Ενκάντο: Ένας Κόσμος Μαγικός (2021)




Ενκάντο: Ένας Κόσμος Μαγικός (2021)

Ενκάντο: Ένας Κόσμος Μαγικός (2021)


Encanto (2021)
Encanto (2021)
"Ενκάντο: Ένας Κόσμος Μαγικός"
★★★★★★★★★
Στην Κολομβία, μία ένοπλη επίθεση αναγκάζει τον Πέδρο, την Άλμα Μαδριγάλ και τα τρίδυμα μωρά τους να εγκαταλείψουν το σπίτι τους. Όταν ο Πέδρο σκοτώνεται, το κερί της Άλμα αποκτά μαγικές ιδιότητες. Το κερί δημιουργεί το Ενκάντο, έναν μαγικό κόσμο περικυκλωμένο από βουνά, και μέσα του την Κασίτα, ένα έμψυχο σπίτι για την οικογένεια. Πενήντα χρόνια αργότερα, το κερί παραμένει αναμμένο και χαρίζει υπερφυσικές δυνάμεις σε κάθε απόγονο του Πέδρο και της Άλμα. Ωστόσο, η 15χρονη εγγονή τους, η Μιραμπέλ, είναι το μοναδικό παιδί της οικογένειας που δεν έλαβε ποτέ ένα μαγικό “δώρο”. (102 λεπτά) (Ηλικία: 5+)
Σκηνοθεσία: Τζάρεντ Μπους, Μπάιρον Χάουαρντ, Τσαρίς Κάστρο Σμιθ
Ηθοποιοί: Στέφανι Μπεατρίζ, Μαρία Σεσίλια Μποτέρο, Τζον Λεγκουιζάμο, Μάουρο Καστίγιο, Τζέσικα Ντάροου, Άντζι Σεπέδα, Καρολίνα Γκαϊτάν, Ντάιαν Γκερέρο, Γουίλμερ Βαλντεράμα


Πίσω από τη σκηνοθεσία και το σενάριο της 60ής παραγωγής της Disney Animation βρίσκονται οι σκηνοθέτες του Ζωούπολη (2016) Τζάρεντ Μπους και Μπάιρον Χάουαρντ, και η Τσαρίς Κάστρο Σμιθ. Το σενάριο εμπλουτίστηκε με τη συμβολή του πολυβραβευμένου τραγουδοποιού Λιν-Μανουέλ Μιράντα, ο οποίος δημιούργησε 8 τραγούδια που συνδυάζουν μουσική σε ύφος Μπρόντγουεϊ μιούζικαλ με χιπ-χοπ και κολομβιανά στοιχεία. 

Το βραβευμένο με Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα και Bafta Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων Ενκάντο: Ένας Κόσμος Μαγικός (2021), είναι μια πληθωρική περιπέτεια φαντασίας, με εκρηκτικά χρώματα, εντυπωσιακά γραφικά, εθιστικά τραγούδια, αξέχαστους χαρακτήρες και έξυπνο χιούμορ. Η ενθουσιώδης ενέργεια ισορροπεί με δυνατά θέματα, άπλετο συναίσθημα και σημαντικά μηνύματα. 

Πολιτισμική ποικιλομορφία και ισχυρά γυναικεία πρότυπα

Αν και στο παρελθόν η Disney είχε κυκλοφορήσει ταινίες κινουμένων σχεδίων που ξέφευγαν από την τυπική συνταγή της λευκής πριγκίπισσας, όπως οι Αλαντίν (1992), Ποκαχόντας (1995), Η Παναγία των Παρισίων (1996) και Ηρακλής (1997), οι ταινίες αυτές βρέθηκαν αντιμέτωπες με κριτικές λόγω της στερεοτυπικής απεικόνισης των γυναικείων χαρακτήρων και του εκάστοτε πολιτισμού. 

Στη συνέχεια, με τις Μουλάν (1998), Ο Αυτοκράτορας Έχει Κέφια (2000), Λίλο και Στιτς (2002)Η Πριγκίπισσα και ο Βάτραχος (2009) και Οι Υπερέξι (2014), η εταιρεία έδειξε έναν πολύ μεγαλύτερο σεβασμό τόσο στην πολιτισμική ποικιλομορφία όσο και στα γυναικεία πρότυπα. 

