Αυτοκίνητα (2006)



Αυτοκίνητα (2006)

Αυτοκίνητα (2006)


Cars (2006) 
"Αυτοκίνητα" 
★★★★★★★★★☆
Ο Lightning Μακουίν, ένα φιλόδοξο και μοναχικό ανερχόμενο αγωνιστικό αυτοκίνητο στο δρόμο του προς τον καθοριστικό αγώνα της σεζόν, κάνει μια αναπάντεχη παράκαμψη που τον οδηγεί στην ξεχασμένη επαρχιακή πόλη Radiator Springs. Όταν άθελά του χαλά τον δρόμο της πόλης, ο δικαστής Δρ. Χάτσον, απρόθυμα τον υποχρεώνει να παραμείνει μέχρι να επιδιορθώσει τη ζημιά. Αρχικά ο Μακουίν προσπαθεί να αποδράσει, όμως καθώς αποδέχεται την υποχρέωση του γίνεται φίλος με τους κατοίκους της πόλης και ανακαλύπτει τη γοητεία της ήρεμης ζωής. (117 λεπτά) (Ηλικία: 2+) 
Σκηνοθεσία: Τζον Λάσιτερ
Ηθοποιοί: Όουεν Γουίλσον, Larry the Cable Guy, Πολ Νιούμαν, Μπόνι Χαντ, Τόνι Σαλούμπ, Τζον Ράτζενμπεργκερ, Τζορτζ Κάρλιν, Τζένιφερ Λούις, Τσιτς Μάριν, Ρίτσαρντ Πίτι, Μάικλ Κίτον


Η 7η παραγωγή της Pixar είναι μία ανάλαφρη κωμική περιπέτεια, η οποία μέσα από τη γνώριμη μα ενδιαφέρουσα και τρυφερή ιστορία της προσφέρει άμεσα και κατανοητά μηνύματα για την ανιδιοτέλεια, την αφοσίωση και τη φιλία. Η ταινία, την οποία έγραψε και σκηνοθέτησε ο συνιδρυτής της Pixar και μετέπειτα επικεφαλής δημιουργικού του τμήματος animation της Disney Τζον Λάσιτερ (Toy Story (1995)), κατέκτησε τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων, ενώ ήταν υποψήφια και για το αντίστοιχο Όσκαρ, το οποίο τελικά κατέκτησε το Happy Feet (2006).

Τα καλλιτεχνικά στοιχεία του Cars

Για να προσδώσουν εκφραστικότητα στους μηχανοκίνητους χαρακτήρες, οι σχεδιαστές μετέφεραν τα μάτια στους ανεμοθώρακες από τους προβολείς όπου παραδοσιακά βρίσκονταν στα αυτοκίνητα κινουμένων σχεδίων και χάρισαν στις ρόδες τους κινήσεις και λειτουργίες χεριών. Οι ιδιαίτερες προσωπικότητες των χαρακτήρων αναδύονται από το μοντέλο, τη γραμμή, το χρώμα και την ηλικία τους, αλλά και από τις ενθουσιώδεις και ζεστές ερμηνείες του ταλαντούχου καστ.

Το ταξίδι του κεντρικού ήρωα, καθώς διασχίζει μια φανταστική εκδοχή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, από την ανατολική μέχρι και τη δυτική ακτή τους, κυριαρχείται από εντυπωσιακά σκηνικά γεμάτα ανεπαίσθητες λεπτομέρειες, όπως σύννεφα, βράχους και βουνά που θυμίζουν αυτοκίνητα, μέρη και αξεσουάρ τους.

Το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας διαδραματίζεται στη μικρή, ξεθωριασμένη πόλη Radiators Springs, η οποία βρίσκεται στη μέση μιας έρημης μα ειδυλλιακής περιοχής, με γραφικούς χωματόδρομους, αραιή βλάστηση, απέραντους ουρανούς, βραχώδη όρη και βαθιά φαράγγια.

Γεμάτο ζωντάνια, το υποψήφιο για Όσκαρ ορχηστρικό σκορ του Ράντι Νιούμαν εντείνει τη νοσταλγική, δυτική ατμόσφαιρα. Τη μουσική επένδυση συμπληρώνουν εννέα rock, blues, country, και pop τραγούδια Αμερικανών καλλιτεχνών, όπως η Σανάια Τουέιν, o Χανκ Γουίλιαμς και ο Τσακ Μπέρι.

Η πλοκή του Αυτοκίνητα 

Όταν ο τελευταίος αγώνας του πρωταθλήματος Piston Cup τελειώνει σε ισοπαλία μεταξύ του πρωταθλητή Στριπ Γουέδερς (The King), του μόνιμου επιλαχόντα Τσικ Χικς και του πρωτάρη Lightning (Κεραυνός) Μακουίν, ένας επαναληπτικός αγώνας προγραμματίζεται για μία εβδομάδα αργότερα στην αντίπερα ακτή της Αμερικής, στην Καλιφόρνια.

Θέλοντας να φτάσει πρώτος στην Καλιφόρνια, ο Μακουίν πιέζει την πιστή του νταλίκα, τον Μακ, να ταξιδέψει χωρίς καμία στάση για ξεκούραση. Το αποτέλεσμα είναι ο Μακ να αποκοιμηθεί οδηγώντας και ο Lightning να πέσει από την καρότσα. Προσπαθώντας να ξαναβρεί τον Μακ, ο Μακουίν καταλήγει στην ξεχασμένη πόλη Radiator Springs, όπου άθελά του καταστρέφει τον κεντρικό της δρόμο.

