Η Χάλκινη Εποχή της Disney (1970-1988)




Η Χάλκινη Εποχή της Disney (1970-1988)

Μετά τον θάνατο του Γουόλτ Ντίσνεϊ το 1966, το τμήμα animation της εταιρίας του άφησε πίσω του την επιτυχημένη Ασημένια Εποχή του (1950-1967) και μπήκε στη Χάλκινη, μία περίοδο καλλιτεχνικής και οικονομικής παρακμής, κατά τη διάρκεια της οποίας οι μεγάλες οικονομικές απώλειες έφτασαν το στούντιο ένα βήμα πριν το κλείσιμό του. Η Χάλκινη Εποχή της Disney (The Bronze Age), γνωστή και ως ο Μεσαίωνας του στούντιο (Dark Age), διήρκησε 18 χρόνια, ξεκινώντας με την κυκλοφορία της ταινίας Οι Αριστόγατες το 1970 και ολοκληρώθηκε το 1988 με την κυκλοφορία της ταινίας Ο Όλιβερ και η Παρέα του.

Η Χάλκινη Εποχή της Disney (1970-1988)
 
Η εταιρία προσπαθώντας να εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα αντικατέστησε πλέον πλήρως τον παραδοσιακό χειροποίητο σχεδιασμό με την αισθητικά κατώτερη τεχνική της ξηρογραφίας, μια τεχνική με την οποία είχε πειραματιστεί για πρώτη φορά στα 101 Σκυλιά της Δαλματίας (1961) ο Γουόλτ Ντίσνεϊ. Παράλληλα σε μια προσπάθεια εκμοντερνισμού των ιστοριών του, το στούντιο απομακρύνθηκε από τις διασκευές παραμυθιών και παρήγαγε ταινίες με κεντρικούς χαρακτήρες ομιλούντα ζώα. 

Μοναδική εξαίρεση στο περιεχόμενο αποτέλεσε η σκοτεινή περιπέτεια φαντασίας Το Μαύρο Καζάνι (1985), η οποία προκάλεσε τόσο μεγάλες οικονομικές απώλειες στο στούντιο που έμεινε γνωστή ως «η ταινία που σχεδόν σκότωσε τη Disney».

Ανάμεσα στις 8 ταινίες αυτής της εποχής, ξεχωρίζουν ευχάριστα η συλλογή Ο Γουίνι το Αρκουδάκι (1977) με τρεις γλυκές, αυτοτελείς περιπέτειες του Γουίνι, η κριτικά και εμπορικά επιτυχημένη Μπερνάρ και Μπιάνκα (1977) και η πρώτη από τις επτά ταινίες που σκηνοθέτησε το δίδυμο Ρον Κλέμεντς και Τζον Μάσκερ, Ο Μεγάλος Ποντικο-ντετέκτιβ (1986), η οποία αποτελεί την πρώτη κινηματογραφική παραγωγή μεγάλου μήκους που περιέχει μία ολόκληρη σκηνή δημιουργημένη σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, αλλά και την ταινία που έδωσε με τα κέρδη της νέα ζωή στο στούντιο.

Η τελευταία ταινία του Μεσαίωνα της Disney, η μουσική περιπέτεια Ο Όλιβερ και η Παρέα του (1988) αν και έλαβε ανάμεικτες κριτικές απέφερε αρκετά κέρδη στην εταιρία και την έστρεψε προς την παραγωγή μιούζικαλ, ένα είδος που αποτέλεσε το θεμέλιο της καλλιτεχνικά και εμπορικά πιο επιτυχημένης περιόδου του στούντιο, της Εποχής της Αναγέννησης της Disney (1989-1999)


Οι Ταινίες της Χάλκινης Εποχής σε Χρονολογική Σειρά: 


