Η Εποχή της Δεύτερης Αναγέννησης της Disney (2010- )




Η Εποχή της Δεύτερης Αναγέννησης της Disney (2010- )

Ως Εποχή της Δεύτερης Αναγέννησης ή της Αναβίωσης της Disney (The Second Renaissance γνωστή και ως The Revival Era) αναφέρεται η άκρως επιτυχημένη κριτικά και εμπορικά χρονική περίοδος που ξεκίνησε το 2010 και εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι σήμερα. Οι ταινίες αυτής της περιόδου είναι ιδιαίτερα ποικίλες καθώς οι περιπέτειες που παρουσιάζουν εκτυλίσσονται σε διάφορους κόσμους, όπως εναλλακτικής πραγματικότητας, φουτουριστικούς ή παραμυθένιους, ενώ και οι χαρακτήρες είναι εξίσου ποικιλόμορφοι καθώς κυμαίνονται από μερικές από τις πιο ικανές πριγκίπισσες του στούντιο και υπερήρωες που βασίζονται στην ευφυία τους, μέχρι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών που αποζητούν να αποδείξουν πως είναι περισσότερα από όσα τους επιβάλει ο κώδικάς τους και ομιλούντα ζώα που αντιμετωπίζουν ώριμα κοινωνικά προβλήματα. Κοινοί παράγοντες αυτών των τεχνικά πρωτοποριακών και αισθητικά καθηλωτικών blockbusters είναι η πρωτοτυπία και η ευρηματικότητα των ιστοριών τους, η ενασχόληση τους με καίρια θέματα και η επικοινωνία ουσιωδών μηνυμάτων σχετικά με την ενδυνάμωση των γυναικών, την ανατροπή της τοξικής αρρενωπότητας και τον σεβασμό της πολιτισμικής διαφορετικότητας.

Η Εποχή της Δεύτερης Αναγέννησης της Disney (2010- )


Παρά τις χαμηλές επιδόσεις τους στο box office και τις ανάμεικτες κριτικές που έλαβαν, οι πειραματικές ταινίες της Μετα-Αναγεννησιακής Εποχής της Disney έθεσαν τόσο τα τεχνικά θεμέλια για την Εποχή της Δεύτερης Αναγέννησης όσο και τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό των ιστοριών του στούντιο.

Η άφιξη του Τζον Λάσιτερ στη θέση του Επικεφαλής Δημιουργικού του τμήματος animation, αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα σημεία καμπής στην ιστορία του στούντιο, καθώς η πολυετής εμπειρία του στην υπερεπιτυχημένη Pixar, έδειξε το δρόμο στην Disney για την παραγωγή ευρηματικών και οπτικά θεαματικών ιστοριών, γεμάτων χιούμορ, συναίσθημα, αξέχαστους χαρακτήρες και σημαντικά, σύγχρονα μηνύματα. 

Η μόνη ταινία που ξεχωρίζει σε αισθητική, ατμόσφαιρα, θέματα και επιδόσεις στο box office, είναι Ο Γουίνι το Αρκουδάκι (2011), η οποία αποτελεί sequel της ταινίας της Χάλκινης ΠεριόδουΟ Γουίνι το Αρκουδάκι (1977)

Αυτή η εποχή, είδε το στούντιο της Disney να απομακρύνεται από την ιδέα της ασπρόμαυρης ηθικής, εισάγοντας 5 θαυμαστούς αντιήρωες, τον Φλιν Ράιντερ, τον Ralph, την Έλσα, τον Νικ Γουάιλντ και τον Μάουι, οι οποίοι με τις κάποιες αρνητικές συμπεριφορές και τα ελαττώματά τους προτείνουν πως δεν χρειάζεται κανείς να είναι τέλειος ή αποδεκτός για να πράξει το σωστό και να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο.

