Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι (1937)



Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι (1937)

Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι (1937)


Snow White and the Seven Dwarfs (1937)
"Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι"
★★★★★★★☆☆☆
Η Χιονάτη, μια μοναχική όμορφη πριγκίπισσα, υπηρετεί τη ματαιόδοξη και σκληρή μάγισσα μητριά της, την Κακιά Βασίλισσα. Όταν ο μαγικός της καθρέφτης, της απαντά πως η Χιονάτη είναι η ομορφότερη από όλες τις γυναίκες του βασιλείου, η Κακιά Βασίλισσα κυριευμένη από ζήλια διατάζει τον Κυνηγό της να πάρει το κορίτσι στο δάσος και να το σκοτώσει. Όμως, ο Κυνηγός λυπάται τη Χιονάτη και την αφήνει να φύγει. Τότε εκείνη, με τη βοήθεια των ζώων του δάσους, βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι επτά νάνων που δουλεύουν σε ένα κοντινό ορυχείο. (83 λεπτά) (Ηλικία: 5+)
Σκηνοθεσία: Γουίλιαμ Κοτρέλ, Ντέιβιντ Χαντ
Ηθοποιοί: Αντριάννα Κασελόττι, Στιούαρτ Μπιουκάναν, Έντι Κόλινς


Αυτή η ρομαντική περιπέτεια φαντασίας του Γουόλτ Ντίσνεϊ, βασισμένη στο κλασικό Γερμανικό παραμύθι των Αδελφών Γκριμ, είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων που φτιάχτηκε ποτέ και σηματοδοτεί την έναρξη της Χρυσής εποχής του στούντιο (1937-1942). Το πρωτότυπο αυτό δημιούργημα γνώρισε τεράστια κριτική και εμπορική επιτυχία, κατακτώντας τον τίτλο της Εμπορικότερης Ταινίας Όλων των Εποχών. Τα έσοδα της προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό σχεδόν αγγίζουν τα 2 Δις δολάρια, καθιστώντας την Χιονάτη το πιο εμπορικά επιτυχημένο animation όλων των εποχών. Επιπλέον, στα 11α Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου έλαβε Τιμητικό Όσκαρ “ως σημαντική καινοτομία στον κινηματογράφο, η οποία γοήτευσε εκατομμύρια ανθρώπους και εισήγαγε ένα νέο τομέα ψυχαγωγίας”.

Ο χειροποίητος σχεδιασμός έχει Ευρωπαϊκές επιρροές και είναι ιδιαίτερα καλλιτεχνικός, όπως και η χαρακτηριστική της δεκαετίας του 1930, υποψήφια για Όσκαρ μουσική επένδυση του Όλιβερ Γουάλας. Ο Γουάλας, στενός συνεργάτης του Ντίσνεϊ, έντυσε μουσικά τις 14 από τις 15 ταινίες κινουμένων σχεδίων του που κυκλοφόρησαν μέχρι το 1955. Το τραγούδι “Someday My Prince Will Come” κατέκτησε το 2004 την 19η θέση στη λίστα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (AFI) με τα 100 Καλύτερα Κινηματογραφικά Τραγούδια Όλων των Εποχών.

Η ταινία θεωρείται αριστουργηματική λόγω του καινοτόμου χαρακτήρα της, της εξαιρετικής προσοχής στη λεπτομέρεια και των απαιτητικών καλλιτεχνικών αποφάσεων που πάρθηκαν. Aντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί η χρονοβόρα και δαπανηρή δημιουργία ξεχωριστής προσωπικότητας για κάθε έναν από τους επτά νάνους.

Η οικία ιστορία της γλυκιάς Χιονάτης έχει συναίσθημα, χιούμορ και σασπένς. Η καλόκαρδη μα ευκολόπιστη πριγκίπισσα, όπως η Σταχτοπούτα (1950) και Η Ωραία Κοιμωμένη (1959), παρουσιάζεται φοβισμένη, αδύναμη και ευάλωτη. Δυστυχώς, ο χαρακτήρας της δεν ξεφεύγει από τα κοινωνικά πρότυπα θηλυκότητας της εποχής της και δεν κατορθώνει να επιδείξει τα χαρακτηριστικά εκείνα για τα οποία φημίζονται οι σύγχρονες πριγκίπισσες της Disney, όπως δυναμισμό, γενναιότητα, εξυπνάδα και αποφασιστικότητα.
Ανάμεσα στα ανάλαφρα τραγούδια, τους εύθυμους χαρακτήρες και τη ρομαντική υποπλοκή υπάρχουν και στιγμές κατά τις οποίες η Χιονάτη αντιμετωπίζει έντονους κινδύνους. Το μαγεμένο δάσος και οι σκηνές της Κακιάς Βασίλισσας, η οποία θεωρείται μία από τους πιο τρομακτικούς κακούς της Disney, ντύνονται μουσικά και σχεδιαστικά με ιδιαίτερα απειλητικούς τόνους.