Ψυχρά κι Ανάποδα (2013)



Ψυχρά κι Ανάποδα (2013)

Ψυχρά κι Ανάποδα (2013)


Οι Καλύτερες Ταινίες για Παιδιά Ψυχρά κι ΑνάποδαFrozen (2013)
"Ψυχρά κι Ανάποδα" 
★★★★★★★★★★
Όταν η νεαρή πριγκίπισσα Έλσα χτυπά κατά λάθος με τις μαγικές δυνάμεις της τη μικρότερη αδελφή της, την Άννα, οι γονείς τους για να τις προστατεύσουν τις απομακρύνουν από το υπόλοιπο βασίλειο και τη μία από την άλλη. Τρία χρόνια μετά τον θάνατο των γονιών τους σε ένα ναυάγιο, η ενήλικη πια Έλσα στέφεται βασίλισσα του Άρεντελ. Το βράδυ της στέψης η Έλσα χάνει την ψυχραιμία και τον έλεγχο των δυνάμεών της και αναζητά καταφύγιο σε ένα απομονωμένο βουνό, ενώ εν αγνοία της έχει βυθίσει το βασίλειο σε έναν ατελείωτο χειμώνα. Η Άννα ακολουθεί την Έλσα για της ζητήσει να επιστρέψει. (102 λεπτά) (Ηλικία: 4+)
Σκηνοθεσία: Κρις Μπακ, Τζένιφερ Λι
Ηθοποιοί: Κρίστεν Μπελ, Ιντίνα Μένζελ, Τζόναθαν Γκροφ, Τζος Γκαντ, Σαντίνο Φοντάνα


Κατά την κυκλοφορία της, αυτή η πολυβραβευμένη μουσική περιπέτεια φαντασίας αποτέλεσε τεράστιο παγκόσμιο πολιτιστικό φαινόμενο χάρη στις πολύπλοκες και δυναμικές ηρωίδες της, τη δυνατή και βαθιά συναισθηματική ιστορία, τη μαγική ατμόσφαιρα και τα εκπληκτικά της τραγούδια. Η ιστορία του Ψυχρά κι Ανάποδα (2013) εμπνέεται από το κλασικό παραμύθι “Η Βασίλισσα του Χιονιού” του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, το οποίο ο Γουόλτ Ντίσνεϊ προσπαθούσε να μεταφέρει στον κινηματογράφο από την ολοκλήρωση της πρώτης ταινίας του, Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι (1937). Η ταινία τελικά δημιουργήθηκε σχεδόν 80 χρόνια αργότερα, υπό την επίβλεψη του πρωτοπόρου δημιουργού ψηφιακού animation, συνιδρυτή της Pixar και επικεφαλής δημιουργικού της Disney για την περίοδο 2006-2018, Τζον Λάσιτερ.

Χάρη στο εξαιρετικό σενάριο της μετέπειτα επικεφαλής δημιουργικού της Disney Animation, Τζένιφερ Λι, τον επιτυχημένο συνδυασμό συναρπαστικής δράσης και απολαυστικών κωμικών και ρομαντικών στοιχείων, η 53η ταινία του στούντιο, έγινε η πρώτη ταινία της Disney η οποία κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινούμενων Σχεδίων. Ταυτόχρονα, αναδείχθηκε και στην πιο επιτυχημένη εισπρακτικά ταινία κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών, μια θέση που διατήρησε μέχρι την κυκλοφορία του Βασιλιά των Λιονταριών (2019).

Τα καλλιτεχνικά στοιχεία

Στην ονειρική διάθεση της ταινίας συμβάλει τόσο η παραμυθένια ιστορία όσο και τα λαμπερά γραφικά και η πολυβραβευμένη μουσική. Η μελωδική και συχνά επική ορχηστρική μουσική του Κριστόφ Μπεκ εντείνει την αίσθηση μαγείας και περιπέτειας. Τα αξέχαστα τραγούδια των Κρίστεν Άντερσον Λόπεζ και Ρόμπερτ Λόπεζ, σε ύφος Μπρόντγουεϊ, προσφέρουν στην ανάπτυξη της πλοκής. Το soundtrack της ταινίας κατείχε την 1η θέση στη λίστα του Billboard για 13 εβδομάδες, ενώ το “Let it Go” κατέκτησε το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού.

