Παιδικές Ταινίες Βραβευμένες με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους



Παιδικές Ταινίες Βραβευμένες με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους  


Το βραβείο Όσκαρ για την Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους είναι ένα από τα βραβεία που απονέμει η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών (AMPAS) ετησίως, ξεκινώντας από τα 5α Βραβεία Όσκαρ, το 1932, μέχρι και σήμερα.



Βαθμολογία: ★★★★★★★★★★

Piper (2016)
★★★★★★★★★★
Η Piper, ένα μωρό θαλασσοπούλι, ενθαρρύνεται από τη μητέρα της να αρχίσει να βρίσκει μόνη της την τροφή της από τη θάλασσα, αλλά στην πρώτη της προσπάθεια την σκεπάζει το κύμα. Αυτό το περιστατικό κάνει την Piper να τρέμει το νερό, με αποτέλεσμα να αρνείται να φύγει από τη φωλιά. Ένα μικρό καβούρι ερημίτης θα τη βοηθήσει να ξεπεράσει την τραυματική εμπειρία και να ανακαλύψει τόσο την ομορφιά του υποβρύχιου κόσμου όσο και άφθονο φαγητό. (6 λεπτά) (Ηλικία: 2+)





Βαθμολογία: ★★★★★★★★★☆

Feast (2014)
"Φιστ" 
★★★★★★★★★☆
Η ιστορία της συναισθηματικής ζωής ενός άνδρα, μέσα από τα μάτια του καλύτερού του φίλου, του σκύλου του Ουίνστον. (6 λεπτά) (Ηλικία: 6+)






The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore (2011)
"Τα Φανταστικά Ιπτάμενα Βιβλία του κου Μόρις Λέσμορ" 
★★★★★★★★★☆
Όταν ένας τυφώνας καταστρέφει την πόλη του, ένας νεαρός άνδρας περιπλανιέται σε μια μυστηριώδη βιβλιοθήκη όπου τα βιβλία κυριολεκτικά έρχονται στη ζωή. (15 λεπτά) (Ηλικία: 4+)






For the Birds (2000)
"Χαζοπούλια" 
★★★★★★★★★☆
Πανομοιότυπα, μικρά πουλάκια κοροϊδεύουν ένα μεγάλο, ευδιάθετο και διαφορετικό πουλί. Προβλήθηκε στο σινεμά μαζί με την ταινία Μπαμπούλας Α.Ε. και περιέχεται στο DVD της ίδιας ταινίας. Κέρδισε το 2001 βραβείο Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους. (3 λεπτά) (Ηλικία: 3+)




Geri's Game (1997)
"Το παιχνίδι του Τζέρι"
★★★★★★★★★☆
Πολυβραβευμένη ταινία μικρού μήκους, με πρωταγωνιστή έναν ηλικιωμένο άνδρα, τον Τζέρι, ο οποίος παίζει μια παρτίδα σκάκι εναντίον του εαυτού του σε ένα πάρκο. (4 λεπτά) (Ηλικία: 5+)






Winnie the Pooh and the Blustery Day (1968)
"Γουίνι το Αρκουδάκι" 
★★★★★★★★★☆
O Γουίνι, ο Τίγρης, το Γουρουνάκι, ο Λαγός και όλοι οι αξιαγάπητοι χαρακτήρες του Δάσους των Γαλάζιων Ονείρων βρίσκονται αντιμέτωποι με μία σφοδρή καταιγίδα. (25 λεπτά) (Ηλικία: 3+)






Βαθμολογία: ★★★★★★★★☆☆

The Old Man and the Sea (1999)
"Ο Γέρος και η Θάλασσα"
★★★★★★★★☆☆
Η ιστορία ενός ηλικιωμένου ψαρά και του ξιφία που ψάρεψε μετά από εβδομάδες ολόκληρες άκαρπων προσπαθειών. Μία ταινία μικρού μήκους βασισμένη στο αριστούργημα του Έρνεστ Μίλλερ Χέμινγουεϊ. (20 λεπτά) (Ηλικία: 12+) 





A Close Shave (1995)
★★★★★★★★☆☆
Στην τρίτη μικρού μήκους περιπέτειά τους, ο Wallace και ο Gromit έχουν ανοίξει μία επιχείρηση καθαρισμού παραθύρων και ο Wallace ερωτεύεται την ιδιοκτήτρια ενός καταστήματος που πουλάει μαλλί, την Wendolene. Στο εν τω μεταξύ, ο Gromit ενοχοποιείται για τον υποτιθέμενο θάνατο ενός πρόβατου και κλείνεται στη φυλακή, από όπου προσπαθεί να τον βγάλει ο Wallace. (30 λεπτά) (Ηλικία: 7+)





