Η Χρυσή Εποχή της Disney (1937-1942)




Η Χρυσή Εποχή της Disney (1937-1942)

Ως Χρυσή Εποχή της Disney (The Golden Age) αναφέρεται η χρονική περίοδος που ξεκίνησε το 1937, όταν ο Γουόλτ Ντίσνεϊ δημιούργησε την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι, και ολοκληρώθηκε το 1942 με την κυκλοφορία του Μπάμπι, το Ελαφάκι. Ο όρος Χρυσή Εποχή δεν σχετίζεται με την επιτυχία των πέντε αυτών ταινιών καθώς, εκτός από τη Χιονάτη, οι εισπράξεις των υπολοίπων δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες του στούντιο, κυρίως εξαιτίας του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Ο όρος Χρυσή Εποχή αντανακλά την ποιότητα, την καλλιτεχνική αισθητική, την ευρηματικότητα και τα τεχνικά επιτεύγματα των παραγωγών αυτών.

Η Χρυσή Εποχή της Disney (1937-1942)


Έχοντας παράγει σειρές και ταινίες κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους από το 1920, μεταξύ των οποίων και το Steamboat Willie (1928) με πρωταγωνιστή τον Μίκυ Μάους, το πρώτο animation με συγχρονισμένο ήχο στην ιστορία του κινηματογράφου, και έχοντας ήδη βραβευτεί με τρία από τα 25 Όσκαρ της καριέρας του, το 1934 ο Γουόλτ Ντίσνεϊ αποφάσισε να σπρώξει ακόμα περισσότερο τα όρια του animation, ξεκινώντας την παραγωγή της πρώτης ταινίας κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους στην ιστορία. Τρία χρόνια αργότερα, κυκλοφόρησε Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι, η οποία αναδείχθηκε στην ταινία με τα υψηλότερα κέρδη παγκοσμίως, ενώ αν αυτά προσαρμοστούν στον πληθωρισμό παραμένει η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών.

Μέσα στα 6 χρόνια που διήρκησε η Χρυσή Εποχή, ο Ντίσνεϊ κυκλοφόρησε άλλες τέσσερις ταινίες κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους, τις Πινόκιο (1940)Φαντασία (1940)Ντάμπο, το Ελεφαντάκι (1941), και Μπάμπι, το Ελαφάκι (1942)

Η κάθε μία από αυτές τις πέντε κλασικές ταινίες ξεχωρίζει τόσο για τις τεχνικές καινοτομίες της όσο και για το γεγονός ότι έθεσε τις βάσεις για όλες τις επόμενες παραγωγές του στούντιο. Η Χιονάτη, η πρώτη από την άκρως επιτυχημένη Πριγκιπική Σειρά της Disney, αποτέλεσε την πρώτη διασκευή παραδοσιακού παραμυθιού, ένα είδος που κυριάρχησε ανάμεσα στις παραγωγές του στούντιο για πολλά χρόνια και παραμένει ζωντανό ακόμα και σήμερα. Ο Πινόκιο ήταν η πρώτη διασκευή γνωστού λογοτεχνικού έργου, η οποία διατήρησε σε κάποιο βαθμό τη σκοτεινή ατμόσφαιρά της πρωτότυπης ιστορίας. Η Φαντασία, έδειξε τη διάθεση του στούντιο να πειραματιστεί με τεχνικές, εφέ και αφηγηματικά στοιχεία, ενώ ο Ντάμπο και ο Μπάμπι ήταν τα πρώτα από μία μακρά σειρά έργων με κεντρικούς ήρωες ομιλούντα ζώα. Στο σύνολό τους, αυτές οι πρώτες ταινίες της Disney αν και περιέχουν αξιαγάπητους ήρωες, χαριτωμένους υποστηρικτικούς χαρακτήρες, χιούμορ και διασκεδαστικά τραγούδια, επίσης όλες τους περιέχουν δραματικά και τρομακτικά στοιχεία. 

Το 1941, η είσοδος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο άφησε το στούντιο χωρίς μόνιμο προσωπικό και πόρους και ο Γουόλτ Ντίσνεϊ, καθώς δεν ήταν πλέον δυνατό να ολοκληρώσει μια ιστορία μεγάλου μήκους, επικεντρώθηκε στην παραγωγή κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους και χαμηλού προϋπολογισμού. Αυτό ήταν και το τέλος της Χρυσής Εποχής, την οποία ακολούθησε η Εποχή των Ανθολογιών (1943-1949).