Ο σχεδιασμός, μία μίξη γραφικών από υπολογιστή και σχεδίου στο χέρι, εντυπωσιάζει με άφθονα κοστούμια, μεγαλοπρεπή αρχιτεκτονικά στοιχεία και φυσικά σκανδιναβικά τοπία. Ρεαλιστικά νεύματα και μικρές λεπτομέρειες, όπως ανεπαίσθητες αναπνοές, δίνουν στους ψηφιακούς χαρακτήρες μια γοητευτική, ανθρώπινη ποιότητα.

Οι χαρακτήρες

Η αισιόδοξη Άννα αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση των γυναικείων προτύπων της πριγκιπικής γραμμής της Disney μετά την Μπελ, τη Μουλάν, την Τιάνα, και τη Ραπουνζέλ. Αυτή τη φορά, η πριγκίπισσα είναι η ίδια ο ήρωας που επιχειρεί με τόλμη και αποφασιστικότητα να σώσει το βασίλειο, εξοπλισμένη μόνο με το κουράγιο, την πίστη και την αγάπη της. Η αμηχανία, η αθωότητα και η αδεξιότητα της, σε συνδυασμό με την ενθουσιώδη φωνητική ερμηνεία της Κρίστεν Μπελ, δημιουργούν έναν ολοζώντανο και αξιαγάπητο χαρακτήρα.

Αντίστοιχα με την Άννα, η πανίσχυρη μα ανασφαλής Έλσα απέχει πολύ από το πρότυπο του μοχθηρού και τρομακτικού κακού. Αυτό αποτέλεσε μια καλοδεχούμενη εξέλιξη του παραδοσιακού ανταγωνιστή της Disney, κάτι που το στούντιο επανέλαβε αρκετές φορές στο μέλλον με σημαντικότερο παράδειγμα τους χαρακτήρες του Μάουι και της Τε Φίτι στη Βαϊάνα (2016). Η συγκρατημένη δύναμη της φωνής της Ιντίνα Μένζελ, προσδίδει πάθος και ευαισθησία στη χαρισματική ηρωίδα. Η Έλσα με οδηγό της τον φόβο και τους καλοπροαίρετους μα λανθασμένους χειρισμούς των γονιών της, αντί να εξασκήσει τις δυνάμεις της προσπαθεί να τις καταστείλει, καταπιέζει τη ζεστασιά και τον αυθορμητισμό της και επιλέγει την απομόνωση.

Ανατρεπτικοί είναι επίσης και οι δύο κεντρικοί ανδρικοί χαρακτήρες. O φιλόδοξος πρίγκιπας Χανς προσφέρεται ως παράδειγμα για τις παγίδες που κρύβει ο επιπόλαιος ρομαντισμός. Αντίθετα ο ανιδιοτελής, βουνίσιος Κριστόφ γίνεται πρότυπο για τη ρεαλιστική φύση της αγάπης.

Ο ευαίσθητος χιονάνθρωπος Όλαφ, ο αφοσιωμένος τάρανδος Σβεν και τα αδιάκριτα μα καλοσυνάτα ξωτικά, είναι κεφάτοι και ευχάριστα ιδιόρρυθμοι χαρακτήρες.

Θέματα και μηνύματα

Μέσα από θεαματικά γραφικά, θαυμάσιες ερμηνείες και ευρηματική μουσική ξεδιπλώνεται μια παραμυθένια μα ταυτόχρονα και πολύ ανθρώπινη ιστορία γεμάτη ανατροπές. Στο κέντρο της ιστορίας αντιπαρατίθενται ο φόβος και η αγάπη. Παράλληλα, τα δυνατά της θέματα εξερευνούν την αυτοπεποίθηση, την απομόνωση, την οικογένεια, τον νεανικό επιπόλαιο έρωτα και την αληθινή αγάπη.