"Οι Αριστόγατες" 
★★★★★☆☆☆☆☆
Μία ηλικιωμένη ντίβα της όπερας, η Μαντάμ Μπονφαμίλ, αποφασίζει να αφήσει ως πρώτους κληρονόμους της μεγάλης περιουσίας της την αγαπημένη της γάτα Δούκισσα και τα τρία μικρά της γατάκια, τον ζωγράφο Τουλούζ, την τραγουδίστρια Μαρί και τον πιανίστα Μπέρλιοζ. Όμως ο μπάτλερ της Μπονφαμίλ και επόμενος κατά σειρά κληρονόμος, προκειμένου να λάβει πρώτος την κληρονομιά, απαγάγει τα ζώα και τα εγκαταλείπει στην εξοχή. Για να επιστρέψουν σπίτι τους, η Δούκισσα και τα τρία γατάκια εμπιστεύονται έναν αδέσποτο... (Περισσότερα)


Robin Hood (1973)
"Ρομπέν των Δασών" 
★★★★★★☆☆☆☆
Καθώς ο ματαιόδοξος και ανώριμος πρίγκιπας Ιωάννης σφετερίζεται τον θρόνο του αδελφού του, βασιλιά Ριχάρδου, καταπιέζει και φορολογεί αβάσταχτα τους πολίτες του Νότιγχαμ. Όμως, στο Δάσος του Σέργουντ ο ηρωικός παράνομος Ρομπέν των Δασών και ο καλός του φίλος, Λιτλ Τζον, βοηθούν τους φτωχούς και επιχειρούν να εκθρονίσουν τον άπληστο πρίγκιπα. Ταυτόχρονα, ο Ρομπέν ονειρεύεται ένα μέλλον δίπλα στην αγαπημένη του Λαίδη Μάριαν και ο Ιωάννης στην προσπάθειά του να τον αιχμαλωτίσει, οργανώνει έναν αγώνα... (Περισσότερα)


The Many Adventures of Winnie the Pooh (1977)The Many Adventures of Winnie the Pooh (1977)
"Ο Γουίνι το Αρκουδάκι"
★★★★★★★★☆☆
Ο Γουίνι ένα αφελές, φιλικό και ενθουσιώδες λούτρινο αρκουδάκι ζει στο ειρηνικό Δάσος των Γαλάζιων Ονείρων όπου μοιράζεται περιπέτειες με τους φίλους του, τον Γκαρή, την Κάγκου και τον Ρω, το Γουρουνάκι, τον Λαγό, την Κουκουβάγια και τον Τίγρη, καθώς και το αγαπημένο του αγόρι, τον ευγενικό Κρίστοφερ Ρόμπιν. Η ταινία αφηγείται τέσσερις διαφορετικές ιστορίες κατά τις οποίες ο Γουίνι αναζητά μέλι, αντιμετωπίζει μια καταιγίδα, υπομένει τον υπερκινητικό Τίγρη και αποχαιρετά τον Κρίστοφερ Ρόμπιν όταν το αγόρι... (Περισσότερα)


"Μπερνάρ και Μπιάνκα"
★★★★★★★☆☆☆
Η Πένι, ένα ορφανό κορίτσι το οποίο κρατείται αιχμάλωτο σε ένα εγκαταλειμμένο ποταμόπλοιο στους βαλτότοπους της Λουϊζιάνα, ρίχνει στο ποτάμι ένα μπουκάλι που περιέχει ένα μήνυμα με το οποίο ζητά βοήθεια. Το μπουκάλι ξεβράζεται στη Νέα Υόρκη και φτάνει σε έναν διεθνή οργανισμό ποντικιών, τα μέλη του οποίου βοηθούν όποιον χρειάζεται βοήθεια όπου και αν βρίσκεται στον κόσμο. Η εκπρόσωπος της Ουγγαρίας, η εκλεπτυσμένη και περιπετειώδης Μις Μπιάνκα, προσφέρεται να αναλάβει την υπόθεση της Πένι και διαλέγει για... (Περισσότερα)


