Λούκα (2021)


Λούκα (2021)

Λούκα (2021)
   
Luca (2021)
Luca (2021)
"Λούκα"
★★★★★★★★☆☆
Ο Λούκα, ένα παιδί-θαλάσσιο τέρας, ζει στον βυθό έξω από την παραθαλάσσια πόλη Πορτορόσο. Αν και κατακλύζεται από περιέργεια για τον κόσμο έξω από το νερό, το αγόρι δεν έχει βγει ποτέ στην επιφάνεια, καθώς οι γονείς του τον προειδοποιούν πως οι άνθρωποι σκοτώνουν πλάσματα σαν και αυτούς. Όταν ο Λούκα συναντά τον Αλμπέρτο, ένα λίγο μεγαλύτερο αγόρι του είδους του, τον ακολουθεί στη στεριά. Εκεί ανακαλύπτει πως τα θαλάσσια τέρατα μετατρέπονται σε ανθρώπους όταν στεγνώνουν. Σύντομα τα δύο αγόρια γίνονται φίλοι, πηγαίνουν το Πορτορόσο και γνωρίζονται με τη δυναμική νεαρή Τζούλια. (95 λεπτά) (Ηλικία: 5+)
Σκηνοθεσία: Ενρίκο Καζαρόζα
Ηθοποιοί: Τζέικομπ Τρεμπλέ, Τζακ Ντίλαν Γκρέιζερ, Έμα Μπέρμαν, Σαβέριο Ρεϊμόντο, Μάια Ρούντολφ, Μάρκο Μπαριτσέλι, Τζιμ Γκάφιγκαν


Η 24η παραγωγή της Pixar αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο σε ταινία μεγάλου μήκους του Ιταλού καλλιτέχνη Ενρίκο Καζαρόζα. Ο Καζαρόζα εργαζόταν στο στούντιο από το 2002, ενώ το 2012 ήταν υποψήφιος για Όσκαρ για τη μαγευτική ταινία μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων La Luna. Το Λούκα (2021), αν και δημιουργημένο με την ίδια ποιότητα που χαρακτηρίζει τις παραγωγές της Pixar, διαφέρει αισθητικά και θεματικά από τις περισσότερες ταινίες του στούντιο που επιδεικνύουν πιο ευφάνταστο concept και design, και καταπιάνονται με φιλοσοφικά ζητήματα και υπαρξιακές ανησυχίες. 

Το Λούκα, η πιο παιδική ταινία της Pixar από την εποχή του Cars (2006), είναι μια γλυκιά, ηλιόλουστη, διασκεδαστική κωμωδία φαντασίας για τη φιλία δύο αγοριών. Ο συνεσταλμένος μα γεμάτος περιέργεια Λούκα και ο επιπόλαιος μα αφοσιωμένος Αλμπέρτο ανακαλύπτουν τους εαυτούς τους κατά τη διάρκεια ενός καλοκαιριού γεμάτου μικρές περιπέτειες. Η ιστορία διερευνά τυπικά θέματα παιδικών ταινιών, όπως η ένταξη, η αυτο-αποδοχή και η συνεργασία. 

Ακόμα και τα πανέμορφα οπτικά είναι πιο παιδικά από τις συνηθισμένες παραγωγές του στούντιο. Η ιστορία εκτυλίσσεται σε μια εξιδανικευμένη εκδοχή μιας μικρής πόλης της Ιταλικής Ριβιέρας στα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Οι άνθρωποι, τα ζώα, τα καλντερίμια, τα δέντρα, το φαγητό, έχουν όλα έναν απαλό, στρογγυλεμένο σχεδιασμό. Επιπλέον τρυφερότητα προσδίδει και η ολοζώντανη, ζεστή χρωματική παλέτα.

Η απλή ιστορία ενθαρρύνει την αποδοχή της δικής μας διαφορετικότητας και των άλλων, την περιέργεια και την εξερεύνηση του κόσμου και των δυνατοτήτων μας. Τονίζεται η σημασία του να έχει κανείς ένα σχέδιο για να πραγματοποιήσει τα όνειρά του, επιμονή και διάθεση για συνεργασία. Υπάρχει θετική απεικόνιση των ανθρώπων με σωματική αναπηρία.

Η ταινία περιλαμβάνει πολύ χαμηλά επίπεδα κινδύνου και βίας, κυρίως με τη μορφή φυσικής κωμωδίας. Συχνά τα παιδιά επιδεικνύουν απερίσκεπτες συμπεριφορές. Ένα νεαρό αγόρι το σκάει από τους γονείς του. Ένα παιδί έχει εγκαταλειφθεί από τον πατέρα του. Εμφανίζονται νεκρά ψάρια, ενώ ένα τεμαχίζεται με μπαλντά.