Λίλο και Στιτς (2002)

Λίλο και Στιτς (2002)

Λίλο και Στιτς (2002)


Lilo & Stitch (2002)
"Λίλο και Στιτς"
★★★★★★☆☆
Στο νησί Καουάι της Χαβάης, μετά το θάνατο των γονιών τους, η νεαρή ενήλικας Νάνι προσπαθεί να μεγαλώσει μόνη της τη μικρότερη αδελφή της τη Λίλο, ένα ανυπόταχτο και εκκεντρικό κορίτσι που χρειάζεται έναν φίλο. Σε ένα καταφύγιο ζώων, η Λίλο υιοθετεί ένα εξωγήινο πλάσμα που προσποιείται πως είναι σκύλος και το ονομάζει Στιτς. Γνωστός στον πλανήτη του ως Πείραμα 626, ο Στιτς είναι ένας άτρωτος, έξυπνος και πανίσχυρος γενετικά τροποποιημένος καταζητούμενος, ο οποίος έχει σχεδιαστεί από τον Δρ. Τζούμπα Τζουκίντα για να προκαλεί χάος και καταστροφή. (85 λεπτά) (Ηλικία: 5+)
Σκηνοθεσία: Κρις Σάντερς, Ντιν ΝτέΜπλουα
Ηθοποιοί: Ντάβεϊ Τσέις, Τία Καρέρε, Κέβιν Μακ Ντόναλντ, Τζέισον Σκοτ Λι, Κρις Σάντερς


Η 42η ταινία της Disney Animations είναι μία κωμική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας σχεδιασμένη στο χέρι, με μια διασκεδαστική ιστορία με θέμα της την οικογένεια. Το Λίλο και Στιτς (2002) τιμήθηκε με μια υποψηφιότητα για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων του 2003, το οποίο τελικά κατέκτησε το Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων (2001) του Χαγιάο Μιγιαζάκι. Οι δημιουργοί της ταινίας, Κρις Σάντερς και Ντιν ΝτέΜπλουα, ήταν οι επικεφαλής της ιστορίας της Μουλάν και στη συνέχεια συνέγραψαν και συν-σκηνοθέτησαν την ταινία κινουμένων σχεδίων της DreamWorks, Πώς να Εκπαιδεύσετε το Δράκο σας (2010).

Με έντονη, καρτουνίστικη δράση, ιδιόρρυθμο χιούμορ, ένα σύγχρονο, εξωτικό περιβάλλον και κεφάτη μουσική επένδυση από πρωτότυπα Χαβανέζικα τραγούδια και κλασικές επιτυχίες του Έλβις Πρίσλεϊ, η ταινία διαφέρει σε ύφος και ατμόσφαιρα από τις τυπικές, παραμυθένιες παραγωγές του στούντιο. Οι διαφορές συνεχίζονται και στο οπτικό κομμάτι. Οι χαρακτήρες βασίστηκαν σε προϋπάρχοντα σχέδια του δημιουργού Κρις Σάντερς, ενώ για τον χρωματισμό επιλέχθηκε η τεχνική της υδατογραφίας, ένα μέσο που η Disney δεν είχε χρησιμοποιήσει για έξι δεκαετίες, από την ταινία Ντάμπο, το Ελεφαντάκι (1941).

Η ταινία συλλαμβάνει τόσο την ομορφιά όσο και τον πολιτισμό και το πνεύμα της Χαβάης, από τα γραφικά τοπία, τα παραδοσιακά πάρτι λουάου, τους χούλα χορούς και το σέρφινγκ, ένα κεντρικό στοιχείο της αρχαίας πολυνησιακής κουλτούρας, μέχρι και τις πατροπαράδοτες αξίες των κατοίκων της.

Οι δύο δυναμικές ηρωίδες ενδυναμώνονται από τον ισχυρό οικογενειακό τους δεσμό, ο οποίος αντανακλάται από την Χαβανέζικη έννοια για την οικογένεια “ohana”. Σύμφωνα με την “ohana”, οι οικογένειες πρέπει να παραμένουν ενωμένες και τα μέλη τους να αποδέχονται, να εκτιμούν, να συνεργάζονται και να θυμούνται ο ένας τον άλλον. Όταν οι αξίες αυτές επεκτείνονται και στον σκανδαλιάρη Στιτς, το εξωγήινο πλάσμα ξεπερνά τον καταστροφικό προγραμματισμό του και αναδύεται ως ήρωας.

