Ο Γουίνι το Αρκουδάκι (1977)



Ο Γουίνι το Αρκουδάκι (1977)



  
The Many Adventures of Winnie the Pooh (1977)The Many Adventures of Winnie the Pooh (1977)
"Ο Γουίνι το Αρκουδάκι"
★★★★★★★★☆☆
Ο Γουίνι, ένα αφελές, φιλικό και ενθουσιώδες λούτρινο αρκουδάκι, ζει στο ειρηνικό Δάσος των Γαλάζιων Ονείρων. Εκεί, μοιράζεται περιπέτειες με τους φίλους του, τον Γκαρή, την Κάγκου και τον Ρω, το Γουρουνάκι, τον Λαγό, την Κουκουβάγια και τον Τίγρη. Αλλά και με το αγαπημένο του αγόρι, τον ευγενικό Κρίστοφερ Ρόμπιν. Η ταινία αφηγείται τέσσερις διαφορετικές ιστορίες, κατά τις οποίες ο Γουίνι αναζητά μέλι, αντιμετωπίζει μια καταιγίδα, υπομένει τον υπερκινητικό Τίγρη και αποχαιρετά τον Κρίστοφερ Ρόμπιν όταν το αγόρι πρέπει να φύγει από το Δάσος και να ξεκινήσει το σχολείο. (74 λεπτά) (Ηλικία: 2+)
Σκηνοθεσία: Βόλφγκανγκ Ράιδερμαν, Τζον Λάνσμπερι
Ηθοποιοί: Στέρλιν Χόλογουεϊ, Τζον Φίντλερ, Τζούνιους Μάθιους, Πολ Γουίντσελ, Χάρι Στόκγουελ

Η 22η ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney είναι μια πιστή μεταφορά, τόσο στο περιεχόμενο όσο και στο πνεύμα, των κλασικών παιδικών ιστοριών του Βρετανού συγγραφέα Α. Α. Μιλν. 

Ο Μιλν δημιούργησε τους χαρακτήρες του Winnie the Pooh, Piglet (Γουρουνάκι), Eeyore (Γκαρής), Kanga (Κάγκου), Roo (Ρω) και Tigger (Τίγρης) βασιζόμενος σε λούτρινα παιχνίδια που ανήκαν στον γιο του, τον Κρίστοφερ Ρόμπιν Μιλν, πάνω στον οποίο βασίστηκε ο χαρακτήρας Κρίστοφερ Ρόμπιν. Ο Owl (Κουκουβάγια) και ο Rabbit (Λαγός) δημιουργήθηκαν από τη φαντασία του συγγραφέα και για αυτό μοιάζουν περισσότερο με αληθινά ζώα παρά με παιχνίδια. Ο Gopher (Γκόφερ) δεν υπήρχε στα βιβλία, αλλά προστέθηκε από την Disney.

Η ταινία συνδέει τρεις ταινίες μικρού μήκους, τις οποίες η Disney είχε κυκλοφορήσει νωρίτερα. Αυτές είναι η Winnie the Pooh and the Honey Tree (1966), η βραβευμένη με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους Winnie the Pooh and the Blustery Day (1968) και η υποψήφια για το ίδιο βραβείο Winnie the Pooh and Tigger Too! (1974). 

Επιπλέον υλικό δημιουργήθηκε για να συνδέσει με έξυπνο τρόπο τις τρεις μικρές ιστορίες μεταξύ τους. Επίσης, δημιουργήθηκε ένας σύντομος συγκινητικός επίλογος, ο οποίος βασίζεται στο τελευταίο κεφάλαιο του τελευταίου βιβλίου του Γουίνι, με τίτλο The House at Pooh Corner (1928).