Ο Μακουίν μετά από επιμονή της τοπικής δικηγόρου, Σάλι Καρέρα, υποχρεώνεται από τον δικαστή της πόλης, Δρ. Χάτσον να επιδιορθώσει τον δρόμο. Αρχικά, ο Lightning προσπαθεί μάταια να δραπετεύσει και αργότερα να αποκαταστήσει τη ζημιά το συντομότερο δυνατόν. Όμως τελικά δεσμεύεται σε ένα καλό αποτέλεσμα, το οποίο χρειάζεται αρκετές ημέρες για να ολοκληρωθεί.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη μικρή πόλη, ο Μακουίν γίνεται φίλος με τους ιδιόρρυθμους κατοίκους της. Μια ιδιαίτερη σχέση αναπτύσσεται μεταξύ αυτού και του σκουριασμένου, φιλικού και πάντα πρόσχαρου ρυμουλκού Mater (Μπάρμπα). Παράλληλα, ο Μακουίν ερωτεύεται την ευγενική και συγκροτημένη Σάλι, ενώ ανακαλύπτει ότι ο ηλικιωμένος και συντηρητικός Δρ. Χάτσον κρύβει ένα εντυπωσιακό παρελθόν.

Αρχικά, ο Μακουίν επιδεικνύει έναν εγωκεντρικό και αγενή χαρακτήρα και μοναδική του επιθυμία τη νίκη. Μια νίκη που μάλιστα σκοπεύει να κατακτήσει χωρίς καμία βοήθεια. Όταν όμως δίνει μια ευκαιρία στη μικρή πόλη και τους εκκεντρικούς κατοίκους της, το γρήγορο αυτοκίνητο επιτρέπει στον εαυτό του να χαλαρώσει τους ρυθμούς του. Τότε αρχίζει να απολαμβάνει την απλή ζωή και να συνειδητοποιεί πως υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα από τα τρόπαια.

Ο Lightning Μακουίν επιστρέφει στον αγώνα με βελτιωμένες αγωνιστικές ικανότητες χάρη στις απρόσμενες συμβουλές των νέων του φίλων. Πλέον, ο ήρωας έχει ένα έμπιστο και ικανό πλήρωμα αλλά και μια βαθιά κατανόηση της σημασίας της ακεραιότητας, της φιλίας, της ομαδικότητας και της συνεργασίας. Έτσι ο Μακουίν εξελίσσεται σε ένα αξιέπαινο πρότυπο και προσφέρει με την αυτοθυσία του μια αναπάντεχη κλιμάκωση που προκαλεί συγκίνηση και θαυμασμό.

Το franchise συμπληρώνουν οι συνέχειες Αυτοκίνητα 2 (2011) και Αυτοκίνητα 3 (2017), μία σειρά ταινιών μικρού μήκους και μία spin-off σειρά ταινιών με τίτλο Αεροπλάνα.



Συνέχειες:

Cars 2 (2011)
"Αυτοκίνητα 2" 
★★★★★★☆☆☆☆
Ο Lightning (Κεραυνός) Μακουίν, 4 φορές πλέον πρωταθλητής του Piston Cup, συμμετέχει σε έναν αγώνα World Grand Prix, ο οποίος διεξάγεται για την προώθηση ενός νέου εναλλακτικού, καθαρού καυσίμου. Στο ταξίδι του γύρω από την υδρόγειο τον συνοδεύουν φίλοι από τη μικρή του πόλη, ανάμεσά τους και ο παρορμητικός Mater (Μπάρμπας). Καθώς ο Μακουίν είναι προσηλωμένος στους αγώνες του, δύο Βρετανοί μυστικοί πράκτορες μπερδεύουν τον Mater με έναν Αμερικανό συνεργάτη τους και τον παρασύρουν σε μια... (Περισσότερα)


Cars 3 (2017)
"Αυτοκίνητα 3"
★★★★★★★☆☆☆
Οι παλιοί φίλοι και συναθλητές του βετεράνου πια πρωταθλητή Lightning (Κεραυνός) Μακουίν, αποσύρονται ο ένας μετά τον άλλο από την αγωνιστική δράση. Όμως εκείνος απρόθυμος να αποχωρήσει, καλείται να αποδείξει σε μια νέα γενιά ανερχόμενων, υπερσύγχρονων αγωνιστικών αυτοκινήτων  πως έχει ακόμα ότι χρειάζεται για να παραμείνει στην κορυφή. Στην προσπάθειά του τον στηρίζει πρόθυμα μια ταλαντούχα μα ανασφαλής προπονήτρια, η Κρουζ Ραμίρεζ. Η νεαρή Κρουζ έχει πολλά να διδάξει στον Μακούιν, αλλά και πολλά... (Περισσότερα)


Τηλεοπτική Σειρά:

Cars Toon (2008) 
"Ένα Καρτούν από τα Αυτοκίνητα" 
★★★★★★★☆☆☆ 
Σειρά ταινιών μικρού μήκους με πρωταγωνιστές τους χαρακτήρες του κινηματογραφικού franchise Αυτοκίνητα (2006). Το πρώτο μέρος της σειράς με τίτλο Οι Ιστορίες του Μπάρμπα, αποτελείται από 11 επεισόδια και επικεντρώνεται στον φιλικό γερανό, ενώ το δεύτερο με τίτλο Tales from Radiator Springs, αποτελείται από 4 επεισόδια και παρουσιάζει μικρές περιπέτειες των κατοίκων της πόλης Τα Μπουζί της Ωραίας Ελένης. (2-7 λεπτά) (Ηλικία: 3+)