Ο Βασιλιάς των Λιονταριών (1995)Ο Βασιλιάς των Λιονταριών (1994)

  
The Lion King (1994)
"Ο Βασιλιάς των Λιονταριών" 
★★★★★★★★★★ 
Ένα λιοντάρι, ο Σίμπα, γεννιέται και μεγαλώνει στην Αφρικανική Σαβάνα, ως διάδοχος του πατέρα του, Μουφάσα, του βασιλιά όλων των ζώων που κατοικούν στα εδάφη της αγέλης. Όταν ο θείος του Σίμπα, ο Σκαρ, δολοφονεί τον Μουφάσα, πείθει το νεαρό λιονταράκι πως εκείνο είναι υπεύθυνο για τον θάνατο του πατέρα του. Οι ενοχές οδηγούν τον Σίμπα στην αυτοεξορία, όταν όμως ενηλικιώνεται, το καθήκον τον καλεί να  επιστρέψει και να διεκδικήσει τη θέση του στην αγέλη. (89 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Ρότζερ Άλερς, Ρόμπ Μίνκοφ
Ηθοποιοί: Μάθιου Μπρόντερικ, Τζέιμς Ερλ Τζόουνς, Τζέρεμι Άιρονς, Ρόουαν Άτκινσον, Γούπι Γκόλντμπεργκ


Η 32η ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney, είναι μια πολυβραβευμένη, μουσική δραματική περιπέτεια, η οποία με την κυκλοφορία της αναδείχθηκε στην δεύτερη πιο επιτυχημένη εισπρακτικά ταινία όλων των εποχών, ενώ παραμένει η πιο επιτυχημένη εισπρακτικά ταινία κινουμένων σχεδίων που έχει σχεδιαστεί παραδοσιακά με το χέρι.

Η ταινία περιέχει δράση, χιούμορ, ρομαντισμό αλλά και τραγικά στοιχεία, και πραγματεύεται ώριμα θέματα όπως η ενηλικίωση, η ταυτότητα, η ισορροπία του οικοσυστήματος, ο θάνατος, η ζήλια και η χειραγώγηση. Μήνυμα της ταινίας είναι πως οι τύψεις και ο φόβος, πρέπει να αντιμετωπίζονται τόσο για το καλό του ίδιου του ατόμου, όσο και όσους εξαρτώνται από αυτό, και προτείνει πως το θάρρος μπορεί να βρεθεί μέσα από την αίσθηση του καθήκοντος.

Η ιστορία διαδραματίζεται σε πανέμορφα τοπία της Αφρικανικής Ηπείρου, όπως τη θαμνώδη Σαβάνα, την αφιλόξενη έρημο και την πυκνή τροπική ζούγκλα. Οι χαρακτήρες συνδυάζουν φυσικά ζωώδη χαρακτηριστικά με ανθρώπινες εκφράσεις και κινήσεις, ενώ οι προσωπικότητες τους αναδεικνύονται περαιτέρω από τις ερμηνείες του διάσημου καστ.

Μεγάλο μέρος της επιτυχίας της ταινίας οφείλεται και στη βραβευμένη με Όσκαρ μουσική επένδυση του Χανς Ζίμμερ, ο οποίος συνδύασε ορχηστρική και ηλεκτρονική μουσική με παραδοσιακούς Αφρικανικούς ήχους και χορωδιακά στοιχεία. Το “Can You Feel the Love Tonight” των Elton John και Tim Rice, τιμήθηκε με το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού, ενώ το “Circle of Life” και το “Hakuna Matata” ήταν και αυτά υποψήφια για το ίδιο βραβείο.  

Όταν γεννιέται ο Σίμπα, γιος της βασίλισσας Σαράμπι και του βασιλιά Μουφάσα, τα ζώα του βασιλείου καταφθάνουν να χαιρετήσουν τον πρίγκιπα, εκτός από τον αδελφό του Μουφάσα, Σκαρ, τον οποίο η γέννηση του ανιψιού του, τον απομακρύνει από τη διαδοχή του θρόνου και τον γεμίζει φθόνο.

Μεγαλώνοντας, ο Σίμπα αγαπά και θαυμάζει ιδιαίτερα τον επιβλητικό και ικανό πατέρα του, ενώ με νεανική έπαρση ανυπομονεί κάποια μέρα να γίνει και ο ίδιος βασιλιάς. Το αφελές λιονταράκι προσδοκά ανεξαρτησία, εξουσία και εκτίμηση, αγνοώντας όμως, τις μεγάλες ευθύνες που φέρει η ηγεσία.

Ο σοφός Μουφάσα διδάσκει με τρυφερότητα τον γιο του, εξηγώντας του πως όλα τα πλάσματα αλληλοσυνδέονται, και πως για να διατηρηθεί η λεπτή ισορροπία του οικοσυστήματος, ένας βασιλιάς πρέπει να σέβεται όλους τους κατοίκους του βασιλείου του. Με τη λογική και υπεύθυνη διακυβέρνηση του, ο Μουφάσα εξασφάλισε ευημερία και αρμονία στα εδάφη του.

Ο μοχθηρός και ζηλόφθονος Σκαρ, δεν μοιράζεται τη φιλοσοφία διακυβέρνησης του χαρισματικού αδελφού του, αποζητώντας αποκλειστικά δύναμη και εξουσία. Μετά τη δολοφονία του Μουφάσα και τη φυγή του Σίμπα, ο Σκαρ, καταλαμβάνει τον άδειο θρόνο και επικεντρώνεται αποκλειστικά στον εαυτό του και τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει, καταστρέφοντας έτσι το βασίλειο.

