Toy Story 3 (2010)


Η Ιστορία των Παιχνιδιών 3 (2010)

Η Ιστορία των Παιχνιδιών 3 (2010)


Toy Story 3 (2010)
★★★★★★★★★★
Ο 17χρονος πλέον Άντι αποφασίζει να πάρει μαζί του στο κολέγιο τον Γούντι και πακετάρει τα υπόλοιπα αγαπημένα του παιχνίδια για να τα φυλάξει στο πατάρι. Κατά λάθος όμως, τα παιχνίδια καταλήγουν στον κάδο σκουπιδιών. Αν και ο Γούντι τους εξηγεί πως πρόκειται για παρεξήγηση, εκείνα ανησυχούν για το αβέβαιο μέλλον τους κοντά στον σχεδόν ενήλικο πια Άντι. Τότε αποφασίζουν να βρουν ένα νέο σπίτι στον φαινομενικά ειδυλλιακό παιδικό σταθμό Σάνισαϊντ. Από εκεί όμως, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπα με ασυγκράτητα νήπια και μια συμμορία παιχνιδιών, προσπαθούν να επιστρέψουν σπίτι. (103 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Λι Άνκριτς
Ηθοποιοί: Τομ Χανκς, Τιμ Άλεν, Τζόαν Κιούζακ, Ντον Ρικλς, Τζον Ράτζενμπεργκερ, Γουάλας Σον, Νεντ Μπίτι, Τζόντι Μπένσον, Μάικλ Κίτον

Mε μια συναρπαστική περιπέτεια, πλούσια σε κωμικά και δραματικά στοιχεία και ισχυρά θέματα που απευθύνονται άμεσα στις ανησυχίες των γονέων, το Toy Story 3 (2010) είναι το καλύτερο κεφάλαιο του πολυβραβευμένου franchise. Ενός franchise, μάλιστα, του οποίου τα τρία πρώτα μέρη κρατούν σταθερά μία από τις πρώτες θέσεις σε κάθε σημαντική λίστα με τις καλύτερες τριλογίες όλων των εποχών.

Πριν ακόμα κυκλοφορήσει το πρώτο μέρος, το Toy Story (1995), είχε εξάψει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς ήταν η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων που δημιουργήθηκε ποτέ εξ ολοκλήρου με τη χρήση υπολογιστών. Όταν τελικά κυκλοφόρησε η πρώτη ταινία της Pixar, κατέστη σαφές ότι δεν επρόκειτο απλώς για ένα τεχνολογικό ορόσημο. Αντίθετα, υπήρξε η αφετηρία μιας νέας, συναρπαστικής περιόδου τόσο στο animation όσο και στις οικογενειακές ταινίες εν γένει.

Η ταινία σταθμός, με τη βαθυστόχαστη ιστορία, τους σύνθετους χαρακτήρες, τα εντυπωσιακά γραφικά, την εκφραστική μουσική, τις ενθουσιώδεις φωνητικές ερμηνείες, τη θεαματική δράση, το ευφυές χιούμορ και την ακαταμάχητη συγκίνηση της, κατέκτησε τους κριτικούς και το κοινό της, παιδιά και ενήλικες. Μεταξύ άλλων διακρίσεων, το πρώτο μέρος τιμήθηκε και με μία υποψηφιότητα για το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου. Αυτή ήταν μία διάκριση που δεν είχε λάβει ποτέ πριν καμία ταινία κινουμένων σχεδίων.

Αντίθετα με τον κανόνα, η συνέχεια, το Toy Story 2 (1999), ήταν εξίσου καλή, και αναπάντεχα, το τρίτο κεφάλαιο ξεπέρασε τις υψηλές προσδοκίες που είχαν θέσει οι δύο προηγούμενες. Το Toy Story 3 του Λι Άνκριτς, ήταν υποψήφιο για 5 Όσκαρ, ανάμεσά τους και για το βραβείο Σεναρίου, όπως το πρώτο μέρος. Επιπλέον, έγινε η τρίτη ταινία κινουμένων σχεδίων που προτάθηκε ποτέ για το βραβείο Καλύτερης Ταινίας μετά τις Η Πεντάμορφη και το Τέρας (1991) και Ψηλά στον Ουρανό (2009). Τελικά, κατέκτησε τα Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων και Καλύτερου Τραγουδιού με το “We Belong Together” του Ράντι Νιούμαν.

