Μπολτ (2008)



Μπολτ (2008)


     
Bolt (2008)
"Μπολτ"
★★★★★★★☆☆☆
Ο Μπολτ, ο σκύλος πρωταγωνιστής μιας τηλεοπτικής σειράς του Χόλιγουντ, έχει περάσει όλη του τη ζωή στο στούντιο πιστεύοντας ότι οι περιπέτειες του είναι αληθινές και ότι στ’ αλήθεια κατέχει υπερδυνάμεις. Όταν οδηγείται να πιστέψει πως η νεαρή κηδεμόνας και συμπρωταγωνίστρια του, η Πένι, έχει απαχθεί από τον μοχθηρό Δρ. Κάλικο, προσπαθεί να τη σώσει. Όμως, άθελά του εγκλωβίζεται σε μία κούτα με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Εκεί, με τη βοήθεια της απρόθυμης γάτας Μίτενς και του ενθουσιώδους χάμστερ Ράινο, ο Μπολτ προσπαθεί να επιστρέψει στην αγαπημένη του Πένι. (96 λεπτά) (Ηλικία: 5+)
Σκηνοθεσία: Μπάιρον Χάουαρντ, Κρις Γουίλιαμς
Ηθοποιοί: Τζον Τραβόλτα, Μάιλι Σάιρους, Σούζι Έσμαν, Μάρκ Γουάλτον, Μάλκομ ΜακΝτάουελ, Τζέιμς Λίπτον, Γκρεγκ Τζέρμαν


Η υποψήφια για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων, 48η ταινία της Disney Animation, είναι μία γλυκιά κωμική περιπέτεια με γρήγορη δράση και συναίσθημα. Η ταινία Μπολτ (2008) διακρίνεται ως η πρώτη παραγωγή του στούντιο που αναπτύχθηκε από τον συνιδρυτή της Pixar, Τζον Λάσιτερ, όταν κατέλαβε τη θέση του επικεφαλής του δημιουργικού τμήματος της Disney. Ταυτόχρονα, σηματοδοτεί και το τέλος της έκτης εποχής του στούντιο, της Μετα-Αναγεννησιακής Εποχής.

Ο Μπολτ κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού show ζει μια μοναχική ζωή, ανησυχώντας διαρκώς για την ασφάλεια της Πένι. Η Πένι που τον αγαπά  όσο την αγαπά και εκείνος, στεναχωριέται που πρέπει να μένει μόνος του στο στούντιο και προσπαθεί να τον πάρει σπίτι μαζί της, για να ζήσει σαν κανονικός σκύλος.

Όταν ο Μπολτ βρίσκεται στον έξω κόσμο και ανακαλύπτει ότι δεν είναι πανίσχυρος και άτρωτος όπως πίστευε, νιώθει αδύναμος και ευάλωτος. Όμως, χάρη στις νέες του εμπειρίες και στη βοήθεια των καινούριων του φίλων συνειδητοποιεί πως ακόμα και ως φυσιολογικός σκύλος μπορεί να είναι δυνατός και ανθεκτικός. Επιπλέον, ανακαλύπτει ότι μια ζωή χωρίς υπερδυνάμεις μπορεί να είναι πιο διασκεδαστική και ολοκληρωμένη.

Η πνευματώδης γάτα Μίτενς παρασύρεται βίαια στην περιπέτεια του Μπολτ. Όμως, σύντομα συνειδητοποιεί ότι ο Μπολτ και ο Ράινο συμπληρώνουν το κενό που άφησε μέσα της η εγκατάλειψή της από την ανθρώπινη οικογένειά της. Αντίθετα με την κυνική Μίτενς, ο Ράινο διακατέχεται από παρόμοιες ψευδαισθήσεις με τον Μπολτ. Ωστόσο, το αφοσιωμένο χάμστερ είναι αυτό που τελικά βοηθά τον παραπλανημένο σκύλο να καταλάβει πως δεν χρειάζεται υπερδυνάμεις για να είναι ήρωας.

Η ιστορία προβάλλει μηνύματα για την αφοσίωση, τη φιλία, την οικογένεια, την αποφασιστικότητα, τη γενναιότητα και τη συνεργασία. Επιπλέον, μεταδίδει ξεκάθαρα την ιδέα πως το να μην είναι κανείς πανίσχυρος και άτρωτος δεν σημαίνει πως είναι αδύναμος και ευάλωτος. Επίσης, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με τη διαδικασία παραγωγής ταινιών. Ενώ, θα γνωρίσουν και μερικά από τα πιο διάσημα ορόσημα του δρόμου που συνδέει την ανατολική με τη δυτική ακτή των ΗΠΑ.