Το Νησί των Θησαυρών (1950)Το Νησί των Θησαυρών (1950)

Το Νησί των Θησαυρών (1950)


Treasure Island (1950)
"Το Νησί των Θησαυρών"
★★★★★★★☆☆☆
Ο νεαρός Τζιμ Χώκινς, ο οποίος εργάζεται στο μικρό πανδοχείο της μητέρας του, στο παραθαλάσσιο Μπρίστολ της Αγγλίας, αποκτά μετά τη δολοφονία ενός ενοίκου, έναν πολύτιμο πειρατικό χάρτη. Ο χάρτης οδηγεί σε ένα μακρινό νησί της Καραϊβικής, όπου είναι θαμμένος ο ξακουστός θησαυρός του πειρατή Κάπτεν Φλιντ. Στο μακρύ ταξίδι του να βρει τον θησαυρό, το ενθουσιώδες και αφελές παιδί έρχεται αντιμέτωπο με τον διαβόητο πειρατή Λονγκ Τζον Σίλβερ. (96 λεπτά) (Ηλικία: 7+) 
Σκηνοθεσία: Φρεντ Μ. Γουίλκοξ
Ηθοποιοί: Μπόμπι Ντρίσκολ, Ρόμπερτ Νιούτον, Φίνλεϊ Κάρι, Μπάζιλ Σίντνεϊ


Αυτή η συναρπαστική θαλάσσια περιπέτεια διακρίνεται ως η πρώτη ταινία της Disney με αληθινούς ηθοποιούς και η πρώτη έγχρωμη κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του 1883, του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον.

Η ταινία έχει κάποια εμφανή λάθη και προβληματικά σκηνικά, όμως πρόκειται για λεπτομέρειες οι οποίες της προσδίδουν ένα νοσταλγικό χαρακτήρα. Οι πληθωρικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών και η πλούσια, πνευματώδης και γεμάτη ενέργεια ορχηστρική επένδυση του  Κλίφτον Πάρκερ, δημιουργούν μια ταιριαστή θεατρική ατμόσφαιρα.

Η κλασική ταινία αποτελεί την πηγή πολλών δημοφιλών αντιλήψεων σχετικά με τους πειρατές. Χάρτες με ένα “Χ” να σημειώνει που βρίσκεται θαμμένος ο θησαυρός, τροπικά νησιά και ναυτικοί με ξύλινο πόδι και έναν παπαγάλο στον ώμο τους, όπως επίσης και το γνωστό πειρατικό “Αρρρρ”, όλα προέρχονται από Το Νησί των Θησαυρών.

Ο νεαρός Τζιμ Χώκινς είναι πρόθυμος και αποφασισμένος να κυνηγήσει τον κρυμμένο θησαυρό και παίρνει τη ζωή του στα χέρια του, αν και συχνά αποδεικνύεται παρορμητικός και ευκολόπιστος. Παρόλα αυτά αποτελεί ένα δυναμικό πρότυπο θάρρους, ευαισθησίας και πίστης στην καλή πλευρά των ανθρώπων.

Η έντονη δράση περιλαμβάνει δολοφονικές επιθέσεις, πυροβολισμούς και αρκετούς τραυματισμούς, ενώ ο κεντρικός ήρωας βρίσκεται συχνά αντιμέτωπος με επικίνδυνες καταστάσεις και απειλητικούς πειρατές. Καθώς όμως η βία απεικονίζεται με τον μη γραφικό τρόπο της Disney, Το Νησί των Θησαυρών, παραμένει μέχρι και σήμερα η κατεξοχήν πειρατική περιπέτεια για παιδιά.

Η Disney διασκεύασε την ιστορία δύο ακόμα φορές με τις ταινίες Τα Μάπετ στο Νησί των Θησαυρών (1996) και Ο Πλανήτης των Θησαυρών (2002).