
"Ο Ίκαμποντ και ο κος Τοντ
★★★★★★★☆☆☆
Η τελευταία και καλλιτεχνικά ανώτερη ταινία από τις Ανθολογίες της Disney αποτελείται από δύο αυτοτελείς ιστορίες κινουμένων σχεδίων. Η πρώτη βασίζεται στο παιδικό μυθιστόρημα του 1908 The Wind in the Willows του Βρετανού συγγραφέα Κένεθ Γκράχαμ, την οποία αφηγείται ο Μπέιζιλ Ράθμποουν, και η δεύτερη βασίζεται στο διήγημα του 1820 "The Legend of Sleepy Hollow" από τον Αμερικανό συγγραφέα Ουάσινγκτον Ίρβινγκ, την οποία αφηγείται ο Μπινγκ Κρόσμπι. (68 λεπτά) (Ηλικία: 7+)