Η Γη Πριν Αρχίσει ο Χρόνος (1988)




Η Γη Πριν Αρχίσει ο Χρόνος (1988)

The Land Before Time  (1988)

Η Γη Πριν Αρχίσει ο Χρόνος (1988)
The Land Before Time (1988)
"Η Γη Πριν Αρχίσει ο Χρόνος"
★★★★★★☆☆☆☆
Κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης ξηρασίας, πολλά κοπάδια δεινοσαύρων αναζητούν μια μακρινή όαση γνωστή ως η Μεγάλη Κοιλάδα. Στη διαδρομή, ένας νεαρός Βροντόσαυρος, ο Λίτλφουτ, μένει μόνος του όταν η μητέρα του σκοτώνεται και ένας μεγάλος σεισμός τον χωρίζει από τους παππούδες του. Για να φτάσει στην πράσινη κοιλάδα, ο Λίτλφουτ ακολουθεί τον Φωτεινό Κύκλο στον ουρανό και στην πορεία συναντά τέσσερις ακόμα νεαρούς δεινόσαυρους. Τα πέντε δεινοσαυράκια, που το καθένα από αυτά ανήκει σε ένα διαφορετικό είδος, δημιουργούν ένα πρωτόγνωρο κοπάδι. (83 λεπτά) (Ηλικία: 7+) 
Σκηνοθεσία: Ντον Μπλουθ
Ηθοποιοί: Γκαμπριέλ Ντέιμον, Κάνντας Χάτσον, Τζούντιθ Μπάρσι, Γουίλ Ράιαν, Πατ Χινγκλ


Μετά την μεγάλη επιτυχία της πρώτης τους συνεργασίας στο Αμέρικαν Στόρι (1986), ο πρώην σχεδιαστής της Disney και σκηνοθέτης Ντον Μπλουθ και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ σε χρέη παραγωγού ένωσαν τις δυνάμεις τους με τον Τζορτζ Λούκας και δημιούργησαν αυτή τη χαριτωμένη, μα και σε σημεία θλιβερή, παιδική περιπέτεια. Μάλιστα, εκτός του franchise Ιντιάνα Τζόουνς, αυτή είναι η μοναδική ταινία που παρήγαγαν μαζί οι Τζορτζ Λούκας και Στίβεν Σπίλμπεργκ. Η ταινία Η Γη Πριν Αρχίσει ο Χρόνος (1998), με συνολικές εισπράξεις 84 εκατομμυρίων δολαρίων, αναδείχθηκε στη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών. Αυτόν τον τίτλο τον διατήρησε μέχρι την κυκλοφορία της ταινίας της Disney, Η Μικρή Γοργόνα (1989).

Για την παραγωγή της ταινίας προηγήθηκε εκτεταμένη έρευνα και παρά των μικρών αναχρονισμών και των επινοημένων ονομάτων των ειδών, η ταινία δεν παύει να προσφέρει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τους δεινόσαυρους, το προϊστορικό περιβάλλον και τη φυσική ιστορία του πλανήτη. Αντίστοιχα, και ο σχεδιασμός των χαρακτήρων, παρά του καρτουνίστικου στυλ και του προβληματικού χρωματισμού τους, είναι αρκετά συνεπής στα παλαιοντολογικά ευρήματα. Το καλλιτεχνικά σχεδιασμένο περιβάλλον εντείνει την αίσθηση κινδύνου, αποτυπώνοντας τον αναβρασμό της Γης κατά την περίοδο της διάσπασης των ηπείρων.

Η ιστορία προωθεί την επινοητικότητα και την επιμονή. Ωστόσο το κεντρικό της θέμα είναι ο ρατσισμός και το πως αυτός μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Ως επέκταση αυτού του θέματος, η ταινία αναδεικνύει τη συνεργασία και τις ξεχωριστές ικανότητες του κάθε ατόμου ως σημαντικούς παράγοντες για την επιτυχία και την επιβίωση.

Οι πρωταγωνιστικοί χαρακτήρες είναι χαριτωμένοι, η διάθεση συχνά κωμική και ανάλαφρη και τα μηνύματα θετικά. Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετά διάσπαρτα αγωνιώδη περιστατικά αλλά και έντονα συγκινητικά στοιχεία που πιθανόν να αναστατώσουν τα μικρότερα παιδιά. Οι νεαροί ήρωες, άλλοι ορφανοί και άλλοι χωρισμένοι από τις οικογένειές τους, βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με ξαφνικές απειλές και κινδύνους, όπως σαρκοφάγους δεινόσαυρους, σεισμούς, μια ηφαιστειακή έκρηξη και άλλες φυσικές καταστροφές. Ο θάνατος της μητέρας του Λίτλφουτ και η επακόλουθη απεικόνιση της θλίψης του έχουν έντονο συγκινησιακό χαρακτήρα.