Ο Βασιλιάς των Λιονταριών (2019)




Ο Βασιλιάς των Λιονταριών (2019)

Ο Βασιλιάς των Λιονταριών (2019)
  
The Lion King (2019)The Lion King (2019)
"Ο Βασιλιάς των Λιονταριών" 
★★★★★★★★☆☆ 
Στην Αφρικανική σαβάνα ο Σίμπα, ο νεαρός γιος του βασιλιά των λιονταριών Μουφάσα και της βασίλισσας Σαράμπι, αγκαλιάζει το βασιλικό του πεπρωμένο με παιδική αφέλεια και εξερευνά τα εδάφη του με τη φίλη του, τη Νάλα. Παράλληλα όμως, ο αδελφός του Μουφάσα, ο Σκαρ, δολοπλοκεί για να ανέβει ο ίδιος στον θρόνο, και το σχέδιό του οδηγεί σε τραγωδία και την αυτοεξορία του Σίμπα. Με τη βοήθεια δύο νέων φίλων, ο Σίμπα μεγαλώνει στη ζούγκλα, μέχρι που η καταστροφική διακυβέρνηση του Σκαρ ωθεί δύο παλιούς του φίλους να του υπενθυμίσουν το καθήκον του να προστατεύσει την αγέλη του. (118 λεπτά) (Ηλικία: 7+)
Σκηνοθεσία: Τζον Φαβρό
Ηθοποιοί: Ντόναλντ Γκλόβερ, Σεθ Ρόγκεν, Τσίουετελ Έτζιοφορ, Μπίλι Άισνερ, Τζον Κάνι, Τζον Όλιβερ, Άλφρι Γούνταρντ, Κίγκαν-Μάικλ Κι, Έρικ Αντρέ, Μπιγιονσέ Νόουλς-Κάρτερ, Τζέιμς Ερλ Τζόουνς


Ο Τζον Φαβρό, μετά Το Βιβλίο της Ζούγκλας (2016), την υβριδική CGI / live-action διασκευή του ομώνυμου animation του 1967 της Disney, χρησιμοποίησε αυτή την εμπειρία και την ακόμα πιο εξελιγμένη τεχνολογία του στούντιο για να παράγει τη φωτορεαλιστική επαναδημιουργία του σχεδιασμένου στο χέρι Ο Βασιλιάς των Λιονταριών(1994).

Το εκθαμβωτικό και τεχνικά πρωτοφανές αποτέλεσμα είναι όντως απολαυστικό. Τα οπτικά εφέ μάλιστα, τιμήθηκαν και με μία υποψηφιότητα για το αντίστοιχο Όσκαρ. Τα CGI στοιχεία, το τρίχωμα, οι μύες, τα μάτια και οι κινήσεις των ψηφιακών ζώων μέσα στο πλούσιο τεχνητό περιβάλλον, μοιάζουν τόσο αληθινά που η ταινία αναφέρεται συχνά, μα λανθασμένα, ως “ζωντανής δράσης”.

Το 2019 κυκλοφόρησαν δύο ακόμα διασκευές κλασικών animation της Disney, οι Αλαντίν και Ντάμπο. Αυτές, αμφότερες τόλμησαν να διορθώσουν τα λάθη των προγενέστερών τους και να εκσυγχρονίσουν τις ιστορίες τους στις ευαισθησίες του 21ου αιώνα. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, η νέα ταινία κατέφυγε, με ελάχιστες εξαιρέσεις, σε μία “σκηνή προς σκηνή” αναπαράσταση του πρωτότυπου. Μαζί με τα τραγούδια, ακόμα και το χιούμορ και οι διάλογοι επαναλαμβάνονται σχεδόν αυτούσια.

Η υπερβολικά πιστή αναπαραγωγή της αναμφισβήτητα δυνατής και πολυαγαπημένης ιστορίας, στέρησε από αυτή την κατά τα άλλα εντυπωσιακή παραγωγή οποιοδήποτε στοιχείο σεναριακής ευρηματικότητας και οδήγησε σε χαμένες ευκαιρίες.

Μία από αυτές είναι ότι δεν διόρθωσε τα σφάλματα του πρωτότυπου σχετικά με τη φυσική ζωή των ζώων, αγνοώντας πρωτίστως ότι οι κοινωνίες των λιονταριών είναι μητριαρχικές. Στην πραγματικότητα, οι λέαινες ορίζουν την αγέλη τους και επιτρέπουν στους λέοντες να παραμείνουν στην επικράτειά τους για μικρό χρονικό διάστημα. Αντ ‘αυτού, αν και η ιστορία προσδίδει στη Σαράμπι και στη Νάλα πιο δυναμικά χαρακτηριστικά, συνεχίζει να ενισχύει τα έμφυλα στερεότυπα της έκδοσης του 1994.

Ο τέλειος φωτορεαλισμός έχει ως αποτέλεσμα τα βίαια και απειλητικά περιστατικά να δημιουργούν ανησυχία και αγωνία. Όμως, ακριβώς αυτή η αληθοφάνεια περιορίζει ταυτόχρονα τον συγκινησιακό αντίκτυπο των τραγικών γεγονότων.