The Wrong Trousers (1993)
★★★★★★★★☆☆
Ένα πολυβραβευμένο Stop-Motion animation το οποίο παρουσιάζει τον εκκεντρικό εφευρέτη Wallace και τον σιωπηλό αλλά πανέξυπνο σκύλο του, Gromit. Ο νέος ένοικος του Wallace, είναι ένας μικρός μα αδίστακτος πιγκουίνος, ο οποίος σχεδιάζει μία ληστεία και για να την διαπράξει χρειάζεται να χρησιμοποιήσει τον Wallace και το μηχανικό, τηλεχειριζόμενο παντελόνι του.  (30 λεπτά) (Ηλικία: 7+)



The Pink Phink (1964)
★★★★★★★★☆☆
Ένας μπογιατζής δεν μπορεί να καταλάβει γιατί κάθε τι που βάφει μπλε, τελικά καταλήγει ροζ. Η πρώτη ταινία μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων με ήρωα τον Ροζ Πάνθηρα που κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων. (7 λεπτά) (Ηλικία: 3+)







Βαθμολογία: ★★★★★★★☆☆☆

Mr Hublot (2013)
"Κύριος Χάμπλοτ" 
★★★★★★★☆☆☆
Ο κύριος Hublot είναι ένας ιδιόμορφος χαρακτήρας ο οποίος πάσχει από OCD και φοβάται οποιαδήποτε αλλαγή μπορεί να συμβεί στην δική του ζωή καθώς επίσης και στον έξω κόσμο. Η άφιξη ενός κατοικίδιου robot όμως έρχεται να αλλάξει δραματικά την ζωή του. Η ταινία αυτή απέσπασε τις καλύτερες κριτικές καθώς επίσης και το Oscar καλύτερου animation μικρού μήκους το 2014. (11 λεπτά) (Ηλικία: 10+)



The Lost Thing (2010)
"Το Χαμένο Πράγμα" 
★★★★★★★☆☆☆
Ένα αγόρι, καθώς συλλέγει καπάκια μπουκαλιών σε μια παραλία στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, βρίσκει ένα παράξενο πλάσμα-πράγμα. Συνειδητοποιεί ότι το πλάσμα έχει χαθεί και προσπαθεί να βρει ένα σπίτι γι' αυτό σε έναν κόσμο όπου ο καθένας πιστεύει ότι υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά πράγματα στα οποία πρέπει να δώσουν την προσοχή τους. Εμπνευσμένη από το ομώνυμο βιβλίο του συγγραφέα Shaun Tan, βραβεύτηκε με το Oscar καλύτερης ταινίας μικρού μήκους animation το 2011. (15 λεπτά) (Ηλικία: 9+)


Logorama (2009)
"Λογκόραμα" 
★★★★★★★☆☆☆
Η αστυνομία κυνηγά ένα ένοπλο κακοποιό σε μια έκδοση του Λος Άντζελες που αποτελείται εξ ολοκλήρου από εταιρικά λογότυπα. Βραβευμένη Γαλλική παραγωγή, στις Κάννες και τα Όσκαρς. (16 λεπτά) (Ηλικία: 10+)





The Chubbchubbs! (2002) 
★★★★★★★☆☆☆
Ένας επιστάτης σε ένα εξωγήινο νυχτερινό κλαμπ πραγματοποιεί το όνειρό του να γίνει τραγουδιστής. Κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου φιλμ κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους το 2002. (6 λεπτά) (Ηλικία: 5+)






Creature Comforts (1989)
★★★★★★★☆☆☆
Μια χιουμοριστική και προκλητική ματιά στο τι ενδέχεται να σκέφτονται τα ζώα των ζωολογικών κήπων για την αιχμαλωσία και το περιβάλλον τους. (5 λεπτά) (Ηλικία: 8+)







Tin Toy (1988)
★★★★★★★☆☆☆
Ένα παιχνίδι προσπαθεί να ξεφύγει από ένα καταστροφικό μωρό. Γυρισμένο επτά χρόνια πριν το πρώτο Toy Story, βλέπουμε ξεκάθαρα το πως αυτή η ταινία μικρού μήκους αποτέλεσε προπομπό της μεγαλύτερης επιτυχίας της συνεργασίας Pixar & Disney. (5 λεπτά) (Ηλικία: 4+) 






