Η Ασημένια Εποχή της Disney (1950-1967)




Η Ασημένια Εποχή της Disney (1950-1967)

Ως Ασημένια Εποχή της Disney (The Silver Age) αναφέρεται η χρονική περίοδος που κράτησε 17 χρόνια, η οποία ξεκίνησε με την κυκλοφορία της Σταχτοπούτας το 1950 και ολοκληρώθηκε το 1967 με την κυκλοφορία του Βιβλίου της Ζούγκλας. Η εποχή αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως μια επέκταση της Χρυσής Εποχής, καθώς οι πέντε πρώτες από τις συνολικά οκτώ ταινίες της αναβίωσαν την καλλιτεχνική προσέγγιση και το όραμα του Γουόλτ Ντίσνεϊ για τη δημιουργία αριστοτεχνικών ταινιών κινουμένων σχεδίων. Το 1959 το στούντιο έφτασε στο αποκορύφωμα του καλλιτεχνικού του θριάμβου με την Ωραία Κοιμωμένη, η οποία αν και αποδείχθηκε τεράστια εισπρακτική επιτυχία, τα κέρδη της ήταν χαμηλά λόγω του υπερβολικού κόστους παραγωγής της. Για να μειώσει το κόστος και τον χρόνο ο Ντίσνεϊ πειραματίστηκε με την τεχνική της ξηρογραφίας, θυσιάζοντας όμως την ποιότητα του σχεδίου. Αυτή η επιλογή σε συνδυασμό με τον θάνατό του το 1966 οδήγησαν το στούντιο στη χειρότερη εποχή του, τη Χάλκινη.

Η Ασημένια Εποχή της Disney  (1950-1967)


Αφήνοντας πίσω του την Εποχή των Ανθολογιών (1943-1949), μία περίοδο κατά την οποία, εξαιτίας του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, ο Γουόλτ Ντίσνεϊ είχε αναγκαστεί να περιοριστεί στην παραγωγή συλλογών με έργα μικρού μήκους και χαμηλού προϋπολογισμού, το στούντιο κινουμένων σχεδίων μπήκε στην 3η του εποχή, γνωστή ως Ασημένια.

H Aσημένια Εποχή ξεκίνησε το 1950 με την κυκλοφορία της Σταχτοπούτας, της πρώτης μεγάλου μήκους παραγωγής της Disney από το Μπάμπι, το Ελαφάκι (1942), και περιλαμβάνει 8 ταινίες, οι περισσότερες από τις οποίες συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πιο αγαπημένες και γνωστές παραγωγές του στούντιο.

Οι ταινίες αυτής της εποχής συνεχίζουν στο μοτίβο της Χρυσής Εποχής (1937-1942), καθώς Η Σταχτοπούτα (1950), Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων (1951), ο Πίτερ Παν (1953), Η Ωραία Κοιμωμένη (1959) και Το Σπαθί του Βασιλιά Αρθούρου (1963) ήταν όπως η Χιονάτη (1937) και ο Πινόκιο (1940) πριν από αυτές, διασκευές κλασικών Ευρωπαϊκών παραμυθιών και μυθιστορημάτων. Η Λαίδη και ο Αλήτης (1955) και Τα 101 Σκυλιά της Δαλματίας (1961) συνεχίζουν την προσέγγιση των Ντάμπο, το Ελεφαντάκι (1941) και Μπάμπι, το Ελαφάκι (1942) με ιστορίες που επικεντρώνονται σε ομιλούντα ζώα. Το Βιβλίο της Ζούγκλας (1967), μία ταινία βασισμένη στο μυθιστόρημα του Ράντγιαρντ Κίπλιν με υποστηρικτικούς χαρακτήρες ομιλούντα ζώα, αποτέλεσε συνδυασμό των δύο διαφορετικών ειδών ιστοριών.

Οι πέντε πρώτες ταινίες αυτής της εποχής είχαν μια ιδιαίτερα καλλιτεχνική αισθητική, αποτέλεσμα της χρονοβόρας και πολυδάπανης παραδοσιακής χειροποίητης τεχνικής σχεδιασμού και χρωματισμού του στούντιο, ενώ οι 3 μεταγενέστερες ταινίες, ξεκινώντας από Τα 101 Σκυλιά της Δαλματίας, δημιουργήθηκαν με τη φθηνότερη, ταχύτερη μα αισθητικά υποδεέστερη τεχνική της ξηρογραφίας, η οποία αποτέλεσε την αποκλειστική τεχνική του στούντιο για τα επόμενα 28 χρόνια.

