Ο Αυτοκράτορας Έχει Κέφια (2000)




Ο Αυτοκράτορας Έχει Κέφια (2000)

Ο Αυτοκράτορας Έχει Κέφια (2000)
  
The Emperor’s New Groove (2000)The Emperor’s New Groove (2000)
"Ο Αυτοκράτορας Έχει Κέφια"
★★★★★★★★☆☆
Μία μέρα πριν από τα 18α γενέθλιά του, ο κεφάτος μα εγωκεντρικός Αυτοκράτορας των Ίνκας, ο Κούζκο, απολύει τη ραδιούργα σύμβουλό του, την Ίζμα, και ενημερώνει τον Πάτσα, τον ανοιχτόκαρδο αρχηγό ενός χωριού, πως σκοπεύει να κατεδαφίσει το χωριό του για να χτίσει εκεί μία καλοκαιρινή βίλα. Η Ίζμα και ο ελαφρόμυαλος βοηθός της, ο Κρονγκ, προσπαθούν να δηλητηριάσουν τον Κούζκο με ένα μαγικό φίλτρο, αντ’ αυτού όμως ο Αυτοκράτορας μετατρέπεται σε λάμα και καταλήγει στο σπίτι του Πάτσα, από τον οποίο ζητά βοήθεια για να επιστρέψει στο παλάτι. (78 λεπτά) (Ηλικία: 5+) 
Σκηνοθεσία: Μαρκ Ντίνταλ
Ηθοποιοί: Ντέιβιντ Σπέιντ, Τζον Γκούντμαν, Έρθρα Κιτ, Πάτρικ Γουόρμπαρτον, Γουέντι Μάλικ


Εκτός του ότι και αυτή αφηγείται μια περιπέτεια που εκτυλίσσεται στον μεσοαμερικανικό πολιτισμό, αυτή η ταινία της Disney έχει πολλά ακόμα κοινά με την ταινία της DreamWorks Ο Δρόμος για το Ελ Ντοράντο (2000). Και οι δύο παραγωγές κινουμένων σχεδίων που κυκλοφόρησαν με 8 μήνες διαφορά, ξεκίνησαν ως επικά δράματα και μεταλλάχθηκαν σε ανάλαφρες κωμωδίες μέσα από ταραχώδεις παραγωγές που διήρκησαν έξι χρόνια για την κάθε μία. Για την Disney Animation αυτή η αλλαγή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς αν και το στούντιο ανέκαθεν συμπεριλάμβανε στις ταινίες του κωμικούς χαρακτήρες και ευτράπελες καταστάσεις, αυτή η 40ή ταινία του είναι η πρώτη αμιγώς κωμική παραγωγή του.

Η ταινία διακρίνεται από μια πειραματική απομάκρυνση από τα δραματικά και ρομαντικά στοιχεία, τα βαθύτερα μηνύματα και τις μουσικοχορευτικές υπερπαραγωγές που χαρακτηρίζουν τις κλασικές ταινίες του στούντιο. Το αποτέλεσμα είναι μια διασκεδαστική, γρήγορη και ευχάριστη κωμωδία του είδους “Buddy Road Trip” και με χιούμορ στο πνεύμα των sitcoms της δεκαετίας του 1990. 

Από τέτοιες μάλιστα τηλεοπτικές κωμωδίες καταστάσεων αντλήθηκε και το μεγαλύτερο μέρος του άψογα επιλεγμένου καστ της, όπως ο Τζον Γκούντμαν, ο Ντέιβιντ Σπέιντ, ο Πάτρικ Γουόρμπαρτον και η Γουέντι Μάλικ. Η μοναδική ηθοποιός που δεν προήλθε από τον κόσμο των τηλεοπτικών σειρών ήταν η "εξωτική ντίβα" Έρθρα Κιτ, η οποία υποδύθηκε με έκδηλο ενθουσιασμό έναν χαρακτήρα-παρωδία της σκηνικής της περσόνας.

Το χιούμορ είναι έξυπνο και συχνά σαρκαστικό, μα ταυτόχρονα είναι και αρκετά παιδιάστικο και αθώο ώστε να μπορεί να το απολαύσει ολόκληρη η οικογένεια. Τα θετικά μηνύματα βγαίνουν αβίαστα και αποτελούν μέρος της πλοκής, εξυμνώντας τη συνεργασία και προτείνοντας πως ο καθένας μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο.

Οι περιπέτειες των ηρώων έχουν και αυτές καθαρά κωμικό χαρακτήρα, με συμβάντα όπως το να πέφτουν από έναν καταρράκτη, να απειλούνται από σκορπιούς και ιαγουάρους και να καταδιώκονται από την Ίζμα και τον Κρονγκ.