Η Μετα-Αναγεννησιακή Εποχή της Disney (2000-2009)




Η Μετα-Αναγεννησιακή Εποχή της Disney (2000-2009)

Ως Μετα-Αναγεννησιακή Εποχή της Disney (Post Renaissance Era) αναφέρεται η χρονική περίοδος που κράτησε 9 χρόνια, από το 2000 μέχρι το 2009, κατά τη διάρκεια της οποίας το στούντιο animation της Disney δημιούργησε και κυκλοφόρησε 11 ταινίες, οι οποίες, σε αντίθεση με τις παραγωγές των προγενέστερων εποχών, δεν χαρακτηρίζονται από κάποιο κοινό θέμα. Οι ταινίες αυτής της περιόδου, γνωστής και ως Η Πειραματική Εποχή (Experimental Era), διαφέρουν τόσο σε περιεχόμενο και ατμόσφαιρα όσο σε τεχνική και αισθητική. Αν και η Μετα-Αναγεννησιακή Εποχή θεωρείται μία από τις πιο αδύναμες του στούντιο, και πράγματι περιλαμβάνει δύο από τις πιο χειρότερες παραγωγές του, αρκετές από τις ταινίες της και τις νέες τεχνικές, όπως η χρήση CGI, αποδείχθηκαν κρίσιμες για τη μεγάλη επιτυχία της επόμενης περιόδου. Ήταν μια εποχή εξερεύνησης και ανακάλυψης κυρίως των δυνατοτήτων των ιστοριών καθώς η Disney ασχολήθηκε για πρώτη φορά στη μακρόχρονη λειτουργία της με τα είδη της κωμωδίας και της επιστημονικής φαντασίας. 

Η Μετα-Αναγεννησιακή Εποχή της Disney (2000-2009)
Την πέμπτη και πιο επιτυχημένη περίοδο της Disney Animation, την Εποχή της Αναγέννησης (1989-1999), ακολούθησε η Μετα-Αναγεννησιακή Εποχή, κατά τη διάρκεια της οποίας λίγες μόνο ταινίες κατάφεραν να γνωρίσουν κριτική και εμπορική επιτυχία, όπως το Ο Αυτοκράτορας Έχει Κέφια (2000) και το Λίλο και Στιτς (2002). Άλλες ταινίες έτυχαν κριτικού αποδοκιμασμού, όπως το Μια Τρελή, Τρελή Φάρμα (2004) και Το Κοτοπουλάκι (2005), ενώ κάποιες αρκετά καλές παραγωγές, όπως οι Η Χαμένη Ατλαντίδα (2001) και Ο Πλανήτης των Θησαυρών (20002), δυστυχώς απέδωσαν πολύ άσχημα στο Box Office.

Η περίοδος ξεκινά με τη Φαντασία 2000 (1999), την πνευματική συνέχεια της βραβευμένης με δύο Όσκαρ πειραματικής ταινίας κινουμένων σχεδίων του Γουόλτ Ντίσνεϊ Φαντασία (1940). Ακολούθησε ο Δεινόσαυρος (2000), με τον οποίο το στούντιο πραγματοποίησε το πρώτο ουσιαστικό εγχείρημα του στην παραγωγή ψηφιακών κινουμένων σχεδίων συνδυάζοντας CGI χαρακτήρες με αληθινά σκηνικά.

Η τρίτη ταινία αυτής της περιόδου, Ο Αυτοκράτορας Έχει Κέφια (2000) αποτελεί την πρώτη αμιγώς κωμική παραγωγή της Disney, ενώ η ακόλουθη ταινία, Η Χαμένη Ατλαντίδα (2001), είναι η πρώτη περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας που δημιούργησε το στούντιο κινουμένων σχεδίων μέσα στα 64 χρόνια λειτουργίας του.

Ακολούθησαν άλλες δύο ταινίες επιστημονικής φαντασίας, οι οποίες προσέγγισαν και οι δύο το θέμα της εξωγήινης ζωής, όμως με πολύ διαφορετικό αισθητικό και αφηγηματικό τρόπο. Η παιδική, ανάλαφρη μουσική κωμωδία Λίλο και Στιτς (2002) των Κρις Σάντερς και Ντιν ΝτέΜπλουα βασίζεται σε μια πρωτότυπη ιστορία που διαδραματίζεται στη Γη και ξεχωρίζει για το μοναδικό καλλιτεχνικό της στυλ. Ο πιο δραματικός Πλανήτης των Θησαυρών (20002) των Τζον Μάσκερ και Ρον Κλέμεντς, με έναν σχεδιασμό βγαλμένο από την Αναγεννησιακή Εποχή του στούντιο, μεταφέρει στο διάστημα την ιστορία του κλασικού βιβλίου “Το Νησί των Θησαυρών” (1883) του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον.

