Το Μαύρο Καζάνι (1985)




Το Μαύρο Καζάνι (1985)

Το Μαύρο Καζάνι (1985)


The Black Cauldron (1985)
The Black Cauldron (1985)
"Το Μαύρο Καζάνι"
★★★★★★☆☆☆☆
Στη μυθική χώρα του Πριντέιν, ο Κερασφόρος Βασιλιάς ψάχνει το Μαύρο Καζάνι, ένα μαγικό αντικείμενο που θα του επιτρέψει να δημιουργήσει έναν στρατό απέθαντων πολεμιστών. Ο Τάραν, ο νεαρός βοηθός του μάγου Ντάλμπεν, αναλαμβάνει να οδηγήσει σε ένα ασφαλές μέρος τη Χεν Γουέν, ένα γουρουνάκι με μαντικές δυνάμεις, τις οποίες θέλει να εκμεταλλευτεί ο Βασιλιάς για να εντοπίσει το Καζάνι. Στη διαδρομή, ο Τάραν ενώνει τις δυνάμεις του με την πριγκίπισσα Eλόνγουι, τον βάρδο Φλίουντουρ Φλαμ και ένα παράξενο ζώο που μιλάει, τον Γκέρτζι, με σκοπό να βρει το Καζάνι πριν τον Βασιλιά. (80 λεπτά) (Ηλικία: 8+) 
Σκηνοθεσία: Τεντ Μπέρμαν, Ρίτσαρντ Ριτς
Ηθοποιοί: Γκραντ Μπάρντσλεϊ, Σούζαν Σέρινταν, Φρέντι Τζόουνς, Λουσίλ Λα Βερν, Νάιτζελ Χόθορν, Τζον Μπάινερ


Η 25η ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney, Το Μαύρο Καζάνι (1985), είναι μια σκοτεινή περιπέτεια φαντασίας, η οποία βασίζεται στα δύο πρώτα από τα συνολικά πέντε βιβλία της σειράς “Τα Χρονικά του Πριντέιν” (1964-1968) του Λόιντ Αλεξάντερ. Πηγή έμπνευσης των ιστοριών του συγγραφέα αποτέλεσε η Ουαλική μυθολογία.

Η σύντομη διασκευή των Τεντ Μπέρμαν και Ρίτσαρντ Ριτς, στη δεύτερη και τελευταία σκηνοθετική τους δουλειά για τη Disney μετά το επίσης βαρύ και βίαιο Η Αλεπού και το Κυνηγόσκυλο (1981), διατηρεί αρκετούς από τους χαρακτήρες του συγγραφέα. Ωστόσο, δεν εμβαθύνει σε σημαντικά στοιχεία, όπως την προέλευση και τις δυνάμεις των χαρακτήρων. Ταυτόχρονα, απουσιάζουν το χιούμορ, η συνοχή και το υψηλό επίπεδο φαντασίας των μυθιστορημάτων.

Πέραν της χαμηλής καλλιτεχνικής της αξίας, οι οικογένειες με μικρά παιδιά απέφυγαν την ταινία και λόγω του ότι ήταν, και παραμένει, η πιο τρομακτική παραγωγή της Disney Animation. Μάλιστα, με την ολοκλήρωσή της το 1984, η ταινία προβλήθηκε δοκιμαστικά σε παιδιά, τα περισσότερα εκ των οποίων βγήκαν κλαίγοντας από την αίθουσα πολύ πριν το τέλος της προβολής. Τελικά, η ταινία κυκλοφόρησε ένα χρόνο αργότερα με πολλές αλλαγές, ενώ της είχαν αφαιρεθεί και 12 λεπτά βίαιων σκηνών.

Ταυτόχρονα, δεν κατάφερε να προσελκύσει ούτε ένα ηλικιακά μεγαλύτερο κοινό εξαιτίας της παιδιάστικης αφήγησης και των πολλών, βεβιασμένα κωμικών υποστηρικτικών χαρακτήρων. Καθώς ήταν η πιο ακριβή ταινία κινουμένων σχεδίων που δημιουργήθηκε μέχρι την εποχή της, η αποτυχία της στο Box Office είχε ως αποτέλεσμα τόσο μεγάλες οικονομικές απώλειες για το στούντιο που έθεσε σε κίνδυνο το μέλλον του τμήματος κινουμένων σχεδίων και τελικά έμεινε γνωστή ως «η ταινία που σχεδόν σκότωσε τη Disney».

Αν και ο σχεδιασμός παρουσιάζει και αυτός μειονεκτήματα, τα λεπτομερή μεσαιωνικά σκηνικά έχουν ενδιαφέρον για τους ενήλικες θαυμαστές του animation. Το ίδιο ισχύει και για τα ψηφιακά γραφικά, όπως φυσαλίδες, καπνοί και η μαγική σφαίρα φωτός της Eλόνγουι. Με την προσθήκη αυτών των στοιχείων, Το Μαύρο Καζάνι έγινε η πρώτη παραγωγή της Disney κατά την οποία το στούντιο πειραματίστηκε με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Σε αρκετές σκηνές εμφανίζονται βίαιοι στρατιώτες, σκελετοί, ένας στρατός αναστημένων νεκρών, αλλά και ο απειλητικός Κερασφόρος Βασιλιάς. Επιπλέον, εμφανίζονται δύο πληθωρικές γυναίκες με αποκαλυπτικό ντύσιμο και κωμικά σεξουαλικές συμπεριφορές.