Ντούλιτλ (2020)




Ντούλιτλ (2020)

Dolittle (2020)
  
Ντούλιτλ (2020)Dolittle (2020)
"Ντούλιτλ" 
★★★★★★★☆☆☆ 
Μετά το θάνατο της γυναίκας του, ο Δρ Τζον Ντούλιτλ, ένας γιατρός που έχει την ικανότητα να επικοινωνεί με τα ζώα, απομονώνεται στην έπαυλή του με μοναδική συντροφιά τα αγαπημένα του ζώα. Μια μέρα, ο Τόμι Στάμπινς, ένα φιλόζωο αγόρι, πυροβολεί κατά λάθος έναν σκίουρο και στρέφεται στον Ντούλιτλ για βοήθεια. Την ίδια μέρα ο Ντούλιτλ ανακαλύπτει ότι η νεαρή Βασίλισσα Βικτώρια έχει δηλητηριαστεί και ξεκινά μαζί με πολλά από τα ζώα του και τον Στάμπινς, για να βρει ένα μυθικό νησί, στο οποίο λέγεται πως βρίσκεται ένα δέντρο, τα φρούτα του οποίου μπορούν να θεραπεύσουν κάθε ασθένεια. (101 λεπτά) (Ηλικία: 5+)
Σκηνοθεσία: Στίβεν Γκάγκαν
Ηθοποιοί: Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Χάρι Κολέτ, Αντόνιο Μπαντέρας, Μάικλ Σιν, Τζιμ Μπρόντμπεντ, Τομ Χόλαντ, Σελίνα Γκόμεζ, Τζον Σίνα, Κουμέιλ Ναντζιάνι, Ράμι Μάλεκ, Κάρμεν Ετζόγκο, Κρεγκ Ρόμπινσον, Μαριόν Κοτιγιάρ, Ρέιφ Φάινς, Οκτάβια Σπένσερ, Έμμα Τόμσον


Πίσω από τη διασκεδαστική κωμική περιπέτεια φαντασίας Ντούλιτλ (2020), βρίσκεται μία αξιοσημείωτη ομάδα πολυβραβευμένων συντελεστών, όπως ο σκηνοθέτης Στίβεν Γκάγκαν, ο κινηματογραφιστής Γκιγέρμο Ναβάρο και ο συνθέτης Ντάνι Έλφμαν. Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το καστ, του οποίου ηγείται ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ. Ανάμεσα στους δεκάδες ταλαντούχους ηθοποιούς που συμμετέχουν με τη φυσική τους παρουσία ή με τη φωνητική τους ερμηνεία, υπάρχουν 5 βραβευμένοι με Όσκαρ (Τζιμ Μπρόντμπεντ, Ράμι Μάλεκ, Οκτάβια Σπένσερ, Έμμα Τόμσον και Μαριόν Κοτιγιάρ) και 4 υποψήφιοι (Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Αντόνιο Μπαντέρας, Κουμέιλ Ναντζιάνι και Ρέιφ Φάινς).

Η κυκλοφορία της ταινίας συνέπεσε με την επέτειο των 100 χρόνων από την έκδοση του πρώτου από τα δεκαπέντε παιδικά βιβλία της σειράς «Η ιστορία του γιατρού Ντούλιτλ» του Άγγλου συγγραφέα Χιου Λόφτινγκ.

Όπως και οι δύο προγενέστες κινηματογραφικές διασκευές (αυτή του 1967 με τον Ρεξ Χάρισον και αυτή του 1992 με τον Έντι Μέρφι), η ταινία αποκλίνει από τα μυθιστορήματα, προσφέροντας τη δική της γλυκιά και διασκεδαστική ιστορία, η οποία όμως πλήττεται από το συχνό και χοντροκομμένο χιούμορ σωματικών λειτουργιών.

Η ταινία απευθύνεται πρωτίστως στο νεότερο κοινό με παιδιάστικα αστεία, έντονη δράση, ήπιους κινδύνους, γοητευτικά CGI ζώα, ζωηρά χρώματα και εξωτικές τοποθεσίες. Ωστόσο, περιέχονται και αναπάντεχα ώριμα μηνύματα. Μέσα από μικρές υποπλοκές, η ιστορία εξετάζει το θέμα της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου, τη θλίψη, τη μοναξιά και τον φόβο. Επίσης, αναφέρεται στο πώς κάποιες απερίσκεπτες συμπεριφορές γονέων ενδέχεται να δημιουργήσουν ψυχολογικά προβλήματα στα παιδιά, και πώς αυτά μπορούν να ξεπεράσουν τα επιβλαβή συναισθήματα με σωστά κίνητρα και υποστήριξη από υγιείς σχέσεις. 

Επιπλέον, η ταινία προτείνει πως έστω και αν κάποιος ζει σε ένα περιβάλλον όπου οι ευαισθησίες του ερμηνεύονται ως παράξενες, το να ζει ευθυγραμμισμένος με την ηθική του, θα τον οδηγήσει στο μονοπάτι μιας πληρέστερης, πιο ευτυχισμένης και ουσιαστικής ζωής.

Η ταινία προσφέρει πολλά θετικά πρότυπα, με τους κεντρικούς χαρακτήρες να δείχνουν καλοσύνη, αποφασιστικότητα, επιμονή και γενναιότητα. Σημαντικό στοιχείο είναι πως ακόμα και ένας αντίπαλος δείχνει τελικά κατανόηση. Οι γυναικείες αναπαραστάσεις είναι όλες θετικές, με στοιχεία δύναμης, σοφίας, εξυπνάδας, και αγάπης για την περιπέτεια.

Αν και οι σκηνές δράσης και οι βίαιες αντιπαραθέσεις είναι συχνές, είναι πολύ ήπιες. Υπάρχουν όπλα, σπαθιά, κανόνια, και μια υπόνοια πως εκτός οθόνης ένας άνθρωπος καταβροχθίζεται από ένα φανταστικό πλάσμα.