A Christmas Carol (1971)
★★★★★★★☆☆☆
Μία διασκευή της νουβέλας Χριστουγεννιάτικη Ιστορία (1843), του Άγγλου συγγραφέα Καρόλου Ντίκενς με ένα ιδιαίτερο οπτικό ύφος.(28 λεπτά) (Ηλικία: 6+)







It's Tough to Be a Bird (1969)
★★★★★★☆☆☆
Ένα κόκκινο πουλί προσφέρει μια χιουμοριστική ματιά στην ζωή των πουλιών, στην εξέλιξή τους, στον αντίκτυπό τους στους πολιτισμούς και στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν στον σύγχρονο κόσμο. (21 λεπτά) (Ηλικία: 6+)






Speedy Gonzales (1955)
"Σπίντι Γκονζάλες" 
★★★★★★★☆☆☆
Τα πεινασμένα ποντίκια του Μεξικό προσπαθώντας να πάρουν τυρί από το εργοστάσιο παρασκευής τυριού, το οποίο φυλάσσεται από τον γάτο Sylvester, ζητούν τη βοήθεια του Speedy Gonzales, του πιο γρήγορου ποντικού σε όλο το Μεξικό.  (7 λεπτά) (Ηλικία: 4+)





Knighty Knight Bugs (1958)
★★★★★★☆☆☆
Ο Bugs Bunny, γελωτοποιός του βασιλιά Αρθούρου, πρέπει να ανακτήσει το σπαθί που τραγουδά από τον Yosemite Sam και τον δράκο του.(6 λεπτά) (Ηλικία: 6+)






  
Gerald McBoing-Boing (1950)
★★★★★★★☆☆☆
Βασισμένη σε μία ιστορία του Dr. Seuss, η ταινία αφηγείται την ιστορία του Gerald, ενός παιδιού που δεν χρησιμοποιεί λέξεις, αλλά μιλάει με ηχητικά εφέ. (8 λεπτά) (Ηλικία: 6+)







Lend a Paw (1941)
★★★★★★★☆☆☆
Όταν ένα μικρό γατάκι πέφτει μέσα στα παγωμένα νερά μιας λίμνης, ο Pluto το σώζει, όμως η ζήλια ξυπνά μέσα του, καθώς ο Mickey Mouse αποφασίζει να το κρατήσει. (8 λεπτά) (Ηλικία: 6+)






The Milky Way (1940)
★★★★★★★☆☆☆
Με ένα αυτοσχέδιο αερόστατο, τρία μικρά γατάκια ταξιδεύουν στον γαλαξία, ο οποίος είναι φτιαγμένος από γαλακτοκομικά προϊόντα. (8 λεπτά) (Ηλικία: 5+)







Ugly Duckling (1939)
★★★★★★★☆☆☆
Ένα νεογέννητο παπάκι, απορρίπτεται από την οικογένειά του λόγω της διαφορετικής του εμφάνισης. Καθώς περιπλανιέται μόνο του, γνωρίζει μια μια νέα, στοργική οικογένεια, και συνειδητοποιεί πως δεν είναι στα αλήθεια πάπια. (9 λεπτά) (Ηλικία: 6+)






Ferdinand the Bull (1938)
★★★★★★★☆☆☆
Βασισμένη στο παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο του Μανρό Λιφ, The Story of Ferdinand (1936), η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός τρυφερού ταύρου που προτιμά να μυρίζει τα λουλούδια παρά να συμμετέχει σε ταυρομαχίες. (8 λεπτά) (Ηλικία: 6+)






The Old Mill (1937)
★★★★★★★☆☆☆
Διάφορα πουλιά, ποντίκια, βατράχια, γρύλοι και πυγολαμπίδες κατοικούν μέσα και γύρω από έναν παλιό, εγκαταλειμμένο ανεμόμυλο και αντιμετωπίζουν μια ισχυρή καταιγίδα που σχεδόν καταστρέφει το σπίτι τους. (9 λεπτά) (Ηλικία: 6+)






The Country Cousin (1936)
★★★★★★★☆☆☆
Ένας ποντικός της πόλης, ο Morty Citymouse, προσκαλεί τον ξάδελφό του από την επαρχία, Abner Countrymouse, να τον επισκεφτεί και ζήσει μαζί του, υποσχόμενος μεγαλεία. Ο Abner καταφτάνει στην πόλη, όπου η επιβίωση εκεί αποδεικνύεται δύσκολη και επικίνδυνη, και αποφασίζει πως αυτός ο τρόπος ζωής δεν του ταιριάζει. (7 λεπτά) (Ηλικία: 6+)





