Πώς να Εκπαιδεύσετε το Δράκο σας (2010)



Πώς να Εκπαιδεύσετε το Δράκο σας (2010)

Πώς να Εκπαιδεύσετε το Δράκο σας (2010)


Οι Καλύτερες Ταινίες για Παιδιά Πώς να Εκπαιδεύσετε το Δράκο σαςHow to Train Your Dragon (2010)
"Πώς να Εκπαιδεύσετε το Δράκο σας"
★★★★★★★★★★
Στο Μπερκ, ένα μυθικό σκανδιναβικό νησί το οποίο γίνεται συχνά στόχος επιδρομών δράκων, ο Hiccup, ένας μικροκαμωμένος και εφευρετικός 15χρονος Βίκινγκ είναι πολύ αδύναμος για να τους πολεμήσει. Αντ’ αυτού δημιουργεί μηχανήματα και με ένα από αυτά καταφέρνει να αιχμαλωτίσει τον πιο μυστηριώδη και δυνατό δράκο από όλους. Όταν όμως βρίσκεται αντιμέτωπος με το τραυματισμένο πλάσμα, αντί να το σκοτώσει, το περιθάλπει, του δίνει το όνομα Toothless και το εκπαιδεύει κρυφά από τους συμπολίτες του, οι οποίοι είναι πεπεισμένοι πως οι δράκοι είναι αιμοδιψή και ανελέητα όντα. (98 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Κρις Σάντερς, Ντιν ΝτέΜπλουα
Ηθοποιοί: Τζέι Μπάρουσελ, Κρεγκ Φέργκιουσον, Αμέρικα Φερέρα, Τζόνα Χιλ, Κρίστοφερ Μιντζ-Πλας, Τ.Τζέι Μίλερ, Κρίστεν Γουίγκ, Ντέιβιντ Τέναντ, Τζεράρντ Μπάτλερ


Η 19η κινηματογραφική παραγωγή της DreamWorks Animation είναι μια συναρπαστική περιπέτεια φαντασίας από τους σκηνοθέτες Κρις Σάντερς και Ντιν ΝτέΜπλουα. To Πώς να Εκπαιδεύσετε το Δράκο σας (2010) ήταν υποψήφιο για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων, το οποίο τελικά κατέκτησε το Toy Story 3 (2010) της Pixar. Ωστόσο, το 1ο κεφάλαιο του franchise του κόσμου των δράκων κέρδισε δέκα Annie Awards, ανάμεσά τους και το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων.

Τα θέματα

Η ιστορία, η οποία βασίζεται στη σειρά παιδικών μυθιστορημάτων της βρετανίδας συγγραφέα Κρεσίντα Κάουελ, αν και διατηρεί τον παιδικό και παιχνιδιάρικο χαρακτήρα των βιβλίων, διαφέρει αισθητά σε σχέση με την πηγή της. Η αντικατάσταση και διαφοροποίηση βασικών χαρακτήρων, όπως η προσθήκη της δυναμικής Άστριντ Χόφερσον και η αλλαγή του μικροσκοπικού και ανυπάκουου Toothless (Φαφούτης) των βιβλίων σε έναν ισχυρό και ευγνώμων δράκο, εμπλουτίζουν τις σχέσεις του ήρωα και χαρίζουν εντυπωσιακή δράση. Οι αλλαγές αυτές σε συνδυασμό με την ανάπτυξη σημαντικών αλληγορικών θεμάτων για τις διαπολιτισμικές σχέσεις και την αποδοχή της διαφορετικότητας δημιούργησαν μια ολοκαίνουρια, δυνατή ιστορία με απρόσμενο δραματικό βάθος.

Η ταινία με ενθουσιώδη διάθεση, ευφυές χιούμορ, εκθαμβωτικά γραφικά και απογειωτικές σκηνές δράσης επικεντρώνεται στον αδελφικό δεσμό που αναπτύσσεται μεταξύ δύο παραδοσιακών εχθρών, ενός Βίκινγκ και ενός δράκου, και στο πως αυτή η απρόβλεπτη, δυνατή φιλία αλλάζει τους κόσμους και των δύο για πάντα.

