Μπάμπι, το Ελαφάκι (1942)

Μπάμπι, το Ελαφάκι (1942)

 
Μπάμπι, το Ελαφάκι (1942)
Η παραγωγή της 5ης ταινίας κινουμένων σχεδίων της Disney, η οποία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Αυστριακού συγγραφέα Φίλιξ Σάλτεν, διήρκεσε περισσότερα από έξι χρόνια. Οι σχεδιαστές  της ταινίας για να προσδώσουν στους ήρωες την εκφραστικότητα και την αληθοφάνεια που απαιτούσε ο Γουόλτ Ντίσνεϊ, μελετούσαν την κίνηση και την ανατομία αληθινών ζώων επί ένα χρόνο.

Ο σχεδιασμός του απαλού, ιμπρεσιονιστικού φόντου το οποίο εναλλάσσεται με τις εποχές, έγινε με λαδομπογιά ενώ οι κομψοί χαρακτήρες με την τεχνική της νερομπογιάς, ώστε το βλέμμα να επικεντρώνεται στα ζώα. Η ταινία ντύνεται μουσικά με συμφωνικά και χορωδιακά κομμάτια ενώ ο Ντίσνεϊ εμπιστεύτηκε για πρώτη φορά παιδιά να δανείσουν τις φωνές τους στους χαρακτήρες του.

Η τρυφερή ιστορία παρουσιάζει με ζεστασιά, χιούμορ και ένταση τον κύκλο της ζωής, εστιάζοντας κυρίως στην ανάπτυξη των χαριτωμένων χαρακτήρων. Όλοι μαζί οι διάλογοι της ταινίας δεν ξεπερνούν τις 1.000 λέξεις, οι οποίες αποδεικνύονται αρκετές για να αφηγηθούν εύστοχα τις περιπέτειες του νεαρού πρίγκιπα του δάσους καθώς ανακαλύπτει τη φιλία, την αγάπη, την απώλεια και την προσωπική του δύναμη.

Όλες αυτές οι απαιτητικές αυτές καλλιτεχνικές επιλογές έχουν προσδώσει αυθεντικότητα και χάρη σε αυτή τη βαθιά συναισθηματική ταινία, η οποία περιλαμβάνει μία από τις πιο διάσημες τραγικές στιγμές του παιδικού κινηματογράφου, το θάνατο της μητέρας του Μπάμπι.  

Σκηνοθέτες: Σάμιουελ Αρμστρονγκ, Τζέιμς Αλγκαρ
Ηθοποιοί: Χάρντι Όλμπραϊτ, Σταν Αλεξάντερ, Μπομπέτ Όντρεϊ, Πίτερ Μπεν, Θέλμα Μπόρντμαν, Τζάνετ Τσάπμαν, Τζιν Κρίστι


"Μπάμπι, το Ελαφάκι" 
★★★★★★★★☆☆
Ένα ελάφι γεννιέται στο δάσος όπου μεγαλώνει μαζί με τη μητέρα του, μαθαίνει για τη ζωή και παίζει αμέριμνα με τους φίλους του, το λαγό Θάμπερ και τον ασβό Λουλούδι. Όταν ο “Άνθρωπος” έρχεται στο δάσος σκοτώνει τη μητέρα του νεαρού Μπάμπι, τον οποίο παίρνει υπό την προστασία του ο πατέρας του, το πιο γενναίο και σοφό από όλα τα ελάφια. (70 λεπτά) (Ηλικία: 5+)


Δείτε το αυθεντικό trailer της ταινίας Μπάμπι, το Ελαφάκι (1942):