Σταχτοπούτα (1950)Σταχτοπούτα (1950)

Σταχτοπούτα (1950)


Cinderella (1950)
"Σταχτοπούτα"
★★★★★★★★☆☆
Η Σταχτοπούτα γεννημένη σε ένα όμορφο αρχοντικό ενός μικρού γαλλικού βασιλείου, χάνει στην παιδική της ηλικία την αγαπημένη της μητέρα και ο στοργικός της πατέρας ξαναπαντρεύεται για να της προσφέρει μια μητρική παρουσία. Μετά το θάνατο και του πατέρα της, η νεαρή κοπέλα παραμένει στο σπίτι της ως υπηρέτρια πλέον, της σκληρής μητριάς και των δύο θετών αδελφών της. Όταν την εμποδίζουν να πάει στον βασιλικό χορό, το τρυφερό κορίτσι δέχεται μια απρόσμενη βοήθεια. (75 λεπτά) (Ηλικία: 4+)
Σκηνοθεσία: Κλάιντ Τζερονίμι, Γουίλφρεντ Τζάκσον
Ηθοποιοί: Ιλέιν Γούντς, Τζέιμς ΜακΝτόναλντ, Βέρνα Φέλτον, Έλενορ Όντλι

Η 12η ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney σηματοδοτεί την επιστροφή του στούντιο σε παραγωγές μεγάλου προϋπολογισμού μετά από 8 χρόνια, καθώς κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου και της μεταπολεμικής περιόδου ο Γουόλτ Ντίσνεϊ είχε περιοριστεί στην παραγωγή συλλογών με έργα μικρού μήκους, γνωστές ως Ανθολογίες της Disney (1943-1949).

Η ταινία έλαβε τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ στις κατηγορίες Ήχου, Μουσικής Επένδυσης και Τραγουδιού με το “Bibbidi-Bobbidi-Boo”. Tο 2008, η ταινία κατέκτησε με την 9η θέση στη λίστα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (AFI) με τις 10 Καλύτερες Ταινίες Κινουμένων Σχεδίων.

Η μουσική αυτή παιδική ταινία φαντασίας, ενώ παραμένει πιστή στο κλασικό παραμύθι του καλόκαρδου και αδικημένου κοριτσιού, εμπλουτίζεται με πολύχρωμους χαρακτήρες του ζωικού βασιλείου και με μια απολαυστική, επένδυση. Ο ευρηματικός σχεδιασμός είναι ελκυστικός, με πλούσια χρώματα, λιτά μα εύστοχα σκηνικά και εκφραστικούς χαρακτήρες.

Η ιστορία πλούσια σε συναίσθημα, χιούμορ, δράση και ήπια αγωνιώδεις στιγμές αντιπαραβάλλει άμεσα το καλό με το κακό, τις αρετές με τα ελαττώματα και τα αγνά όνειρα με τους δόλιους στόχους.

Η εργατική και λογική ηρωίδα πέφτει διαρκώς θύμα εκφοβισμού της απάνθρωπης θετής της οικογένειας, ενώ η ίδια επιδεικνύει χαρακτηριστικά ανασφάλειας και παθητικότητας. Η Σταχτοπούτα, αν και στερείται τον δυναμισμό και το ελεύθερο πνεύμα που διακρίνει τις μεταγενέστερες πριγκίπισσες της Disney, καταφέρνει να μην διαβρωθεί από την τοξικότητα των τριών δυστυχισμένων γυναικών που την περιβάλλουν. Με τον τρόπο αυτό διατηρεί τη μεγαλοψυχία της και αποτελεί παράδειγμα ευσπλαχνίας, ωριμότητας και αισιοδοξίας.

Η Disney διασκεύασε για άλλη μία φορά το παιδικό αυτό παραμύθι, 65 χρόνια αργότερα, με ζωντανούς ηθοποιούς, σε σκηνοθεσία του Κένεθ Μπράνα, φέροντας και πάλι τον ίδιο τίτλο Σταχτοπούτα (2015).