Αν η ταινία κρινόταν ανεξάρτητα από την πρωτότυπη, θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για ένα κινηματογραφικό θρίαμβο που κόβει την ανάσα. Ωστόσο, δεδομένου ότι εκτός από τα οπτικά στοιχεία οι δημιουργοί της δεν προέβησαν σε καμία άλλη ουσιαστική αλλαγή, η σύγκριση μεταξύ των δύο παραγωγών είναι αναπόφευκτη. Και μιας και το remake δεν κατάφερε να επιτύχει τα ίδια επίπεδα της γλυκιάς, ζεστής, παιχνιδιάρικης και ταυτόχρονα δραματικής διάθεσης του πρωτότυπου, δεν καταφέρνει και να δικαιολογήσει την ύπαρξή του καλλιτεχνικά.

Από οικονομικής όμως άποψης, η ταινία δικαιολογεί απόλυτα τη δημιουργία της. Η προγενέστερη της, παραμένει ακόμα η πιο επιτυχημένη εισπρακτικά ταινία κινουμένων σχεδίων που έχει σχεδιαστεί παραδοσιακά με το χέρι. Αντίστοιχα, αυτή, με έσοδα μόνο από εισπράξεις εισιτηρίων που ξεπέρασαν το 1,65 δισεκατομμύρια δολάρια, κρατά τον τίτλο της μεγαλύτερης εισπρακτικής επιτυχίας κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών. Επίσης, κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα σε όλα μιούζικαλ και όλα τα remakes που κυκλοφόρησαν ποτέ.


Διασκευή της:

The Lion King (1994)
"Ο Βασιλιάς των Λιονταριών" 
★★★★★★★★★★ 
Ένα λιονταράκι, ο Σίμπα, γεννιέται και μεγαλώνει στην Αφρικανική Σαβάνα, ως διάδοχος του πατέρα του, Μουφάσα, του σοφού και αγαπητού βασιλιά όλων των ζώων που κατοικούν στα εδάφη της αγέλης. Όταν ο θείος του Σίμπα, ο δολοπλόκος Σκαρ, δολοφονεί τον Μουφάσα, πείθει το νεαρό λιονταράκι πως εκείνο είναι υπεύθυνο για τον θάνατο του πατέρα του. Οι ενοχές οδηγούν τον Σίμπα στην αυτοεξορία και εγκαταλείποντας τη Σαβάνα βρίσκει καταφύγιο στη ζούγκλα. Όταν όμως ενηλικιώνεται, το καθήκον καλεί τον Σίμπα να... (Περισσότερα)


Σχετικές Παραγωγές:

The Lion King II: Simba's Pride (1998)
"Ο Βασιλιάς των Λιονταριών II: Το Βασίλειο του Σίμπα"
★★★★★★★★☆☆ 
Η μικρή λιονταρίνα Κιάρα, κόρη του Σίμπα, περιπλανιέται στα ανεξερεύνητα λιβάδια όπου απαγορεύεται αυστηρά να πηγαίνει και εκεί συναντά τον ατίθασο Κόβου, ένα μικρό λιονταράκι που ακολουθεί τα χνάρια του Σκαρ. Ο Τιμόν και ο Πούμπα κάνουν τα πάντα για να την προστατεύσουν από τον ιδιαίτερο αυτόν "εχθρό", όμως τα δυο λιονταράκια συνειδητοποιούν πως μόνο αυτοί μπορούν να ξαναφέρουν την ειρήνη ανάμεσα στις αγέλες τους. (81 λεπτά) (Ηλικία: 6+)


The Lion King 1½ (2004)
"Ο Βασιλιάς των Λιονταριών 3: Χακούνα Ματάτα" 
★★★★★★★★☆☆ 
Στην τρίτη ταινία της σειράς μαθαίνουμε πως γνωρίστηκαν ο Τιμόν και ο Πούμπα, πώς έγιναν φίλοι με το μικρό Σίμπα και πως τον βοήθησαν να σώσει το βασίλειό του από τον Σκαρ. Μέσα στην ιστορία τους παρουσιάζονται και ορισμένες γνωστές σκηνές από τον Βασιλιά των Λιονταριών, που όμως τώρα αποδίδονται διαφορετικά καθώς τις βλέπουμε μέσα από τα μάτια των Τιμόν και Πούμπα. (77 λεπτά) (Ηλικία: 6+)




Μικρού Μήκους:

Stand by Me (1995)
"Στάσου Πλάι Μου" 
★★★★★★☆☆☆☆ 
Ο Τιμόν τραγουδά τη δική του εκδοχή του "Stand by Me" στις αφρικανικές πεδιάδες, ενώ τον Πούμπα χτυπάνε διάφορα βαριά αντικείμενα, όπως χρηματοκιβώτια και αεροπλάνα. (3 λεπτά) (Ηλικία: 5+)






Τηλεοπτικές Σειρές:

The Lion Guard (2015)
"Η Φρουρά των Λιονταριών" 
★★★★★★★★☆☆ 
Ο γιος του Σίμπα, Κάιον, ζει απρόβλεπτες περιπέτειες μαζί με τη "φρουρά" που αποτελείται από διάφορα αφρικανικά ζώα.






The Lion King's Timon and Pumbaa (1995)
"Τιμόν και Πούμπα" 
★★★★★★☆☆☆☆ 
Τηλεοπτική σειρά της δεκαετίας του 90, που επικεντρώνεται στις περιπέτειες της σουρικάτας Τίμον και του αγριογούρουνου Πούμπα, από τον Βασιλιά των Λιονταριών. (30 λεπτά) (Ηλικία: 6+)