Ντάμπο, το Ελεφαντάκι (1941)

Ντάμπο, το Ελεφαντάκι (1941)

 
Ντάμπο, το Ελεφαντάκι (1941)
Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ εμπνεύστηκε την 4η κινηματογραφική του ταινία κινουμένων σχεδίων από μία σύντομη ιστορία για παιδιά της Έλεν Άμπερσον, εικονογραφημένη από τον Χάρολντ Περλ, η οποία αποτελούνταν από μόλις οκτώ σχέδια και λίγες μόνο γραμμές κειμένου.

Αυτό το τρυφερό μουσικό παραμύθι διακρίνεται για τις έντονα συναισθηματικές του στιγμές και για τον σπάνιο, λιτό σχεδιασμό του στο χέρι με την τεχνική της νερομπογιάς, ο οποίος έλαβε τιμητική διάκριση στο Φεστιβάλ των Καννών το 1947.

Ο ρυθμός της σύντομης ταινίας είναι γρήγορος, τα αστεία συχνά και η μουσική της επένδυση βραβευμένη με Όσκαρ. Η απλή, γλυκιά και δυνατή πλοκή έχει στο κέντρο της τον σιωπηλό και ευαίσθητο Ντάμπο ο οποίος μαθαίνει να πιστεύει στον εαυτό του και διεκδικεί μια καλύτερη ζωή για τον ίδιο και τη στοργική μητέρα του. Τα θέματα τα οποία πραγματεύεται η ιστορία περιλαμβάνουν τη μητρική αγάπη, την αποδοχή, τη φιλία, την ευγένεια  και τη σημασία της αυτοπεποίθησης.

Παρά την παιδική της ατμόσφαιρα, τους χαριτωμένους χαρακτήρες και τον καρτουνίστικο σχεδιασμό, η ταινία αφηγείται μια πολύ συγκινητική και ενίοτε σκληρή ιστορία και συχνά αναφέρεται ως η πιο δραματική παραγωγή της Disney. Ο Ντάμπο πέφτει θύμα γελοιοποίησης και εκφοβισμού ενώ η μητέρα του στην προσπάθειά της να τον προστατεύσει καταλήγει κλειδωμένη σε ένα απάνθρωπο κλουβί.

Σκηνοθέτες: Σαμ Άρμστρονγκ, Νόρμαν Φέργκιουσον
Ηθοποιοί: Στέρλινγκ Χόλογουεϊ, Έντουαρντ Μπρόφι, Τζέιμς Μπάσκετ


Παιδικές Ταινίες Disney Ντάμπο, το Ελεφαντάκι Dumbo (1941)
"Ντάμπο, το Ελεφαντάκι
★★★★★★★☆
Όταν ένας πελαργός αφήνει σε μια ελεφαντίνα του τσίρκου ένα μωρό ελεφαντάκι με τεράστια αυτιά, όλοι το περιγελούν μα η μητέρα του το αγαπά πάρα πολύ. Το ντροπαλό ελεφαντάκι αναγκάζεται να κάνει τον κλόουν και ντρέπεται για αυτό, όμως με τη βοήθεια ενός φιλικού και προστατευτικού ποντικού ξεπερνά τις ανασφάλειες του και αποκτά εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του. (64 λεπτά) (Ηλικία: 6+)


Δείτε το trailer της ταινίας Ντάμπο, το Ελεφαντάκι (1941):