Η ταινία περιλαμβάνει διαστημικές μάχες, εκρήξεις και καταδιώξεις. Η κατά τα άλλα ευαίσθητη και τρυφερή Λίλο, αποτελεί συχνά παράδειγμα προς αποφυγή με την επιθετική και ατίθαση συμπεριφορά της. Πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι η επιλογή της να κρυφτεί μέσα σε ένα στεγνωτήριο ρούχων. Δυστυχώς, αυτή είναι μια επικίνδυνη πράξη που αν τη μιμηθούν τα παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Στην έκδοση της ταινίας για το Disney+, η Disney αναγνωρίζοντας αυτή την αστοχία, αντικατέστησε το στεγνωτήριο με ένα ανοιχτό έπιπλο.


Επόμενες Ταινίες:

Stitch! The Movie (2003) 
"Στιτς! Η Ταινία" 
★★★★★★☆☆☆☆ 
Η απίθανη οικογένεια της Λίλο και του Στιτς πρέπει να εντοπίσει τα 625 πειραματικά πλάσματα του δόκτορα Τζούμπα, και να τα σώσουν από τον επικίνδυνο καπετάνιο Γκαντού. (60 λεπτά) (Ηλικία: 4+)
Σκηνοθεσία: Τόνι Γκρεγκ, Μπομπς Γκάναγουέϊ 
Ηθοποιοί: Ντάβεϊ Τσέις, Τία Καρέρε, Κρις Σάντερς, Κέβιν Μακ Ντόναλντ



Lilo & Stitch 2: Stitch Has a Glitch (2005) 
"Λίλο & Στιτς 2: Ο Στιτς Έχει Πρόβλημα" 
★★★★★★☆☆☆☆ 
Ενώ η Λίλο προσπαθεί να δημιουργήσει έναν πρωτότυπο χορό για τον διαγωνισμό Χούλα, ο Στιτς αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα το οποίο μπορεί να καταστρέψει τη φιλία του με την Λίλο, μα ακόμα και τον ίδιο. (68 λεπτά) (Ηλικία: 4+)
Σκηνοθεσία: Μάικλ Λαμπάς, Άντονι Λεοντίς
Ηθοποιοί: Ντακότα Φάνιν, Τία Καρέρε, Κέβιν Μακ Ντόναλντ, Τζέισον Σκοτ Λι, Κρις Σάντερς



Leroy & Stitch (2006) 
"Λιρόϊ και Στιτς" 
★★★★★★☆☆☆☆ 
Μετά από τρία ολόκληρα χρόνια προσπαθειών να εντοπίσει τα 625 πειραματικά πλάσματα του Δόκτορα Τζούμπα και να βρει ένα σπίτι για κάθε ένα από αυτά, η Λίλο και η οικογένειά της τιμούνται από την Διαγαλαξιακή Συμμαχία. (73 λεπτά) (Ηλικία: 4+)
Σκηνοθεσία: Τόνι Γκρεγκ, Μπομπς Γκάναγουεϊ
Ηθοποιοί: Ντάβεϊ Τσέις, Τία Καρέρε, Κρις Σάντερς, Κέβιν Μακ Ντόναλντ




Τηλεοπτικές Σειρές:

 
Lilo & Stitch: The Series (2003) 
"Λίλο και Στιτς: Η Σειρά" 
★★★★★★☆☆☆ 
Το θορυβώδες δίδυμο πρέπει να βρει τα υπόλοιπα 625 πειραματικά εξωγήινα πλάσματα του Δρ. Τζούμπα, τα οποία έχουν εξαπλωθεί στη Χαβάη. (30 λεπτά) (Ηλικία: 4+)







Stitch! (2008-2012) 
"Στιτς!" 
★★★★★★☆☆☆☆ 
Η άνιμε διασκευή του Λίλο και Στιτς, όπου στη θέση της Λίλο έχει ως ηρωίδα ένα κορίτσι από την Ιαπωνία, το οποίο ονομάζεται Γιούνα, και διαδραματίζεται σε ένα φανταστικό νησί της Οκινάουα, αντί στην Χαβάη. (30 λεπτά) (Ηλικία: 4+)