Ο Όλιβερ και η Παρέα του (1988)




Ο Όλιβερ και η Παρέα του (1988)

Ο Όλιβερ και η Παρέα του (1988)
  
Oliver & Company (1988)
Oliver & Company (1988)
"Ο Όλιβερ και η Παρέα του"
★★★★★★☆☆☆☆
Όταν τα αδέλφια του υιοθετούνται από περαστικούς, ένα γατάκι περιπλανιέται ολομόναχο στους αφιλόξενους δρόμους της Νέας Υόρκης. Εκεί, συναντά τον Ντότζερ, ένα χαρισματικό Τεριέ που ζει μαζί με τη συμμορία του από παράνομους μα καλόκαρδους σκύλους στο ρημαγμένο πλοίο του φιλόζωου πορτοφολά Φάγκιν. Οι νέοι του φίλοι αναλαμβάνουν να του μάθουν πως να κλέβει για να επιβιώσει, όμως στην πρώτη του αποστολή, το γατάκι συναντά τη νεαρή Τζένι. Το κορίτσι δίνει στο γατάκι το όνομα Όλιβερ και το υιοθετεί προς απογοήτευση της Ζορζέτ, του πολυβραβευμένου Κανίς της οικογένειας της. (78 λεπτά) (Ηλικία: 6+) 
Σκηνοθεσία: Τζορτζ Σκρίμπνερ
Ηθοποιοί: Τζόι Λόρενς, Μπίλι Τζόελ, Νάταλι Γκρέγκορι, Τσιτς Μάριν, Μπετ Μίντλερ


Η 27η ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney είναι μια μουσική κωμική περιπέτεια εμπνευσμένη από το κλασικό μυθιστόρημα του Τσαρλς Ντίκενς “Όλιβερ Τουίστ” (1938). Με αυτή την παραγωγή τελειώνει η 4η εποχή της Disney Animation, η Χάλκινη, η οποία μετά την Εποχή των Ανθολογιών του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, θεωρείται η πιο προβληματική περίοδος του στούντιο. Αν και η ταινία γνώρισε εμπορική επιτυχία, δέχθηκε ιδιαίτερα αρνητικές κριτικές. Μοναδική διάκριση που έλαβε ήταν μια υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Τραγουδιού για το “Why Should I Worry?” του Μπίλι Τζόελ.

Παρόλο που τις χωρίζουν 18 ολόκληρα χρόνια, Ο Όλιβερ και η Παρέα του (1988) θυμίζει πολύ την ταινία που σηματοδότησε την έναρξη της Χάλκινης Εποχής, Οι Αριστόγατες (1970). Και οι δύο παραγωγές έχουν στο κέντρο τους εγκαταλελειμμένες γάτες που καλούνται να επιβιώσουν σε αφιλόξενες μεγαλουπόλεις. Επίσης, αμφότερες παρουσιάζουν ανθρώπους διαφορετικών τάξεων, αλλά και ανταγωνιστές των οποίων τα κίνητρα περιορίζονται στην παράνομη απόκτηση χρημάτων. Επιπλέον, εκτός της πεζής και προβλέψιμης πλοκής, του άχαρου σχεδιασμού και των ως επί το πλείστον ανιαρών τραγουδιών, και οι δύο ταινίες υποφέρουν από τα ίδια “μη πολιτικώς ορθά” προβλήματα, όπως την ύπαρξη αρνητικών στερεοτύπων για το γυναικείο φύλο και για διάφορες εθνικότητες.

Η μοναδική καινοτομία είχε να κάνει με την παραγωγή της ταινίας, κατά την οποία συστάθηκε για πρώτη φορά τμήμα της Disney το οποίο ασχολούνταν αποκλειστικά με τη δημιουργία animation μέσω υπολογιστή. Το τμήμα συνείσφερε συνολικά 11 λεπτά υλικού με ψηφιακά στοιχεία, όπως ουρανοξύστες, αυτοκίνητα και τρένα.

Τα θετικά μηνύματα της ιστορίας προβάλλουν την αξία της φιλίας, της αποδοχής και της γενναιοδωρίας. Επίσης, προωθείται η παροχή βοήθειας σε όποιον την έχει ανάγκη.

Παρά τη γενικότερη ανάλαφρη διάθεση, περιέχονται κάποιες ήπια αγωνιώδεις στιγμές. Χαρακτήρες απειλούνται από άγριους σκύλους. Ένας εγκληματικός τοκογλύφος οπλοφορεί και απειλεί να σκοτώσει έναν άνδρα. Ένα νεαρό κορίτσι φεύγει κρυφά μία νύχτα από το σπίτι του και καταλήγει σε μια σκοτεινή, απομονωμένη περιοχή. Εκεί, πέφτει θύμα απαγωγής.