Ο Βασιλιάς των Λιονταριών (2019)
Ο Βασιλιάς των Λιονταριών (2019)

Ο Βασιλιάς των Λιονταριών (2019)
  
The Lion King (2019)The Lion King (2019)
"Ο Βασιλιάς των Λιονταριών" 
★★★★★★★★☆☆ 
Στην Αφρικανική σαβάνα ο Σίμπα, ο νεαρός γιος του βασιλιά των λιονταριών Μουφάσα και της βασίλισσας Σαράμπι, αγκαλιάζει το βασιλικό του πεπρωμένο με παιδική αφέλεια και εξερευνά τα εδάφη του με τη φίλη του, τη Νάλα. Παράλληλα όμως, ο αδελφός του Μουφάσα, ο Σκαρ, δολοπλοκεί για να ανέβει ο ίδιος στον θρόνο, και το σχέδιό του οδηγεί σε τραγωδία και την αυτοεξορία του Σίμπα. Με τη βοήθεια δύο νέων φίλων, ο Σίμπα μεγαλώνει στη ζούγκλα, μέχρι που η καταστροφική διακυβέρνηση του Σκαρ ωθεί δύο παλιούς του φίλους να του υπενθυμίσουν το καθήκον του να προστατεύσει την αγέλη του. (118 λεπτά) (Ηλικία: 7+)
Σκηνοθεσία: Τζον Φαβρό
Ηθοποιοί: Ντόναλντ Γκλόβερ, Σεθ Ρόγκεν, Τσίουετελ Έτζιοφορ, Μπίλι Άισνερ, Τζον Κάνι, Τζον Όλιβερ, Άλφρι Γούνταρντ, Κίγκαν-Μάικλ Κι, Έρικ Αντρέ, Μπιγιονσέ Νόουλς-Κάρτερ, Τζέιμς Ερλ Τζόουνς


Ο Τζον Φαβρό, μετά την υβριδική CGI / live-action διασκευή του το 2016 του κλασικού animation της Disney, Το Βιβλίο της Ζούγκλας (1967), χρησιμοποιεί την εμπειρία του και την προηγμένη τεχνολογία του στούντιο για να παράγει μια φωτορεαλιστική επαναδημιουργία της σχεδιασμένης στο χέρι ομώνυμης ταινίας του 1994. Το εκθαμβωτικό και τεχνικά πρωτοφανές αποτέλεσμα είναι όντως απολαυστικό, με τα οπτικά εφέ μάλιστα να διακρίνονται και με μία υποψηφιότητα για το αντίστοιχο Όσκαρ. Ωστόσο, η σκηνή προς σκηνή αναπαράσταση του πρωτότυπου χωρίς όμως να επιτυγχάνει και τα ίδια επίπεδα της γλυκιάς, ζεστής, παιχνιδιάρικης και ταυτόχρονα δραματικής διάθεσης του, δεν επιτρέπουν στη νέα παραγωγή να δικαιολογεί καλλιτεχνικά την ύπαρξή της.

Από οικονομικής όμως άποψης, το remake δικαιολογεί απόλυτα τη δημιουργία του. Αντίστοιχα με την προγενέστερη εκδοχή της, του 1994, η οποία παραμένει η πιο επιτυχημένη εισπρακτικά ταινία κινουμένων σχεδίων που έχει σχεδιαστεί παραδοσιακά με το χέρι, αυτή η ταινία με έσοδα μόνο από εισπράξεις εισιτηρίων που ξεπέρασαν το 1,65 δισεκατομμύρια δολάρια, κρατά τον τίτλο της μεγαλύτερης εισπρακτικής επιτυχίας κινουμένων σχεδίων, αλλά και την πρώτη θέση ανάμεσα σε όλα τα μιούζικαλ, όλα τα remakes, και σε όλες τις παραγωγές της Walt Disney Pictures.

Τα CGI στοιχεία, το τρίχωμα, οι μύες, τα μάτια και η κίνηση των ψηφιακών ζώων μέσα στο πλούσιο τεχνητό περιβάλλον, μοιάζουν τόσο πραγματικά που λανθασμένα η ταινία αναφέρεται συχνά ως “ζωντανής δράσης”. Ο τέλειος φωτορεαλισμός έχει ως αποτέλεσμα η βία, η οποία είναι ελαφρώς πιο εκτεταμένη, να φαίνεται πιο έντονη, όμως ο συναισθηματικός αντίκτυπος των τραγικών γεγονότων είναι λίγο πιο ήπιος.

Παρόλο που το 2019 κυκλοφόρησαν δύο ακόμη διασκευές κλασικών animation της Disney, Αλαντίν και Ντάμπο, οι οποίες αμφότερες τόλμησαν να διορθώσουν τα λάθη των πρωτότυπων τους και να εκσυγχρονίσουν τις ιστορίες τους στις ευαισθησίες του 21ου αιώνα, σε αυτή την περίπτωση, η υπερβολικά πιστή αναπαραγωγή στέρησε από την ταινία οποιοδήποτε στοιχείο ευρηματικότητας και οδήγησε σε χαμένες ευκαιρίες. Μία από αυτές είναι ότι δεν συνέδεσε την οικολογική καταστροφή των Pride Lands εξαιτίας της υπερκατανάλωσης και της απληστίας των ισχυρών με την πραγματική κατάρρευση του κλίματος του πλανήτη μας για τους ίδιους ακριβώς λόγους.

