Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι (1937)Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι (1937)

Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι (1937)


Snow White and the Seven Dwarfs (1937)
"Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι"
★★★★★★★☆☆☆
Η Χιονάτη, μια μοναχική πριγκίπισσα, υπηρετεί τη ματαιόδοξη μάγισσα μητριά της, την Κακιά Βασίλισσα. Όταν ένας μαγικός καθρέφτης δηλώνει πως η Χιονάτη είναι η ομορφότερη από όλες στο βασίλειο, η βασίλισσα κυριευμένη από ζήλια διατάζει τον Κυνηγό της να πάρει το κορίτσι στο δάσος και να το σκοτώσει. Όμως, ο Κυνηγός αφήνει τη Χιονάτη να φύγει, και εκείνη με τη βοήθεια των ζώων του δάσους, βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι επτά νάνων που δουλεύουν σε ένα κοντινό ορυχείο. (83 λεπτά) (Ηλικία: 4+)
Σκηνοθεσία: Γουίλιαμ Κοτρέλ, Ντέιβιντ Χαντ
Ηθοποιοί: Αντριάννα Κασελόττι, Στιούαρτ Μπιουκάναν, Έντι Κόλινς


Αυτό το ρομαντικό και περιπετειώδες παραμύθι είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων που φτιάχτηκε ποτέ. Το πρωτότυπο αυτό δημιούργημα γνώρισε τεράστια κριτική και εμπορική επιτυχία, λαμβάνοντας Τιμητικό Όσκαρ “ως σημαντική καινοτομία στον κινηματογράφο, η οποία γοήτευσε εκατομμύρια ανθρώπους και εισήγαγε ένα νέο τομέα ψυχαγωγίας”.

Ο χειροποίητος σχεδιασμός έχει Ευρωπαϊκές επιρροές και είναι ιδιαίτερα καλλιτεχνικός, όπως επίσης και η χαρακτηριστική της δεκαετίας του 1930 μουσική επένδυση, η οποία υπήρξε υποψήφια για Όσκαρ.

Η ταινία θεωρείται αριστουργηματική λόγω του καινοτόμου χαρακτήρα της, της εξαιρετικής προσοχής στη λεπτομέρεια και των απαιτητικών καλλιτεχνικών αποφάσεων που πάρθηκαν, με αντιπροσωπευτικό παράδειγμα τη δημιουργία ξεχωριστής προσωπικότητας για κάθε έναν από τους επτά νάνους. 

Η οικία ιστορία της γλυκιάς Χιονάτης (Snow White)έχει συναίσθημα, χιούμορ και σασπένς. Η καλόκαρδη μα ευκολόπιστη πριγκίπισσα, όπως η Σταχτοπούτα (1950) και Η Ωραία Κοιμωμένη (1959), παρουσιάζεται φοβισμένη, αδύναμη και ευάλωτη, ενώ δεν κατορθώνει να επιδείξει τα χαρακτηριστικά εκείνα για τα οποία φημίζονται οι μεταγενέστερες πριγκίπισσες της Disney, όπως δυναμισμό, γενναιότητα, εξυπνάδα και αποφασιστικότητα.

Ανάμεσα στα ανάλαφρα τραγούδια, τους εύθυμους χαρακτήρες και τη ρομαντική υποπλοκή υπάρχουν και αγωνιώδεις στιγμές κατά τις οποίες η Χιονάτη αντιμετωπίζει έντονο κίνδυνο. Το μαγεμένο δάσος και οι σκηνές της Κακιάς Βασίλισσας, η οποία θεωρείται μία από τους πιο τρομακτικούς κακούς της Disney, ντύνονται μουσικά και σχεδιαστικά με ιδιαίτερα απειλητικούς τόνους.