Μπάμπι, το Ελαφάκι (1942)Μπάμπι, το Ελαφάκι (1942)

Μπάμπι, το Ελαφάκι (1942)


Bambi (1942)
"Μπάμπι, το Ελαφάκι" 
★★★★★★★★☆☆
Ένα νεογέννητο ελαφάκι προορίζεται να αναλάβει μία μέρα τη θέση του Μεγάλου Πρίγκιπα του Δάσους; έναν τίτλου που κατέχει ο πατέρας του, ο οποίος προστατεύει τα πλάσματα του δάσους από τους κυνηγούς. Ο μικρός Μπάμπι όπως τον ονομάζει η μητέρα του, μαθαίνει για τη ζωή και παίζει αμέριμνα με τους φίλους του, το λαγό Θάμπερ και τον ασβό Λουλούδι. Όταν ο Άνθρωπος έρχεται στο δάσος, σκοτώνει τη μητέρα του, και το νεαρό ελάφι μεγαλώνει υπό την προστασία του πατέρα του. (70 λεπτά) (Ηλικία: 5+)
Σκηνοθεσία: Σάμιουελ Αρμστρονγκ, Τζέιμς Αλγκαρ
Ηθοποιοί: Χάρντι Όλμπραϊτ, Σταν Αλεξάντερ, Μπομπέτ Όντρεϊ, Πίτερ Μπεν, Θέλμα Μπόρντμαν, Τζάνετ Τσάπμαν, Τζιν Κρίστι


Η παραγωγή της 5ης ταινίας κινουμένων σχεδίων της Disney διήρκεσε περισσότερα από έξι χρόνια. Οι σχεδιαστές της ταινίας για να προσδώσουν στους ήρωες την εκφραστικότητα και την αληθοφάνεια που απαιτούσε ο Γουόλτ Ντίσνεϊ, μελετούσαν την κίνηση και την ανατομία αληθινών ζώων επί ένα χρόνο.

Ο σχεδιασμός του απαλού, ιμπρεσιονιστικού φόντου το οποίο εναλλάσσεται με τις εποχές, έγινε με λαδομπογιά, ενώ οι κομψοί χαρακτήρες με την τεχνική της νερομπογιάς, ώστε το βλέμμα να επικεντρώνεται στα ζώα. Η ταινία ντύνεται μουσικά με συμφωνικά και χορωδιακά κομμάτια, και ο Ντίσνεϊ εμπιστεύτηκε για πρώτη φορά παιδιά να δανείσουν τις φωνές τους στους χαρακτήρες του.

Η τρυφερή ιστορία παρουσιάζει με ζεστασιά, χιούμορ και ένταση τον κύκλο της ζωής, εστιάζοντας κυρίως στην ανάπτυξη των χαριτωμένων χαρακτήρων. Όλοι μαζί οι διάλογοι της ταινίας δεν ξεπερνούν τις 1.000 λέξεις, οι οποίες αποδεικνύονται αρκετές για να αφηγηθούν εύστοχα τις περιπέτειες του νεαρού πρίγκιπα του δάσους καθώς ανακαλύπτει τη φιλία, την αγάπη, την απώλεια και την προσωπική του δύναμη.

Όλες αυτές οι απαιτητικές αυτές καλλιτεχνικές επιλογές έχουν προσδώσει αυθεντικότητα και χάρη σε αυτή τη βαθιά συναισθηματική ταινία, η οποία περιλαμβάνει μία από τις πιο διάσημες τραγικές στιγμές του παιδικού κινηματογράφου, το θάνατο της μητέρας του Μπάμπι. 

Ο πατέρας του το πιο γενναίο και σοφό από όλα τα ελάφια, αν και απουσιάζει από τα πρώτα στάδια της ζωής του γιου του, είναι παρόν όταν το νεαρό ελάφι τον χρειάζεται, τον στηρίζει και τον μεγαλώνει με τις αξίες που διέπουν και τον ίδιο, αξιοπρέπεια, θάρρος και αυτοθυσία.