Το μήνυμα της ιστορίας σχετικά με τη δύναμη της αγάπης προσφέρει μία ικανοποιητική κορύφωση και λύση στην πλοκή της Άννας. Ωστόσο, δεν επαρκεί όταν χρησιμοποιείται και ως αποκλειστική λύση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Έλσα. Παρά την αναμφισβήτητη σημασία της αποδοχής και της οικογενειακής αγάπης για τη δημιουργία μιας υγιούς προσωπικότητας, τα στοιχεία που λείπουν από την Έλσα για να πάρει τον έλεγχο των δυνάμεων της, η εμπειρία και η αυτοπεποίθηση που αυτή συνεπάγεται, δεν έχουν λάβει την απαιτούμενη ανάπτυξη. Όμως, αυτή η μοναδική αδυναμία της ταινίας διορθώνεται στη συνέχεια Ψυχρά κι Ανάποδα 2 (2019).

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Περιέχονται κάποιοι απειλητικοί χαρακτήρες και μερικές έντονες σκηνές με άγριους λύκους και έναν επιθετικό γιγάντιο χιονάνθρωπο. Η κορύφωση του έργου είναι αγωνιώδης και συγκινητική.



Επόμενη Ταινία:

Frozen 2 (2019)Frozen 2 (2019) 
"Ψυχρά κι Ανάποδα 2" 
★★★★★★★★★☆
Τρία χρόνια μετά τη στέψη της, η Έλσα ακούει μια επίμονη μαγική φωνή να την καλεί στο άγνωστο, και ενώ επιθυμεί να την ακολουθήσει, διστάζει μη θέλοντας να διακινδυνεύσει τη σταθερότητα της ζωή της. Όταν όμως άθελά της αφυπνίζει τα στοιχεία της φύσης, τα οποία φαίνεται να απειλούν το Arendelle, η Έλσα, μαζί με την Άννα, τον Κρίστοφ, τον Όλαφ και τον Σβεν, πρέπει να ακολουθήσουν το μυστηριώδες κάλεσμα προς τον Βορρά για να τα κατευνάσουν. Εκεί συναντούν ένα μαγικό μέρος που κρατά μυστικά για την... (Περισσότερα)


Σχετικές Παραγωγές:

The Story of Frozen: Making a Disney Animated Classic (2014 Documentary) 
"Η Ιστορία του Ψυχρά κι Ανάποδα"
★★★★★★★★☆☆
Μια εντυπωσιακή και πολύ ενδιαφέρουσα "πίσω-από-τις-σκηνές" ματιά για να μάθουμε για την προέλευση, την εξέλιξη και την δημιουργία της πολυβραβευμένης και αγαπημένης ταινίας κινουμένων σχεδίων της Disney. (44 λεπτά) (Ηλικία: 6+)





Frozen Fever (2015 Short Film)
"Χρόνια Πολλά Ψυχρά κι Ανάποδα" 
★★★★★★★★★
Στη μικρού μήκους συνέχεια του υπέροχου Frozen της Disney, η Έλσα, ο Κριστόφ, ο Όλαφ και ο Σβεν διοργανώνουν προς τιμή της Άννας το πιο απίθανο πάρτι έκπληξη για τα γενέθλιά της, μέχρι που ένα κρυολόγημα της Έλσας θα τους χαλάσει τα σχέδια. Προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες μαζί με την ταινία μεγάλου μήκους της Ντίσνεϊ "Σταχτοπούτα". (7 λεπτά) (Ηλικία: 2+)



Ψυχρά κι Ανάποδα: Η Περιπέτεια του Όλαφ (2017)Olaf's Frozen Adventure (2017)
"Ψυχρά κι Ανάποδα: Η Περιπέτεια του Όλαφ
★★★★★★★★★☆
Την ημέρα των χειμερινών εορτών, η Έλσα και η Άννα φιλοξενούν μια μεγάλη γιορτή για όλο το Άρεντελ. Όμως, όταν οι προσκεκλημένοι φεύγουν απροσδόκητα νωρίς για να απολαύσουν τα προσωπικά τους εορταστικά έθιμα, οι δύο αδελφές συνειδητοποιούν πως δεν έχουν δικές τους οικογενειακές παραδόσεις. Τότε, ο Όλαφ συνεργάζεται με τον Σβεν και επισκέπτονται διάφορα μέρη του βασιλείου για να βρουν τις καλύτερες παραδόσεις και να τις μοιραστούν με τα δύο κορίτσια. (22 λεπτά) (Ηλικία: 3+)