Άλλο ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο είναι η εξέλιξη της πριγκιπικής γραμμής του στούντιο και κατ' επέκταση των γυναικείων προτύπων του. Κατά τη διάρκεια της Αναγεννησιακής Εποχής του, το στούντιο κατέβαλε μία συνειδητή προσπάθεια να αντικαταστήσει τις αδύναμες και εύθραυστες κλασικές πριγκίπισσες της Χρυσής και Ασημένιας Εποχής με επαναστατικές ηρωίδες με ελεύθερο πνεύμα και στόχο την απελευθέρωσή τους από στερεότυπα και την ανδρική εξουσία. Η τρέχουσα περίοδος ενδυναμώνει περεταίρω τους γυναικείους χαρακτήρες παρουσιάζοντας ανεξάρτητες, ικανές, μαχητικές ηρωίδες, όπως η σκληρά εργαζόμενη και αφοσιωμένη στους στόχους της Τιάνα, η καλλιεργημένη και θαρραλέα Ραπάνζελ, η αποφασιστική και πνευματώδης Βανέλοπι, οι ευφυείς επιστήμονες Go Go  και Honey Lemon, η ακατάβλητη Τζούντι Χοπς, η πανίσχυρη και υπεύθυνη Έλσα, η ηρωική Άννα, η γενναία ηγέτης Μοάνα, η ικανή Ράια και η υποστηρικτική Μιραμπέλ.

Η ίδια περίοδος προσφέρει επίσης έναν πολύ μεγάλο αριθμό θετικών προτύπων και για τα αγόρια, καθώς οι ανδρικοί χαρακτήρες της είτε είναι εξαρχής είτε, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους, εξελίσσονται σε ευγενικούς, προστατευτικούς, έντιμους και εργατικούς ήρωες. Μέσα από τις ποικίλες ιστορίες της Μετα-Αναγεννησιακής Εποχής προβάλλονται άνδρες διαφορετικών ηλικιών, εποχών και κοινωνικών τάξεων που μαθαίνουν να είναι ειλικρινείς με τον εαυτό τους για τα συναισθήματα, τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους και να αντιμετωπίζουν τους άλλους με καλοσύνη και σεβασμό.

Επιπλέον, η περίοδος αυτή κάλυψε ζωτικά θέματα προσωπικής ανάπτυξης, ηθικής και συμπεριφορών, όπως η σημασία της συνεργασίας, της αφοσίωσης στους στόχους και της επίμονης προσπάθειας, η εύρεση της προσωπικής ταυτότητας, η αποδοχή τόσο του εαυτού μας όσο και των ιδιαιτεροτήτων των άλλων, και η ανάγκη της εξάλειψης των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων. 

Με εξαίρεση τον Γουίνι και τον Παράξενο Κόσμο, όλες οι υπόλοιπες 10 ταινίες αυτής της περιόδου προτάθηκαν για τουλάχιστον από ένα Όσκαρ, συγκεντρώνοντας συνολικά 13 υποψηφιότητες και 3 νίκες. Ταυτόχρονα σημείωσαν και μεγάλες οικονομικές επιτυχίες, με 7 από αυτές να κατακτούν κατά την κυκλοφορία τους μία θέση ανάμεσα στις 20 ταινίες κινουμένων σχεδίων με τις υψηλότερες εισπράξεις όλων των εποχών, με τις Ο Βασιλιάς των Λιονταριών (2019), Ψυχρά κι Ανάποδα 2 (2019) και Ψυχρά κι Ανάποδα (2013) να κατακτούν τις 3 πρώτες θέσεις στη λίστα. 

Μάλιστα με εισπράξεις που ξεπέρασαν το 1,65 δισεκατομμύρια δολάρια, η φωτορεαλιστική επαναδημιουργία του Βασιλιά των Λιονταριών (1994) κρατά τον τίτλο της μεγαλύτερης εισπρακτικής επιτυχίας, όχι μόνο στην κατηγορία κινουμένων σχεδίων, αλλά και ανάμεσα στα μιούζικαλ, στα remakes και σε όλες τις παραγωγές της Walt Disney Pictures.



Οι Ταινίες της Εποχής της Δεύτερης Αναγέννησης σε Χρονολογική Σειρά: 


The Princess and the Frog (2009)
"Η Πριγκίπισσα και ο Βάτραχος"
★★★★★★★★☆☆
Η Τιάνα, ένα σκληρά εργαζόμενο κορίτσι, προσπαθεί με επιμονή να πραγματοποιήσει το παιδικό της όνειρο, να ανοίξει το δικό της εστιατόριο στη Νέα Ορλεάνη. Εν το μεταξύ, στην πόλη καταφθάνει ο ανέμελος πρίγκιπας Ναβίν, ο οποίος επιπόλαια παρασύρεται από έναν μάγο βουντού σε μια συμφωνία που τον μεταμορφώνει σε βάτραχο. Ο Ναβίν πιστεύοντας εσφαλμένα πως η Τιάνα είναι πριγκίπισσα, την πείθει να τον φιλήσει ώστε να ξαναγίνει άνθρωπος. Αντ’ αυτού όμως, η Τιάνα μεταμορφώνεται και εκείνη σε... (Περισσότερα)


