Κρουέλα (2021)




Κρουέλα (2021)

Κρουέλα (2021)


Cruella (2021)
Cruella (2021)
"Κρουέλα" 
★★★★★★★★☆☆ 
Η Εστέλλα, ένα ταλαντούχο μα οξύθυμο κορίτσι, ονειρεύεται να γίνει σχεδιάστρια μόδας. Μετά από πολλούς καυγάδες στο σχολείο, η μητέρα της αποφασίζει να μετακομίσουν στο Λονδίνο. Όταν όμως η μητέρα της πεθαίνει με τραγικό τρόπο, η Εστέλλα καταλήγει να κλέβει για να επιβιώσει μαζί με άλλα δύο ορφανά παιδιά. Δέκα χρόνια αργότερα, το όνειρο της ξαναζωντανεύει, όταν με τη δημιουργικότητα της εντυπωσιάζει τη διάσημη αλλά αδίστακτη σχεδιάστρια μόδας, Βαρόνη. Όμως, καθώς η Εστέλλα ανακαλύπτει δυσάρεστες αλήθειες για το παρελθόν της, υποκύπτει σιγά σιγά στο alter-ego της, την Κρουέλα. (134 λεπτά) (Ηλικία: 10+)
Σκηνοθεσία: Κρεγκ Γκιλέσπι
Ηθοποιοί: Έμα Στόουν, Έμα Τόμσον, Τζόελ Φράι, Πολ Γουόλτερ Χάουζερ, Μαρκ Στρονγκ

Το σκοτεινό και αισθητικά εντυπωσιακό Κρουέλα (2021) βασίζεται στον χαρακτήρα Cruella de Vil από το μυθιστόρημα της Ντότι Σμιθ “101 Σκυλιά της Δαλματίας” του 1956. Αυτή είναι η 5η ταινία του franchise της Disney, το οποίο ξεκίνησε με την ταινία κινουμένων σχεδίων Τα 101 Σκυλιά της Δαλματίας (1961). Τέσσερις δεκαετίες αργότερα κυκλοφόρησε μία συνέχεια απευθείας σε βίντεο, Τα 101 Σκυλιά της Δαλματίας ΙΙ: Η περιπέτεια του Πάτσα (2003). Η σειρά συμπληρώνεται από το ομότιτλο live-action remake της πρώτης ταινίας του 1996 με πρωταγωνίστρια την Γκλεν Κλόουζ στο ρόλο της Κρουέλα, και τη συνέχεια του Τα 102 Σκυλιά της Δαλματίας (2000).

Αυτή η ταινία που αποτελεί spin-off, ιστορία προέλευσης του ομώνυμου χαρακτήρα, αλλά και reboot, εντυπωσιάζει με τις ερμηνείες της Έμα Στόουν και της Έμα Τόμσον, αλλά και με την υψηλή αξία της παραγωγής της. Τα εκατοντάδες κοστούμια, της 2 φορές βραβευμένης και άλλες 8 φορές υποψήφιας για Όσκαρ ενδυματολόγου Τζένι Μπίβαν, είναι εκθαμβωτικά. Επιπλέον, τα ποικίλα vintage σκηνικά και το πλούσιο soundtrack γεμάτο με θρυλικά pop και rock τραγούδια δημιουργούν μία ατμόσφαιρα γεμάτη ένταση που αποτυπώνει τη μετασχηματιστική περίοδο της Αγγλίας τη δεκαετία του 1970.

Τα τελευταία χρόνια, η Disney κάνει μια συνειδητή προσπάθεια να ανατρέψει το αρχέτυπο του ανταγωνιστή, όπως φαίνεται στις ταινίες κινουμένων σχεδίων Ψυχρά κι Ανάποδα (2013) και Βαϊάνα (2016). Αυτή η προσπάθεια είναι ακόμα πιο εμφανής στο Μαλέφισεντ (2014). Η ταινία για την ανταγωνίστρια του Η Ωραία Κοιμωμένη (1959), υπήρξε το πρώτο remake/spin-off ζωντανής δράσης του στούντιο που αφηγείται την ιστορία προέλευσης ενός κλασικού “κακού”. Μάλιστα, το Κρουέλα και το Μαλέφισεντ μοιράζονται πολλές ομοιότητες. Κυριότερη από αυτές είναι πως και οι δύο ταινίες έχουν σκοπό να αναδείξουν πως αυτό που πιστεύαμε ότι ήταν ένα τέρας, στην πραγματικότητα είναι μια ισχυρή μα πληγωμένη και παρεξηγημένη γυναίκα.