Ο Αδερφός μου, ο Αρκούδος (2003) με έντονα μυστικιστικά στοιχεία εμπνέεται από τον πολιτισμό των Ίνιουιτ και, αν και έχει κάποιες ευρηματικές λεπτομέρειες, αποτελεί τη λιγότερο πειραματική προσπάθεια αυτής της εποχής, καθώς αναπτύσσει θεματικά στοιχεία που είχαν ήδη εξερευνηθεί σε προγενέστερες ταινίες του στούντιο, όπως στα Ο Αυτοκράτορας Έχει Κέφια (2000), Ο Βασιλιάς των Λιονταριών (1994)Ποκαχόντας (1995), αλλά και στο Μπάμπι, το Ελαφάκι (1942).

Ακολούθησαν οι δύο ταινίες που θεωρούνται ευρέως ως οι χειρότερες παραγωγές που κυκλοφόρησαν ποτέ από το στούντιο· το παραδοσιακά σχεδιασμένο στο χέρι κωμικό μουσικό γουέστερν Μια Τρελή, Τρελή Φάρμα (2004), και η πρώτη ταινία της Disney εξ ολοκλήρου φτιαγμένη ψηφιακά, Το Κοτοπουλάκι (2005). H μεγάλη οικονομική αποτυχία της πρώτης, συγκριτικά με τις εξαιρετικά κερδοφόρες CGI παραγωγές της Pixar, της Dreamworks και της Blue Sky, οδήγησε τη Disney στο συμπέρασμα πως οι χειροποίητες ταινίες κινουμένων σχεδίων δεν ήταν πια δημοφιλείς και έτσι μετέτρεψε το τμήμα της κινουμένων σχεδίων σε στούντιο CGI, απέλυσε τους περισσότερους υπαλλήλους της και πούλησε τον εξοπλισμό της δημιουργίας παραδοσιακού animation.

Ωστόσο, η ακριβώς επόμενη παραγωγή του στούντιο, Το Κοτοπουλάκι, παρά το γεγονός πως δημιουργήθηκε με την τεχνολογία CGI και γνώρισε μια μέτρια επιτυχία στο Box Office, έτυχε ακόμα χειρότερων κριτικών.

Όμως, το 2006 ήταν ένα σημαντικό σημείο καμπής για τη Disney, καθώς δύο συνιδρυτές της Pixar, ο Τζον Λάσιτερ και Έντγουϊν Κάτμουλ, ανέλαβαν την ηγεσία του στούντιο animation. Οι επόμενες παραγωγές, Γνωρίστε τους Ρόμπινσον (2007) και Bolt (2008), είναι δύο ταινίες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη μετάβαση του στούντιο στην επόμενη, άκρως επιτυχημένη εμπορικά και καλλιτεχνικά, εποχή του, την Εποχή της Δεύτερης Αναγέννησης.


Οι Ταινίες της Μετα-Αναγεννησιακής Εποχής σε Χρονολογική Σειρά: 


"Φαντασία 2000" 
★★★★★★★☆☆☆
Στην πνευματική συνέχεια της πειραματικής ταινίας κινουμένων σχεδίων του Γουόλτ Ντίσνεϊ, ο Διευθυντής ορχήστρας Τζέιμς Λιβάιν διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα του Σικάγο σε ένα οπτικό κονσέρτο που αποτελείται από 8 ταινίες κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους με την υπογραφή διακεκριμένων σχεδιαστών και σκηνοθετών της Disney. Κάθε ταινία εμπνέεται από ένα ξεχωριστό κομμάτι κλασικής μουσικής και εισάγεται από διαφορετικούς διάσημους καλλιτέχνες που προσφέρουν χιούμορ και σημαντικές πληροφορίες για... (Περισσότερα)


"Δεινόσαυρος
★★★★★★★☆☆☆
Λίγο πριν εκκολαφθεί από το αυγό του, ένας Ιγκουανόδοντας καταλήγει μακριά από την περιοχή του, σε ένα τροπικό νησί όπου τον βρίσκει, τον υιοθετεί και τον μεγαλώνει μια οικογένεια λεμούριων. Χρόνια αργότερα, ο νεαρός δεινόσαυρος με το όνομα πια Άλανταρ, επιζεί μαζί με τη μητέρα, τον παππού, τον αδελφό και την αδελφή του την καταστροφή του νησιού τους από την πτώση αστεροειδών. Φτάνοντας στην Ηπειρωτική Χώρα, η οικογένεια συναντά και ακολουθεί ένα κοπάδι δεινοσαύρων διαφόρων ειδών που... (Περισσότερα)


