National Treasure (2004)




Στα Ίχνη του Χαμένου Θησαυρού (2004)

National Treasure (2004)


National Treasure (2004)
National Treasure (2004)

"Στα Ίχνη του Χαμένου Θησαυρού"
★★★★★★★☆☆☆
Ο ιστορικός Μπέντζαμιν Φράνκλιν Γκέιτς μεγάλωσε με τις ιστορίες του παππού του σχετικά με έναν μυθικό θησαυρό που έκρυψαν στην Αμερική οι Ιδρυτές Πατέρες των Ηνωμένων Πολιτειών. Το στοιχείο που του έδωσε ο παππούς του, τον οδηγεί στην Αρκτική, όπου μαζί με τον πιστό του βοηθό, Ράιλι Πουλ, και τον χρηματοδότη τους, Ίαν Χάου, ανακαλύπτει πως το επόμενο στοιχείο κρύβεται στη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας. Μετά την άρνηση του Γκέιτς να κλέψει τη Διακήρυξη, ο Χάου τον προδίδει, αναγκάζοντας έτσι τον τίμιο ιστορικό να επιχειρήσει να κλέψει πρώτος το εθνικό κειμήλιο για να το προστατεύσει. (131 λεπτά) (Ηλικία: 8+)
Σκηνοθεσία: Τζον Τέρτλτεμπ
Ηθοποιοί: Νίκολας Κέιτζ, Νταϊάν Κρούγκερ, Σον Μπιν, Γιόν Βόιτ, Χάρβεϊ Κάιτελ, Τζάστιν Μπάρθα, Κρίστοφερ Πλάμερ


Στην 4η συνεργασία τους μετά τα The Rock (1996), Con Air (2017) και Gone in 60 Seconds (2000), η Disney, ο παραγωγός Τζέρι Μπρουκχάιμερ και ο Νίκολας Κέιτζ δημιούργησαν άλλη μία γρήγορη, έντονη και φασαριόζικη ταινία δράσης, όμως αυτή τη φορά με μια πιο εύθυμη και παιδική διάθεση. Η οικογενειακή περιπέτεια συνδυάζει ληστείες υψηλής τεχνολογίας με αρχαιολογικές εξερευνήσεις και ιστορικά στοιχεία, συγκρατημένη βία και καθαρό χιούμορ. Αν και η ίδια η πλοκή παρουσιάζει αβάσιμες και ενίοτε παράλογες λεπτομέρειες, και αρκετά κενά αλλά και λάθη, τα υπόλοιπα στοιχεία της ταινίας, όπως οι χαρακτήρες, η δράση, το χιούμορ και η ατμόσφαιρα, είναι τόσο ανάλαφρα που ωθούν τα παιδιά και τους ενήλικες να αναστείλουν προσωρινά τη λογική τους και να αποδεχθούν τα απίθανα περιστατικά και τις εξωφρενικές συμπτώσεις. 

Το πιο διασκεδαστικό κομμάτι είναι η παρουσία του Νίκολας Κέιτζ, ο οποίος με τη χαρακτηριστική ιδιόρρυθμη ερμηνεία του ενσαρκώνει τον ενθουσιώδη κεντρικό χαρακτήρα, Μπέντζαμιν (Μπεν) Φράνκλιν Γκέιτς, τον τελευταίο απόγονο μιας οικογένειας που τα μέλη της αναζητούν τον θρυλικό θησαυρό επί σχεδόν δύο αιώνες. Ο παππούς του Μπεν πάντα πίστευε στην ύπαρξη του θησαυρού και μεταλαμπάδευσε το πάθος του στον εγγονό του. Ωστόσο, ο πατέρας του Μπεν μετά από δεκαετίες ατελέσφορης αναζήτησης, αλλά και γελιοποίησης από την κοινότητα των ιστορικών, εγκατέλειψε την προσπάθεια και επιμένει πλέον πως πρόκειται απλώς για έναν μύθο.

Ο Μπεν χάρη στη γνώση και την επιμονή του, αλλά και τις τεχνολογικές ικανότητες του αφοσιωμένου φίλου του, Ράιλι Πουλ, και τη χρηματοδότηση του Ίαν Χάου, γίνεται ο πρώτος που εξιχνιάζει το πρώτο στοιχείο. Όταν ο Χάου αποφασίζει να κλέψει τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας καθώς μπορεί να τον οδηγήσει στον θησαυρό, ο Μπέντζαμιν με την πεποίθηση πως όταν κάτι δεν πάει καλά αυτοί που έχουν τη δύναμη να κάνουν κάτι γι ‘αυτό πρέπει να δράσουν, αποφασίζει να την κλέψει πρώτος για να την προστατεύσει.

Περιέχονται καταδιώξεις, κάποιοι πυροβολισμοί και εκρήξεις, ενώ ένας ήσσονος σημασίας χαρακτήρας πέφτει από μεγάλο ύψος και σκοτώνεται εκτός οθόνης.