Μετά τη φυγή του, ο νεαρός πρίγκιπας μεγαλώνει μακριά από τη Σαβάνα, στη ζούγκλα, μαζί με τον Τιμόν, μια εγωκεντρική μα αφοσιωμένη σουρικάτα και τον Πούμπα, έναν απλοϊκό φακόχυρο. Εκεί, προσπαθεί να αφήσει πίσω του το παρελθόν, υιοθετώντας τον ανέμελο τρόπο ζωής των δύο νέων φίλων του.

Όταν ενηλικιώνεται, ο Σίμπα συναντά την παιδική του φίλη, Νάλα, η οποία τον ενημερώνει για την κατάσταση που επικρατεί στο βασίλειο και τον καλεί να επαναφέρει την ισορροπία, επιστρέφοντας και διεκδικώντας τη θέση του ως βασιλιάς. Οι τύψεις για τον θάνατο του πατέρα του όμως, έχουν μετατρέψει τον κάποτε σίγουρο και τολμηρό Σίμπα, σε αδύναμο και φοβισμένο λιοντάρι, το οποίο ντρέπεται να επιστρέψει σπίτι και νιώθει ανάξιο του θρόνου.

Τα διδάγματα του πατέρα του και το καθήκον του προς την αγέλη και τα υπόλοιπα ζώα του βασιλείου, του δίνουν το κουράγιο να αντιμετωπίσει τα ψυχοφθόρα συναισθήματα. Ο Σίμπα συνειδητοποιεί πως τα λάθη πρέπει να αποτελούν μαθήματα και όχι ανασταλτικούς παράγοντες που τον αποτρέπουν να προχωρήσει στη ζωή του.

Η ιστορία ακολουθώντας τους τρόπους της φύσης και της κοινωνίας των άγριων ζώων περιέχει απειλητικούς χαρακτήρες και βίαια περιστατικά. Ο τραγικός θάνατος του Μουφάσα, δημιουργεί φόβο και αγωνία, ενώ συχνά αναφέρεται ως μία από τις πιο θλιβερές στιγμές του παιδικού κινηματογράφου.


Συνέχειες:

The Lion King II: Simba's Pride (1998)
"Ο Βασιλιάς των Λιονταριών II: Το Βασίλειο του Σίμπα"
★★★★★★★★☆☆ 
Η μικρή λιονταρίνα Κιάρα, κόρη του Σίμπα, περιπλανιέται στα ανεξερεύνητα λιβάδια όπου απαγορεύεται αυστηρά να πηγαίνει και εκεί συναντά τον ατίθασο Κόβου, ένα μικρό λιονταράκι που ακολουθεί τα χνάρια του Σκαρ. Ο Τιμόν και ο Πούμπα κάνουν τα πάντα για να την προστατεύσουν από τον ιδιαίτερο αυτόν "εχθρό", όμως τα δυο λιονταράκια συνειδητοποιούν πως μόνο αυτοί μπορούν να ξαναφέρουν την ειρήνη ανάμεσα στις αγέλες τους. (81 λεπτά) (Ηλικία: 6+)


The Lion King 1½ (2004)
"Ο Βασιλιάς των Λιονταριών 3: Χακούνα Ματάτα" 
★★★★★★★★☆☆ 
Στην τρίτη ταινία της σειράς μαθαίνουμε πως γνωρίστηκαν ο Τιμόν και ο Πούμπα, πώς έγιναν φίλοι με το μικρό Σίμπα και πως τον βοήθησαν να σώσει το βασίλειό του από τον Σκαρ. Μέσα στην ιστορία τους παρουσιάζονται και ορισμένες γνωστές σκηνές από τον Βασιλιά των Λιονταριών, που όμως τώρα αποδίδονται διαφορετικά καθώς τις βλέπουμε μέσα από τα μάτια των Τιμόν και Πούμπα. (77 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Μικρού Μήκους:

Stand by Me (1995)
"Στάσου Πλάι Μου" 
★★★★★★☆☆☆☆ 
Ο Τιμόν τραγουδά τη δική του εκδοχή του "Stand by Me" στις αφρικανικές πεδιάδες, ενώ τον Πούμπα χτυπάνε διάφορα βαριά αντικείμενα, όπως χρηματοκιβώτια και αεροπλάνα. (3 λεπτά) (Ηλικία: 5+)


Τηλεοπτικές Σειρές:

The Lion Guard (2015)
"Η Φρουρά των Λιονταριών" 
★★★★★★★★☆☆ 
Ο γιος του Σίμπα, Κάιον, ζει απρόβλεπτες περιπέτειες μαζί με τη "φρουρά" που αποτελείται από διάφορα αφρικανικά ζώα.


The Lion King's Timon and Pumbaa (1995)
"Τιμόν και Πούμπα" 
★★★★★★☆☆☆☆ 
Τηλεοπτική σειρά της δεκαετίας του 90, που επικεντρώνεται στις περιπέτειες της σουρικάτας Τίμον και του αγριογούρουνου Πούμπα, από τον Βασιλιά των Λιονταριών. (30 λεπτά) (Ηλικία: 6+)