Η Αλεπού και το Κυνηγόσκυλο (1981)Η Αλεπού και το Κυνηγόσκυλο (1981)

  
The Fox And The Hound (1981)
"Η Αλεπού και το Κυνηγόσκυλο"
★★★★★★☆☆☆☆
Ο Τοντ, ένα αλεπουδάκι που μεγαλώνει με μια καλόκαρδη κυρία και ο Κόπερ, ένα κουτάβι που ανήκει σε έναν σκληρό κυνηγό, συναντιούνται στο δάσος και δημιουργούν μια όμορφη φιλία. Όταν ο κυνηγός παίρνει το κουτάβι μακριά και το εκπαιδεύει ως κυνηγόσκυλο, ο Τοντ περιμένει τον φίλο του να γυρίσει. Επιστρέφοντας όμως, ο Κόπερ έχει αλλάξει και η σχέση των δύο φίλων δοκιμάζεται από τα ζωώδη ένστικτα τους, αλλά και από τις κοινωνικές πιέσεις που τους θέλουν εχθρούς. (83 λεπτά) (Ηλικία: 7+) 
Σκηνοθεσία: Τεντ Μπέρμαν, Ρίτσαρντ Ριτς, Αρτ Στίβενς
Ηθοποιοί: Μίκι Ρούνεϊ, Κερτ Ράσελ, Περλ Μπέιλι, Τζακ Άλμπερτσον, Σάντι Ντάνκαν


Κατά τη διάρκεια της παραγωγής της 24ης ταινίας κινουμένων σχεδίων της Disney, πραγματοποιήθηκε μια ριζική αλλαγή φρουράς στο τμήμα animation της εταιρείας. Τα μέλη της αυθεντικής ομάδας του Γουόλτ Ντίσνεϊ δημιούργησαν τους κεντρικούς χαρακτήρες και μετά αποχώρησαν, αφήνοντας το έργο να ολοκληρωθεί από μια νέα γενιά σχεδιαστών, οι οποίοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην Αναγέννηση του στούντιο τα επόμενα χρόνια. Μεταξύ των νέων δημιουργών ήταν οι Τιμ Μπάρτον, Τζον Μάσκερ, Μπραντ Μπερντ, Κρις Μπακ, Χένρι Σέλικ και Τζον Λάσιτερ, οι οποίοι εργάστηκαν ως σχεδιαστές υποστηρικτικών χαρακτήρων.

Η αλλαγή αυτή, είχε ως αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός να φτάσει τα 12 εκατομμύρια δολάρια και η ταινία να αναδειχθεί κατά την κυκλοφορία της, στην ακριβότερη παραγωγή κινουμένων σχεδίων που είχε δημιουργηθεί ποτέ.

Η συγκινητική ιστορία, που βασίζεται χαλαρά στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ντάνιελ Π. Μάνιξ, ξεκινά με τον τραγικό θάνατο της μητέρας της μικρής αλεπούς Τοντ, όμως η διάθεση γίνεται πιο ευχάριστη καθώς το ορφανό ζώο βρίσκει ένα νέο, φιλόξενο σπίτι και ξεκινά μια τρυφερή φιλία με το παιχνιδιάρικο κουτάβι, τον Κόπερ. Αυτό το κομμάτι έχει παιδική διάθεση και περιλαμβάνει αρκετό χιούμορ και όμορφες, χαριτωμένες εικόνες.

Η απομάκρυνση όμως του νεαρού Κόπερ και η επιστροφή του ως εκπαιδευμένο, ενήλικο πια κυνηγόσκυλο, δημιουργούν μια δραματική ατμόσφαιρα και οδηγούν σε βίαιες αναμετρήσεις και σε ένα ασυνήθιστα γλυκόπικρο φινάλε για παραγωγή της Disney.

Η ιστορία πραγματεύεται ώριμα θέματα, όπως τις κοινωνικές προκαταλήψεις, τις συνέπειες της λανθασμένης/κακής ανατροφής, την ενηλικίωση και την απώλεια της αθωότητας και της φιλίας.

Πέραν των δραματικών στοιχείων, η ταινία περιλαμβάνει και αρκετά βίαια περιστατικά, μεταξύ των οποίων πυροβολισμούς, καταδιώξεις και μία αγωνιώδη μάχη με μια άγρια αρκούδα.