"Η Αλεπού και το Κυνηγόσκυλο"
★★★★★★☆☆☆☆
Ο Τοντ, ένα αλεπουδάκι που μεγαλώνει στη φάρμα μιας καλόκαρδης κυρίας, της Χήρας Τουίντ και ο Κόπερ, ένα κουτάβι που ανήκει στον σκληρό κυνηγό γείτονά της κυρίας, τον Έιμος Σλέιντ, συναντιούνται στο κοντινό δάσος και δημιουργούν μια όμορφη φιλία. Όταν ο κυνηγός παίρνει το κουτάβι μακριά και το εκπαιδεύει ως κυνηγόσκυλο, ο Τοντ περιμένει με προσμονή τον φίλο του να γυρίσει. Επιστρέφοντας όμως, ο Κόπερ έχει αλλάξει και η σχέση των δύο φίλων δοκιμάζεται από τα ζωώδη ένστικτα τους, αλλά και από... (Περισσότερα)


"Το Μαύρο Καζάνι"
★★★★★★☆☆☆☆
Στη μυθική χώρα του Πριντέιν, ο Κερασφόρος Βασιλιάς ψάχνει το Μαύρο Καζάνι, ένα μαγικό αντικείμενο που θα του επιτρέψει να δημιουργήσει έναν στρατό απέθαντων πολεμιστών. Ο Τάραν, ο νεαρός βοηθός του μάγου Ντάλμπεν, αναλαμβάνει να οδηγήσει σε ένα ασφαλές μέρος τη Χεν Γουέν, ένα γουρουνάκι με μαντικές δυνάμεις, τις οποίες θέλει να εκμεταλλευτεί ο Βασιλιάς για να εντοπίσει το Καζάνι. Στη διαδρομή, ο Τάραν ενώνει τις δυνάμεις του με την πριγκίπισσα Eλόνγουι, τον βάρδο Φλίουντουρ Φλαμ και ένα παράξενο... (Περισσότερα)


"Ο Μεγάλος Ποντικο-ντετέκτιβ"
★★★★★★☆☆☆☆
Στο Λονδίνο στα τέλη του 19ου αιώνα, ένα νεαρό ποντικάκι, η Ολίβια Φλάβερσαμ, με τη βοήθεια του καλόκαρδου ηλικιωμένου ποντικού Δρ. Ντέιβιντ Ντόσον, απευθύνεται στον διάσημο Άγγλο ποντικο-ντετέκτιβ Μπέιζιλ της οδού Μπέικερ, ζητώντας του να τη βοηθήσει να βρει τον παιχνιδοποιό πατέρα της, τον οποίο απήγαγε μια μυστηριώδης νυχτερίδα. Ο εκκεντρικός ντετέκτιβ αντιλαμβάνεται πως πίσω από την απαγωγή του Χίραμ Φλάβερσαμ βρίσκεται ο μεγάλος του αντίπαλος, ο δολοπλόκος Καθηγητής... (Περισσότερα)


"Ο Όλιβερ και η Παρέα του"
★★★★★★☆☆☆☆
Όταν τα αδέλφια του υιοθετούνται από περαστικούς, ένα γατάκι περιπλανιέται ολομόναχο στους αφιλόξενους δρόμους της Νέας Υόρκης. Εκεί συναντά τον Ντότζερ, ένα χαρισματικό Τεριέ που ζει μαζί με τη συμμορία του από παράνομους μα καλόκαρδους σκύλους στο ρημαγμένο πλοίο του φιλόζωου πορτοφολά Φάγκιν. Οι νέοι του φίλοι αναλαμβάνουν να του μάθουν πως να κλέβει για να επιβιώσει, όμως στην πρώτη του αποστολή, το γατάκι συναντά τη νεαρή Τζένι, η οποία του δίνει το όνομα Όλιβερ και το υιοθετεί προς... (Περισσότερα)