Πέραν της κριτικής αναγνώρισης, η 11η κινηματογραφική παραγωγή της Pixar αποδείχθηκε και τεράστια οικονομική επιτυχία. Ξεπερνώντας το Σρεκ 2 (2004), το Toy Story 3 έγινε η πιο επιτυχημένη εμπορικά παραγωγή κινουμένων σχεδίων στην ιστορία του κινηματογράφου. Επιπλέον, ήταν και η πρώτη που ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε εισπράξεις, ένα ρεκόρ που έσπασε η ταινία της DisneyΨυχρά κι Ανάποδα (2014).

Η ταινία παρουσιάζει εξελιγμένα γραφικά, εισάγει νέους, δροσερούς χαρακτήρες και οι ερμηνείες του ταλαντούχου καστ είναι εκφραστικές όπως πάντα. Η απολαυστική ιστορία περιέχει βαθιά μηνύματα για τη φιλία, την οικογένεια, την αφοσίωση, τη ζωή, την αλλαγή, και τον θάνατο.

Το σενάριο είναι στο σύνολό του πλούσιο σε συναίσθημα, χιούμορ και δράση. Ωστόσο, η υπεροχή της ταινίας προέρχεται από τη δραματική κορύφωση της. Μία συγκλονιστική στιγμή που αναγνωρίζεται ευρέως ως μία από τις μεγαλύτερες στιγμές του κινηματογράφου. Σε μία αγωνιώδη ακολουθία, οι ήρωες ενωμένοι και αντιμέτωποι με την καταστροφή τους αποδέχονται το επικείμενο τέλος τους με τη γαλήνη και το σθένος που πηγάζει από μια ζωή που εξετέλεσε το σκοπό της και μοιράστηκε με μια αγαπημένη οικογένεια.

Αργότερα, η εξίσου δυνατή και συγκινητική λύση της ιστορίας, κλείνει ταυτόχρονα και την τριλογία, στο κέντρο της οποίας βρίσκεται η ωρίμανση των παιδιών και οι αλλαγές που φέρνει σε όλη την οικογένεια η ανεξαρτητοποίησή τους. Η αναπάντεχη μα ταυτόχρονα φυσική εξέλιξη, δίνει νέα ζωή τόσο στα αγαπημένα παιχνίδια όσο και στο ίδιο το franchise, δημιουργώντας το υπόβαθρο του Toy Story 4 (2019).

Σε μια ιδιαίτερα αγωνιώδη σκηνή τα παιχνίδια κινούνται προς έναν αποτεφρωτήρα, χωρίς κάποιον εμφανή τρόπο διαφυγής. Μερικά από τα παιχνίδια του παιδικού σταθμού είναι ήπια τρομακτικά.

Τα μηνύματα του Toy Story 3 (2010) τονίζουν την αξία της συνεργασίας, της φιλία, της οικογένειας, της αφοσίωσης, και της αποδοχής της αλλαγής ως φυσικό κομμάτι της ζωής.


Προηγούμενες Ταινίες:

Toy Story (1995)
"Η Ιστορία των Παιχνιδιών
★★★★★★★★★★ 
Ο σερίφης Γούντι, το αγαπημένο παιχνίδι του εξάχρονου Άντι, νιώθει να απειλείται από τον ερχομό ενός νέου παιχνιδιού, του εντυπωσιακού διαστημάνθρωπου Μπαζ Λάιτγιαρ. Προσπαθώντας να κερδίσει λίγο χρόνο με τον Άντι, ο Γούντι, ρίχνει κατά λάθος τον Μπαζ από το παράθυρο, όμως σπεύδει να διορθώσει το λάθος του, αποφασισμένος να επιστρέψει τον Μπαζ στον νεαρό ιδιοκτήτη τους, πριν το παιδί μετακομίσει με την οικογένειά του σε ένα νέο σπίτι. Αντί για το σπίτι του Άντι όμως, τα δύο παιχνίδια καταλήγουν στο... (Περισσότερα)


