Το Νησί των Θησαυρών (1950)



Το Νησί των Θησαυρών (1950)

Το Νησί των Θησαυρών (1950)


Treasure Island (1950)
"Το Νησί των Θησαυρών"
★★★★★★★☆☆☆
Το 1765, μετά τη δολοφονία ενός ηλικιωμένου πρώην πειρατή, ο νεαρός Τζιμ Χώκινς, ο οποίος εργάζεται στο μικρό πανδοχείο της μητέρας του στην Αγγλία, αποκτά έναν πολύτιμο πειρατικό χάρτη που οδηγεί στον ξακουστό κρυμμένο θησαυρό του πειρατή Κάπτεν Φλιντ. Ο Τζιμ παρέα με τον ενθουσιώδη κύριο Τρελόνεϊ και τον φίλο του Δρ. Λάιβζι, επιβιβάζονται στο πλοίο του Κάπτεν Σμόλετ και ακολουθούν τον χάρτη, ο οποίος τους οδηγεί σε ένα μακρινό νησί της Καραϊβικής. Στο ταξίδι τους όμως, οι κυνηγοί του θησαυρού έρχονται αντιμέτωποι με τον διαβόητο πειρατή Λονγκ Τζον Σίλβερ. (96 λεπτά) (Ηλικία: 7+) 
Σκηνοθεσία: Φρεντ Μ. Γουίλκοξ
Ηθοποιοί: Μπόμπι Ντρίσκολ, Ρόμπερτ Νιούτον, Φίνλεϊ Κάρι, Μπάζιλ Σίντνεϊ

Αυτή η συναρπαστική θαλάσσια περιπέτεια του Μπάιρον Χάσκιν διακρίνεται ως η πρώτη ταινία ζωντανής δράσης της Disney. Είναι, επίσης, η πρώτη έγχρωμη κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του 1883, του Σκωτσέζου συγγραφέα Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον. Η ιστορία έχοντας μεταφερθεί περισσότερες από 50 φορές στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, αποτελεί ένα από τα πιο πολυδιασκευασμένα μυθιστορήματα.

Η ταινία Το Νησί των Θησαυρών (1950) έχει κάποια εμφανή λάθη και προβληματικά σκηνικά, όμως πρόκειται για λεπτομέρειες οι οποίες της προσδίδουν έναν νοσταλγικό χαρακτήρα. Οι πληθωρικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών και η πλούσια, γεμάτη ενέργεια ορχηστρική επένδυση του Κλίφτον Πάρκερ δημιουργούν μια ταιριαστή θεατρική ατμόσφαιρα.

Η επιρροή της κλασικής ιστορίας στο είδος της πειρατικής περιπέτειας είναι τεράστια, καθώς αποτελεί την πηγή πολλών δημοφιλών αντιλήψεων σχετικά με τους πειρατές. Χάρτες τροπικών νησιών με ένα “Χ” να σημειώνει που βρίσκεται θαμμένος ο θησαυρός, ναυτικοί με ένα ξύλινο πόδι και έναν παπαγάλο στον ώμο τους, όπως επίσης και το γνωστό πειρατικό “Αρρρρ”, όλα προέρχονται από τη φαντασία του Στίβενσον.

Ο νεαρός Τζιμ Χώκινς είναι πρόθυμος και αποφασισμένος να κυνηγήσει τον κρυμμένο θησαυρό και παίρνει τη ζωή του στα χέρια του, αν και συχνά αποδεικνύεται παρορμητικός, αφελής και ευκολόπιστος. Ταυτόχρονα όμως, αποτελεί ένα δυναμικό πρότυπο θάρρους, ακεραιότητας, ευαισθησίας και πίστης στην καλή πλευρά των ανθρώπων.

Ο ραδιούργος και καιροσκόπος πειρατής Λονγκ Τζον Σίλβερ είναι ένας πολύπλοκος χαρακτήρας. Ο Σίλβερ παρά την απληστία, τη σκληρότητα και την ανεντιμότητά του, γίνεται συμπαθής χάρη στη γενναιότητα, την εξυπνάδα, τη φιλικότητα και την αφοσίωση του στον προσωπικό, αν και ιδιαίτερα χαλαρό, ηθικό του κώδικα.

Η έντονη δράση περιλαμβάνει δολοφονικές επιθέσεις, πυροβολισμούς και αρκετούς τραυματισμούς. Ο κεντρικός ήρωας βρίσκεται συχνά αντιμέτωπος με επικίνδυνες καταστάσεις και απειλητικούς πειρατές. Καθώς, όμως, η βία απεικονίζεται με τον γνωστό μη γραφικό τρόπο των παραγωγών της Disney, Το Νησί των Θησαυρών, παραμένει μέχρι και σήμερα η κατεξοχήν πειρατική περιπέτεια για παιδιά.

Η Disney διασκεύασε την ιστορία δύο ακόμα φορές με τις ταινίες Τα Μάπετ στο Νησί των Θησαυρών (1996) και Ο Πλανήτης των Θησαυρών (2002).