Καθώς αυτή η ιστορία δεν εξηγεί πώς αυτή η φιλόζωη και συμπαθητική νεαρή γυναίκα έγινε η μανιακή, μοχθηρή ψυχοπαθής των προηγούμενων απεικονίσεων της, η ταινία θα πρέπει να θεωρηθεί μια επανεκκίνηση που διαδραματίζεται σε εναλλακτικό χρόνο. Η Εστέλλα επιδεικνύει αρκετές δυσάρεστες συμπεριφορές, όμως δεν έχει την απάνθρωπη εμμονή με τις γούνες για την οποία είναι γνωστός ο χαρακτήρας. Επιπλέον, παρά το όνομα που υιοθετεί δεν είναι ποτέ πραγματικά “cruel”. Αντίθετα, είναι ένα αντισυμβατικό, επαναστατικό κορίτσι, που μεγάλωσε υπό άσχημες συνθήκες και βρέθηκε αντιμέτωπο με γεγονότα που θα προκαλούσαν θυμό στον καθένα. Αν και γεμάτη οργή αποζητά εκδίκηση, καμία πράξη της δεν μαρτυρά πως έχει δολοφονικά ένστικτα.

Τα μηνύματα της ταινίας προβάλλουν την επιμονή, την αποφασιστικότητα, τη συνεργασία και την ευρηματικότητα. Προωθείται η ιδέα πως δεν χρειάζεται να είναι και να κάνει κανείς ότι περιμένει ο κοινωνικός περίγυρος από αυτόν. Επιπροσθέτως, παρουσιάζει το πως η αποδοχή της διαφορετικότητας μας μπορεί να μας χαρίσει μία ξεχωριστή και γοητευτική προσωπικότητα. Επιπλέον, ενθαρρύνει την κατανόηση κάποιων άσχημων συμπεριφορών των φίλων όταν περνούν μια δύσκολη περίοδο. Ταυτόχρονα όμως δείχνει ξεκάθαρα πως αυτές οι συμπεριφορές μπορούν να πληγώσουν.

Η ταινία περιέχει πολλές έντονες στιγμές. Παιδιά εκφοβίζουν και επιτίθενται σε ένα κορίτσι επειδή είναι διαφορετικό. Μια μητέρα σκοτώνεται από υψηλή πτώση. Ένας χαρακτήρας προκαλεί πυρκαγιά με σκοπό να δολοφονήσει κάποιον. Ένας χαρακτήρας ομολογεί πως έχει δολοφονήσει πλήθος ανθρώπων.



Διασκευή/Spin-Off της:

One Hundred and One Dalmatians (1961)
"Τα 101 Σκυλιά της Δαλματίας"
★★★★★★★☆☆☆
Ο μοναχικός συνθέτης Ρότζερ Ράντκλιφ γνωρίζεται και παντρεύεται την ευγενική Ανίτα χάρη στην παρέμβαση του αποφασιστικού σκύλου του Πόνγκο, ο οποίος γίνεται ζευγάρι με τη σκυλίτσα της Ανίτα, τη στοργική Περντίτα. Όταν ο Ρότζερ και η Ανίτα  αρνούνται να πουλήσουν τα 15 μικρά κουταβάκια Δαλματίας του Πόνγκο και της Περντίτα, η μοχθηρή Κρουέλα Ντε Βιλ, τα απαγάγει μαζί με όλα τα υπόλοιπα σκυλιά Δαλματίας του Λονδίνου, με σκοπό να φτιάξει ένα παλτό από τη γούνα τους. Τότε, ο Πόνγκο, η Περντίτα και τα... (Περισσότερα)