Ο Αδερφός μου, ο Αρκούδος (2003)Ο Αδερφός μου, ο Αρκούδος (2003)

Ο Αδερφός μου, ο Αρκούδος (2003)


Brother Bear (2003)
"Ο Αδερφός μου, ο Αρκούδος" 
★★★★★★★☆☆☆
Όταν ο Κενάι, ένα παρορμητικό αγόρι μιας προϊστορικής φυλής προκαλεί σε μάχη μια αρκούδα, τα αδέλφια του, Σίτκα και Ντενάχι, σπεύδουν να τον σώσουν. Ο Σίτκα θυσιάζει τη ζωή του για να βοηθήσει τους δύο αδελφούς του, ενώ ο Κενάι κατηγορώντας την αρκούδα για τον θάνατο του Σίτκα, την κυνηγά και τη σκοτώνει. Τότε, μεταμορφώνεται και ο ίδιος σε αρκούδα και για να επανακτήσει την ανθρώπινη μορφή του πρέπει να συναντήσει το πνεύμα του Σίτκα σε ένα μακρινό βουνό. (85 λεπτά) (Ηλικία: 5+)
Σκηνοθεσία: Άαρον Μπλέιζ, Ρόμπερτ Γουόκερ
Ηθοποιοί: Χοακίν Φίνιξ, Τζέρεμι Σουαρέζ, Τζέισον Ρέιζ, Ντι Μπι Σουίνι, Τζοάν Κόπλαντ, Εστέλ Χάρις, Ντέιβ Τόμας, Ρικ Μοράνις, Χάρολντ Γκουλντ


Υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων, η 44η ταινία της Disney Animation είναι μια γλυκιά, και για το μεγαλύτερο μέρος της ανάλαφρη περιπέτεια, η οποία με δραματικά και κωμικά στοιχεία πραγματεύεται τους αδελφικούς δεσμούς, την ενηλικίωση, την απώλεια και την αγάπη.

Η ιστορία εκτυλίσσεται στην Αλάσκα, στο τέλος της Εποχής των Παγετώνων, όπου οι συμπαθητικοί χαρακτήρες κινούνται μέσα σε ένα μαγευτικό φυσικό περιβάλλον με παγόβουνα, καταρράκτες, ποτάμια, δάση, λιβάδια, βραχώδη όρη και κοιλάδες λάβας, σχεδιασμένα στο χέρι και χρωματισμένα με νερομπογιές.

Η μουσική επένδυση από τον Μαρκ Μανσίνα και τον Φιλ Κόλινς, συνδυάζει σύγχρονες μελωδίες με όργανα και ρυθμούς των Ιθαγενών της Αμερικής, ενώ η ταινία περιέχει αρκετές αναφορές σε προϊστορικά πολιτισμικά στοιχεία, όπως τη  ζωγραφική των σπηλαίων και παλαιολιθικές πεποιθήσεις και πρακτικές.

Ο Κενάι ανυπομονεί για την τελετή ενηλικίωσής του, κατά την οποία η σαμάνος της φυλής θα του παραδώσει το τοτέμ του, ένα περιδέραιο σε σχήμα ζώου, το οποίο αντιπροσωπεύει την αξία που θα τον βοηθήσει να εξελιχθεί σε άνδρα. Όταν λαμβάνει το τοτέμ της αρκούδας που συμβολίζει την αγάπη, το αγόρι απογοητεύεται καθώς το θεωρεί υποδεέστερο από τα τοτέμ των αδελφών του, τον αετό της καθοδήγησης του Σίτκα και τον λύκο της σοφίας του Ντενάχι.

Όταν μεταμορφώνεται σε αρκούδα, ο Κενάι με οδηγό του τον Κόντα, ένα φιλικό, γεμάτο ενέργεια αρκουδάκι που έχει χάσει τη μητέρα του, έχει την ευκαιρία να αναπτύξει μια νέα κατανόηση της φύσης, των υπόλοιπων πλασμάτων, της υπευθυνότητας και της πολυτιμότητας της αγάπης.

H ταινία περιέχει μάχες μεταξύ ανθρώπων και μιας αρκούδας, τον εκτός οθόνης θάνατο δύο χαρακτήρων και μια συναισθηματικά έντονη αποκάλυψη.


Συνέχεια:

Brother Bear 2 (2006) 
"Ο Αδερφός μου, ο Αρκούδος 2" 
★★★★★★☆☆☆☆ 
Μια παλιά φίλη του Κενάι χρειάζεται τη βοήθειά του, και αυτό δεν ευχαριστεί καθόλου τον Κόντα. (74 λεπτά) (Ηλικία: 5+)
Σκηνοθεσία: Μπεν Γκλακ
Ηθοποιοί: Μάντι Μουρ, Πάτρικ Ντέμπσεϊ, Ρικ Μοράνις, Τζέρεμι Σουάρεζ