Επιπλέον, το σενάριο απέφυγε να διορθώσει τα σφάλματα του πρωτότυπου σχετικά με τη φυσική ζωή των ζώων, αγνοώντας πρωτίστως ότι οι κοινωνίες των λιονταριών είναι μητριαρχικές, με τις λέαινες να ορίζουν την αγέλη τους και να επιτρέπουν στους λέοντες να παραμείνουν στην επικράτειά τους για μικρό χρονικό διάστημα. Αντ ‘αυτού, αν και η ιστορία προσδίδει στη βασίλισσα Σαράμπι και τη Νάλα πιο δυναμικά χαρακτηριστικά, ουσιαστικά επιμένει να ενισχύει τα έμφυλα στερεότυπα της έκδοσης του 1994.


Διασκευή της:

The Lion King (1994)
"Ο Βασιλιάς των Λιονταριών" 
★★★★★★★★★★ 
Ένα λιονταράκι, ο Σίμπα, γεννιέται και μεγαλώνει στην Αφρικανική Σαβάνα, ως διάδοχος του πατέρα του, Μουφάσα, του σοφού και αγαπητού βασιλιά όλων των ζώων που κατοικούν στα εδάφη της αγέλης. Όταν ο θείος του Σίμπα, ο δολοπλόκος Σκαρ, δολοφονεί τον Μουφάσα, πείθει το νεαρό λιονταράκι πως εκείνο είναι υπεύθυνο για τον θάνατο του πατέρα του. Οι ενοχές οδηγούν τον Σίμπα στην αυτοεξορία και εγκαταλείποντας τη Σαβάνα βρίσκει καταφύγιο στη ζούγκλα. Όταν όμως ενηλικιώνεται, το καθήκον καλεί τον Σίμπα να... (Περισσότερα)


Σχετικές Παραγωγές:

The Lion King II: Simba's Pride (1998)
"Ο Βασιλιάς των Λιονταριών II: Το Βασίλειο του Σίμπα"
★★★★★★★★☆☆ 
Η μικρή λιονταρίνα Κιάρα, κόρη του Σίμπα, περιπλανιέται στα ανεξερεύνητα λιβάδια όπου απαγορεύεται αυστηρά να πηγαίνει και εκεί συναντά τον ατίθασο Κόβου, ένα μικρό λιονταράκι που ακολουθεί τα χνάρια του Σκαρ. Ο Τιμόν και ο Πούμπα κάνουν τα πάντα για να την προστατεύσουν από τον ιδιαίτερο αυτόν "εχθρό", όμως τα δυο λιονταράκια συνειδητοποιούν πως μόνο αυτοί μπορούν να ξαναφέρουν την ειρήνη ανάμεσα στις αγέλες τους. (81 λεπτά) (Ηλικία: 6+)


The Lion King 1½ (2004)
"Ο Βασιλιάς των Λιονταριών 3: Χακούνα Ματάτα" 
★★★★★★★★☆☆ 
Στην τρίτη ταινία της σειράς μαθαίνουμε πως γνωρίστηκαν ο Τιμόν και ο Πούμπα, πώς έγιναν φίλοι με το μικρό Σίμπα και πως τον βοήθησαν να σώσει το βασίλειό του από τον Σκαρ. Μέσα στην ιστορία τους παρουσιάζονται και ορισμένες γνωστές σκηνές από τον Βασιλιά των Λιονταριών, που όμως τώρα αποδίδονται διαφορετικά καθώς τις βλέπουμε μέσα από τα μάτια των Τιμόν και Πούμπα. (77 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Μικρού Μήκους:

Stand by Me (1995)
"Στάσου Πλάι Μου" 
★★★★★★☆☆☆☆ 
Ο Τιμόν τραγουδά τη δική του εκδοχή του "Stand by Me" στις αφρικανικές πεδιάδες, ενώ τον Πούμπα χτυπάνε διάφορα βαριά αντικείμενα, όπως χρηματοκιβώτια και αεροπλάνα. (3 λεπτά) (Ηλικία: 5+)


Τηλεοπτικές Σειρές:

The Lion Guard (2015)
"Η Φρουρά των Λιονταριών" 
★★★★★★★★☆☆ 
Ο γιος του Σίμπα, Κάιον, ζει απρόβλεπτες περιπέτειες μαζί με τη "φρουρά" που αποτελείται από διάφορα αφρικανικά ζώα.


The Lion King's Timon and Pumbaa (1995)
"Τιμόν και Πούμπα" 
★★★★★★☆☆☆☆ 
Τηλεοπτική σειρά της δεκαετίας του 90, που επικεντρώνεται στις περιπέτειες της σουρικάτας Τίμον και του αγριογούρουνου Πούμπα, από τον Βασιλιά των Λιονταριών. (30 λεπτά) (Ηλικία: 6+)