Three Orphan Kittens (1935)
★★★★★★★☆☆☆
Έναν κρύο χειμώνα, τρία ορφανά γατάκια μπαίνουν μέσα σε ένα αρχοντικό όπου καταστρέφουν τα έπιπλα. Όταν τα πιάνει η οικιακή βοηθός και ετοιμάζεται να τα αφήσει πίσω στο χιόνι, η μικρή κόρη του σπιτιού αποφασίζει να τα υιοθετήσει. (9 λεπτά) (Ηλικία: 5+)






The Tortoise and the Hare (1935)
"Ο Λαγός και η Χελώνα" 
★★★★★★★☆☆☆
Μία διασκευή από τον Walt Disney, του κλασικού μύθου του Αισώπου, "Η Χελώνα και ο Λαγός". (9 λεπτά) (Ηλικία: 5+)






Three Little Pigs (1933)
"Τα Τρία Μικρά Γουρουνάκια
★★★★★★★☆☆☆
Δύο γουρουνάκια φτιάχνουν χωρίς πολύ προσπάθεια τα σπίτια τους από άχυρο και ξύλα αντίστοιχα, ενώ κοροϊδεύουν τον τρίτο αδελφό τους, ο οποίος φτιάχνει με κόπο το σπίτι του από τούβλα. Όταν ο πεινασμένος λύκος αρχίζει να ρίχνει τα σπίτια τους φυσώντας, εκείνα αναζητούν καταφύγιο στο ανθεκτικό σπίτι του λογικού αδελφού τους. (9 λεπτά) (Ηλικία: 6+)




Flowers and Trees (1932)
"Λουλούδια και Δέντρα" 
★★★★★★★☆☆☆
Ένα κακό κούτσουρο, ζηλεύει δύο ερωτευμένα δέντρα και ξεκινά μια δασική πυρκαγιά. Το πρώτο κινούμενο σχέδιο με χρώμα και η πρώτη ταινία που κέρδισε Όσκαρ για τον Walt Disney. Ακολούθησαν άλλα τριάντα ένα. (8 λεπτά) (Ηλικία: 6+)







Βαθμολογία: ★★★★★★☆☆☆☆

Mona Lisa Descending a Staircase (1992)
★★★★★★☆☆☆
Ένα δισδιάστατο stop-motion animation με πηλό, όπου διάσημοι πίνακες μετασχηματίζονται ο ένας στον άλλο. (7 λεπτά) (Ηλικία: 11+)






  
Manipulation (1991)
★★★★★★☆☆☆☆
Ένας χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων ζωντανεύει στο χαρτί και αλληλεπιδρά με χυμένα μελάνια, αλλά και τον ίδιο τον σχεδιαστή του. (7 λεπτά) (Ηλικία: 7+)







Magoo's Puddle Jumper (1956)
★★★★★★☆☆☆
Ο κ. Magoo αγοράζει ένα αυτοκίνητο για τον ανιψιό του, τον Waldo, το οποίο επιμένει να οδηγήσει ο ίδιος φεύγοντας. Ο μυωπικός Magoo οδηγεί το αυτοκίνητο μέσα στη θάλασσα όπου μπερδεύει το υποθαλάσσιο περιβάλλον και τους κατοίκους του με άλλα αυτοκίνητα, με ερειπωμένα κτήρια και άλλους οδηγούς. (6 λεπτά) (Ηλικία: 6+)





When Magoo Flew (1954)
★★★★★★☆☆☆
Ο Quincy Magoo ξεκινάει να πάει στον κινηματογράφο, όμως εξαιτίας της μυωπίας του μπαίνει στο αεροδρόμιο και επιβιβάζεται σε ένα αεροπλάνο έτοιμο για απογείωση. Στο διπλανό κάθισμα βρίσκεται ένας ληστής τράπεζας, ο οποίος βλέποντας έναν αστυνομικό, φεύγει βιαστικά και αφήνει πίσω του τον χαρτοφύλακά με τα κλεμμένα χρήματα. Ο κύριος Magoo, ψάχνει να τον βρει για να του τον επιστρέψει. (6 λεπτά) (Ηλικία: 6+)




