Η Λαίδη και ο Αλήτης (1955)Η Λαίδη και ο Αλήτης (1955)

Η Λαίδη και ο Αλήτης (1955)


Lady and the Tramp (1955)
"Η Λαίδη και ο Αλήτης"
★★★★★★★★☆☆
Όταν οι ιδιοκτήτες της Λαίδης, μιας καλομαθημένης και αφοσιωμένης σκυλίτσας, φεύγουν για ένα ταξίδι, στο σπίτι έρχεται να μείνει η κακοπροαίρετη θεία Σάρα μαζί με τις ύπουλες γάτες της. Μετά από μια αναστάτωση που προκαλούν οι γάτες, η θεία Σάρα κατηγορεί τη Λαίδη και της φορά φίμωτρο. Η τρομοκρατημένη σκυλίτσα αποδρά, και μακριά από την ασφάλεια του σπιτιού της, συναντά τον Αλήτη, έναν έξυπνο και γενναίο αδέσποτο σκύλο, ο οποίος τη βοηθά και την ξεναγεί στον κόσμο του. (76 λεπτά) (Ηλικία: 2+)
Σκηνοθεσία: Κλάιντ Τζερονίμι, Γουίλφρεντ Τζάκσον, Χάμιλτον Λάσκε
Ηθοποιοί: Πέγκι Λι, Μπάρμπαρα Λάντι, Λάρι Ρόμπερτς, Μπιλ Τόμσον, Μπιλ Μπόκομ


Η 15η ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney είναι μια τρυφερή, μουσική περιπέτεια, η οποία πήρε την κλασική ιστορία αγάπης δύο ατόμων από διαφορετικούς κόσμους και τη μετέτρεψε σε ένα ευχάριστο, παιδικό παραμύθι με ενδιαφέρουσα πλοκή και νοσταλγική ατμόσφαιρα. Η ιστορία βασίστηκε στο σύντομο διήγημα “Happy Dan, The Whistling Dog” του Ward Greene.

Σχεδιαστικά, η ταινία ξεχωρίζει για τα ζωηρά χρώματα, τα πλούσια μοτίβα, τα ρομαντικά σκηνικά της Αμερικής των αρχών του 20ού αιώνα και τη φυσική κίνηση των χαρακτήρων της. Η πρόσχαρη μουσική επένδυση συντέθηκε από τον Όλιβερ Γουάλας στην 14η και τελευταία δουλειά του για ταινία κινουμένων σχεδίων του Walt Disney.

Η αφοσίωση στην οικογένεια, η φιλία, το θάρρος και η καλοσύνη είναι μερικά από τα πιο δυνατά μηνύματα της διαχρονικής ταινίας. Η ιστορία εξερευνώντας το πιο ώριμα θέματα του έρωτα, των διαφορετικών τρόπων ανατροφής, ζωής και σκέψης, αποτελεί για τα μικρά παιδιά ένα αθώο και ασφαλές παράθυρο στον μυστηριώδη κόσμο των ενηλίκων.

Προσπαθώντας να επιστρέψει στο σπίτι της η ευγενική σκυλίτσα και ο σκανταλιάρης μα προστατευτικός και γενναίος σύντροφός της, ζουν πολλές περιπέτειες, αντιμετωπίζουν επικίνδυνες καταστάσεις και απειλητικούς ανταγωνιστές. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι χαιρέκακες γάτες Σι και Αμ, η αυταρχική θεία Σάρα, ο  και ο κακόβουλος Αρουραίος.

Κανένας όμως από αυτούς τους εχθρούς δεν θυμίζει τους τρομακτικούς αρχικακούς άλλων παραγωγών της Disney και χάρη στη ρομαντική και ευχάριστη διάθεση της, η ιστορία της Λαίδης και του Αλήτη διακρίνεται ως η πιο ήπια και γλυκιά ταινία των στούντιο κινουμένων σχεδίων.