Ο Αδερφός μου, ο Αρκούδος (2003)



Ο Αδερφός μου, ο Αρκούδος (2003)

Ο Αδερφός μου, ο Αρκούδος (2003)


Brother Bear (2003)
"Ο Αδερφός μου, ο Αρκούδος" 
★★★★★★★☆☆☆
Όταν ο Κενάι, ένα παρορμητικό αγόρι μιας προϊστορικής φυλής προκαλεί από θυμό σε μάχη μια αρκούδα, τα μεγαλύτερα αδέλφια του, Σίτκα και Ντενάχι, σπεύδουν να τον σώσουν. Στην προσπάθειά του να σώσει τα αδέλφια του, ο Σίτκα θυσιάζει τη ζωή του και ο Κενάι κατηγορώντας άδικα την αρκούδα για τον θάνατο του Σίτκα, την κυνηγά και τελικά τη σκοτώνει. Τότε, μεταμορφώνεται και ο ίδιος σε αρκούδα και για να επανακτήσει την ανθρώπινη μορφή του πρέπει να συναντήσει το πνεύμα του Σίτκα σε ένα μακρινό βουνό. Στη διαδρομή οδηγός του γίνεται ένα νεαρό αρκουδάκι, ο Κόντα. (85 λεπτά) (Ηλικία: 5+)
Σκηνοθεσία: Άαρον Μπλέιζ, Ρόμπερτ Γουόκερ
Ηθοποιοί: Χοακίν Φίνιξ, Τζέρεμι Σουαρέζ, Τζέισον Ρέιζ, Ντι Μπι Σουίνι, Τζοάν Κόπλαντ, Εστέλ Χάρις, Ντέιβ Τόμας, Ρικ Μοράνις, Χάρολντ Γκουλντ


Υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων, το οποίο τελικά κατέκτησε η ταινία της Pixar Ψάχνοντας τον Νέμο (2003), η 44η ταινία της Disney Animation είναι μια γλυκιά και, για το μεγαλύτερο μέρος της, ανάλαφρη περιπέτεια φαντασίας. Ο Αδερφός μου, ο Αρκούδος (2003), με δραματικά και κωμικά στοιχεία, πραγματεύεται τους αδελφικούς δεσμούς, την ενηλικίωση, την απώλεια και την αγάπη.

Η ιστορία εκτυλίσσεται στην Αλάσκα, στο τέλος της Εποχής των Παγετώνων. Εκεί, οι συμπαθητικοί χαρακτήρες κινούνται μέσα σε ένα μαγευτικό φυσικό περιβάλλον. Η φύση εντυπωσιάζει με παγόβουνα, καταρράκτες, ποτάμια, δάση, λιβάδια, βραχώδη όρη και κοιλάδες λάβας. Όλα σχεδιασμένα στο χέρι και χρωματισμένα με νερομπογιές.

Η μουσική επένδυση των Μαρκ Μανσίνα και Φιλ Κόλινς, οι οποίοι είχαν συνεργαστεί τέσσερα χρόνια νωρίτερα και για την ταινία της Disney Ταρζάν (1999), συνδυάζει σύγχρονες μελωδίες με όργανα και ρυθμούς των Ιθαγενών της Αμερικής. Η ταινία περιέχει αρκετές αναφορές σε προϊστορικά πολιτισμικά στοιχεία, όπως τη ζωγραφική των σπηλαίων και παλαιολιθικές πεποιθήσεις και πρακτικές.

Ο Κενάι ανυπομονεί για την τελετή ενηλικίωσής του, κατά την οποία η σαμάνος της φυλής θα του παραδώσει το τοτέμ του. Το τοτέμ, είναι ένα περιδέραιο σε σχήμα ζώου, το οποίο αντιπροσωπεύει την αξία που θα τον βοηθήσει να εξελιχθεί σε άνδρα. Όταν λαμβάνει το τοτέμ της αρκούδας που συμβολίζει την αγάπη, το αγόρι απογοητεύεται. Ο Κενάι, το θεωρεί υποδεέστερο από τα τοτέμ των αδελφών του, τον αετό της καθοδήγησης του Σίτκα και τον λύκο της σοφίας του Ντενάχι.

Όταν μεταμορφώνεται σε αρκούδα, ο Κενάι με οδηγό του τον Κόντα, ένα φιλικό, γεμάτο ενέργεια αρκουδάκι που έχει χάσει τη μητέρα του, έχει την ευκαιρία να αναπτύξει μια νέα κατανόηση για τη φύση, τα υπόλοιπα πλάσματα και την υπευθυνότητα. Μα πάνω από όλα αντιλαμβάνεται την ανεκτίμητη αξία της αγάπης και τη σημασία της αδελφοσύνης.

H ταινία περιέχει αγωνιώδεις μάχες μεταξύ ανθρώπων και μιας αρκούδας, τον εκτός οθόνης θάνατο δύο χαρακτήρων και μια συναισθηματικά έντονη αποκάλυψη.



Συνέχεια:

Brother Bear 2 (2006) 
"Ο Αδερφός μου, ο Αρκούδος 2" 
★★★★★★☆☆☆☆ 
Μια παλιά φίλη του Κενάι χρειάζεται τη βοήθειά του, και αυτό δεν ευχαριστεί καθόλου τον Κόντα. (74 λεπτά) (Ηλικία: 5+)
Σκηνοθεσία: Μπεν Γκλακ
Ηθοποιοί: Μάντι Μουρ, Πάτρικ Ντέμπσεϊ, Ρικ Μοράνις, Τζέρεμι Σουάρεζ