Η Αλεπού και το Κυνηγόσκυλο (1981)



Η Αλεπού και το Κυνηγόσκυλο (1981)





  
The Fox And The Hound (1981)
"Η Αλεπού και το Κυνηγόσκυλο"
★★★★★★☆☆☆☆
Ο Τοντ, ένα αλεπουδάκι που μεγαλώνει στη φάρμα μιας καλόκαρδης κυρίας, της Χήρας Τουίντ και ο Κόπερ, ένα κουτάβι που ανήκει στον σκληρό κυνηγό γείτονά της κυρίας, τον Έιμος Σλέιντ, συναντιούνται στο κοντινό δάσος και δημιουργούν μια όμορφη φιλία. Όταν ο κυνηγός παίρνει το κουτάβι μακριά και το εκπαιδεύει ως κυνηγόσκυλο, ο Τοντ περιμένει με προσμονή τον φίλο του να γυρίσει. Επιστρέφοντας όμως, ο Κόπερ έχει αλλάξει και η σχέση των δύο φίλων δοκιμάζεται από τα ζωώδη ένστικτα τους, αλλά και από τις κοινωνικές πιέσεις που τους θέλουν εχθρούς. (83 λεπτά) (Ηλικία: 8+) 
Σκηνοθεσία: Τεντ Μπέρμαν, Ρίτσαρντ Ριτς, Αρτ Στίβενς
Ηθοποιοί: Μίκι Ρούνεϊ, Κερτ Ράσελ, Περλ Μπέιλι, Τζακ Άλμπερτσον, Σάντι Ντάνκαν


Κατά τη διάρκεια της παραγωγής της 24ης ταινίας κινουμένων σχεδίων της Disney, πραγματοποιήθηκε μια ριζική αλλαγή φρουράς στο τμήμα animation της εταιρείας. Αυτή είναι η πρώτη ταινία του στούντιο μετά από μια εικοσαετία, την οποία δεν σκηνοθέτησε ο Βόλφγκανγκ Ράιδερμαν. Ο Ράιδερμαν παρέμεινε ως παραγωγός, παραδίδοντας, ωστόσο, τη σκηνοθεσία στους Τεντ Μπέρμαν, Ρίτσαρντ Ριτς και Αρτ Στίβενς. Τα μέλη της αυθεντικής ομάδας του Γουόλτ Ντίσνεϊ δημιούργησαν τους κεντρικούς χαρακτήρες και μετά αποχώρησαν, αφήνοντας το έργο να ολοκληρωθεί από μια νέα γενιά σχεδιαστών, οι οποίοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην Αναγέννηση του στούντιο.

Η Αλεπού και το Κυνηγόσκυλο (1981) σηματοδότησε την έναρξη της καριέρας μερικών από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του παιδικού κινηματογράφου των επόμενων δεκαετιών. Ανάμεσά τους βρίσκονταν ο Τιμ Μπάρτον, ο Τζον Μάσκερ, ο Μπραντ Μπερντ, ο Κρις Μπακ, ο Χένρι Σέλικ και ο Τζον Λάσιτερ, οι οποίοι εργάστηκαν ως σχεδιαστές υποστηρικτικών χαρακτήρων.

Αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής ήταν ο προϋπολογισμός να φτάσει τα 12 εκατομμύρια δολάρια. Με αυτό το ποσό η ταινία αναδείχθηκε στην ακριβότερη παραγωγή κινουμένων σχεδίων που είχε δημιουργηθεί ποτέ.

Η συγκινητική ιστορία, μια ιδιαίτερα τροποποιημένη διασκευή του ομώνυμου δραματικού μυθιστορήματος του Ντάνιελ Π. Μάνιξ του 1967, ξεκινά με τον τραγικό θάνατο της μητέρας της μικρής αλεπούς Τοντ. Η διάθεση γίνεται πιο ευχάριστη καθώς το ορφανό ζώο βρίσκει ένα νέο, φιλόξενο σπίτι και ξεκινά μια τρυφερή φιλία με το παιχνιδιάρικο κουτάβι, τον Κόπερ. Αυτό το κομμάτι έχει παιδική διάθεση και περιλαμβάνει αρκετό χιούμορ και όμορφες, χαριτωμένες εικόνες.

Η απομάκρυνση όμως του νεαρού Κόπερ και η επιστροφή του ως εκπαιδευμένο, ενήλικο πια κυνηγόσκυλο, δημιουργούν μια δραματική ατμόσφαιρα. Στη συνέχεια οδηγούν σε βίαιες αναμετρήσεις και σε ένα ασυνήθιστα γλυκόπικρο φινάλε για παραγωγή της Disney.

Η ιστορία πραγματεύεται ώριμα θέματα, όπως τις κοινωνικές προκαταλήψεις, τις συνέπειες της λανθασμένης/κακής ανατροφής, την ενηλικίωση και την απώλεια της αθωότητας και της φιλίας.

Πέραν των δραματικών στοιχείων, η ταινία περιλαμβάνει και αρκετά βίαια περιστατικά. Μεταξύ των οποίων σημειώνονται πυροβολισμοί, καταδιώξεις και μία αγωνιώδης μάχη με μια άγρια αρκούδα.