Toot Whistle Plunk and Boom (1953)
★★★★★★☆☆☆
Η συνέχεια της πρώτης τρισδιάστατης ταινίας κινουμένων σχεδίων, Melody (1953), το Toot, Whistle, Plunk and Boom είναι μια παρουσίαση της εξέλιξης των τεσσάρων βασικών κατηγοριών οργάνων της συμφωνικής ορχήστρας μέσα στους αιώνες. Παρουσιάζονται τα χάλκινα πνευστά (Toot), τα ξύλινα πνευστά (Whistle), τα έγχορδα (Plunk) και τα κρουστά (Boom). (10 λεπτά) (Ηλικία: 6+)




Johann Mouse (1952)
★★★★★★☆☆☆
Στο σπίτι του αυστριακού συνθέτη Johann Strauss, ζει ένα ποντίκι, το οποίο χορεύει στη μουσική του συνθέτη, χωρίς να μπορεί να αντισταθεί στη μελωδία. Την αδυναμία του ποντικού εκμεταλλεύεται η γάτα του Strauss, η οποία μαθαίνει να παίζει πιάνο, με σκοπό να τον πιάσει. (8 λεπτά) (Ηλικία: 6+)





The Two Mouseketeers (1951)
★★★★★★☆☆☆
Στη Γαλλία του 17ου αιώνα, ο Tom, υπηρετεί ως στρατιώτης του βασιλιά και του ανατίθεται η φύλαξη του φαγητού από τον Jerry και τον Nibbles. (8 λεπτά) (Ηλικία: 6+)







For Scent-imental Reasons (1949)
★★★★★★☆☆☆
Σε ένα κατάστημα αρωμάτων, ο ασβός Pepé Le Pew συναντά μια θηλυκή γάτα, την οποία μπερδεύει με ασβό και την ερωτεύεται. (7 λεπτά) (Ηλικία: 6+)







The Little Orphan (1948)
★★★★★★☆☆☆
Ένα ορφανό και συνεχώς πεινασμένο ποντίκι, ο Nibbles, επισκέπτεται τον Jerry για να περάσει μαζί του τη γιορτή των ευχαριστιών. Οι δυο τους επιχειρούν επιδρομές στο φαγητό του Tom και στο γιορτινό τραπέζι. (7 λεπτά) (Ηλικία: 6+)






Tweetie Pie (1947)
★★★★★★☆☆☆
Στην πρώτη κοινή ταινία των Σιλβέστερ και Τουίτι, ο Σιλβέστερ (ο οποίος ονομάζεται ακόμα Τόμας), βρίσκει τον Τουίτι στο χιόνι, ενώ η αφεντικίνα του διασώσει το μικρό κίτρινο πουλί πριν ο γάτος προλάβει να το καταβροχθίσει. (7 λεπτά) (Ηλικία: 6+)






The Cat Concerto (1947)
★★★★★★☆☆☆
Ο Jerry είναι αποφασισμένος να διακόψει τη συναυλία του Tom, ενώ ο Tom προσπαθεί να τον αντιμετωπίσει με το ίδιο το πιάνο, χωρίς να χάσει ούτε μία νότα. (8 λεπτά) (Ηλικία: 6+)








Quiet Please! (1945)
★★★★★★☆☆☆
Ο εχθρός του Tom, ο Spike προσπαθεί να κοιμηθεό, ωστόσο,  τον ξυπνάει ο Τομ καθώς κυνηγάει τον Τζέρι (7 λεπτά) (Ηλικία: 6+)






Mouse Trouble (1944)
★★★★★★☆☆☆
Το νέο βιβλίο του Tom "Πώς να Πιάσετε ένα Ποντίκι" δεν αποδεικνύεται χρήσιμο ενάντια στο Jerry. Αντίθετα, ο Τζέρι φαίνεται να το χρησιμοποιεί καλύτερα από τον Τομ. (7 λεπτά) (Ηλικία: 6+)






The Yankee Doodle Mouse (1943)
★★★★★★☆☆☆
Ο Τομ και ο Τζέρι μάχονται στο υπόγειο χρησιμοποιώντας οικιακά αντικείμενα είτε ως πολεμικά όπλα, είτε ως οχήματα. (8 λεπτά) (Ηλικία: 9+)







Der Fuehrer's Face (1942)
★★★★★★☆☆☆
Ο Ντόναλντ Ντακ έχει έναν εφιάλτη πως ζει στη Γερμανία κάτω από το ναζιστικό καθεστώς. (8 λεπτά) (Ηλικία: 9+)