Η Λαίδη και ο Αλήτης (2019)




Η Λαίδη και ο Αλήτης (2019)

Lady and the Tramp (2019)
  
Η Λαίδη και ο Αλήτης (2019)Lady and the Tramp (2019)
"Η Λαίδη και ο Αλήτης" 
★★★★★★★☆ 
Ένα χριστουγεννιάτικο πρωινό στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Τζιμ Ντίαρ εκπλήσσει τη σύζυγό του, Ντάρλιν, με ένα κουταβάκι, τη Λαίδη. Μεγαλώνοντας, η Λαίδη απολαμβάνει την απεριόριστη αγάπη των ανθρώπων της, όμως με την άφιξη του μωρού της Ντάρλιν και του Τζιμ Ντίαρ νιώθει παραμελημένη. Όταν η θεία της Ντάρλιν, η Σάρα, της βάζει φίμωτρο, η Λαίδη ξεφεύγει και καταλήγει μόνη της στον δρόμο. Εκεί συναντά έναν αδέσποτο σκύλο, ο οποίος προσφέρεται να τη βοηθήσει. Καθ’οδόν για το σπίτι της τα δύο σκυλάκια ερωτεύονται, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να ξεφύγουν από έναν επίμονο μπόγια. (104 λεπτά) (Ηλικία: 5+)
Σκηνοθεσία: Τσάρλι Μπιν
Ηθοποιοί: Τέσα Τόμσον, Τζάστιν Θερού, Κίρσεϊ Κλέμονς, Τόμας Μαν, Τζανέλ Μονέ, Ιβέτ Νικόλ Μπράουν, Κεν Τζανγκ, Φ. Μάρεϊ Έιμπραχαμ, Σαμ Έλιοτ, Κλάνσι Μπράουν


Αυτή η live-action διασκευή της ομώνυμης ταινίας κινουμένων σχεδίων της Disney κυκλοφόρησε απευθείας στη διαδικτυακή υπηρεσία streaming Disney+, αποτελώντας το πρώτο remake του στούντιο που δεν κυκλοφόρησε στον κινηματογράφο.

Ουσιαστικά πιστό στο πρωτότυπο του 1955, το ρομαντικό μιούζικαλ εξερευνά τις σχέσεις ατόμων από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις. Μέσα στα 30 λεπτά επιπρόσθετης διάρκειας το σενάριο προσφέρει ένα σύντομο ιστορικό του Αλήτη, δίνει στον μπόγια τακτική παρουσία και αφιερώνει περισσότερο χρόνο στους ιδιοκτήτες της Λαίδης. Περαιτέρω αλλαγές στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό του σεναρίου, εξαλείφοντας την υποπλοκή σχετικά με τις πολυάριθμες ερωτικές κατακτήσεις του Αλήτη, αντικαθιστώντας τις γάτες του Σιάμ και το αμφιλεγόμενο τραγούδι τους “Siamese Cat Song”, τα οποία αποτελούσαν προσβλητικές πολιτιστικές απεικονίσεις των Ασιατών, και απεικονίζοντας τον Τζιμ Ντίαρ και την Ντάρλιν ως ένα ζευγάρι μεικτής φυλής, κάτι που αποτελούσε ταμπού στον Αμερικανικό νότο τον προηγούμενο αιώνα.

Η ποιότητα της παραγωγής, αν και καλύτερη από τον μέσο όρο ταινιών που κυκλοφορούν απευθείας σε διαδικτυακές πλατφόρμες, είναι χαμηλότερη από τα υπόλοιπα remakes της Disney και εμφανώς ανεπαρκής για τη μεγάλη οθόνη. Τα σκηνικά, τα κοστούμια και η τζαζ μουσική αποδίδουν όμορφα την αίσθηση των Νοτιοανατολικών πολιτειών της Αμερικής των αρχών του 20ού αιώνα. Αν και οι ανθρώπινοι χαρακτήρες είναι μονοδιάστατοι, οι ηθοποιοί δείχνουν μεγάλο ενθουσιασμό και οι ερμηνείες τους έχουν ιδιαίτερη ενέργεια.

Παρόλο που αρκετοί από τους σκύλους ηθοποιούς διασώθηκαν από καταφύγια και τελικά υιοθετήθηκαν από συντελεστές της παραγωγής, η χρήση τους αποτελεί ένα βήμα πίσω για το στούντιο της Disney, το οποίο για τις υπόλοιπες πρόσφατες παραγωγές του με ζώα, όπως το Jungle Book (2016), Aladdin (2019), Dumbo (2019) και Lion King (2019), αντί να χρησιμοποιήσει αληθινά ζώα είχε στραφεί στο CGI.

Η ταινία είναι ακόμα φιλική προς όλη την οικογένεια, αλλά λίγο πιο έντονη από την αρχική. Υπάρχουν οι ίδιοι κίνδυνοι για τους ήρωες, όπως άλλοι σκύλοι, άνθρωποι, γάτες, ο αρουραίος, αυτοκίνητα και άμαξες, και η απειλητική παρουσία του μπόγια.


Διασκευή της:

Lady and the Tramp (1955)
"Η Λαίδη και ο Αλήτης"
★★★★★★★★☆☆
Όταν ο Τζιμ Ντίαρ και η Ντάρλιν, οι ιδιοκτήτες της νεαρής Λαίδης, ενός καλομαθημένου και αφοσιωμένου Κόκερ Σπάνιελ, φεύγουν για ένα ταξίδι, στο σπίτι έρχεται για να προσέχει το μωρό τους, η θεία Σάρα μαζί με τις δύο ύπουλες γάτες της. Μετά από μια αναστάτωση που προκαλούν οι γάτες, η κακοπροαίρετη θεία Σάρα κατηγορεί τη Λαίδη και της φορά με βία ένα φίμωτρο. Η τρομοκρατημένη σκυλίτσα δραπετεύει και συναντά τον Αλήτη, έναν έξυπνο και γενναίο αδέσποτο σκύλο, ο οποίος τη βοηθά να επιβιώσει μακριά από την... (Περισσότερα)