Η Ασημένια Εποχή ολοκληρώθηκε το 1967 με την κυκλοφορία του Βιβλίου της Ζούγκλας, της τελευταίας ταινίας που επιμελήθηκε ο ίδιος ο Γουόλτ Ντίσνεϊ πριν από το θάνατό του το 1966. Aκολούθησε η Χάλκινη Εποχή (1970-1988).


Οι Ταινίες της Ασημένιας Εποχής σε Χρονολογική Σειρά: 


Cinderella (1950)
"Σταχτοπούτα"
★★★★★★★★☆☆
Η Σταχτοπούτα, γεννημένη σε ένα αρχοντικό ενός γαλλικού βασιλείου, χάνει στην παιδική της ηλικία την αγαπημένη της μητέρα και ο στοργικός της πατέρας για να της προσφέρει μια μητρική παρουσία παντρεύεται τη Λαίδη Τρεμέιν. Μετά το θάνατο του πατέρα της, η νεαρή κοπέλα παραμένει στο σπίτι της ως υπηρέτρια της άκαρδης μητριάς και των δύο εξίσου σκληρών θετών αδελφών της, Ντριζέλα και Αναστασία. Όταν η Λαίδη Τρεμέιν την εμποδίζει να πάει στον βασιλικό χορό, όπου ο πρίγκιπας πρόκειται να διαλέξει τη... (Περισσότερα)


Alice in Wonderland (1951)
"Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων" 
★★★★★★★☆☆☆
Σε μια Αγγλική επαρχιακή πόλη, η επτάχρονη Αλίκη παρακολουθεί απρόθυμα τα μαθήματα που της παραδίδει η μεγαλύτερη αδελφή της. Όταν βλέπει ένα άσπρο κουνέλι να τρέχει, φωνάζοντας πως έχει αργήσει, το κορίτσι ακολουθεί το παράξενο ζώο και πέφτει μέσα από μια βαθιά τρύπα σε έναν μαγικό και αλλόκοτο κόσμο. Στη Χώρα των Θαυμάτων, η Αλίκη προσπαθεί να βρει τρόπο να επιστρέψει στο σπίτι της, συναντώντας στην πορεία πολλούς, συχνά εξωφρενικούς χαρακτήρες, όπως τον Τρελοκαπελά, τον Γάτο του... (Περισσότερα)


Peter Pan (1953)
"Πίτερ Παν" 
★★★★★★★☆☆☆
Το τελευταίο της βράδυ ως “παιδί”, η Γουέντι Ντάρλινγκ, ένα δωδεκάχρονο στοργικό κορίτσι με ζωηρή φαντασία, συναντά τον παιδικό της ήρωα, τον ιπτάμενο Πίτερ Παν. Μαζί με τα μικρότερα αδέλφια της, τον ευγενικό και ευφυή Τζον και τον τρυφερό και περιπετειώδη Μάικλ, η Γουέντι ακολουθεί το αιώνια νεαρό αγόρι στο σπίτι του, στη μαγική Χώρα του Ποτέ. Εκεί, τα τρία αδέλφια γνωρίζονται με τα παιδιά που προστατεύει ο Πίτερ, τα Χαμένα Αγόρια, τους παραμυθένιους κατοίκους του φανταστικού νησιού και αντιμετωπίζουν... (Περισσότερα)


Lady and the Tramp (1955)
"Η Λαίδη και ο Αλήτης"
★★★★★★★★☆☆
Όταν ο Τζιμ Ντίαρ και η Ντάρλιν, οι ιδιοκτήτες της νεαρής Λαίδης, ενός καλομαθημένου και αφοσιωμένου Κόκερ Σπάνιελ, φεύγουν για ένα ταξίδι, στο σπίτι έρχεται για να προσέχει το μωρό τους, η θεία Σάρα μαζί με τις δύο ύπουλες γάτες της. Μετά από μια αναστάτωση που προκαλούν οι γάτες, η κακοπροαίρετη θεία Σάρα κατηγορεί τη Λαίδη και της φορά με βία ένα φίμωτρο. Η τρομοκρατημένη σκυλίτσα δραπετεύει και συναντά τον Αλήτη, έναν έξυπνο και γενναίο αδέσποτο σκύλο, ο οποίος τη βοηθά να επιβιώσει μακριά από την... (Περισσότερα)