Η ιστορία πραγματεύεται θεμελιώδη ζητήματα της ζωής των παιδιών, όπως η αυτοεξερεύνηση, η αυτογνωσία, η κοινωνική αποδοχή, η φιλία, η αντίδραση ενάντια στα κοινωνικά κατεστημένα, οι σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, η ανταπόκριση στις προσδοκίες των γονέων και άλλα σοβαρά και ενδιαφέροντα θέματα, τα οποία είναι άψογα συνυφασμένα με τη διασκεδαστική, περιπετειώδη πλοκή.

Τα καλλιτεχνικά στοιχεία

Το υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής Επένδυσης ορχηστρικό σκορ του Τζον Πάουελ, αποτελείται από συναισθηματικά, ζεστά και ήσυχα κομμάτια, αλλά και από δυνατές, επικές, συχνά εκστατικές συνθέσεις. Ο πλούσιος, ασυνήθιστος ήχος πηγάζει από τον συνδυασμό κλασικών κρουστών και έγχορδων οργάνων με σκωτσέζικα και ιρλανδικά πνευστά, τα οποία συνθέτουν απολαυστικές πρωτότυπες μελωδίες με Κέλτικες επιρροές, όχι όμως και ενδεικτικές των παραδοσιακών Σκανδιναβικών ήχων.

Ο φανταστικός κόσμος των Βίκινγκ είναι ένα πανέμορφο μα σκληρό και δυσπρόσιτο μέρος γεμάτο άγρια ​​αξιοθέατα, το οποίο θυμίζει τις βορειοανατολικές ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού. Το βραχώδες νησί, η ατμοσφαιρική του ομίχλη, ο αστραφτερός νυχτερινός ουρανός και η μαγευτική λίμνη μέσα στο κατάφυτο δάσος πλημμυρίζουν από ένα φυσικό φως, το οποίο σπάνια συναντάται σε ταινία κινουμένων σχεδίων.

Οι θεαματικές σκηνές πτήσης κόβουν την ανάσα και οι χαρακτήρες εντυπωσιάζουν με την ποικιλομορφία τους και την εκφραστικότητά τους. Ο σχεδιασμός του προσώπου του Toothless, θυμίζει τον εξωγήινο Στιτς από την ταινία της DisneyΛίλο & Στιτς (2002), την οποία είχαν επίσης σκηνοθετήσει ο Κρις Σάντερς και ο Ντιν ΝτέΜπλουα.

Η πλοκή της ταινίας Πώς να Εκπαιδεύσετε το Δράκο σας (2010)

Όταν ο μοναχικός Hiccup (Ψάρης) καταφέρνει να καταρρίψει τον πιο σπάνιο δράκο από όλους, κανείς στο χωριό του δεν τον πιστεύει. Ενώ του δίνεται η ευκαιρία να σκοτώσει τον τραυματισμένο δράκο και έτσι να αποδείξει επιτέλους τον εαυτό του στην υπόλοιπη φυλή και σημαντικότερα για τον ίδιο, να κερδίσει την πολυπόθητη αποδοχή του πατέρα του, ο καλόκαρδος νέος παίρνει τον Toothless υπό την προστασία του. Φροντίζοντας τον Toothless, ο Hiccup ανακαλύπτει πως οι δράκοι δεν είναι τόσο επιθετικοί όσο είχε οδηγηθεί να πιστεύει.

Παρατηρώντας τον πανέξυπνο και προστατευτικό νέο σύντροφο του, ο Hiccup κατανοεί τους δράκους και ανακαλύπτει τρόπους για να τους ηρεμεί και να τους εκπαιδεύει. Το πρωτοφανές ταλέντο του το εφαρμόζει στα μαθήματα μάχης εναντίον αιχμάλωτων δράκων, που διδάσκει ο Γκόμπερ, ο τραχύς μα στοργικός σιδεράς του χωριού. Με τις αναπάντεχες ικανότητές του, το μέχρι πρότινος περιθωριοποιημένο αγόρι κερδίζει τον θαυμασμό των συμπολιτών του.

