Το Μαύρο Καζάνι (1985)
Το Μαύρο Καζάνι (1985)

Το Μαύρο Καζάνι (1985)


The Black Cauldron (1985)
The Black Cauldron (1985)
"Το Μαύρο Καζάνι"
★★★★★★☆☆☆☆
Στη μυθική χώρα του Πριντέιν, ο Κερασφόρος Βασιλιάς ψάχνει το Μαύρο Καζάνι, ένα μαγικό αντικείμενο που θα του επιτρέψει να δημιουργήσει έναν στρατό απέθαντων πολεμιστών. Ο Τάραν, ο νεαρός βοηθός του μάγου Ντάλμπεν, αναλαμβάνει να οδηγήσει σε ένα ασφαλές μέρος τη Χεν Γουέν, ένα γουρουνάκι με μαντικές δυνάμεις, τις οποίες θέλει να εκμεταλλευτεί ο Βασιλιάς για να εντοπίσει το Καζάνι. Στη διαδρομή, ο Τάραν ενώνει τις δυνάμεις του με την πριγκίπισσα Eλόνγουι, τον βάρδο Φλίουντουρ Φλαμ και ένα παράξενο ζώο που μιλάει, τον Γκέρτζι, με σκοπό να βρει το Καζάνι πριν τον Βασιλιά. (80 λεπτά) (Ηλικία: 8+) 
Σκηνοθεσία: Τεντ Μπέρμαν, Ρίτσαρντ Ριτς
Ηθοποιοί: Γκραντ Μπάρντσλεϊ, Σούζαν Σέρινταν, Φρέντι Τζόουνς, Λουσίλ Λα Βερν, Νάιτζελ Χόθορν, Τζον Μπάινερ


Η 25η ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney είναι μια σκοτεινή περιπέτεια φαντασίας, η οποία βασίζεται στα δύο πρώτα από τα συνολικά πέντε βιβλία της σειράς “Τα Χρονικά του Πριντέιν” (1964-1968) του Λόιντ Αλεξάντερ, ο οποίος με τη σειρά του εμπνεύστηκε τις ιστορίες του από την Ουαλική μυθολογία. 

Η σύντομη διασκευή των Τεντ Μπέρμαν και Ρίτσαρντ Ριτς, στη δεύτερη και τελευταία σκηνοθετική τους δουλειά για τη Disney μετά το επίσης βαρύ και βίαιο Η Αλεπού και το Κυνηγόσκυλο (1981), διατηρεί αρκετούς από τους χαρακτήρες του συγγραφέα, χωρίς όμως να εμβαθύνει σε σημαντικά στοιχεία όπως την προέλευση και τις δυνάμεις τους, ενώ ταυτόχρονα απουσιάζουν το χιούμορ, η συνοχή και το υψηλό επίπεδο φαντασίας των μυθιστορημάτων. 

Πέραν της χαμηλής καλλιτεχνικής της αξίας, οι οικογένειες με μικρά παιδιά απέφυγαν την ταινία και λόγω του ότι ήταν, και παραμένει, η πιο τρομακτική παραγωγή της Disney Animation, ενώ δεν κατάφερε να προσελκύσει ούτε ένα ηλικιακά μεγαλύτερο κοινό εξαιτίας της παιδιάστικης αφήγησης και των πολλών, βεβιασμένα κωμικών υποστηρικτικών χαρακτήρων. Καθώς ήταν η πιο ακριβή ταινία κινουμένων σχεδίων που δημιουργήθηκε μέχρι την εποχή της, η αποτυχία της στο Box Office είχε ως αποτέλεσμα τόσο μεγάλες οικονομικές απώλειες για το στούντιο που έθεσε σε κίνδυνο το μέλλον του τμήματος κινουμένων σχεδίων και τελικά έμεινε γνωστή ως «η ταινία που σχεδόν σκότωσε τη Disney».

Αν και ο σχεδιασμός παρουσιάζει και αυτός μειονεκτήματα, τα λεπτομερή μεσαιωνικά σκηνικά παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τους ενήλικες θαυμαστές του animation, όπως επίσης και τα ψηφιακά γραφικά, όπως φυσαλίδες, καπνοί και η μαγική σφαίρα φωτός της Eλόνγουι, η προσθήκη των οποίων ξεχωρίζει την ταινία ως την πρώτη παραγωγή κατά την οποία η Disney πειραματίστηκε με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. 

Σε αρκετές σκηνές εμφανίζονται βίαιοι στρατιώτες, σκελετοί, ένας στρατός αναστημένων νεκρών, αλλά και ο απειλητικός Κερασφόρος Βασιλιάς. Επιπλέον, εμφανίζονται δύο πληθωρικές γυναίκες με αποκαλυπτικό ντύσιμο και κωμικά σεξουαλικές συμπεριφορές.