Τα 101 Σκυλιά της Δαλματίας (1961)



Τα 101 Σκυλιά της Δαλματίας (1961)

Τα 101 Σκυλιά της Δαλματίας (1961)


One Hundred and One Dalmatians (1961)
"Τα 101 Σκυλιά της Δαλματίας"
★★★★★★★☆☆☆
Ο μοναχικός συνθέτης Ρότζερ Ράντκλιφ γνωρίζεται και παντρεύεται την ευγενική Ανίτα χάρη στην παρέμβαση του αποφασιστικού σκύλου του Πόνγκο. Ο Πόνγκο γίνεται και αυτός ζευγάρι με τη σκυλίτσα της Ανίτα, τη στοργική Περντίτα. Όταν ο Ρότζερ και η Ανίτα  αρνούνται να πουλήσουν τα 15 κουταβάκια Δαλματίας του Πόνγκο και της Περντίτα, η μοχθηρή Κρουέλα Ντε Βιλ, τα απαγάγει μαζί με όλα τα υπόλοιπα σκυλιά Δαλματίας του Λονδίνου, με σκοπό να φτιάξει ένα παλτό από τη γούνα τους. Τότε, ο Πόνγκο, η Περντίτα και τα αφεντικά τους προσπαθούν να σώσουν και τα 101 σκυλάκια. (79 λεπτά) (Ηλικία: 5+) 
Σκηνοθεσία: Βόλφγκανγκ Ράιδερμαν, Κλάιντ Τζερονίμι, Χάμιλτον Λάσκε
Ηθοποιοί: Ρομπ Τέιλορ, Μπέτι Λου Γκέρσον, Μάρθα Γουέντγορθ, Τζ. Πατ Ο'Μάλεϊ


Η 17η ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney είναι μια κλασική και διασκεδαστική περιπέτεια με εύστοχα αστεία, αυθεντικά συγκινητικές στιγμές και μια παιχνιδιάρικη γεμάτη ενέργεια τζαζ μουσική επένδυση από τον Τζορτζ Μπρανς. Τα 101 Σκυλιά της Δαλματίας (1961) ξεχωρίζουν ως η πρώτη μεγάλου μήκους παραγωγή κινουμένων σχεδίων της Disney που διαδραματίζεται σε ένα σύγχρονο περιβάλλον. Επίσης, είναι η πρώτη ταινία του στούντιο το σενάριο της οποίας γράφτηκε από μόνο έναν σεναριογράφο, τον Μπιλ Πιτ. Μάλιστα, ο Πιτ επενέβη ελάχιστα στο ομώνυμο μυθιστόρημα του 1956 της Αγγλίδας συγγραφέα Ντότι Σμιθ, όπου βασίζεται η ταινία.

Ο στυλιζαρισμένος σχεδιασμός με το έντονο μαύρο περίγραμμα ήταν αποτέλεσμα μιας νέας τεχνικής της Disney με τεχνολογία της Xerox, όπου το χρώμα προστίθετο στα σκίτσα μηχανικά. Η τεχνική αυτή, γνωστή ως ξηρογραφία, δημιουργήθηκε για να κρατήσει χαμηλά το κόστος παραγωγής σε μια εποχή που το στούντιο κινουμένων σχεδίων βρισκόταν στα όρια της χρεωκοπίας. Με την κυκλοφορία της, η ταινία αναδείχθηκε στη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία του στούντιο. Δυστυχώς, η αποδοχή της τεχνικής της ξηρογραφίας οδήγησε στο να αποτελέσει την αποκλειστική τεχνική της Disney Animation για τα επόμενα 20 χρόνια, μέχρι και την τελευταία ταινία που επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης Βόλφγκανγκ Ράιδερμαν, Η Αλεπού και το Κυνηγόσκυλο (1981).

Η Κρουέλα Ντε Βιλ, μια αδυσώπητη γυναίκα με εμμονή στα ρούχα που προέρχονται από δέρμα ζώων, αναφέρεται συχνά ως μία από τους πιο ποταπούς χαρακτήρες του παιδικού κινηματογράφου. Οι σκηνές της χαρακτηρίζονται από μανία, φωνές, απειλές και γίνονται συχνά τρομακτικές.

Επιπλέον, η ταινία περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες αναφορές της στην κατανάλωση αλκοόλ αλλά και στο κάπνισμα, στοιχείο το οποίο πλέον η Disney έχει ως κανόνα να μην περιέχει στις παραγωγές της για κοινό κάτω των 13 ετών.

Στην ιστορία, παρά την αγωνία και την έντονη δράση, αυτά που υπερισχύουν είναι τα δυνατά μηνύματα για την αξία της οικογένειας, για την αυτοθυσία, την επιμονή, το κουράγιο, τη συνεργασία και την προστασία των ζώων.


Το μυθιστόρημα της Ντότι Σμιθ διασκευάστηκε πολλές ακόμα φορές από τα στούντιο της Disney: 

  • Η πρώτη από αυτές τις προσπάθειες, ήταν τα 101 Σκυλιά της Δαλματίας του 1996, με ζωντανούς ηθοποιούς και πρωταγωνίστρια την Γκλεν Κλόουζ ως Κρουέλα ντε Βιλ. 
  • Η επιτυχία της ταινίας του 1996 στους κινηματογράφους, οδήγησε σε μια συνέχεια, Τα 102 Σκυλιά της Δαλματίας, η οποία κυκλοφόρησε το 2000. 
  • Επίσης, δημιουργήθηκε μία τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων με τίτλο Τα 101 σκυλιά της Δαλματίας: Η Σειρά. 
  • Τα 101 Σκυλιά της Δαλματίας 2: Η Περιπέτεια του Πάτσα, είναι η επίσημη συνέχεια της αρχικής ταινία κινουμένων σχεδίων, η οποία κυκλοφόρησε απευθείας σε Βίντεο / DVD το 2003. 
  • Το Κρουέλα (2021) με πρωταγωνίστρια την Έμμα Στόουν.  

Συνέχεια:

101 Dalmatians II: Patch's London Adventure (2003) 
"Τα 101 Σκυλιά της Δαλματίας 2: Η Περιπέτεια του Πάτσα" 
★★★★★★☆☆☆☆
Το να είσαι ένας από τους 101 έχει τα προβλήματά του, και το πρόβλημα του Patch (Πάτσα) είναι πως δεν αισθάνεται μοναδικός. Όταν συναντήσει τυχαία το είδωλό του, τον Κεραυνό, αυτός τον επιστρατεύει σε μια διαφημιστική εκστρατεία. (70 λεπτά) (Ηλικία: 5+)
Σκηνοθεσία: Μπράιαν Σμιθ, Τζιμ Κάμεραντ
Ηθοποιοί: Τζέισον Αλεξάντερ, Μάρτιν Σορτ, Μπάρι Μπόστγουικ, Μπόμπι Λόκγουντ