Ο Αυτοκράτορας Έχει Κέφια (2000)




Ο Αυτοκράτορας Έχει Κέφια (2000)

Ο Αυτοκράτορας Έχει Κέφια (2000)
  
The Emperor’s New Groove (2000)The Emperor’s New Groove (2000)
"Ο Αυτοκράτορας Έχει Κέφια"
★★★★★★★★☆☆
Μία μέρα πριν από τα 18α γενέθλιά του, ο κεφάτος μα εγωκεντρικός Αυτοκράτορας των Ίνκας, ο Κούζκο, απολύει τη ραδιούργα σύμβουλό του, την Ίζμα. Την ίδια μέρα, ο Κούζκο ενημερώνει τον Πάτσα, τον ανοιχτόκαρδο αρχηγό ενός χωριού, πως σκοπεύει να κατεδαφίσει το χωριό του για να χτίσει εκεί μία καλοκαιρινή βίλα. Η Ίζμα και ο ελαφρόμυαλος βοηθός της, ο Κρονγκ, προσπαθούν να δηλητηριάσουν τον Κούζκο με ένα μαγικό φίλτρο. Αντ’ αυτού όμως, ο Αυτοκράτορας μετατρέπεται σε λάμα και καταλήγει στο σπίτι του Πάτσα, από τον οποίο ζητά βοήθεια για να επιστρέψει στο παλάτι. (78 λεπτά) (Ηλικία: 5+) 
Σκηνοθεσία: Μαρκ Ντίνταλ
Ηθοποιοί: Ντέιβιντ Σπέιντ, Τζον Γκούντμαν, Έρθρα Κιτ, Πάτρικ Γουόρμπαρτον, Γουέντι Μάλικ


Πέρα από την εμφανή ομοιότητα, ότι και οι δύο ταινίες αφηγούνται περιπέτειες που εκτυλίσσονται στον μεσοαμερικανικό πολιτισμό, Ο Αυτοκράτορας Έχει Κέφια (2000) της Disney και Ο Δρόμος για το Ελ Ντοράντο (2000) της DreamWorks έχουν πολλά ακόμα κοινά. Και οι δύο ταινίες ανήκουν στο είδος του "buddy comedy", ενσωματώνουν μυθικά στοιχεία της Νότιας Αμερικής, έχουν παρόμοια χρωματική παλέτα και περιέχουν τραγούδια διάσημων Βρετανών καλλιτεχνών. Για τον "Αυτοκράτορα" τραγούδια έγραψε ο Στινγκ, ενώ για το "Ελ Ντοράντο" ο Έλτον Τζον. Επιπλέον, και οι δύο παραγωγές κινουμένων σχεδίων, που κυκλοφόρησαν μόλις με 8 μήνες διαφορά, ξεκίνησαν ως επικά δράματα. Ωστόσο, στην πορεία μεταλλάχθηκαν σε ανάλαφρες μουσικές κωμωδίες, μέσα από ταραχώδεις παραγωγές που διήρκησαν έξι χρόνια για την κάθε μία.

Για τη Disney Animation αυτή η αλλαγή έχει ιδιαίτερη σημασία. Αν και το στούντιο ανέκαθεν συμπεριλάμβανε στις ταινίες του κωμικούς χαρακτήρες και ευτράπελες καταστάσεις, αυτή η 40ή ταινία του είναι η πρώτη αμιγώς κωμική παραγωγή του. Ο Αυτοκράτορας Έχει Κέφια (2000), μαζί με τις Φαντασία 2000 (1999) και Δεινόσαυρος (2000), άνοιξε τη Μετα-Αναγεννησιακή Εποχή της Disney (2000-2009), αλλιώς γνωστής και ως Η Πειραματική Εποχή. Η ταινία διακρίνεται από μια πειραματική απομάκρυνση από τα δραματικά και ρομαντικά στοιχεία, τα βαθύτερα μηνύματα και τις μουσικοχορευτικές υπερπαραγωγές που χαρακτηρίζουν τις κλασικές ταινίες του στούντιο. Το αποτέλεσμα είναι μια γρήγορη και ευχάριστη κωμωδία του είδους “Buddy Road Trip”, με χιούμορ στο πνεύμα των sitcoms της δεκαετίας του 1990.

Μάλιστα, από τέτοιου είδους τηλεοπτικές κωμωδίες καταστάσεων αντλήθηκε και το μεγαλύτερο μέρος του άψογα επιλεγμένου καστ της, όπως ο Τζον Γκούντμαν, ο Ντέιβιντ Σπέιντ, ο Πάτρικ Γουόρμπαρτον και η Γουέντι Μάλικ. Η μοναδική ηθοποιός που δεν προήλθε από τον κόσμο των τηλεοπτικών σειρών ήταν η "εξωτική ντίβα" Έρθρα Κιτ. Η Κιτ υποδύθηκε με έκδηλο ενθουσιασμό έναν χαρακτήρα-παρωδία της πληθωρικής σκηνικής της περσόνας.

Το χιούμορ είναι έξυπνο και συχνά σαρκαστικό. Όμως ταυτόχρονα, είναι και αρκετά παιδιάστικο και αθώο ώστε να μπορεί να το απολαύσει ολόκληρη η οικογένεια. Τα θετικά μηνύματα βγαίνουν αβίαστα και αποτελούν μέρος της πλοκής. Η ιστορία εξυμνεί τη συνεργασία και προτείνει πως ο καθένας μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο.

Οι περιπέτειες των ηρώων έχουν και αυτές καθαρά κωμικό χαρακτήρα, με συμβάντα όπως το να πέφτουν από έναν καταρράκτη, να απειλούνται από σκορπιούς και ιαγουάρους και να καταδιώκονται από την Ίζμα και τον Κρονγκ.