Jurassic Park (1993)




Τζουράσικ Παρκ (1993)

Jurassic Park (1993)
  
Jurassic Park (1993)
Jurassic Park (1993)
"Τζουράσικ Παρκ"
★★★★★★★★☆☆
Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Τζον Χάμοντ προσκαλεί τον παλαιοντολόγο Δρ Άλαν Γκραντ και την παλαιοβοτανολόγο Δρ Έλι Σάτλερ να επισκεφθούν το θεματικό του πάρκο σε ένα νησί στα ανοικτά της Κόστα Ρίκα. Εκεί, στο Isla Nublar, οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν ανάμεσα σε ζωντανούς, κλωνοποιημένους δεινόσαυρους. Στην περιήγηση του νησιού συμμετέχει και ο ταλαντούχος μαθηματικός Δρ Ίαν Μάλκομ, αλλά και τα δύο εγγόνια του Χάμοντ. Όταν το σύστημα ασφαλείας απενεργοποιείται, οι δεινόσαυροι δραπετεύουν και οι επισκέπτες καλούνται να αγωνιστούν για την επιβίωσή τους. (128 λεπτά) (Ηλικία: 10+)
Σκηνοθεσία: Στίβεν Σπίλμπεργκ
Ηθοποιοί: Σαμ Νιλ, Λόρα Ντερν, Τζεφ Γκόλντμπλαμ, Ρίτσαρντ Ατένμπορο, Μπομπ Πεκ, Μάρτιν Φερέρο, Μπι. Ντι. Γουόνγκ, Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Γουέιν Νάιτ, Αριάνα Ρίτσαρντς, Τζόζεφ Ματσέλο


Για 20 ολόκληρα χρόνια, από το 1977 μέχρι το 1997, την πρώτη θέση της λίστας των πιο επιτυχημένων εισπρακτικά κινηματογραφικών ταινιών όλων των εποχών κατείχε πάντα μία από τις ταινίες του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε το Star Wars (1979) του φίλου και συνεργάτη του Σπίλμπεργκ, Τζορτζ Λούκας. Την αρχή έκανε το περιπετειώδες θρίλερ Jaws (1997), το πρώτο blockbuster στην ιστορία του κινηματογράφου. Ακολούθησε η κριτικά αναγνωρισμένη οικογενειακή ταινία φαντασίας Ε.Τ. ο Εξωγήινος (1982), η οποία ανάμεσα στις πολλαπλές της διακρίσεις απέσπασε και 9 υποψηφιότητες για Όσκαρ. Μοναδική παραγωγή που κατάφερε να εκθρονίσει τον Ε.Τ. μετά από 11 χρόνια στάθηκε το πρώτο κεφάλαιο του franchise Jurassic World.  Το Τζουράσικ Παρκ (1993) συνδυάζει τις δύο διαφορετικές προσεγγίσεις των προγενέστερων επιτυχιών του Σπίλμπεργκ, την αγωνιώδη ατμόσφαιρα του Jaws με την πιο οικογενειακή διάθεση του Ε.Τ.

Πέραν της τεράστιας εισπρακτικής της επιτυχίας, αυτή η περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας έτυχε και μεγάλης κριτικής αναγνώρισης. Η ταινία κέρδισε περισσότερα από σαράντα βραβεία, συμπεριλαμβανομένων τριών Όσκαρ για τα τεχνικά της επιτεύγματα στα οπτικά εφέ και τον ήχο. Επίσης, θεωρείται ορόσημο στην ανάπτυξη εικόνων από υπολογιστή αλλά και των animatronics. Η δημοτικότητά της συντέλεσε στη δημιουργία πολλών εμπορικά επιτυχημένων συνεχειών, κόμικς, σειρών κινουμένων σχεδίων, βιντεοπαιχνιδιών, δραστηριοτήτων σε θεματικά πάρκα και εκθέσεων.

Το συναρπαστικό σενάριο, που βασίζεται στο ομώνυμο bestseller του Μάικλ Κράιτον, διατηρεί τις ανησυχίες του συγγραφέα για τις δυστοπικές προοπτικές της επιστήμης, αλλά και το αίσθημα δέους μπροστά στα επιβλητικά προϊστορικά πλάσματα. Όμως, παραλείπονται αρκετά συμβάντα και χαρακτήρες του βιβλίου, ενώ πραγματοποιήθηκαν αλλαγές με σκοπό να μετατραπεί η βίαιη ιστορία τρόμου σε οικογενειακή περιπέτεια δράσης και αγωνίας. Ο αριθμός ανθρώπινων θανάτων περιορίζεται σε πέντε, με κάθε έναν από αυτούς να συμβαίνει εκτός οθόνης, αποφεύγοντας έτσι τις γραφικές λεπτομέρειες του μυθιστορήματος. Επιπλέον, παρατηρούνται αλλαγές στους χαρακτήρες, με πιο ενδυναμωμένες ηρωίδες και με έναν πολύ πιο συμπαθή, από τον εγωκεντρικό λογοτεχνικό ομόλογό του, Τζον Χάμοντ. Επίσης, έχουν προστεθεί αρκετά χιουμοριστικά στοιχεία που προσδίδουν μια πιο ανάλαφρη νότα.

Η ταινία σηματοδότησε την αρχή του επιτυχημένου franchise Jurasic Park (αργότερα γνωστό και ως Jurassic World). Την αρχική τριλογία συμπληρώνουν οι ταινίες Ο Χαμένος Κόσμος: Jurassic Park (1997) και Jurasic Park III (2001). Η δεύτερη τριλογία, γνωστή ως Jurassic World αποτελείται από τις ταινίες Jurassic World (2015), Jurassic World: Το Βασίλειο Έπεσε (2018) και Jurassic World Κυριαρχία (2022).