"Μαλλιά Κουβάρια" 
★★★★★★★★★☆
Λίγο μετά τη γέννησή της, η Πριγκίπισσα Ραπουνζέλ, ένα κορίτσι με μαγικά μαλλιά, πέφτει θύμα απαγωγής μιας ηλικιωμένης γυναίκας, της Μητέρας Γκόθελ. Η αδίστακτη γυναίκα κρύβει το παιδί σε έναν πύργο στο δάσος, το μεγαλώνει ως δικό της και το χρησιμοποιεί ώστε να αποκαθιστά τη νεότητά της με τα μαγικά του μαλλιά. Δεκαοκτώ χρόνια αργότερα, ένας νεαρός καταζητούμενος ληστής, ο Φλιν Ράιντερ, αναζητά καταφύγιο στον πύργο της Ραπουνζέλ κατά τη διάρκεια μιας απουσίας της Γκόθελ και συμφωνεί απρόθυμα να γίνει ο... (Περισσότερα)


Ο Γουίνι το Αρκουδάκι (2011)Winnie the Pooh (2011)
"Ο Γουίνι το Αρκουδάκι"
★★★★★★★★☆☆
Ο Γουίνι για άλλη μία φορά ψάχνει να βρει μέλι, όμως σύντομα βάζει την αναζήτησή του σε αναμονή καθώς ανακαλύπτει πως ο Γκαρής έχει χάσει την ουρά του και διεξάγει έναν διαγωνισμό ανάμεσα στους φίλους του για να βρεθεί ένα αντικείμενο που μπορεί να την αντικαταστήσει επάξια. Αργότερα, η Κουκουβάγια παρερμηνεύει ένα σημείωμα του Κρίστοφερ Ρόμπιν και πείθει τον Που, τον Γκαρή, την Κάγκου, τον Ρω, το Γουρουνάκι, τον Λαγό και τον Τίγρη πως ο νεαρός φίλος τους έχει απαχθεί από ένα τρομακτικό πλάσμα... (Περισσότερα)


"Ralph: Η Επόμενη Πίστα" 
★★★★★★★★★☆
Εδώ και 3 δεκαετίες, ο Ralph παίζει τον ρόλο του κακού στο βιντεοπαιχνίδι Fix-It Felix Jr, αλλά εξαιτίας της δουλειάς του κανείς δεν φαίνεται να τον συμπαθεί. Για να αποδείξει σε όλους πως μπορεί και εκείνος να είναι ήρωας, ο Ralph αποφασίζει να διεκδικήσει ένα μετάλλιο σε κάποιο άλλο παιχνίδι. Όταν εισέρχεται κρυφά στο σύγχρονο, βίαιο Hero’s Duty, παίρνει ένα μετάλλιο, αλλά κατά λάθος απελευθερώνει έναν απειλητικό εχθρό, ένα άμυαλο καταστρεπτικό έντομο. Ο Ralph και το έντομο εκτινάσσονται από το Hero’s Duty και προσγειώνονται... (Περισσότερα)


"Ψυχρά κι Ανάποδα" 
★★★★★★★★★★
Όταν η νεαρή πριγκίπισσα Έλσα χτυπά κατά λάθος με τις μαγικές δυνάμεις της τη μικρότερη αδελφή της, την Άννα, οι γονείς τους για να τις προστατεύσουν τις απομακρύνουν από το υπόλοιπο βασίλειο και τη μία από την άλλη. Τρία χρόνια μετά τον θάνατο των γονιών τους σε ένα ναυάγιο, η ενήλικη πια Έλσα στέφεται βασίλισσα του Άρεντελ. Το βράδυ της στέψης η Έλσα χάνει την ψυχραιμία και τον έλεγχο των δυνάμεών της και αναζητά καταφύγιο σε ένα απομονωμένο βουνό, ενώ εν αγνοία της έχει βυθίσει το βασίλειο σε έναν... (Περισσότερα)


