Οι Αριστόγατες (1970)



Οι Αριστόγατες (1970)

Οι Αριστόγατες (1970)


The AristoCats (1970)
"Οι Αριστόγατες" 
★★★★★☆☆☆☆☆
Μία ηλικιωμένη ντίβα της όπερας, η Μαντάμ Μπονφαμίλ, αποφασίζει να αφήσει ως πρώτους κληρονόμους της μεγάλης περιουσίας της την αγαπημένη της γάτα Δούκισσα και τα τρία μικρά της γατάκια, τον ζωγράφο Τουλούζ, την τραγουδίστρια Μαρί και τον πιανίστα Μπερλιόζ. Όμως, ο μπάτλερ της Μπονφαμίλ και επόμενος κατά σειρά κληρονόμος, προκειμένου να λάβει πρώτος την κληρονομιά, απαγάγει τα ζώα και τα εγκαταλείπει στην εξοχή. Για να επιστρέψουν στο σπίτι τους, η Δούκισσα και τα τρία γατάκια εμπιστεύονται έναν αδέσποτο γάτο, τον Τόμας Ο’Μάλεϊ. (78 λεπτά) (Ηλικία: 4+)
Σκηνοθεσία: Βόλφγκανγκ Ράιδερμαν
Ηθοποιοί: Φιλ Χαρις, Εύα Γκαμπόρ, Στέρλιν Χόλογουεϊ, Σκάτμαν Κρόδερς


Η 20ή ταινία της Disney Animation είναι η πρώτη παραγωγή του στούντιο δημιουργημένη χωρίς την επίβλεψη του Γουόλτ Ντίσνεϊ, ο οποίος, όμως, είχε εγκρίνει το project λίγο πριν από το θάνατό του το 1966. Τη σκηνοθεσία ανάλαβε ο αποκλειστικός σκηνοθέτης των ταινιών κινουμένων σχεδίων του στούντιο από το 1963 έως και το 1981, Βόλφγκανγκ Ράιδερμαν, γνωστός για την πρακτική του να ανακυκλώνει στιγμιότυπα παλαιότερων έργων.

Οι Αριστόγατες (1970) είναι μία μουσική κωμική περιπέτεια, η πλοκή και οι χαρακτήρες της οποίας αποτελούν συνονθύλευμα των ταινιών Η Λαίδη και ο Αλήτης (1955), Τα 101 Σκυλιά της Δαλματίας (1961) και Το Βιβλίο της Ζούγκλας (1967).. Η ταινία σηματοδότησε την έναρξη της τέταρτης εποχής του στούντιο, της Χάλκινης (1970-1988), γνωστής και ως ο Μεσαίωνας της Disney Animation. Η Χάλκινη Εποχή, ήταν μία περίοδος καλλιτεχνικής και οικονομικής παρακμής για το στούντιο.

Οι χαρακτήρες, ο σχεδιασμός, ακόμα και κάποιοι στίχοι παρουσιάζουν μια πρωτοφανή, και ευτυχώς ανεπανάληπτη σε αυτό τον βαθμό, διαρκή χρήση στερεοτύπων σχετικά με τα δύο φύλα, τις εθνικότητες και τις κοινωνικές τάξεις.

Η νωχελική Δούκισσα παρουσιάζεται παθητική και αδύναμη ακόμα και να προσπαθήσει να βοηθήσει την οικογένεια της. Παράλληλα, επανειλημμένες φορές παρακολουθεί άπραγη, καθώς ο γάτος Τόμας Ο’Μάλεϊ σώζει τα μικρά της γατάκια. Επιπλέον, η Δούκισσα διακρίνει τα παιδιά της βάσει φύλου. Η μητέρα περιορίζει τη συμπεριφορά της κόρης της καθώς παίζει με τα αδέλφια της, ενώ στα αγόρια επιτρέπει μεγαλύτερη ελευθερία.

Μεταξύ των χαρακτήρων εμφανίζονται Γάλλοι, Βρετανοί, ένας Ιταλός, ένας Κινέζος και ένας Ρώσος. Κάθε ένας από αυτούς διαιωνίζει με τον σχεδιασμό ή τη συμπεριφορά του στερεότυπα του αντίστοιχου πολιτισμού.

Επιπλέον, υπάρχουν πολλά περιστατικά κατανάλωσης αλκοόλ ή αναφοράς σε αυτό. Εμφανίζεται ένας μεθυσμένος χαρακτήρας, τον οποίο οι υπόλοιποι ήρωες δείχνουν να βρίσκουν απολαυστικό.

Αν και υπάρχουν αρκετά ατυχήματα και μικρές περιπέτειες, όλα έχουν κωμική διάθεση. Ο γκαφατζής, άπληστος μπάτλερ Έντγκαρ είναι ένας από τους λιγότερο τρομακτικούς κακούς της Disney.