Ο Μεγάλος Ποντικο-ντετέκτιβ (1986)Ο Μεγάλος Ποντικο-ντετέκτιβ (1986)
   
The Great Mouse Detective (1986)
★★★★★★☆☆☆☆
Με τη βοήθεια του καλόκαρδου ηλικιωμένου ποντικού Δρ. Ντέιβιντ Ντόσον, ένα νεαρό ποντικάκι, η Ολίβια Φλάβερσαμ, απευθύνεται στον διάσημο Άγγλο ποντικο-ντετέκτιβ Μπέιζιλ της οδού Μπέικερ, ζητώντας του να τη βοηθήσει να βρει τον πατέρα της, τον οποίο απήγαγε μια νυχτερίδα. Ο εκκεντρικός ντετέκτιβ αντιλαμβάνεται πως πίσω από την απαγωγή βρίσκεται ο μεγάλος του αντίπαλος, ο δολοπλόκος Καθηγητής Ράτιγκαν και αναλαμβάνει να εξιχνιάσει την υπόθεση. (74 λεπτά) (Ηλικία: 8+) 
Σκηνοθεσία: Ρον Κλέμεντς, Μπάρνι Μάτινσον, Τζον Μάσκερ, Ντέιβ Μιχένερ
Ηθοποιοί: Μπάρι Ινγκάμ, Βίνσεντ Πράις, Βαλ Μπετίν, Σουζάν Πόλατσεκ, Κάντι Καντίτο, Άλαν Γιάνγκ


Η 26η ταινία της Disney Animation είναι μια κωμική περιπέτεια μυστηρίου, η οποία βασίζεται στη σειρά παιδικών βιβλίων Basil of Baker Street (1958 - 1982) της Αμερικανίδας συγγραφέα Ιβ Τάιτους. Η ταινία όπως και τα βιβλία, αποτελεί τόσο παρωδία, όσο και φόρο τιμής στον Σέρλοκ Χολμς, με χαρακτήρες και στοιχεία πλοκής που αντλούνται άμεσα από τα μυθιστορήματα του Βρετανού συγγραφέα Άρθουρ Κόναν Ντόυλ.

Σχεδιασμένη στο χέρι, η ταινία αναπαράγει το Βικτωριανό Λονδίνο με καρτουνίστικο σχεδιασμό και θαμπά, σκούρα χρώματα, ενώ αποτελεί την πρώτη παραγωγή μεγάλου μήκους που περιέχει μία ολόκληρη σκηνή, τα κινούμενα γρανάζια του Μπιγκ Μπεν, δημιουργημένη σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Ο Μπέιζιλ, ο Δρ. Ντόσον και η Ολίβια επιδεικνύουν αποφασιστικότητα και ηρωισμό, ενώ η ιστορία τους προάγει τη συνεργασία και την ιδέα πως πάντα υπάρχει ελπίδα, αρκεί κανείς να είναι διατεθειμένος να σκεφτεί.

Καθώς η απλή ιστορία αναπτύσσεται μέσα από τα πιο διαδεδομένα κλισέ περιστατικά του είδους μυστηρίου, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως εισαγωγή των παιδιών στο εν λόγω είδος. Όμως, λόγω της σκοτεινής της ατμόσφαιρας και των επαναλαμβανόμενων τρομακτικών και βίαιων στοιχείων δεν είναι κατάλληλη για τις μικρότερες ηλικίες.

Η ταινία περιέχει δυσάρεστους έως και ήπια τρομακτικούς χαρακτήρες, απαγωγές, απειλές και θανάτους, ενώ οι πρωταγωνιστές πίνουν αλκοόλ και καπνίζουν, στοιχεία τα οποία η Disney Animation έχει πλέον ως κανόνα να μην συμπεριλαμβάνει στις παραγωγές της. Επιπλέον, εξαιτίας μίας σκηνής  χορού καμπαρέ, η Ένωση Εταιριών Κινηματογράφου της Αμερικής πρότεινε για την ταινία βαθμολογία PG (Επιθυμητή η Γονική Συναίνεση), κάτι που όμως το στούντιο απέφυγε, επικαλούμενο τη μη ανθρώπινη φύση των χαρακτήρων.