Η Ιστορία των Παιχνιδιών 2Toy Story 2 (1999)
"Η Ιστορία των Παιχνιδιών 2
★★★★★★★★★★ 
Καθώς ο Άντι και ο Γούντι ετοιμάζονται φύγουν για την κατασκήνωση, ένα ατύχημα αναγκάζει τον Άντι να αφήσει πίσω το πιστό παιχνίδι καουμπόι. Όταν ένας συλλέκτης παιχνιδιών κλέβει τον Γούντι, ο Μπαζ ηγείται της ομάδας διάσωσης που αναλαμβάνει να τον φέρει πίσω. Ταυτόχρονα, ο Γούντι ανακαλύπτει πως ο ίδιος είναι ένα σπάνιο συλλεκτικό κομμάτι μιας τηλεοπτικής σειράς της δεκαετίας του 1950 και συναντά άλλα τρία παιχνίδια του σετ, τη δυναμική καουμπόισσα Τζέσι, το παιχνιδιάρικο άλογο Bullseye και τον άθικτο... (Περισσότερα)



Επόμενη Ταινία:

Toy Story 4 (2019)Toy Story 4 (2019)
"Η Ιστορία των Παιχνιδιών 4
★★★★★★★★
Αφότου o Άντι χάρισε τα παιχνίδια του στη νεαρή Μπόνι, ο Γούντι συνειδητοποιεί ότι δεν καταλαμβάνει την ίδια ξεχωριστή θέση στην καρδιά της όπως στου Άντι. Όμως, προσηλωμένος στην ιδέα πως ένα παιχνίδι πρέπει να είναι αφοσιωμένο στο παιδί του, αναλαμβάνει να βοηθήσει τον Φόρκι, το νέο αγαπημένο παιχνίδι της Μπόνι που δημιούργησε μόνη της, να αποδεχτεί το ρόλο του ως παιχνίδι. Όταν ο Γούντι και ο Φόρκι απομακρύνονται από την Μπόνι κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, συναντούν την αδίστακτη κούκλα Γκάμπι... (Περισσότερα)



Μικρού Μήκους:

Hawaiian Vacation (2011)
"Διακοπές στη Χαβάη" 
★★★★★★★★★☆
Τα παιχνίδια δημιουργούν για τον Κεν και την Μπάρμπι ένα ταξίδι στην εξωτική Χαβάη, μέσα από το υπνοδωμάτιο της Μπόνι. (6 λεπτά) (Ηλικία: 4+) 






Small Fry (2011) 
★★★★★★★★★☆
Μια μίνι εκδοχή του Μπαζ, που διατίθεται από αλυσίδα φαστ φουντ, αλλάζει θέσεις με τον αληθινό και η υπόλοιπη παρέα καλείται να τα βγάλει πέρα με τον μικροσκοπικό απατεώνα. (7 λεπτά) (Ηλικία: 4+)






Partysaurus Rex (2012)
"Παρτίσαυρος Ρεξ" 
★★★★★★★★★☆
Όταν Rex βρίσκεται στο μπάνιο της Μπόνι, διοργανώνει ένα ενδιαφέρον αφρόλουτρο για τους νέους του φίλους. Πολύχρωμο και μουσικό, ίσως το καλύτερο spin-off της σειράς της Ιστορίας των Παιχνιδιών. (7 λεπτά) (Ηλικία: 4+)





Toy Story of Terror (2013)
"Μια Τρομακτική Ιστορία Παιχνιδιών" 
★★★★★★★★★
Τα αγαπημένα μας παιχνίδια ξεκινάνε ένα οδικό ταξίδι, μα ένα απροσδόκητο γεγονός τα οδηγεί σε ένα μοτέλ στην άκρη του δρόμου. Εκεί, θα βρεθούν αντιμέτωπα με μια μυστηριώδη, τερατώδη και τρομακτική αλληλουχία γεγονότων. (22 λεπτά) (Ηλικία: 4+)





Toy Story of Terror (2013)
"Μια Τρομακτική Ιστορία Παιχνιδιών" 
★★★★★★★★★
Δυο μέρες μετά τα Χριστούγεννα η Μπόνι επισκέπτεται έναν φίλο της. Εκεί τα αγαπημένα μας παιχνίδια γνωρίζονται με ένα σετ από φιγούρες δράσης και ανακαλύπτουν ότι τα νεόφερτα δεινοσαυροειδή δεν ξέρουν πως είναι παιχνίδια. (22 λεπτά) (Ηλικία: 4+)