Η Ωραία Κοιμωμένη (1959)



Η Ωραία Κοιμωμένη (1959)

Η Ωραία Κοιμωμένη (1959)


Sleeping Beauty (1959)
"Η Ωραία Κοιμωμένη"
★★★★★★★★☆☆
Όταν ο βασιλιάς και η βασίλισσα παραβλέπουν να προσκαλέσουν τη μοχθηρή νεράιδα Maleficent (Μαγκούφισα) στον χορό προς τιμήν της γέννησης της κόρης τους Aurora (Αυγή), εκείνη ρίχνει μια σκληρή κατάρα στο μωρό. Σύμφωνα με την κατάρα, η Aurora στα δέκατα έκτα γενέθλιά της, θα τρυπήσει το δάκτυλό της σε ένα αδράχτι και θα πεθάνει. Τρεις καλόκαρδες και εύθυμες νεράιδες, η Flora, η Fauna και η Merryweather (Φλώρα, Δώρα και Μαριγούλα), και ο γενναίος πρίγκιπας Φίλιπ θα σταθούν στο πλευρό της νεαρής πριγκίπισσας και θα προσπαθήσουν να σπάσουν τα μάγια. (75 λεπτά) (Ηλικία: 5+) 
Σκηνοθεσία: Κλάιντ Τζερονίμι, Λες Κλαρκ, Έρικ Λάρσον, Βόλφγκανγκ Ράιδερμαν
Ηθοποιοί: Μαίρη Κόστα, Βέρνα Φέλτον, Έλενορ Όντλι, Μπιλ Σίρλεϊ


Με την κυκλοφορία της, η 16η ταινία της Disney Animation αποτέλεσε την πιο ακριβή παραγωγή κινουμένων σχεδίων που είχε δημιουργηθεί ποτέ. Η Ωραία Κοιμωμένη (1959) διακρίνεται ως το τελευταίο παραμύθι του στούντιο για τριάντα ολόκληρα χρόνια, μέχρι τη Μικρή Γοργόνα (1989), η οποία σηματοδότησε την έναρξη της πέμπτης εποχής του στούντιο, της Εποχής της Αναγέννησης (1989-1999).

Η ρομαντική και περιπετειώδης υπερπαραγωγή ξεφεύγει μόνο σε λεπτομέρειες από τη γνώριμη ιστορία του Σαρλ Περώ, η οποία εμπλουτίζεται με χιούμορ και μια ονειρική ατμόσφαιρα που πηγάζει από τις ιδιαίτερες καλλιτεχνικές επιλογές του Ντίσνεϊ και της ομάδας σκηνοθετών του.

Ο κομψός σχεδιασμός, εμπνευσμένος από ταπισερί πρώιμης φλαμανδικής ζωγραφικής, αποτελείται από στιλιζαρισμένους χαρακτήρες με ζωντανά, συμβολικά χρώματα σε ένα αριστοτεχνικό μα στατικό φόντο ευρωπαϊκών φυσικών τοπίων και μεσαιωνικών κτηρίων.

Την αίσθηση του παραμυθιού και της μαγείας εντείνει η υποψήφια για Όσκαρ μουσική επένδυση του τακτικού συνθέτη του στούντιο Τζορτζ Μπρανς, η οποία βασίζεται στο ομώνυμο μπαλέτο του Πιοτρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι και σε έργα του Ιγκόρ Στραβίνσκι.

Η Aurora, αν και αποτελεί υπόδειγμα λεπτότητας και ευγένειας, με μια εμφανή αδυναμία να πάρει τον έλεγχο της ζωής της, δεν προσφέρεται ως ισχυρό γυναικείο πρότυπο. Το κενό του δυναμικού γυναικείου χαρακτήρα αναπληρώνουν οι τρεις νεράιδες, οι οποίες αν και επιλέγουν να δωρίσουν στην Αυγή της ιδιότητες της ομορφιάς και της καλλιφωνίας αντί για πιο πρακτικά χαρίσματα, στην πορεία οδηγούν την ιστορία αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, προτείνοντας λύσεις και αφιερώνοντας τη ζωή τους στην προστασία του νεαρού κοριτσιού.

Η Έλενορ Όντλι, η οποία είχε δανείσει τη φωνή και την εμφάνισή της στη μητριά της Σταχτοπούτας (1950), υπήρξε το μοντέλο και για το σχεδιασμό της Μαλέφισεντ. Η Όντλι με μία ορμητική φωνητική ερμηνεία συνέβαλλε στη δημιουργία ενός από τους πιο σκοτεινούς χαρακτήρες του παιδικού κινηματογράφου.

Τα τερατάκια της Μαλέφισεντ απαγάγουν, δένουν και χτυπούν τον Πρίγκιπα Φίλιπ. Ο Μαλέφισεντ μεταμορφώνεται σε έναν τεράστιο δράκο και επιτίθεται στον Πρίγκιπα Φίλιπ.

55 χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε από την Disney Pictures το Μαλέφισεντ (2014). Πρόκειται για μία live-action αναθεωρητική ταινία που παρουσιάζει τη γνώριμη ιστορία από την οπτική της ανταγωνίστριας.



Live-Action Διασκευή:

 
Maleficent (2014)
"Μαλέφισεντ" 
★★★★★★★★☆☆ 
Στο Μουρς, ένα μαγικό, γαλήνιο δάσος που συνορεύει με ένα ανθρώπινο βασίλειο, ζει μια νεαρή νεράιδα, η Μαλέφισεντ, η οποία ερωτεύεται ένα ορφανό αγόρι, τον Στεφάν. Όμως, τα συναισθήματα του Στεφάν επισκιάζονται από τις φιλοδοξίες του και οι δυο τους απομακρύνονται. Η ενήλικη πια Μαλέφισεντ γίνεται η ισχυρή προστάτιδα του κόσμου της, όμως ο Στεφάν θέλοντας να γίνει ο νέος βασιλιάς του δικού του, προδίδει την παιδική του φίλη. Εκείνη, συντετριμμένη από τη βαναυσότητα του Στεφάν, μετατρέπει το... (Περισσότερα)