Η Πεντάμορφη και το Τέρας (2017)Η Πεντάμορφη και το Τέρας (2017)

Η Πεντάμορφη και το Τέρας (2017)
   

Beauty and the Beast (2017) 
"Η Πεντάμορφη και το Τέρας" 
★★★★★★★★☆☆
Μια μάγισσα μεταμορφωμένη σε ζητιάνα ζητά καταφύγιο από το κρύο στο παλάτι ενός αλαζονικού πρίγκιπα, προσφέροντάς του ένα τριαντάφυλλο. Όταν ο πρίγκηπας τη διώχνει, η μάγισσα τον μεταμορφώνει σε θηρίο και τους υπηρέτες του σε ζωντανά οικιακά αντικείμενα. Αν το Τέρας καταφέρει να αγαπήσει κάποιον άλλο και κερδίσει την αγάπη του μέχρι να πέσει και το τελευταίο πέταλο από το μαγεμένο τριαντάφυλλο, τότε το ξόρκι θα λυθεί. Αν όχι, θα παραμείνει για πάντα ένα θηρίο. (129 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Μπιλ Κόντον
Ηθοποιοί: Έμμα Γουάτσον, Νταν Στίβενς, Λουκ Έβανς, Κέβιν Κλάιν, Τζος Γκαντ, Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Στάνλεϊ Τούτσι, Ίαν ΜακΚέλεν, Έμμα Τόμσον, Όντρα Μακντόναλντ, Γκούγκου Μπάθα-Ρο

Η μουσική αυτή ρομαντική περιπέτεια φαντασίας της Disney ακολουθεί πιστά την πλοκή της ταινίας κινουμένων σχεδίων του 1991 με το ίδιο όνομα, η οποία με τη σειρά της ήταν προσαρμογή του γνωστού γαλλικού παραμυθιού της Ζαν-Μαρί Λεπρένς ντε Μπωμόν. Η ταινία περιλαμβάνει νέες ηχογραφήσεις των αυθεντικών τραγουδιών, ενώ ο συνθέτης τους, Alan Menken, επέστρεψε και με νέα πρωτότυπα τραγούδια.

Η ταινία εντυπωσιάζει με θαυμάσια κοστούμια, πληθωρικά Ροκοκό σκηνικά και πανέμορφα τοπία μιας φανταστικής επαρχιακής Γαλλίας του 18ου αιώνα. Οι θεατρικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών και του αξιοσημείωτου και ευχάριστα ποικίλου υποστηρικτικού cast ενισχύουν την παραμυθένια ατμόσφαιρα.

Η εφευρετική και ανεξάρτητη Belle (Μπελ) αγαπά τα βιβλία, ονειρεύεται να ζήσει περιπέτειες, ενώ απωθεί τις επίμονες προτάσεις γάμου του Gaston (Γκαστόν), ενός φαντασμένου πρώην στρατιώτη. Όταν το Beast (Τέρας) αιχμαλωτίζει τον πατέρα της, Maurice (Μορίς), η Μπελ με αυτοθυσία παίρνει τη θέση του. Παρά τους φόβους της, γίνεται φίλη με το μαγεμένο προσωπικό του κάστρου και καταφέρνει να αναγνωρίσει την ευαίσθητη ψυχή του Τέρατος.

Το Τέρας, το οποίο ήταν κάποτε ένα γλυκό αγόρι το οποίο σκλήρυνε από την κακή ανατροφή που έλαβε από τον χήρο πατέρα του, είναι πιο πολιτισμένος από τον ομόλογό του του 1991, αλλά εξίσου γεμάτος με απογοήτευση και θυμό. Καθώς ο μαγεμένος πρίγκιπας αρχίζει να νοιάζεται για το ασυνήθιστο κορίτσι, ανακτά σταδιακά την ευγένεια, τους τρόπους και την ανθρωπιά του. 

Τα δυνατά μηνύματα της ταινίας προωθούν την ευσπλαχνία, την αξιοπρέπεια και την αγάπη. Οι βίαιες σκηνές γίνονται συχνά έντονες και περιλαμβάνουν άγριους λύκους, επιθέσεις και όπλα. Το θηρίο, μετά από τις εισαγωγικές σκηνές του, όπου είναι ήπια τρομακτικός, σύντομα γίνεται πράος, τρυφερός και συμπαθής.

Αυτή είναι η 5η κατά σειρά ταινία της Disney, η οποία διασκευάζεται από παλαιότερη ταινία του στούντιο Animation μετά το Maleficent (2014) το οποίο βασίζεται στην ταινία Ωραία Κοιμωμένη (1959), τη Σταχτοπούτα (2015), Το Βιβλίο της Ζούγκλας (2016) και Ο Πιτ και ο Δράκος του (2016). Ακολουθούν τα remakes Cruella (2018) το οποίο βασίζεται στην ταινία Τα 101 Σκυλιά της Δαλματίας (1961), Dumbo (2019), The Lion King (2019), Mulan (2019) και Aladdin.