The Emperor’s New Groove (2000)The Emperor’s New Groove (2000)

"Ο Αυτοκράτορας Έχει Κέφια"

★★★★★★★★☆☆

Μία μέρα πριν από τα 18α γενέθλιά του, ο κεφάτος μα εγωκεντρικός Αυτοκράτορας των Ίνκας, ο Κούζκο, απολύει τη ραδιούργα σύμβουλό του, την Ίζμα, και ενημερώνει τον Πάτσα, τον ανοιχτόκαρδο αρχηγό ενός χωριού, πως σκοπεύει να κατεδαφίσει το χωριό του για να χτίσει εκεί μία καλοκαιρινή βίλα. Η Ίζμα και ο ελαφρόμυαλος βοηθός της, ο Κρονγκ, προσπαθούν να δηλητηριάσουν τον Κούζκο με ένα μαγικό φίλτρο, αντ’ αυτού όμως ο Αυτοκράτορας μετατρέπεται σε λάμα και καταλήγει στο σπίτι του Πάτσα, από τον οποίο ζητά... (Περισσότερα)


   
Atlantis: The Lost Empire (2001)
Atlantis: The Lost Empire (2001)
"Η Χαμένη Ατλαντίδα"
★★★★★★★☆☆☆
Το 1914, ο νεαρός χαρτογράφος και γλωσσολόγος Μίλο Θατς, εγγονός του εξερευνητή Θάντεους Θατς, χρειάζεται κάποιον να του χρηματοδοτήσει μια αποστολή με σκοπό να βρει τη θρυλική Ατλαντίδα. Οι εργοδότες του στο μουσείο αρνούνται, όμως ένας ζάπλουτος παλιός φίλος του παππού του εμφανίζεται και του προσφέρει ένα πλήρως εξοπλισμένο υποβρύχιο και ένα πλήρωμα 200 ατόμων. Ωστόσο, όταν στη διαδρομή το υποβρύχιο καταστρέφεται, οι μόνοι που επιβιώνουν είναι ο Μίλο και μια μικρή ομάδα ικανών... (Περισσότερα)
   
"Ο Πλανήτης των Θησαυρών"
★★★★★★★★☆☆
Όταν ένα διαστημόπλοιο συντρίβεται κοντά στο πανδοχείο της μητέρας του, ο νεαρός Τζιμ Χόκινς προσπαθεί να βοηθήσει τον πιλότο του, ο οποίος τελικά πεθαίνει, όχι όμως πριν δώσει στο αγόρι μία μυστηριώδη σφαίρα. Τότε, πειρατές επιτίθενται στο πανδοχείο, αλλά ο Τζιμ, η μητέρα του και ο φίλος τους ο Δρ Ντόπλερ προλαβαίνουν να ξεφύγουν και ανακαλύπτουν ότι η σφαίρα είναι ένας χάρτης που οδηγεί στον Πλανήτη των Θησαυρών. Ο Τζιμ και ο Ντόπλερ ξεκινούν να βρουν τον θρυλικό πλανήτη με το πλοίο της Καπετάνιου... (Περισσότερα)


Lilo & Stitch (2002)
"Λίλο και Στιτς"
★★★★★★★★☆☆
Στο νησί Καουάι της Χαβάης, μετά το θάνατο των γονιών τους, η νεαρή ενήλικας Νάνι προσπαθεί να μεγαλώσει μόνη της τη μικρότερη αδελφή της τη Λίλο, ένα ανυπόταχτο και εκκεντρικό κορίτσι που χρειάζεται έναν φίλο. Σε ένα καταφύγιο ζώων, η Λίλο υιοθετεί ένα εξωγήινο πλάσμα που προσποιείται πως είναι σκύλος και το ονομάζει Στιτς. Γνωστός στον πλανήτη του ως Πείραμα 626, ο Στιτς είναι ένας άτρωτος, έξυπνος και πανίσχυρος γενετικά τροποποιημένος καταζητούμενος, ο οποίος έχει σχεδιαστεί από τον... (Περισσότερα)


