Παράξενος Κόσμος (2022)

Παράξενος Κόσμος (2022)

Παράξενος Κόσμος (2022)
 
Strange World (2022)
Strange World (2022)
"Παράξενος Κόσμος" 
★★★★★★★★☆☆  
Ο Γέιγκερ Κλέιντ και ο γιος του Σέρτσερ είναι εξερευνητές που προσπαθούν να ανακαλύψουν τι υπάρχει πίσω από τα βουνά που περιβάλλουν τη χώρα τους, την Αβαλόνια. Σε μια αποστολή τους, ο Σέρτσερ ανακαλύπτει ένα φυτό που εκπέμπει ενέργεια και επιστρέφει με αυτό στην Αβαλόνια, χωρίς τον πατέρα του. 25 χρόνια αργότερα, το φυτό που ο Σέρτσερ ονόμασε Πάντο, αποτελεί την πηγή ενέργειας της χώρας. Όταν ξαφνικά χάνει την ενέργειά του, ο Σέρτσερ, η σύζυγός του Μερίντιαν και ο γιος τους Ίθαν, προσπαθώντας να εντοπίσουν το πρόβλημα, καταλήγουν σε μια αχαρτογράφητη περιοχή γεμάτη εκπλήξεις. (102 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Ντον Χολ
Ηθοποιοί: Τζέικ Τζίλενχαλ, Ντένις Κουέιντ, Τζαμπούκι Γιανγκ Γουάιτ, Γκάμπριελ Γιούνιον, Λούσι Λιού


Η 61η ταινία της Disney Animation είναι μια περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας που παρασύρει τους θεατές σε ένα επικό ταξίδι γεμάτο ενθουσιασμό και συναίσθημα. Με γρήγορο ρυθμό, ακατάπαυστη δράση, μια συγκινητική ιστορία για την οικογένεια και εντυπωσιακά γραφικά, ο Παράξενος Κόσμος (2022) διατηρεί το ενδιαφέρον σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, εκτός από τις συγκινήσεις, η ταινία προσφέρει και σημαντικά μηνύματα για την ενότητα, την ατομικότητα, τη διαφορετικότητα, και την ανάγκη να φροντίζουμε ο ένας τον άλλο, αλλά και τον κόσμο μας. Σε αυτό το αξιοσημείωτο μίγμα προστίθενται ισχυρά πρότυπα, κορυφαίες φωνητικές ερμηνείες και δύο αξιαγάπητα sidekicks.

Πηγή έμπνευσης αποτέλεσαν pulp περιοδικά, το Ταξίδι στο Κέντρο της Γης (1864) και κινηματογραφικές υπερπαραγωγές, όπως τα King Kong (1933), Φανταστικό ταξίδι (1966) και Jurassic Park (1993). Οι δημιουργοί πρόσθεσαν σε αυτές τις περιπετειώδεις ιστορίες θέματα που ενθαρρύνουν τη σκέψη, ουσιαστικά μηνύματα και μια πρωτοποριακή προαγωγή της ισότητας και της συμπερίληψης της διαφορετικότητας. 

Ο φανταστικός κόσμος κάτω από την Αβαλόνια είναι ευρηματικός και γεμάτος εκπλήξεις. Όμως, ο πραγματικά παράξενος κόσμος βρίσκεται πάνω από το έδαφος. Η Αβαλόνια είναι μια ουτοπία όπου όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, σεξουαλικού προσανατολισμού και σωματικής κατάστασης ζουν με αρμονία και ισότητα. Αυτός ο κόσμος προσφέρει ένα όραμα για μια αρμονική κοινωνία απαλλαγμένη από διακρίσεις.

Η ταινία εξερευνά θέματα όπως περιβαλλοντικές καταστροφές, οικογενειακές δυσλειτουργίες και γονικές προσδοκίες. Επίσης, προσφέρει μηνύματα σχετικά με τη διασύνδεση των οικοσυστημάτων και την ανάγκη για αρμονία με τη φύση. Επιπλέον, η ιστορία ενθαρρύνει την ατομικότητα των παιδιών και προωθεί τη συνεργασία.

Οι αξίες της ιστορίας ενισχύουν τη γενναιότητα, την αποφασιστικότητα, την ομαδική εργασία, την ενσυναίσθηση και τη διπλωματία. Επίσης, παρουσιάζονται πρότυπα που ενσωματώνουν αυτές τις αξίες. Η Μερίντιαν και ο Σέρτσερ είναι στοργικοί γονείς που ενθαρρύνουν τον γιο τους, Ίθαν, ένα αγόρι με περιέργεια και συμπόνια. Επίσης, ο Γέιγκερ μεταμορφώνεται καθώς μαθαίνει να αναγνωρίζει τα λάθη του και να επανορθώνει.

Η ταινία έχει πολλές σκηνές έντονης δράσης. Σημειώνονται σταλακτίτες πάγου που πέφτουν, προσκρούσεις ιπτάμενων οχημάτων, πτώσεις από ύψος και επιθέσεις επικίνδυνων πλασμάτων. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μαχαίρια και φλογοβόλα για να επιτεθούν σε απειλητικά πλάσματα. Πλάσματα που θυμίζουν πουλιά παίρνουν ένα πιλότο από το μπροστινό παρμπρίζ του αεροπλάνου, τον οποίο δεν ξαναβλέπουμε.