Φαντασία (1940)


Φαντασία (1940)

Φαντασία (1940)


Fantasia (1940)
"Φαντασία"
★★★★★★★☆☆☆
Μία πρωτοποριακή συλλογή οκτώ αυτοτελών ιστοριών κινουμένων σχεδίων χωρίς διάλογο, οι οποίες εμπνέονται και συνοδεύονται από σημαντικά έργα κλασικής μουσικής. Οι μικρού μήκους ταινίες είναι η “Τοκάτα και Φούγκα”, ο “Καρυοθραύστης”, ο “Μαθητευόμενος Μάγος”, η “Ιεροτελεστία της Άνοιξης”,  το “Διάλειμμα”, η “6η Συμφωνία”, ο “Χορός των Ωρών” και η “Νύχτα Στο Φαλακρό Βουνό”. Ο συνθέτης και κριτικός μουσικής Ντιμς Τέιλορ ως οικοδεσπότης και αφηγητής της ταινίας, εισάγει κάθε έργο προσφέροντας ένα υπόβαθρο και μια σύντομη ανάλυση του εκάστοτε μουσικού κομματιού. (125 λεπτά) (Ηλικία: 9+) 
Σκηνοθεσία: Νόρμαν Φέργκιουσον, Τζέιμς Αλγκαρ, Γουίλφρεντ Τζάκσον, Ντέιβιντ Χαντ, Χάμιλτον Λάσκε, Σάμιουελ Άρμστρονγκ, Μπεν Σάρπστιν, Τ. Χι, Τζιμ Χάντλεϊ


Σύμφωνα με τον ίδιο τον εμπνευστή αυτής της πειραματικής ταινίας, Γουόλτ Ντίσνεϊ, η βραβευμένη με δύο Τιμητικά Όσκαρ Φαντασία (1940), είναι “ένα μεγάλο μείγμα κωμωδίας, φαντασίας, μπαλέτου, θεάτρου, ιμπρεσιονισμού, χρώματος, ήχου, και επικής δράσης”.

H φαντασμαγορική αυτή μουσική παράσταση, είναι η 3η παραγωγή κινουμένων σχεδίων που δημιουργήθηκε από τα στούντιο της Disney . Η ταινία αποτελείται από οκτώ έργα μικρής διάρκειας, τα οποία διαφέρουν μεταξύ τους τόσο σε ύφος, όσο σε πλοκή και σε ατμόσφαιρα. Η ταινία αναγνωρίζεται ευρέως ως αριστουργηματική και αν και έχει μεγάλη ιστορική και καλλιτεχνική αξία, με την αντισυμβατική, χαλαρή αφήγηση της και την αφηρημένη και σουρεαλιστική της διάθεση απευθύνεται στο πιο ώριμο κοινό.

Οι σύντομες ιστορίες δένουν ομαλά μεταξύ τους χάρη στην κλασική ορχηστρική μουσική επένδυση του φημισμένου διευθυντή ορχήστρας Λέοπολντ Στοκόφσκι με έργα των Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, Ιγκόρ Στραβίνσκι, Φραντς Σούμπερτ, Αμίλκαρε Πονκιέλλι και Μοντέστ Μουσόργκσκι.

Από τα οκτώ έργα το πιο διάσημο είναι το “Μαθητευόμενος Μάγος”, στο οποίο ο Μίκι Μάους ως επίδοξος μάγος μάχεται σκούπες που κουβαλούν ασταμάτητα κάδους νερού. Το ολιγόλεπτο αυτό έργο, μάλιστα, αποτέλεσε έμπνευση για την live action ταινία της Disney Pictures Υποψήφιος Μάγος (2010). Ένα ακόμα έργο που ξεχωρίζει είναι το “Ιεροτελεστία της Άνοιξης”, στο οποίο παρουσιάζεται η ιστορία του πλανήτη από τον σχηματισμό του και την εμφάνιση των πρώτων οργανισμών μέχρι και την κυριαρχία και την τελική εξαφάνιση των δεινοσαύρων. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και το κωμικό μπαλέτο ο “Χορός των Ωρών” από την Όπερα Τζοκόντα με χορευτές στρουθοκαμήλους, ιπποπόταμους, ελέφαντες και αλιγάτορες, και το “Νύχτα Στο Φαλακρό Βουνό”, στο οποίο διαβολικά πνεύματα χορεύουν και πετούν μέσα στη νύχτα μέχρι την αυγή.

Λόγω του ανομοιογενούς χαρακτήρα των ιστοριών, ανάμεσα σε μια πανδαισία χρωμάτων, σε αθώα, ονειρικά και εύθυμα κομμάτια με μαγικές σκούπες, λουλούδια που χορεύουν, μονόκερους και φλαμίνγκο, υπάρχουν και σκοτεινές παρουσίες, τρομακτικά οπτικά εφέ, απειλητική μουσική και βίαια στοιχεία, τα οποία είναι ικανά να αναστατώσουν τα πιο νεαρά παιδιά.



Συνέχεια:

"Φαντασία 2000" 
★★★★★★★☆☆☆
Στην πνευματική συνέχεια της πειραματικής ταινίας κινουμένων σχεδίων του Γουόλτ Ντίσνεϊ, ο Διευθυντής ορχήστρας Τζέιμς Λιβάιν διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα του Σικάγο σε ένα οπτικό κονσέρτο που αποτελείται από 8 ταινίες κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους με την υπογραφή διακεκριμένων σχεδιαστών και σκηνοθετών της Disney. Κάθε ταινία εμπνέεται από ένα ξεχωριστό κομμάτι κλασικής μουσικής και εισάγεται από διαφορετικούς διάσημους καλλιτέχνες που προσφέρουν χιούμορ και σημαντικές πληροφορίες για... (Περισσότερα)