Ο Πλανήτης των Θησαυρών (2002)




Ο Πλανήτης των Θησαυρών (2002)

Ο Πλανήτης των Θησαυρών (2002)
   
Treasure Planet (2002)
Treasure Planet (2002)
"Ο Πλανήτης των Θησαυρών"
★★★★★★★★☆☆
Όταν ένα διαστημόπλοιο συντρίβεται κοντά στο πανδοχείο της μητέρας του, ο νεαρός Τζιμ Χόκινς προσπαθεί να βοηθήσει τον πιλότο του, ο οποίος τελικά πεθαίνει, όχι όμως πριν δώσει στο αγόρι μία μυστηριώδη σφαίρα. Τότε, πειρατές επιτίθενται στο πανδοχείο, αλλά ο Τζιμ, η μητέρα του και ο φίλος τους ο Δρ Ντόπλερ προλαβαίνουν να ξεφύγουν και ανακαλύπτουν ότι η σφαίρα είναι ένας χάρτης που οδηγεί στον Πλανήτη των Θησαυρών. Ο Τζιμ και ο Ντόπλερ ξεκινούν να βρουν τον θρυλικό πλανήτη με το πλοίο της Κάπτεν Αμέλια, η οποία αναθέτει στον Τζιμ να βοηθά τον μάγειρα Τζον Σίλβερ. (95 λεπτά) (Ηλικία: 7+)
Σκηνοθεσία: Τζον Μάσκερ, Ρον Κλέμεντς
Ηθοποιοί: Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ, Μπράιαν Μάρεϊ, Έμμα Τόμσον, Ντέιβιντ Χάιντ Πίρς, Μάρτιν Σορτ


Με προϋπολογισμό τα 140 εκατομμύρια δολάρια, η 43η παραγωγή της Disney Animation διακρίνεται ως η πιο ακριβή σχεδιασμένη στο χέρι ταινία στην ιστορία. Ο Τζον Μάσκερ και ο Ρον Κλέμεντς είχαν προτείνει στο στούντιο να διασκευάσουν το “Νησί των Θησαυρών” (1883) του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον 17 χρόνια νωρίτερα, ταυτόχρονα με την παρουσίαση της ιδέας τους για τη Μικρή Γοργόνα (1989). Τότε, η Disney είχε επιλέξει να παράγει τη Γοργόνα, η οποία και σηματοδότησε την έναρξη της πιο επιτυχημένης περιόδου του στούντιο, της Εποχής της Αναγέννησης. Το σκηνοθετικό δίδυμο επανέλαβε αρκετές φορές την επιθυμία του να ασχοληθεί με αυτό το εγχείρημα, το οποίο τελικά πήρε το πράσινο φως μόνο αφού είχαν ήδη δημιουργήσει τον Αλαντίν (1992) και τον Ηρακλή (1997). Ο Πλανήτης των Θησαυρών (2002) ήταν η 5η από τις 7 ταινίες που σκηνοθέτησαν οι Μάσκερ και Κλέμεντς για το στούντιο. Παράλληλα, ήταν και η πρώτη τους που υπήρξε υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων.

Η ταινία αποτελεί την τρίτη διασκευή του κλασικού μυθιστορήματος που κυκλοφόρησε από την Disney. Είχαν προηγηθεί η πιο πιστή στο πρωτότυπο Το Νησί των Θησαυρών (1950), η οποία ήταν και η πρώτη ταινία ζωντανής δράσης του στούντιο, και το Muppet Treasure Island (1996) του Τζιμ Χένσον.

Μέσα στα 65 χρόνια λειτουργίας της Disney, αυτή ήταν μόλις η 3η της περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας. Μάλιστα, οι δύο προηγούμενες Η Χαμένη Ατλαντίδα (2001) και Λίλο και Στιτς (2002) είχαν κυκλοφορήσει μόνο λίγους μήνες νωρίτερα.

Η συναρπαστική πλοκή, παρά τις κάποιες αλλαγές στους χαρακτήρες και τη μεταφορά της δράσης στο διάστημα, μένει πιστή στο περιπετειώδες πνεύμα του κλασικού μυθιστορήματος. Οι χαρακτήρες και ο τρόπος ζωής τους είναι ένα αμάλγαμα του παρελθόντος με ένα όραμα του μέλλοντος. Η ταινία διαθέτει αρκετά στοιχεία steampunk και ευρηματικά οπτικά, όπως γαλέρες του 18ου αιώνα που ταξιδεύουν στα βάθη του διαστήματος.

Η σύνθεση παράδοσης και τεχνολογίας σημειώνεται και στα τεχνικά στοιχεία, καθώς οι σχεδιασμένοι στο χέρι χαρακτήρες κινούνται μέσα σε ψηφιακά διαγαλαξιακά τοπία, αλλά επίσης και στα ηχητικά εφέ και στη μουσική επένδυση του Τζέιμς Νιούτον Χάουαρντ. Όλα τα στοιχεία μαζί δημιουργούν μια εντυπωσιακά φουτουριστική και ταυτόχρονα παραμυθένια ατμόσφαιρα.

Σε αυτή την εκδοχή του, ο Τζιμ ξεκινάει ως ένα ονειροπόλο και τρυφερό αγόρι που μετά τη φυγή του πατέρα του χάνει την πίστη του για το μέλλον και εξελίσσεται σε έφηβο ταραχοποιό. Στον πληθωρικό, άλλοτε σκληρό και άλλοτε τρυφερό, μα πάντα γοητευτικό παράνομο Τζον Σίλβερ, ο Τζιμ βρίσκει μια αναπάντεχη πατρική φιγούρα. Επίσης, βρίσκει υποστήριξη και επούλωση των τραυμάτων που του άφησε η εγκατάλειψη από τον πατέρα του.

Η ταινία περιέχει θεαματική δράση με καταδιώξεις και εκρήξεις. Σημειώνονται θάνατοι υποστηρικτικών χαρακτήρων, ένας εκ των οποίων είναι συγκρατημένα συγκινητικός.