Ωστόσο, από το 2016 τα δύο στούντιο animation της Walt Disney, η Disney Animation και η Pixar, κυκλοφορούν παραγωγές που προωθούν ενεργά την πολιτισμική ποικιλομορφία και ισχυρά γυναικεία πρότυπα. Για τη Βαϊάνα (2016) που παρουσιάζει τον πολιτισμό της Πολυνησίας, το Coco (2017) που εκτυλίσσεται στο Μεξικό, το Soul (2020) που αναφέρεται στα βιώματα των σύγχρονων Αφροαμερικανών, το Λούκα (2021) που διαδραματίζεται στην Ιταλία και τη Ράια (2021) που εκπροσωπεί τη Νοτιοανατολική Ασία, τα στούντιο χρησιμοποίησαν Story Trusts (ομάδες συμβούλων από τις αντίστοιχες χώρες και κοινότητες), ώστε να παρουσιάζονται με ακρίβεια οι άνθρωποι και οι πολιτισμοί τους. 

Ένα δυνατό Story Trust δημιουργήθηκε και για το Ενκάντο, μία από τις πιο γοητευτικές και διασκεδαστικές παραγωγές του στούντιο. Η ταινία επεκτείνει την προσέγγιση διαφορετικών πολιτισμών, αυτή τη φορά αυτού της Κολομβίας. Επιπλέον, αρκετά στελέχη της παραγωγής προέρχονται από χώρες της Λατινικής Αμερικής, ενώ οι περισσότεροι ηθοποιοί που δανείζουν τις φωνές τους στους χαρακτήρες έχουν κολομβιανή καταγωγή. 

Τα καλλιτεχνικά στοιχεία του Ενκάντο: Ένας Κόσμος Μαγικός (2021)

Η ιστορία, οι ανατροπές, οι χαρακτήρες, τα θέματα και το χιούμορ του Encanto αρκούν για να κάνουν την ταινία αξέχαστη. Ωστόσο, το animation και η μουσική της είναι τόσο αξιοσημείωτα που την ανυψώνουν σε μια συναρπαστική κινηματογραφική εμπειρία.

Κάθε ένας από τους πολυάριθμους χαρακτήρες έχει διαφορετικό τύπο σώματος, υφή μαλλιών, χρώμα δέρματος, ξεχωριστές εκφράσεις και ιδιαίτερες κινήσεις. Αντίστοιχα, τα backgrounds είναι εντυπωσιακά, ευρηματικά και λεπτομερή, με φωτεινές, ζωηρές χρωματικές παλέτες. Το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας διαδραματίζεται μέσα σε έναν από τους πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες της ιστορίας, την Κασίτα. Καθώς το έμψυχο σπίτι των Μαδριγάλ κινεί κατά βούληση σκάλες, πόρτες, παντζούρια, πλακάκια και σανίδες, παρέχει μια πρόσχαρη ατμόσφαιρα, βοήθεια και προστασία στους κατοίκους του, αλλά και μια προβολή του εσωτερικού τους κόσμου.

Εξίσου μαγικά, εκφραστικά και γεμάτα ενέργεια είναι τα τραγούδια του Λιν-Μανουέλ Μιράντα. Το soundtrack έφτασε στο νούμερο ένα στο Billboard των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Τις αντίστοιχες κορυφαίες θέσεις κατέκτησε και το τραγούδι «We Don’t Talk About Bruno», το οποίο ξεπέρασε την επιτυχία τόσο του «A Whole New World» του Αλαντίν όσο και του «Let It Go» του Ψυχρά και Ανάποδα (2013). Επιπλέον, το τραγούδι «Dos Oruguitas» του Μιράντα και το score της Ζερμέιν Φράνκο ήταν υποψήφια για τα Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού και Μουσικής.

