Η Ωραία Κοιμωμένη (1959)Η Ωραία Κοιμωμένη (1959)

Η Ωραία Κοιμωμένη (1959)


Sleeping Beauty (1959)
"Η Ωραία Κοιμωμένη"
★★★★★★★☆☆☆
Όταν ο βασιλιάς και η βασίλισσα ενός παραμυθένιου βασιλείου, παραβλέπουν να προσκαλέσουν τη μοχθηρή νεράιδα Maleficent στον χορό προς τιμήν της γέννησης της κόρης τους Aurora (Αυγή), εκείνη ρίχνει μια σκληρή κατάρα στο μωρό. Τρεις καλόκαρδες και εύθυμες νεράιδες, η Flora, η Fauna και η Merryweather, και ο γενναίος πρίγκιπας Phillip θα σταθούν στο πλευρό της νεαρής πριγκίπισσας και θα προσπαθήσουν να σπάσουν τα μάγια. (75 λεπτά) (Ηλικία: 5+) 
Σκηνοθεσία: Κλάιντ Τζερονίμι
Ηθοποιοί: Μαίρη Κόστα, Βέρνα Φέλτον, Έλενορ Όντλι, Μπιλ Σίρλεϊ

Με την κυκλοφορία της, η 16η ταινία της Disney Animations αποτέλεσε την πιο ακριβή παραγωγή κινουμένων σχεδίων που είχε δημιουργηθεί ποτέ, όπως επίσης και το τελευταίο παραμύθι των στούντιο για τριάντα ολόκληρα χρόνια, μέχρι τη Μικρή Γοργόνα (1989)

Η ρομαντική και περιπετειώδης υπερπαραγωγή ξεφεύγει μόνο σε λεπτομέρειες από τη γνώριμη ιστορία του Περώ, η οποία εμπλουτίζεται με χιούμορ και μια ονειρική ατμόσφαιρα που πηγάζει από τις ιδιαίτερες καλλιτεχνικές επιλογές του Ντίσνεϊ και της ομάδας σκηνοθετών του.

Ο κομψός σχεδιασμός, εμπνευσμένος από ταπισερί πρώιμης φλαμανδικής ζωγραφικής αποτελείται από στιλιζαρισμένους χαρακτήρες με ζωντανά χρώματα σε ένα αριστοτεχνικό και στατικό φόντο.

Την αίσθηση μαγείας εντείνει η υποψήφια για Όσκαρ μουσική επένδυση, η οποία βασίζεται στο ομώνυμο μπαλέτο του Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι και σε έργα του Ιγκόρ Στραβίνσκι.

Η ηρωίδα αποτελεί υπόδειγμα λεπτότητας και ευγένειας, χωρίς όμως να προσφέρεται ως πρότυπο ισχυρού γυναικείου χαρακτήρα. Το κενό αυτό αναπληρώνουν οι τρεις δυναμικές νεράιδες, οι οποίες οδηγούν την ιστορία αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, προτείνοντας λύσεις και αφιερώνοντας τη ζωή τους στην προστασία του κοριτσιού.

Η Έλενορ Όντλι, η οποία είχε δανείσει τη φωνή και την εμφάνισή της στη μητριά της Σταχτοπούτας (1950), υπήρξε το μοντέλο και για το σχεδιασμό της Μαλέφισεντ και με μία ορμητική φωνητική ερμηνεία συνέβαλλε στη δημιουργία ενός από τους πιο σκοτεινούς χαρακτήρες του παιδικού κινηματογράφου.