Οι Καλύτερες Ταινίες για Παιδιά Οι ΥπερέξιBig Hero 6 (2014)
"Οι Υπερέξι"
★★★★★★★★★★
Με την ενθάρρυνση του μεγαλύτερου αδελφού του, του Ταντάσι, ο Χίρο Χαμάντα, ένα 14χρονο παιδί θαύμα, διεκδικεί μία θέση στη σχολή του Τεχνολογικού Ινστιτούτου του Σαν Φρανσόκιο με μια επαναστατική εφεύρεση. Μετά το θάνατο του Ταντάσι σε ένα τραγικό συμβάν, ο Χίρο μαζί με τον Μπέιμαξ, το ρομπότ νοσοκόμο που δημιούργησε ο αδελφός του, ανακαλύπτει πως η τραγωδία δεν ήταν ατύχημα. Για να λύσει το μυστήριο, το αγόρι μετατρέπει τον εαυτό του, τον Μπέιμαξ και τέσσερις αφοσιωμένους φίλους σε μια ομάδα τεχνολογικά... (Περισσότερα)

   
"Ζωούπολη" 
★★★
Σε έναν κόσμο που κατοικείται από ανθρωπόμορφα θηλαστικά, η Τζούντι Χοπς, ένα ενθουσιώδες κουνέλι από την επαρχία, πραγματοποιεί το παιδικό της όνειρο να γίνει αστυνομικός στη μητροπολιτική Ζωούπολη. Παρά τις υψηλές ακαδημαϊκές της επιδόσεις, η Τζούντι λόγω του ότι είναι κουνέλι περιορίζεται από τον αρχηγό του τμήματος στο να κόβει κλήσεις. Αποφασισμένη να αποδείξει την αξία της, η Τζούντι αναλαμβάνει να λύσει τη μυστηριώδη εξαφάνιση μιας ενυδρίδας, καταλήγοντας να δημιουργήσει μια... (Περισσότερα)


"Βαϊάνα" 
★★★★★★★★★★
Όταν ο ημίθεος του ανέμου και της θάλασσας Μάουι, κλέβει την καρδιά της ζωογόνου θεάς Τε Φίτι για να την προσφέρει ως δώρο στην ανθρωπότητα, εξαπολύει εν αγνοία του μια καταστροφική κατάρα και ο ίδιος εξαφανίζεται. Τότε ο Ωκεανός ξεκινά μια μακρόχρονη αναζήτηση για τον ικανό ήρωα που θα καταφέρει να επιστρέψει την καρδιά της θεάς στη θέση της. Χίλια χρόνια αργότερα, επιλέγει τη Μοάνα, την καλόκαρδη και ατρόμητη κόρη του αρχηγού μιας πολυνησιακής φυλής, οι άνθρωποι της οποίας δεν έχουν βγει στην... (Περισσότερα)


Ralph Breaks the Internet: Wreck-It Ralph 2 (2018)Ralph Breaks the Internet: Wreck-It Ralph 2 (2018)
"Ραλφ Εναντίον Ίντερνετ" 
★★★★★★★★
Όταν το τιμόνι του βιντεοπαιχνιδιού Sugar Rush σπάει ανεπανόρθωτα, ο Ραλφ και η Βανέλοπη μπαίνουν στο διαδίκτυο μέσω του WIFI για να βρουν ένα ανταλλακτικό. Για να συγκεντρώσει τα χρήματα που χρειάζονται για το νέο τιμόνι, ο Ραλφ καταλήγει να φτιάχνει μια σειρά από ανόητα βίντεο και να τα ανεβάζει στο BuzzzTube. Παράλληλα, η Βανέλοπη σκέφτεται να αφήσει το δικό της παιχνίδι, προκειμένου να παραμείνει στο Slaughter Race, ένα βίαιο παιχνίδι αυτοκινήτων, το οποίο της προσφέρει τις συναρπαστικές εμπειρίες που αποζητά, όμως.... (Περισσότερα)


"Ψυχρά κι Ανάποδα 2" 
★★★★★★★★★☆
Τρία χρόνια μετά τη στέψη της, η Έλσα ακούει μια επίμονη μαγική φωνή να την καλεί στο άγνωστο, και ενώ επιθυμεί να την ακολουθήσει, διστάζει μη θέλοντας να διακινδυνεύσει τη σταθερότητα της ζωή της. Όταν όμως άθελά της αφυπνίζει τα στοιχεία της φύσης, τα οποία φαίνεται να απειλούν το Arendelle, η Έλσα, μαζί με την Άννα, τον Κρίστοφ, τον Όλαφ και τον Σβεν, πρέπει να ακολουθήσουν το μυστηριώδες κάλεσμα προς τον Βορρά για να τα κατευνάσουν. Εκεί συναντούν ένα μαγικό μέρος που κρατά μυστικά για την... (Περισσότερα)