Τα θέματα

Το Encanto είναι ένας κόσμος μαγικού ρεαλισμού, της αφηγηματικής τεχνικής με ρίζες στη Λατινική Αμερική, η οποία ενώ περιγράφει τον άνθρωπο και την κοινωνία με αυθεντικό τρόπο, ενσωματώνει και φανταστικά στοιχεία. Παρά την άπλετη μαγεία, η ιστορία πραγματεύεται με ρεαλισμό τη δυναμική μιας τυπικής οικογένειας. Οι χαρακτήρες της οικογένειας Μαδριγάλ, όπως και τα “δώρα” τους, αντιστοιχούν σε ρόλους και ταλέντα καθημερινών ανθρώπων. Ανάμεσά τους, υπάρχει η γιαγιά με τις μεγάλες προσδοκίες για τους απογόνους της, η στοργική μητέρα, ο αστείος πατέρας, το τέλειο παιδί, το εργατικό, το πειραχτήρι, το φιλόζωο, το μαύρο πρόβατο, αυτό που γνωρίζει τα μυστικά των άλλων, αλλά και αυτό που αναζητά τη θέση του στον κόσμο.  
 
Μετά την τραγική αρχή, η οικογένεια επιβιώνει και ευδοκιμεί. Ωστόσο, η επικέντρωση στο ιδιαίτερο ταλέντο κάθε μέλους της δημιουργεί νέα τραύματα. Το Encanto είναι μια ιστορία για την πίεση του να ανταποκρίνεται κανείς στις υψηλές προσδοκίες και τον φόβο να αποκαλύψει τις αδυναμίες και τις επιθυμίες του. Η Μιραμπέλ μπορεί να βγήκε με άδεια χέρια από την τελετή δώρου, ωστόσο έχει ένα έμφυτο χάρισμα σημαντικότερο από οποιαδήποτε υπερφυσική δύναμη. Έχει την ικανότητα να αγαπά την οικογένειά της άνευ όρων και να βοηθά τα μέλη της να αντιληφθούν πως δεν χρειάζεται να είναι τέλεια για να κερδίσουν την εκτίμηση των άλλων. 

Τα μηνύματα

Το Ενκάντο: Ένας Κόσμος Μαγικός (2021) προωθεί την αξία της ενσυναίσθησης και της ομαδικής εργασίας. Επίσης, τονίζει τη σημασία της άνευ όρων αγάπης. Μέσα από την ενδιαφέρουσα ιστορία προβάλλεται η αναγνώριση των ξεχωριστών ταλέντων και η αποδοχή των διαφορών. Επίσης, δίνεται έμφαση στην ανάγκη για υποστήριξη προς αυτούς που ακόμα προσπαθούν να ανακαλύψουν τις δυνατότητες τους και τη θέση τους στον κόσμο.

Παρά τις αδυναμίες τους, τα μέλη της οικογένειας Μαδριγάλ επιδεικνύουν δύναμη, ανιδιοτέλεια και αφοσίωση. Αν και υπάρχουν προστριβές μεταξύ τους, αγαπούν και προστατεύουν ο ένας τον άλλον. Οι Μαδριγάλ βοηθούν καθημερινά και με προθυμία τους συμπολίτες τους. Αντίστοιχα και οι υπόλοιποι κάτοικοι του Ενκάντο είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν την οικογένεια τη στιγμή που το χρειάζεται.

Γεμάτη συμβολισμούς, το Encanto, είναι μια ταινία που αξίζει να δει κανείς πολλαπλές φορές. Τα πάντα, από τις αντιδράσεις των χαρακτήρων, τους κωμικούς διαλόγους, τους στίχους, τα ρούχα, το φόντο και όσα συμβαίνουν σε αυτό προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες. Επίσης, προσφέρουν και απαντήσεις σε κάποια στοιχεία της πλοκής, που εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως οι δημιουργοί παρέλειψαν να επιλύσουν.


Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς 

Μια ομάδα ανδρών εμφανίζεται να πυρπολεί σπίτια. Άνδρες με όπλα μασέτι σκοτώνουν τον Πέδρο (εκτός οθόνης), ενώ η νεαρή Άλμα παρακολουθεί κρατώντας τα τρίδυμα μωρά τους. Ένα κτίριο καταρρέει και αρκετοί άνθρωποι κινδυνεύουν να καταπλακωθούν.