Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι (1937)Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι (1937)

Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι (1937)


Snow White and the Seven Dwarfs (1937)
"Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι"
★★★★★★★☆☆☆
Η Χιονάτη, μια μοναχική όμορφη πριγκίπισσα, υπηρετεί τη ματαιόδοξη και σκληρή μάγισσα μητριά της, την Κακιά Βασίλισσα. Όταν ο μαγικός της καθρέφτης, της απαντά πως η Χιονάτη είναι η ομορφότερη από όλες τις γυναίκες του βασιλείου, η Κακιά Βασίλισσα κυριευμένη από ζήλια διατάζει τον Κυνηγό της να πάρει το κορίτσι στο δάσος και να το σκοτώσει. Όμως, ο Κυνηγός λυπάται τη Χιονάτη και την αφήνει να φύγει και εκείνη με τη βοήθεια των ζώων του δάσους, βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι επτά νάνων που δουλεύουν σε ένα κοντινό ορυχείο. (83 λεπτά) (Ηλικία: 5+)
Σκηνοθεσία: Γουίλιαμ Κοτρέλ, Ντέιβιντ Χαντ
Ηθοποιοί: Αντριάννα Κασελόττι, Στιούαρτ Μπιουκάναν, Έντι Κόλινς


Αυτή η ρομαντική περιπέτεια φαντασίας του Γουόλτ Ντίσνεϊ, βασισμένη στο κλασικό Γερμανικό παραμύθι των Αδελφών Γκριμ, είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων που φτιάχτηκε ποτέ και σηματοδοτεί την έναρξη της Χρυσής εποχής του στούντιο (1937-1942). Το πρωτότυπο αυτό δημιούργημα γνώρισε τεράστια κριτική και εμπορική επιτυχία, κατακτώντας τον τίτλο της Εμπορικότερης Ταινίας Όλων των Εποχών, ενώ στα 11α Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου έλαβε Τιμητικό Όσκαρ “ως σημαντική καινοτομία στον κινηματογράφο, η οποία γοήτευσε εκατομμύρια ανθρώπους και εισήγαγε ένα νέο τομέα ψυχαγωγίας”. 

Ο χειροποίητος σχεδιασμός έχει Ευρωπαϊκές επιρροές και είναι ιδιαίτερα καλλιτεχνικός, όπως επίσης και η χαρακτηριστική της δεκαετίας του 1930, υποψήφια για Όσκαρ μουσική επένδυση του Όλιβερ Γουάλας, ο οποίος έντυσε μουσικά τις 14 από τις 15 ταινίες κινουμένων σχεδίων του Γουόλτ Ντίσνεϊ που κυκλοφόρησαν μέχρι το 1955.

Η ταινία θεωρείται αριστουργηματική λόγω του καινοτόμου χαρακτήρα της, της εξαιρετικής προσοχής στη λεπτομέρεια και των απαιτητικών καλλιτεχνικών αποφάσεων που πάρθηκαν, με αντιπροσωπευτικό παράδειγμα τη χρονοβόρα δημιουργία ξεχωριστής προσωπικότητας για κάθε έναν από τους επτά νάνους.

Η οικία ιστορία της γλυκιάς Χιονάτης έχει συναίσθημα, χιούμορ και σασπένς. Η καλόκαρδη μα ευκολόπιστη πριγκίπισσα, όπως η Σταχτοπούτα (1950) και Η Ωραία Κοιμωμένη (1959), παρουσιάζεται φοβισμένη, αδύναμη και ευάλωτη, ενώ δεν κατορθώνει να επιδείξει τα χαρακτηριστικά εκείνα για τα οποία φημίζονται οι σύγχρονες πριγκίπισσες της Disney, όπως δυναμισμό, γενναιότητα, εξυπνάδα και αποφασιστικότητα.

Ανάμεσα στα ανάλαφρα τραγούδια, τους εύθυμους χαρακτήρες και τη ρομαντική υποπλοκή υπάρχουν και αγωνιώδεις στιγμές κατά τις οποίες η Χιονάτη αντιμετωπίζει έντονο κίνδυνο. Το μαγεμένο δάσος και οι σκηνές της Κακιάς Βασίλισσας, η οποία θεωρείται μία από τους πιο τρομακτικούς κακούς της Disney, ντύνονται μουσικά και σχεδιαστικά με ιδιαίτερα απειλητικούς τόνους.