Sleeping Beauty (1959)
"Η Ωραία Κοιμωμένη"
★★★★★★★★☆☆
Όταν ο βασιλιάς και η βασίλισσα παραβλέπουν να προσκαλέσουν τη μοχθηρή νεράιδα Maleficent (Μαγκούφισα) στον χορό προς τιμήν της γέννησης της κόρης τους Aurora (Αυγή), εκείνη ρίχνει μια σκληρή κατάρα στο μωρό. Σύμφωνα με την κατάρα, η Aurora στα δέκατα έκτα γενέθλιά της, θα τρυπήσει το δάκτυλό της σε ένα αδράχτι και θα πεθάνει. Τρεις καλόκαρδες και εύθυμες νεράιδες, η Flora, η Fauna και η Merryweather (Φλώρα, Δώρα και Μαριγούλα), και ο γενναίος πρίγκιπας Φίλιπ θα σταθούν στο πλευρό της νεαρής... (Περισσότερα)


One Hundred and One Dalmatians (1961)
"Τα 101 Σκυλιά της Δαλματίας"
★★★★★★★☆☆☆
Ο μοναχικός συνθέτης Ρότζερ Ράντκλιφ γνωρίζεται και παντρεύεται την ευγενική Ανίτα χάρη στην παρέμβαση του αποφασιστικού σκύλου του Πόνγκο, ο οποίος γίνεται ζευγάρι με τη σκυλίτσα της Ανίτα, τη στοργική Περντίτα. Όταν ο Ρότζερ και η Ανίτα  αρνούνται να πουλήσουν τα 15 μικρά κουταβάκια Δαλματίας του Πόνγκο και της Περντίτα, η μοχθηρή Κρουέλα Ντε Βιλ, τα απαγάγει μαζί με όλα τα υπόλοιπα σκυλιά Δαλματίας του Λονδίνου, με σκοπό να φτιάξει ένα παλτό από τη γούνα τους. Τότε, ο Πόνγκο, η Περντίτα και τα... (Περισσότερα)


The Sword in the Stone (1963)
"Το Σπαθί του Βασιλιά Αρθούρου"
★★★★★★☆☆☆☆
Όταν ο βασιλιάς της Αγγλίας πεθαίνει χωρίς να αφήσει διάδοχο, στο Λονδίνο εμφανίζεται ένα σπαθί καρφωμένο σε ένα αμόνι. Το σπαθί φέρει μια επιγραφή, σύμφωνα με την οποία νέος βασιλιάς θα γίνει όποιος βγάλει το σπαθί από το αμόνι. Κανείς όμως δεν καταφέρνει να βγάλει το σπαθί και η χώρα εισέρχεται στα σκοτεινά χρόνια του Μεσαίωνα. Χρόνια αργότερα, ο Μέρλιν αποκτά πίστη πως ένα καλόκαρδο ορφανό 12χρονο αγόρι, ο Αρθούρος, θα μπορέσει να ηγηθεί του λαού του. Ο μάγος εκπαιδεύει τον Αρθούρο παραδίδοντας του... (Περισσότερα)


The Jungle Book (1967)
"Το Βιβλίο της Ζούγκλας"
★★★★★★★☆☆☆
Όταν ο προστατευτικός μαύρος πάνθηρας Μπαγκίρα βρίσκει τον μικρό Μόγλη ολομόναχο μέσα στην άγρια ζούγκλα της Ινδίας, τον βοηθά να βρει μια νέα οικογένεια κοντά στους λύκους. Το αγόρι μεγαλώνει ευτυχισμένο ανάμεσα στα ζώα, μέχρι τη στιγμή που γίνεται στόχος του αδίστακτου τίγρη Σιρ Χαν. Τότε το παιδί αναγκάζεται ταξιδέψει μέχρι τα όρια της ζούγκλας, αναζητώντας καταφύγιο στο χωριό των ανθρώπων. Τον Μόγλη αναλαμβάνει να συντροφεύσει στο μακρύ και περιπετειώδες ταξίδι του ο Μπαγκίρα και στη διαδρομή το... (Περισσότερα)