"Ο Βασιλιάς των Λιονταριών" 
★★★★★★★★☆☆ 
Στην Αφρικανική σαβάνα ο Σίμπα, ο νεαρός γιος του βασιλιά των λιονταριών Μουφάσα και της βασίλισσας Σαράμπι, αγκαλιάζει το βασιλικό του πεπρωμένο με παιδική αφέλεια και εξερευνά τα εδάφη του με τη φίλη του, τη Νάλα. Παράλληλα όμως, ο αδελφός του Μουφάσα, ο Σκαρ, δολοπλοκεί για να ανέβει ο ίδιος στον θρόνο, και το σχέδιό του οδηγεί σε τραγωδία και την αυτοεξορία του Σίμπα. Με τη βοήθεια δύο νέων φίλων, ο Σίμπα μεγαλώνει στη ζούγκλα, μέχρι που η καταστροφική διακυβέρνηση του Σκαρ ωθεί... (Περισσότερα)


Η Ράια και ο Τελευταίος Δράκος (2021)
Raya and the Last Dragon (2021)
"Η Ράια και ο Τελευταίος Δράκος"
★★★★★★★★★☆
Οι άνθρωποι και οι δράκοι της Κουμάντρα ζούσαν αρμονικά μέχρι που εμφανίστηκαν τα Ντρουν, υπερφυσικά όντα που μετέτρεπαν όποιον άγγιζαν σε πέτρα. Οι δράκοι κατάφεραν να σταματήσουν την απειλή, όμως το μόνο που απέμεινε από εκείνους ήταν ένα πετράδι που περιείχε τη μαγεία τους. Τότε ο λαός της Κουμάντρα διασπάστηκε σε πέντε φυλές, ανάμεσα στις οποίες ξέσπασε πόλεμος για το ποια θα κατέχει το πετράδι. Πεντακόσια χρόνια αργότερα, οι φύλακες του πετραδιού επιχειρούν να επαναφέρουν την ειρήνη, όμως η... (Περισσότερα)


"Ενκάντο: Ένας Κόσμος Μαγικός"
★★★★★★★★★
Στην Κολομβία, μία ένοπλη επίθεση αναγκάζει τον Πέδρο, την Άλμα Μαδριγάλ και τα τρίδυμα μωρά τους να εγκαταλείψουν το σπίτι τους. Όταν ο Πέδρο σκοτώνεται, το κερί της Άλμα αποκτά μαγικές ιδιότητες. Το κερί δημιουργεί το Ενκάντο, έναν μαγικό κόσμο περικυκλωμένο από βουνά, και μέσα του την Κασίτα, ένα έμψυχο σπίτι για την οικογένεια. Πενήντα χρόνια αργότερα, το κερί παραμένει αναμμένο και χαρίζει υπερφυσικές δυνάμεις σε κάθε απόγονο του Πέδρο και της Άλμα. Ωστόσο, η 15χρονη εγγονή τους, η Μιραμπέλ, είναι το... (Περισσότερα)

"Παράξενος Κόσμος" 
★★★★★★★★☆☆  
Ο Γέιγκερ Κλέιντ και ο γιος του Σέρτσερ είναι εξερευνητές που προσπαθούν να ανακαλύψουν τι υπάρχει πίσω από τα βουνά που περιβάλλουν τη χώρα τους, την Αβαλόνια. Σε μια αποστολή τους, ο Σέρτσερ ανακαλύπτει ένα φυτό που εκπέμπει ενέργεια και επιστρέφει με αυτό στην Αβαλόνια, χωρίς τον πατέρα του. 25 χρόνια αργότερα, το φυτό που ο Σέρτσερ ονόμασε Πάντο, αποτελεί την πηγή ενέργειας της χώρας. Όταν ξαφνικά χάνει την ενέργειά του, ο Σέρτσερ, η σύζυγός του Μερίντιαν και ο γιος τους Ίθαν, προσπαθώντας να εντοπίσουν... (Περισσότερα)