Οι Ταινίες της Χρυσής Εποχής σε Χρονολογική Σειρά: 


Snow White and the Seven Dwarfs (1937)
"Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι"
★★★★★★★☆☆☆
Η Χιονάτη, μια μοναχική όμορφη πριγκίπισσα, υπηρετεί τη ματαιόδοξη και σκληρή μάγισσα μητριά της, την Κακιά Βασίλισσα. Όταν ο μαγικός της καθρέφτης, της απαντά πως η Χιονάτη είναι η ομορφότερη από όλες τις γυναίκες του βασιλείου, η Κακιά Βασίλισσα κυριευμένη από ζήλια διατάζει τον Κυνηγό της να πάρει το κορίτσι στο δάσος και να το σκοτώσει. Όμως, ο Κυνηγός λυπάται τη Χιονάτη και την αφήνει να φύγει και εκείνη με τη βοήθεια των ζώων του δάσους, βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι επτά νάνων που... (Περισσότερα)


Pinocchio (1940)
"Πινόκιο"
★★★★★★★☆☆☆
Ο Πινόκιο, μια ζωντανή μαριονέτα σκαλισμένη από τον μοναχικό ξυλουργό Τζεπέτο, πρέπει να αποδείξει στη Μπλε Νεράιδα πως είναι γενναίος, ειλικρινής και ανιδιοτελής, ώστε να τον μετατρέψει σε αληθινό αγόρι. Στην προσπάθεια του να πραγματοποιήσει το όνειρό του, ο καλοσυνάτος μα ευκολόπιστος ήρωας, συναντά ένα πλήθος παραπλανητικών χαρακτήρων, οι οποίοι τον παρασύρουν σε επικίνδυνες περιπέτειες. Ευτυχώς, η Μπλε Νεράιδα έχει φροντίσει στο πλευρό του Πινόκιο να βρίσκεται ο πιστός γρύλος Τζίμινι Κρίκετ, ο... (Περισσότερα)


Fantasia (1940)
"Φαντασία"
★★★★★★★☆☆☆
Μία πρωτοποριακή συλλογή οκτώ αυτοτελών ιστοριών κινουμένων σχεδίων χωρίς διάλογο, οι οποίες εμπνέονται και συνοδεύονται από σημαντικά έργα κλασικής μουσικής. Οι μικρού μήκους ταινίες είναι η “Τοκάτα και Φούγκα”, ο “Καρυοθραύστης”, ο “Μαθητευόμενος Μάγος”, η “Ιεροτελεστία της Άνοιξης”,  το “Διάλειμμα”, η “6η Συμφωνία”, ο “Χορός των Ωρών” και η “Νύχτα Στο Φαλακρό Βουνό”. Ο συνθέτης και κριτικός μουσικής Ντιμς Τέιλορ ως οικοδεσπότης και αφηγητής της ταινίας, εισάγει κάθε έργο προσφέροντας ένα υπόβαθρο και... (Περισσότερα)


Dumbo (1941)
"Ντάμπο, το Ελεφαντάκι"
★★★★★★★☆☆☆
Όταν ένας πελαργός αφήνει στην κυρία Τζάμπο, μια ελεφαντίνα του τσίρκου, ένα μωρό ελεφαντάκι με τεράστια αυτιά, όλοι το περιγελούν, μα η μητέρα του το αγαπά πάρα πολύ. Το ντροπαλό ελεφαντάκι δεν έχει επιλογή παρά να κάνει τον κλόουν στο τσίρκο και ντρέπεται πολύ για αυτό. Όμως με τη βοήθεια του φιλικού και προστατευτικού ποντικού Τίμοθι, ο Ντάμπο ξεπερνά τις ανασφάλειες του, αποκτά εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του και χρησιμοποιεί το φαινομενικά μεγαλύτερο ελάττωμά του για να καταφέρει το αδύνατο και να... (Περισσότερα)


Bambi (1942)
"Μπάμπι, το Ελαφάκι" 
★★★★★★★★☆☆
Ένα νεογέννητο ελαφάκι προορίζεται να αναλάβει μία μέρα το ρόλο του Μεγάλου Πρίγκιπα του Δάσους, έναν τίτλο που κατέχει ο πατέρας του, ο οποίος προστατεύει τα υπόλοιπα ζώα από τους κυνηγούς. Ο μικρός Μπάμπι, όπως τον ονομάζει η στοργική μητέρα του, μαθαίνει για τη ζωή, τον κόσμο και παίζει αμέριμνα με τους φίλους του, το γεμάτο ενέργεια λαγουδάκι Θάμπερ, τον ντροπαλό νεαρό ασβό Λουλούδη και το θηλυκό ελαφάκι Φαλίν. Όταν ο Άνθρωπος έρχεται στο δάσος και σκοτώνει τη μητέρα του, το νεαρό ελάφι... (Περισσότερα)