Η Πεντάμορφη και το Τέρας (2017)




Η Πεντάμορφη και το Τέρας (2017)

Η Πεντάμορφη και το Τέρας (2017)
   

Beauty and the Beast (2017) 
"Η Πεντάμορφη και το Τέρας" 
★★★★★★★★☆☆
Μια μάγισσα μεταμορφωμένη σε ζητιάνα αναζητά καταφύγιο από το κρύο στο παλάτι ενός αλαζονικού πρίγκιπα, προσφέροντάς του σε αντάλλαγμα ένα τριαντάφυλλο. Όταν ο πρίγκηπας τη διώχνει, η μάγισσα τον μεταμορφώνει σε θηρίο και τους υπηρέτες του σε ζωντανά οικιακά αντικείμενα. Αν το Τέρας καταφέρει να αγαπήσει κάποιον άλλο και να κερδίσει την αγάπη του μέχρι να πέσει και το τελευταίο πέταλο από το μαγεμένο τριαντάφυλλο, τότε το ξόρκι θα λυθεί. Αν όχι, θα παραμείνει για πάντα θηρίο. Χρόνια αργότερα, τις πόρτες του κάστρου του περνά ένας καλλιτέχνης που έχει χαθεί, ο Μορίς. (129 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Μπιλ Κόντον
Ηθοποιοί: Έμμα Γουάτσον, Νταν Στίβενς, Λουκ Έβανς, Κέβιν Κλάιν, Τζος Γκαντ, Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Στάνλεϊ Τούτσι, Ίαν ΜακΚέλεν, Έμμα Τόμσον, Όντρα Μακντόναλντ, Γκούγκου Μπάθα-Ρο


Η μουσική ρομαντική περιπέτεια φαντασίας της Disney ακολουθεί πιστά την πλοκή της πολυβραβευμένης ομώνυμης ταινίας κινουμένων σχεδίων του 1991, με κάποιες ευχάριστες αλλαγές που εκσυγχρονίζουν τα μηνύματα και τους χαρακτήρες. Τα αυθεντικά τραγούδια ηχογραφήθηκαν εκ νέου, ενώ ο συνθέτης τους, ο οκτώ φορές βραβευμένος με Όσκαρ Άλαν Μένκεν, επέστρεψε με νέες δημιουργίες. Ωστόσο, αν και οι νέες εκτελέσεις παρουσιάζουν ενδιαφέρον, τα τραγούδια είναι τόσο πολλά και μακρόσυρτα που κουράζουν.

Υποψήφια για Όσκαρ ενδυματολογίας και σκηνογραφίας, η ταινία εντυπωσιάζει με θαυμάσια κοστούμια, πληθωρικά Ροκοκό σκηνικά και πανέμορφα τοπία ενός φανταστικού Γαλλικού χωριού του 18ου αιώνα. Η μαγική ιστορία, η παραμυθένια ατμόσφαιρα και η ενθουσιώδης ενέργεια ενισχύονται από τις θεατρικές ερμηνείες του συμπαθέστατου πρωταγωνιστικού ζευγαριού, των δύο ανταγωνιστών, αλλά και του αξιοσημείωτου και ευχάριστα ποικίλου υποστηρικτικού καστ.

Βυθισμένη στα βιβλία της, η εφευρετική και ανεξάρτητη Μπελ ονειρεύεται να ζήσει περιπέτειες μακριά από τη συντηρητική κοινωνία του χωριού της. Ταυτόχρονα απωθεί τις επίμονες προτάσεις γάμου του Γκαστόν, ενός φαντασμένου πρώην στρατιώτη.

Όταν το Τέρας αιχμαλωτίζει τον πατέρα της, τον Μορίς, η Μπελ με αυτοθυσία παίρνει τη θέση του στο κάστρο του Τέρατος. Παρά τους αρχικούς της φόβους, γίνεται φίλη με το μαγεμένο προσωπικό του κάστρου και καταφέρνει να αναγνωρίσει την ευαίσθητη ψυχή του Τέρατος.

Το Τέρας, το οποίο ήταν κάποτε ένα γλυκό αγόρι που σκλήρυνε από την κακή ανατροφή που έλαβε από τον χήρο πατέρα του, είναι πιο πολιτισμένο από τον ομόλογό του του 1991, αλλά εξίσου γεμάτος με απογοήτευση και θυμό. Καθώς ο μαγεμένος πρίγκιπας αρχίζει να νοιάζεται για το ασυνήθιστο κορίτσι, ανακτά σταδιακά την ευγένεια, τους τρόπους και την ανθρωπιά του.

Τα μηνύματα προωθούν την ευσπλαχνία, την αξιοπρέπεια και την γυναικεία ενδυνάμωση. Οι βίαιες σκηνές περιλαμβάνουν τις επιθέσεις άγριων λύκων και ενός αφηνιασμένου όχλου με όπλα, πηρούνες και δαδιά. Το θηρίο, μετά από τις εισαγωγικές σκηνές του όπου είναι ήπια τρομακτικός, σύντομα γίνεται πράος, τρυφερός και συμπαθής.

Αυτή είναι η 5η κατά σειρά ταινία της Disney, η οποία διασκευάζεται από παλαιότερη ταινία του στούντιο Animation μετά το Maleficent (2014) το οποίο βασίζεται στην ταινία Ωραία Κοιμωμένη (1959), τη Σταχτοπούτα (2015), Το Βιβλίο της Ζούγκλας (2016) και Ο Πιτ και ο Δράκος του (2016). Ακολούθησαν τα remakes Αλαντίν (2019), Ντάμπο (2019), Ο Βασιλιάς των Λιονταριών (2019)Η Λαίδη και ο Αλήτης (2019)Μουλάν (2020) και Κρουέλα (2021) το οποίο βασίζεται στην ταινία Τα 101 Σκυλιά της Δαλματίας (1961).