Το Βιβλίο της Ζούγκλας (1967)Το Βιβλίο της Ζούγκλας (1967)

Το Βιβλίο της Ζούγκλας (1967)


The Jungle Book (1967)
"Το Βιβλίο της Ζούγκλας"
★★★★★★★☆☆☆
Όταν ο προστατευτικός μαύρος πάνθηρας Μπαγκίρα βρίσκει τον μικρό Μόγλη ολομόναχο μέσα στην άγρια ζούγκλα της Ινδίας, τον βοηθά να βρει μια νέα οικογένεια κοντά στους λύκους. Το αγόρι μεγαλώνει ευτυχισμένο ανάμεσα στα ζώα, μέχρι τη στιγμή που γίνεται στόχος του αδίστακτου τίγρη Σιρ Χαν. Τότε το παιδί αναγκάζεται να αναζητήσει καταφύγιο στο χωριό των ανθρώπων και στο περιπετειώδες ταξίδι του τον συντροφεύει ο Μπαγκίρα και ένας νέος φίλος, ο ανέμελος αρκούδος Μπαλού. (78 λεπτά) (Ηλικία: 5+) 
Σκηνοθεσία: Βόλφγκανγκ Ράιδερμαν
Ηθοποιοί: Φιλ Χάρις, Σεμπάστιαν Κάμποτ, Λούις Πρίμα, Μπρους Ράιδερμαν


Η 19η ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney είναι μια κωμική περιπέτεια, της οποίας το χαλαρό αφηγηματικό ύφος δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη των χαρακτήρων των κλασικών σύντομων ιστοριών του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ. Κυρίαρχο στοιχείο είναι η μουσική επένδυση, η οποία απαρτίζεται από την πλούσια σε ινδικά στοιχεία ορχηστρική μουσική του Τζορτζ Μπρανς και τα κεφάτα τζαζ τραγούδια του Τέρι Τζίλκισον και των αδελφών Σέρμαν.

Το πολύχρωμο φόντο αναπαριστά ποικίλα σκηνικά της Ινδικής ζούγκλας και διακρίνεται για το βάθος του, το οποίο εντείνεται από τη συχνή χρήση βλάστησης μπροστά από τους χαρακτήρες. Το μελάνι προστέθηκε στα χειροποίητα σχέδια με την τεχνική της ξηρογραφίας, η οποία έδωσε το χαρακτηριστικό έντονο μαύρο περίγραμμα, ενδεικτικό των παραγωγών του στούντιο για τις δεκαετίες του 1960 και 1970.

Ακολουθώντας τη συνήθη πρακτική του σκηνοθέτη Βόλφγκανγκ Ράιδερμαν να επαναχρησιμοποιεί animation παλαιότερων ταινιών της Disney, πολλές από τις σκηνές είναι αναδιαμορφώσεις σκηνών των ταινιών Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι (1937), Μπάμπι, το Ελαφάκι (1942), Τα 101 Σκυλιά της Δαλματίας (1961) και Το Σπαθί του Βασιλιά Αρθούρου (1963).

Η ιστορία πραγματεύεται με κατανοητό και άμεσο τρόπο θέματα όπως την αποδοχή της διαφορετικότητας, τη δημιουργία μιας εναλλακτικής οικογένειας υπό δυσχερείς συνθήκες, τη φιλία, την εκδίκηση και την επιβίωση.

Αν και στις ιστορίες του Κίπλινγκ το φίδι Καα εμφανίζεται ως σοφός μέντορας του Μόγλη, σε αυτή την μεταφορά μετατρέπεται σε έναν επίμονο εχθρό, ενώ ο Σηρ Χάν παραμένει απειλητικός. Ωστόσο, τα φιλικά ζώα που αναλαμβάνουν να προστατεύσουν το παιδί, η ευχάριστη μουσική και τα άφθονα κωμικά στοιχεία δημιουργούν μια ανάλαφρη ατμόσφαιρα.


Επόμενη Ταινία:

The Jungle Book 2 (2003) 
"Το Βιβλίο της Ζούγκλας 2" 
★★★★★★☆☆☆☆
Ο Μόγλης ζει πλέον με την ανθρώπινη οικογένεια του, μα του λείπουν η ζούγκλα και οι παλιοί του φίλοι. Έτσι φεύγει από το χωριό αγνοώντας τον κίνδυνο στον οποίο εκτίθεται επιστρέφοντας στην άγρια φύση. (72 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Στιβ Τρένμπερθ
Ηθοποιοί: Χάλεϊ Τζόελ Όσμοντ, Τζον Γκούντμαν, Μέι Γουίτμαν