Δεινόσαυρος (2000)




Δεινόσαυρος (2000)

Δεινόσαυρος (2000)



Δεινόσαυρος (2000)
Dinosaur (2000)
"Δεινόσαυρος
★★★★★★★☆☆☆
Λίγο πριν εκκολαφθεί από το αυγό του, ένας Ιγκουανόδοντας καταλήγει μακριά από την περιοχή του, σε ένα τροπικό νησί. Εκεί τον βρίσκει, τον υιοθετεί και τον μεγαλώνει μια οικογένεια λεμούριων. Χρόνια αργότερα, το νησί καταστρέφεται από την πτώση αστεροειδών. Όμως, ο νεαρός δεινόσαυρος με το όνομα πια Άλανταρ, καταφέρνει να επιζήσει μαζί με τη μητέρα, τον παππού και τα αδέρφια του. Φτάνοντας στην Ηπειρωτική Χώρα, η οικογένεια ακολουθεί ένα κοπάδι δεινοσαύρων διαφόρων ειδών. Όλοι μαζί διασχίζουν την έρημη γη, προσπαθώντας να φτάσουν σε μια ασφαλή και εύφορη κοιλάδα. (81 λεπτά) (Ηλικία:7+)
Σκηνοθεσία: Ραλφ Ζόνταγκ,  Έρικ Λέιτον
Ηθοποιοί:  Ντι Μπι Σουίνι, Όσι Ντέιβις, Άλφρι Γούνταρντ, Μαξ Κασέλα, Χέιντεν Πανετιέρ, Σάμιουελ Ράιτ, Τζουλιάνα Μάργκουλις


Η Disney Animation πειραματιζόταν με την τεχνολογία CGI από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, έχοντας δημιουργήσει μάλιστα μια ολόκληρη σκηνή φτιαγμένη σε ηλεκτρονικό υπολογιστή για την ταινία Ο Μεγάλος Ποντικο-ντετέκτιβ (1986). Όμως, το στούντιο πραγματοποίησε το πρώτο ουσιαστικό εγχείρημα του στην παραγωγή ψηφιακών κινουμένων σχεδίων στο ξεκίνημα της τρίτης χιλιετίας με αυτή την 39η ταινία του.

Τα εντυπωσιακά σκηνικά είναι αληθινά, με πλάνα από ζούγκλες, παραλίες και ερήμους διαφόρων περιοχών, όπως η Καλιφόρνια, η Χαβάη, η Αυστραλία, η Ιορδανία, η Βενεζουέλα και η Σαμόα. Ωστόσο, όλοι οι χαρακτήρες είναι φωτορεαλιστικά ψηφιακά δημιουργήματα. Οι υφές των δεινοσαύρων, το τρίχωμα των θηλαστικών, η αναπάντεχα αληθοφανής κίνηση που αποδίδει τόσο το μέγεθος, το είδος, και την ηλικία του κάθε χαρακτήρα όσο και τα συναισθήματα και τις προθέσεις του, συνέβαλαν στη δημιουργία μίας εκ των πιο θεαματικών ταινιών που είχαν κυκλοφορήσει μέχρι την εποχή της.

Με το Δεινόσαυρος (2000), το στούντιο απομακρύνθηκε για πρώτη φορά σε πάνω από 10 χρόνια από την επιτυχημένη φόρμουλα της Αναγεννησιακής του περιόδου, της εποχής των ρομαντικών μιούζικαλ φαντασίας. Εδώ, τα τραγούδια αντικαθίστανται με την γεμάτη συναίσθημα και σασπένς ορχηστρική επένδυση του Τζέιμς Νιούτον Χάουαρντ. Επιπλέον, αν και υπάρχουν ρομαντικά στοιχεία, αυτά δεν αποτελούν την κεντρική πλοκή.

Μοναδικό αρνητικό της ταινίας είναι πως η ενδιαφέρουσα ιστορία της αντηχεί την πλοκή προγενέστερων παραγωγών. Η προσωπική ιστορία του Άλανταρ, που υιοθετείται από μία οικογένεια άλλου είδους, ακολουθεί πιστά την ιστορία του Ταρζάν (1999), που η Disney είχε κυκλοφορήσει μόλις 11 μήνες νωρίτερα. Ταυτόχρονα, η περιπέτεια του κοπαδιού δεινοσαύρων διαφορετικών ειδών που μαθαίνει την αξία της επιμονής και της συνεργασίας καθώς ταξιδεύει μέσα σε μια άγονη γη προς μία καταπράσινη κοιλάδα, είναι πανομοιότυπη με την πλοκή της ταινίας Η Γη Πριν Αρχίσει ο Χρόνος (1988) του Ντον Μπλουθ.

Η περιπετειώδης ταινία είναι γεμάτη φυσικές καταστροφές όπως μια βροχή μετεωριτών, μια πυρκαγιά, κατολισθήσεις και η κατάρρευση ενός σπηλαίου. Οι ήρωες δέχονται συχνές επιθέσεις από άγριους σαρκοφάγους δεινόσαυρους. Κάποιες αναμετρήσεις καταλήγουν στον θάνατο ανταγωνιστών, αλλά και κάποιων συμπαθητικών χαρακτήρων.