Brother Bear (2003)
"Ο Αδερφός μου, ο Αρκούδος" 
★★★★★★★☆☆☆
Όταν ο Κενάι, ένα παρορμητικό αγόρι μιας προϊστορικής φυλής προκαλεί από θυμό σε μάχη μια αρκούδα, τα μεγαλύτερα αδέλφια του, Σίτκα και Ντενάχι, σπεύδουν να τον σώσουν. Στην προσπάθειά του να σώσει τα αδέλφια του, ο Σίτκα θυσιάζει τη ζωή του και ο Κενάι κατηγορώντας άδικα την αρκούδα για τον θάνατο του Σίτκα, την κυνηγά και τελικά τη σκοτώνει. Τότε, μεταμορφώνεται και ο ίδιος σε αρκούδα και για να επανακτήσει την ανθρώπινη μορφή του πρέπει να συναντήσει το πνεύμα του Σίτκα σε ένα μακρινό βουνό. Στη... (Περισσότερα)


"Μια Τρελή, Τρελή Φάρμα"
★★★★★★☆☆☆☆
Στην Παλιά Δύση, όταν ο Αλαμέντα Σλιμ, ένας καταζητούμενος ζωοκλέφτης, κλέβει τα βοοειδή του κ. Ντίξον, εκείνος δίνει τη μοναδική αγελάδα που του απέμεινε, τη βραβευμένη Μάγκι, στην Περλ, μια ευγενική ηλικιωμένη γυναίκα με ένα μικρό αγρόκτημα. Η Περλ όμως έχει μόνο τρεις ημέρες διορία για να εξοφλήσει το χρέος της στην τράπεζα και να αποφύγει τη δημοπρασία της φάρμας της. Όταν η Μάγκι ανακαλύπτει ότι δίνεται αμοιβή για τη σύλληψη του Σλιμ, πείθει τις άλλες δύο αγελάδες της φάρμας, την πρόσχαρη Γκρέις και την τυπική... (Περισσότερα)


"Το Κοτοπουλάκι
★★★★★★☆☆☆☆
Το Κοτοπουλάκι πανικοβάλει τους συμπολίτες του όταν ισχυρίζεται ότι ο ουρανός πέφτει, ωστόσο, καθώς το «κομμάτι ουρανού» που ισχυρίζεται ότι τον χτύπησε δεν φαίνεται πουθενά, ο αμήχανος πατέρας του υποθέτει ότι ο γιος του χτυπήθηκε στο κεφάλι από ένα βελανίδι και το Κοτοπουλάκι γίνεται ο περίγελος της πόλης. Ένα χρόνο αργότερα, το Κοτοπουλάκι θέλει απεγνωσμένα να αποδείξει τον εαυτό του τόσο στους συμπολίτες του όσο και στον απογοητευμένο πατέρα του, μα όταν η φήμη του αρχίζει να καλυτερεύει, ένα... (Περισσότερα)


Meet the Robinsons (2007)
"Γνωρίστε τους Ρόμπινσον"
★★★★★★★☆☆☆
Όταν ο 12χρονος, ορφανός Λούις παίρνει την πιο πρόσφατη εφεύρεση του για να την παρουσιάσει στην επιστημονική έκθεση του σχολείου του, συναντά τον 13χρονο Γουίλμπουρ Ρόμπινσον, ένα μυστηριώδες αγόρι που επιμένει ότι ήρθε από το μέλλον και προσπαθεί να ανακτήσει την κλεμμένη χρονομηχανή του πατέρα του. Για να του αποδείξει ότι οι ισχυρισμοί του είναι αληθινοί, ο Γουίλμπουρ παίρνει τον Λούις μαζί του στο μέλλον. Εκεί, η χρονομηχανή τους χαλάει και καθώς ο Λούις προσπαθεί να την επισκευάσει, γνωρίζεται με... (Περισσότερα)


Bolt (2008)
"Μπολτ"
★★★★★★★☆☆☆
Ο Μπολτ, ο σκύλος πρωταγωνιστής μιας τηλεοπτικής σειράς του Χόλιγουντ, έχει περάσει όλη του τη ζωή στο στούντιο πιστεύοντας ότι οι περιπέτειες του είναι αληθινές και ότι στ’ αλήθεια κατέχει υπερδυνάμεις. Όταν οδηγείται να πιστέψει πως η νεαρή κηδεμόνας και συμπρωταγωνίστρια του, η Πένι, έχει απαχθεί από τον μοχθηρό Δρ. Κάλικο, προσπαθεί να τη σώσει. Όμως, άθελά του εγκλωβίζεται σε μία κούτα με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Εκεί, με τη βοήθεια της απρόθυμης γάτας Μίτενς και του ενθουσιώδους χάμστερ Ράινο... (Περισσότερα)