Υποψήφιος Μάγος (2010)




Υποψήφιος Μάγος (2010)

The Sorcerer’s Apprentice (2010)

  
Υποψήφιος Μάγος (2010)The Sorcerer’s Apprentice (2010)
"Υποψήφιος Μάγος" 
★★★★★★☆☆☆☆
Για 1.300 χρόνια, ο Μπάλθαζαρ Μπλέικ περιπλανιόταν στη Γη αναζητώντας τον διάδοχο του Μέρλιν, τον μόνο που μπορεί να εμποδίσει τη Μοργκάνα Λε Φέι να καταστρέψει τον κόσμο. Η αναζήτηση του Μπάλθαζαρ τελειώνει στο σύγχρονο Μανχάταν όταν συναντά τον 9χρονο Ντέιβ Στάτλερ. Μετά από μια πρώτη σύντομη γνωριμία μεταξύ τους, η οποία αφήνει τον Ντέιβ ψυχολογικά τραυματισμένο, οι δυο τους συναντιούνται ξανά 10 χρόνια αργότερα. O Ντέιβ, φοιτητής φυσικής πια, είναι απορροφημένος από τα πειράματά του και την Μπέκι, μία συμφοιτήτριά του με την οποία ήταν ερωτευμένος ως παιδί. (109 λεπτά) (Ηλικία: 9+)
Σκηνοθεσία: Τζον Τέρτλτεμπ
Ηθοποιοί: Νίκολας Κέιτζ, Τζέι Μπάρουσελ, Άλφρεντ Μολίνα, Τερέζα Πάλμερ, Μόνικα Μπελούτσι


Η κινητήρια δύναμη για αυτή τη συμπαθητική μα αφελή και κοινότοπη περιπέτεια φαντασίας ήταν ο πρωταγωνιστής της, Νίκολας Κέιτζ. Ο Κέιτζ παρακινούμενος από το πάθος του για τον Αρθουριανό κύκλο και την επιθυμία του να ερμηνεύσει έναν μάγο, αποφάσισε να κάνει μια ταινία μεγάλου μήκους εμπνευσμένη από το ομώνυμο ολιγόλεπτο τμήμα της ταινίας του Γουόλτ Ντίσνεϊ Φαντασία (1940)

Η Walt Disney Pictures ανέλαβε την παραγωγή της ταινίας Υποψήφιος Μάγος (2010) ανασυνθέτοντας την ίδια ομάδα που είχε δημιουργήσει και τη σειρά ταινιών με πρωταγωνιστή τον Κέιτζ, Στα Ίχνη του Χαμένου Θησαυρού (2004) και (2007), συμπεριλαμβανομένου του σκηνοθέτη Τζον Τέρτλτεμπ, του παραγωγού Τζέρι Μπρουκχάιμερ, του συνθέτη Τρέβορ Ραμπίν και του μοντέρ Γουίλιαμ Γκόλντενμπεργκ.

Η ταινία έχει άφθονη δράση, εντυπωσιακά ειδικά εφέ, επιβλητικά ορόσημα της Νέας Υόρκης, κωμικά και ρομαντικά στοιχεία, συμπαθητικούς ήρωες και ένα άμεσο μήνυμα ότι η αυτοπεποίθηση είναι απαραίτητη για την επιτυχία. Ωστόσο, αυτά που πραγματικά λείπουν από την ταινία είναι η ευρηματικότητα, η λογική, η συνοχή, η καλά μελετημένη πλοκή και ο δημιουργικός διάλογος.

Ο Τζέι Μπάρουσελ, με τους ιδιαίτερους ιδιοσυγκρασιακούς του τρόπους και τη νευρωτική φωνή του ερμηνεύει αναζωογονητικά το αρχέτυπο του ευφυή μα ανασφαλή και απρόθυμου ήρωα. Ο Μπάρουσελ έχει μια ενδιαφέρουσα χημεία με τον Κέιτζ, ο οποίος εμπλουτίζει τον ρόλο του σοφού και ικανού μέντορα με τη χαρακτηριστική μεθοδική του παραφροσύνη. Ο Άλφρεντ Μολίνα είναι απολαυστικός στο ρόλο του αδίστακτου και αγέρωχου ανταγωνιστή, ο οποίος αν και στερείται κάποιου ισχυρού κινήτρου είναι ευχάριστα απειλητικός.

Η ατμόσφαιρα σε κάποια σημεία γίνεται πιο σκοτεινή. Όμως, αντισταθμίζεται επιτυχημένα από το συχνό χιούμορ, ενώ και οι έντονες σκηνές δράσης περισσότερο διασκεδάζουν παρά ανησυχούν τον θεατή. Υπάρχουν συχνές βίαιες αναμετρήσεις μεταξύ των μάγων, κυρίως με μαγικές ενεργειακές εκρήξεις. Σημειώνονται κάποιοι αναίμακτοι θάνατοι χωρίς συγκινησιακή διάθεση.