Ο χειροποίητος σχεδιασμός θυμίζει τις αυθεντικές εικονογραφήσεις του Έρνεστ Σέπαρντ, ενώ ο πρόσθετος χρωματισμός με νερομπογιές είναι εξίσου απαλός με το περιεχόμενο των ιστοριών. Παρομοίως, η πλούσια μουσική επένδυση του Μπάντι Μπέικερ και τα κλασικά τραγούδια των Αδελφών Ρίτσαρντ και Ρόμπερτ Σέρμαν είναι γλυκά και χαρούμενα. Αυτά τα τρυφερά στοιχεία σε συνδυασμό με τον χαλαρό ρυθμό και τα αθώα αστεία δημιουργούν μια παιδική, ανάλαφρη ατμόσφαιρα.

Ο Που με την αισιοδοξία, την προθυμία του να βοηθήσει, την περιστασιακή διορατικότητά του και κάποιες φορές τον ασυναίσθητο εγωκεντρισμό του, αιχμαλωτίζει τη γενναιόδωρη, ευγενική, δημιουργική και αφελή φύση της παιδικής ηλικίας. Τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα εξίσου φιλικά και αφελή παιχνίδια και ζώα του δάσους, εκφράζουν διάφορα συναισθήματα που τα μικρά παιδιά μπορούν να κατανοήσουν άμεσα. Αυτά περιλαμβάνουν τον φόβο, την ανάγκη ενθάρρυνσης, τη ντροπαλότητα, την ανυπομονησία, τον εκνευρισμό, την απογοήτευση και την υπερβολική αυτοπεποίθηση.

Ο νεαρός Κρίστοφερ Ρόμπιν, ο χαρακτήρας με τον οποίο τα παιδιά ταυτίζονται περισσότερο, είναι ο σοφότερος της παρέας. Όλοι οι φίλοι του τον αγαπούν, τον σέβονται και τον εμπιστεύονται, καθώς το νεαρό αγόρι παίζει μαζί τους, τους συμβουλεύει με κοινή λογική και τους φροντίζει με αγάπη και υπομονή.



Επόμενες Ταινίες:

Ο Γουίνι το Αρκουδάκι (2011)Winnie the Pooh (2011)
"Ο Γουίνι το Αρκουδάκι"
★★★★★★★★☆☆
Ο Γουίνι για άλλη μία φορά ψάχνει να βρει μέλι, όμως σύντομα βάζει την αναζήτησή του σε αναμονή καθώς ανακαλύπτει πως ο Γκαρής έχει χάσει την ουρά του και διεξάγει έναν διαγωνισμό ανάμεσα στους φίλους του για να βρεθεί ένα αντικείμενο που μπορεί να την αντικαταστήσει επάξια. Αργότερα, η Κουκουβάγια παρερμηνεύει ένα σημείωμα του Κρίστοφερ Ρόμπιν και πείθει τον Που, τον Γκαρή, την Κάγκου, τον Ρω, το Γουρουνάκι, τον Λαγό και τον Τίγρη πως ο νεαρός φίλος τους έχει απαχθεί από ένα τρομακτικό πλάσμα... (Περισσότερα)


Christopher Robin (2018)Christopher Robin (2018) 
"Κρίστοφερ και Γουίνι"
★★★★★★★☆☆☆
Όταν έρχεται η ώρα να ξεκινήσει το σχολείο, ο Κρίστοφερ Ρόμπιν, το νεαρό αγόρι του Δάσους των Γαλάζιων Ονείρων, πρέπει να αφήσει πίσω τους φίλους του· τον Γκαρή, την Κάγκου, τον Ρω, τον Τίγρη, τον Λαγό, το Γουρουνάκι, τον Κουκουβάγια και τον Γουίνι. Μακριά από τη μαγεμένη γειτονιά των παιδικών του χρόνων, ο Κρίστοφερ μεγαλώνει και οι ευθύνες της ζωής τον μετατρέπουν σε έναν σοβαρό, σκληρά εργαζόμενο ενήλικα. Όταν ο Γουίνι ξυπνά και δεν μπορεί να βρει τους φίλους του στο δάσος, επισκέπτεται τον αληθινό... (Περισσότερα)