Ποκαχόντας (1995)



Ποκαχόντας (1995)

Ποκαχόντας (1995)


Pocahontas (1995)
"Ποκαχόντας" 
★★★★★★★☆☆☆
Στις αρχές του 17ου αιώνα στην Βόρεια Αμερική, η ιθαγενής Ποκαχόντας, κόρη του αρχηγού Παουατάν, προβληματίζεται με την προοπτική να παντρευτεί τον Κόκουμ, τον γενναίο και σοβαρό πολεμιστή της φυλής της, τον οποίο θεωρεί ασύμβατο με το ελεύθερο πνεύμα της. Καθώς περνά τον χρόνο της στη φύση συναντά τον Τζον Σμιθ, έναν περιπετειώδη στρατιώτη μιας Βρετανικής αποστολής που μόλις κατέφθασε στην ήπειρό της. Παράλληλα, ο άπληστος Άγγλος αρχηγός της αποστολής είναι λανθασμένα πεπεισμένος πως οι ιθαγενείς έχουν χρυσό και είναι αποφασισμένος να τους σκοτώσει για να τον πάρει. (81 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Μάικ Γκάμπριελ, Έρικ Γκόλντμπεργκ
Ηθοποιοί: Αϊρίν Μπεντάρντ, Μελ Γκίμπσον, Τζον Κασίρ, Ντέιβιντ Όγκντεν Στιρς, Ράσελ Μινς, Λίντα Χαντ, Κρίστιαν Μπέιλ, Μπίλι Κόνολι


Η 33η παραγωγή κινουμένων σχεδίων της Disney είναι μια μουσική ρομαντική περιπέτεια που εμπνέεται από θρύλους γύρω από τη ζωή της ιστορικής Ποκαχόντας, κόρης του αρχηγού Παουατάν. Η ταινία Ποκαχόντας (1995) αφηγείται μια φανταστική εκδοχή της συνάντησης της Ποκαχόντας με τον Άγγλο στρατιώτη, εξερευνητή και συγγραφέα Τζον Σμιθ.

Λόγω της περιορισμένης ανάπτυξης της ιστορίας, της έλλειψης χιούμορ, του απότομου, μελαγχολικού τέλους και της μουσικής που, αν και βραβεύτηκε με Όσκαρ Μουσικής Επένδυσης και Τραγουδιού (Colors of the Wind), είναι ασυνήθιστα αδιάφορη για συνεργασία του Άλαν Μένκεν και της Disney, η ταινία υστερεί από άλλες αριστουργηματικές προσθήκες της Αναγεννησιακής περιόδου του στούντιο, όπως Η Πεντάμορφη και το Τέρας (1991)Ο Βασιλιάς των Λιονταριών (1994), και Μουλάν (1998).

Ωστόσο, η ταινία ξεχωρίζει για την καλλιτεχνική αισθητική της. Ο σχεδιασμός των κύριων χαρακτήρων και των παρθένων τοπίων είναι κομψός και η κίνηση τους γεμάτη χάρη. Εντυπωσιακά στοιχεία είναι τα μεγαλοπρεπή δάση, οι κρυστάλλινοι καταρράκτες, τα γεμάτα ζωή ποτάμια και οι επιβλητικοί βράχοι.

Επιπλέον, ο χαρακτήρας της Ποκαχόντας με το ελεύθερο πνεύμα, το ανοιχτό μυαλό, τη γενναία καρδιά και την ανεπιτήδευτη σοφία είναι ένα από τα θετικότερα γυναικεία πρότυπα της Disney. Αν και δεν ξεφεύγει από την καθιερωμένη ρομαντική πλοκή, η Ποκαχόντας καταφέρνει να επικοινωνήσει πολύτιμα μηνύματα για την πολιτισμική κατανόηση και αποδοχή, την ειρήνη και την προστασία του περιβάλλοντος και των ζώων.

Παρά τις ιστορικές ανακρίβειες, η ταινία έχει εκπαιδευτική αξία, καθώς παρουσιάζει τον πρώιμο Ευρωπαϊκό Αποικισμό της Αμερικής, κατά τη διάρκεια του οποίου οι Ευρωπαίοι εισέβαλαν στην Αμερικανική Ήπειρο με πρόθεση να αρπάξουν τους πιθανούς θησαυρούς και τις περιοχές των Ιθαγενών σκοτώνοντας και υποδουλώνοντας τους.

Η συνέχεια της ταινίας κυκλοφόρησε απευθείας σε βίντεο το 1998. Σε μια προσπάθεια μεγαλύτερης πιστότητας στα ιστορικά γεγονότα, ο Τζον Σμιθ αντικαταστάθηκε με τον πραγματικό σύζυγο της Ποκαχόντας, τον Τζον Ρολφ. Αυτή η αλλαγή, όμως, δυσαρέστησε ιδιαιτέρως το νεανικό κοινό.



Συνέχεια:

Pocahontas II: Journey to a New World (1998)
"Ποκαχόντας 2: Ταξίδι σε ένα νέο κόσμο"
★★★★★☆☆☆☆☆
Η Ποκαχόντας ξεκινά ένα ταξίδι στην Αγγλία με τον Μίκο, τον Φλιτ και τον Πέρσι. Αφού μαθαίνει φήμες για το θάνατο του Τζον Σμιθ, η Ποκαχόντας προσπαθεί να διαπραγματευτεί την ειρήνη και να αποτρέψει τον πόλεμο. (72 λεπτά) (Ηλικία: 6+)