Στα μαθήματα συμμετέχουν άλλοι πέντε νεαροί Βίκινγκ, ο υπερόπτης Σνότλουτ, τα άξεστα δίδυμα αδέλφια Ράφνατ και Τάφνατ, ο δειλός μα ενθουσιώδης Φίσλεγκς και η γενναία Άστριντ. Ο Hiccup μεταλαμπαδεύει στους συμμαθητές του τις νέες του γνώσεις και τους παρουσιάζει τα άφθονα πλεονεκτήματα που μπορούν να προκύψουν από την ειρηνική συνύπαρξη ανθρώπων και δράκων.

Η ιστορία εξερευνά τις σχέσεις γονέων και παιδιών και την ανάγκη και τις δοκιμασίες της αμφισβήτησης της εγκυρότητας των καθιερωμένων αντιλήψεων. Ως επέκταση του κεντρικού μεταφορικού θέματος των φυλετικών διακρίσεων προσφέρονται πληθώρα άλλων θετικών μηνυμάτων για τη σχέση μεταξύ ανθρώπων και ζώων, τα οφέλη της ειρήνης, την αξία της συνεργασίας, της ανοιχτής σκέψης και της ανάγκης απόκτησης εμπεριστατωμένων γνώσεων και ορθής εικόνας του κόσμου.


Η ταινία περιέχει έντονη δράση, αγωνία και κάποιες ήπια τρομακτικές σκηνές με μάχες μεταξύ Βίκινγκ και δράκων. Σημειώνονται εκρήξεις και μαζικές καταστροφές, ενώ τραυματίζονται σοβαρά κεντρικοί χαρακτήρες και από τις δύο πλευρές.


Συνέχειες:
  
How to Train Your Dragon 2 (2014)
"Πώς να Εκπαιδεύσετε το Δράκο σας 2" 
★★★★★★★★★☆
Πέντε χρόνια αφού οι Βίκινγκ και οι δράκοι έκαναν ειρήνη, ζουν μαζί αρμονικά στο νησί του Μπεργκ. Καθώς ο Hiccup πετά με τον Toothless ανακαλύπτοντας και χαρτογραφώντας ανεξερεύνητες περιοχές του κόσμου τους, ανακαλύπτει πως ο αιμοδιψής κατακτητής Ντράγκο Βλάντβιστ, αιχμαλωτίζει δράκους και σχεδιάζει να επιτεθεί με αυτούς στο Μπερκ. Παρά τις προσπάθειες του πατέρα του να αποφύγει τη σύγκρουση με τον ανελέητο Ντράγκο, ο Hiccup είναι αποφασισμένος να τον αντιμετωπίσει και στο πλευρό του στέκονται οι... (Περισσότερα)


Πώς να Εκπαιδεύσετε το Δράκο σας 3 (2019)How to Train Your Dragon: The Hidden World (2019)
"Πώς να Εκπαιδεύσετε το Δράκο σας 3"
★★★★★★★★☆☆
Ενώ πλέον οι Βίκινγκ του Μπερκ δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς τους αγαπημένους δράκους τους, συνειδητοποιούν πως έχουν μετατραπεί σε εύκολο στόχο για κακοποιούς που θέλουν να αιχμαλωτίσουν τους ιπτάμενους φίλους τους. Ο Hiccup, ως επικεφαλής της φυλής, αποφασίζει πως για να επιβιώσουν την απειλή θα πρέπει να αφήσουν πίσω το χωριό των προγόνων τους και να αναζητήσουν τον μυθικό Κρυφό Κόσμο, από όπου λέγεται πως προέρχονται οι δράκοι. Παράλληλα, ο Toothless συναντά για... (Περισσότερα)