Η Ωραία Κοιμωμένη (1959)

Η Ωραία Κοιμωμένη (1959)

 
Η Ωραία Κοιμωμένη (1959)


Παιδικές Ταινίες Disney Η Ωραία ΚοιμωμένηSleeping Beauty (1959)
"Η Ωραία Κοιμωμένη
★★★★★★★☆☆☆
Όταν ο βασιλιάς και η βασίλισσα ενός παραμυθένιου βασιλείου, παραβλέπουν να προσκαλέσουν μια μοχθηρή νεράιδα στο χορό προς τιμήν της γέννησης της κόρης τους, εκείνη ρίχνει μια σκληρή κατάρα στο μωρό. Τότε, τρεις εύθυμες νεράιδες και ένας γενναίος πρίγκιπας θα σταθούν στο πλευρό της νεαρής πριγκίπισσας και θα προσπαθήσουν να σπάσουν τα μάγια. (75 λεπτά) (Ηλικία: 5+)
ΣκηνοθέτηςΚλάιντ Τζερονίμι
Ηθοποιοί: Μαίρη Κόστα, Βέρνα Φέλτον, Έλενορ Όντλι, Μπιλ ΣίρλεϊΜε την κυκλοφορία της, η 16η ταινία της Disney Animations αποτέλεσε την πιο ακριβή παραγωγή κινουμένων σχεδίων που είχε δημιουργηθεί ποτέ, όπως επίσης και το τελευταίο παραμύθι των στούντιο για τριάντα ολόκληρα χρόνια, μέχρι τη Μικρή Γοργόνα (1989).  

Η ρομαντική και περιπετειώδης υπερπαραγωγή ξεφεύγει μόνο σε λεπτομέρειες από τη γνώριμη ιστορία του Περώ, η οποία εμπλουτίζεται με χιούμορ και μια ονειρική ατμόσφαιρα που πηγάζει από τις ιδιαίτερες καλλιτεχνικές επιλογές του Ντίσνεϊ και της ομάδας σκηνοθετών του.

Ο κομψός σχεδιασμός, εμπνευσμένος από ταπισερί πρώιμης φλαμανδικής ζωγραφικής αποτελείται από στιλιζαρισμένους χαρακτήρες με ζωντανά χρώματα σε ένα αριστοτεχνικό και στατικό φόντο. Η υποψήφια για Όσκαρ μουσική επένδυση βασίζεται στο ομώνυμο μπαλέτο του Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι  και σε έργα του Ιγκόρ Στραβίνσκι.

Η ηρωίδα αποτελεί υπόδειγμα λεπτότητας και ευγένειας, χωρίς όμως να προσφέρεται ως πρότυπο ισχυρού γυναικείου χαρακτήρα. Το κενό αυτό αναπληρώνουν οι τρεις δυναμικές νεράιδες, οι οποίες οδηγούν την ιστορία αναλαμβάνοντας πρωτοβουλ

Η Έλενορ Όντλι, η οποία είχε δανείσει τη φωνή και την εμφάνισή της στη μητριά της Σταχτοπούτας (1950), υπήρξε το μοντέλο και για το σχεδιασμό της Μαλέφισεντ και με μία ορμητική φωνητική ερμηνεία συνέβαλλε στη δημιουργία ενός από τους πιο σκοτεινούς χαρακτήρες του παιδικού κινηματογράφου. 


Δείτε το trailer της ταινίας Η Ωραία Κοιμωμένη (1959):